a városról

történelem
környezet
térkép
képek
linkek

Hírek

városi hírek
sajtó szemle
marcali.hu
városi TV
archívum

Közigazgatás

önkormámyzat
oktatás
közművek
egyházak
statisztika
politika

Kultúra

műv. ház
Baglas E.
Calypso kórus
Marcato E.
Bernáth ház
múzeum

Sport

sportcsarnok
fürdő
kézilabda
labdarugás
bírkózás
sakk
szabadidő

Egészségügy

Városi Kórház
háziorvosok
fogorvosok
gyógyszertárak
állatorvos

Szolgáltatás

közlekedés
szállás
vendéglátás
kereskedelem

Internet

e-mail tár szolgáltatók

 

sajtó szemle

Amikor elkezdtem a portál szerkesztését, az akkor még létező Marcali Hírek internetes megjelentetése volt a cél. Az újság azóta megszünt, (tartalma az archívumban kereshető!) ezért elkezdtem keresni a napilapok internetes oldalain a marcaliról szókó írásokat. Ezen az oldalon teszem közzé, az általam talát cikkeket. Természetesen mentem a portál archívumába is!


Somogyi Hírlap - 2004.12.24

Marcaliba mennek a kelevízi idősek
Vigmond Erika

Elsőként és egyedülálló igénynyel fordult a kelevízi önkormányzat Marcalihoz, hogy szociális ellátásait bővítse. Berta Józsefné polgármester elmondta: a településen élnek olyan idősek, akik napközben egyedül vannak. Személyes gondoskodást nyújtó nappali ellátásukat az önkormányzat nem tudja felvállalni, de szeretnék, ha biztonságosabb környezetben lennének. Az ellátásra a marcali Szociális és Egészségügyi Központ Idősek Klubjaiban van lehetőség. A szakosított nappali gondozás teljes körű foglalkozást nyújt egész napra. Az idős embereket családtagjaik szállítanák, hiszen legtöbben amúgy is Marcaliban dolgoznak. Ahol ez mégsem megoldható, Kelevíz felvállalja az utaztatást a falugondnoki gépjárművel. A két önkormányzat ellátási szerződéskötése után a központ a megüresedett helyekre tudja fogadni a kelevízieket.


Somogyi Hírlap - 2004.12.21

Bombázásra buzdít Sütő
Területfejlesztés Vonzóvá teszik a Balaton régiót
Czene Attila

Mindenkit arra ösztönzök, hogy a 2007-től tartó EU-tervezési időszakra bombázzuk balatoni projektekkel a terv összefogóit, és a három másik regionális tanácsot, mondta Sütő László, a Balaton Fejlesztési Tanács új elnöke. A kikötőépítés, csapadékvíz-elvezetés, szennyvíztisztítási program és az északi part közlekedési problémáinak megoldása a legfontosabb.

– A legalapvetőbb változásnak azt tartom a tanács munkájában, hogy operatívabb lesz, hiszen harmincegyről tízre csökkent a tagok száma – mondta Sütő László. – Persze a Balaton szempontjából meghatározó minisztériumokat meghívjuk az üléseinkre, csakúgy, mint a napirendek által érintett civil szervezeteket és szakértőket.

– Nagyon bízom abban, hogy 2005-ben rendelkezésre áll annyi pénz, mint az idén – tette hozzá. – Előrelépés, hogy míg korábban a BFT elnökének mindenért lobbiznia kellett, most lesz egy alapösszeg, hiszen az állami költségvetésben a Balaton önálló sorként jelenik meg. Emellett pluszpénzekhez juthatunk, amelyeket pályázatokon hozzáférhetővé teszünk.

Sütő László elárulta, hogy a felkérés kicsit váratlanul érte. Nem gondolta, hogy ő lesz az első számú jelölt. Két nap gondolkodás után mondott igent.

– Nagyon szeretem a Balatont – árulta el döntése hátteréről. – Egész életemben nem éltem tőle tíz kilométernél távolabb. Örvényesen, Balatonfenyvesen, Veszprémben laktam, aztán most már jó ideje Marcaliban. Azt gondolom, hogy a tavat az egész tér-ségével együtt kell nézni. Nem is háttértelepüléseknek mondom a tóparttól távolabb fekvő városokat, falvakat, mert annak van egy kis rossz íze. Tény: fejlődésük a Balatontól függ.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy a civil szervezetekkel és tudósokkal közösen kidolgozzuk, hogyan tudjuk újra igazán vonzóvá tenni a Balatont – mondta. – Ki kell építeni az infrastruktúrát a nagycsaládosoknak, a sportvitorlázóknak és horgászoknak is. A távolabbi települések komoly szerepet játszhatnak a szezon meghosszabbításában. Meghatározó lehet a bor, amelynek egyelőre nem olyan kedvező a megítélése, mint amit megérdemelne. A gasztronómiához kötött turizmus is csábíthat, illetve itt tarthat embereket.

Ötlet a helyiektől

Sütő László úgy gondolja: nem biztos, hogy a Balaton Fejlesztési Tanácsnak kell kitalálni, melyik településen mi a legfontosabb teendő. Ezt a helyiek jobban tudják. Igaz: a BFT fel tudja karolni az ötletet, a munkaszervezet segíthet tervvé kidolgozni és pályázattal pénzt is adhat támogatásként.


Somogyi Hírlap - 2004.12.20

Tanárok iskolapadban
Oktatás Változik a tanár szerepe
Vigmond Erika

A marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium tanárai iskolapadokba ültek, hogy megtapasztalják, milyen a kooperatív tanulási technika. Az új pedagógiai módszer megismerésében Ákli Istvánné, a Somogy Megyei Pedagógiai Intézet előadója segített. Az alapokat a pedagógusok tréningen sajátítják el: lényege, hogy négyfős kiscsoportokban dolgoznak, így hangsúlyosabbá válik az együttműködés. Jobban fejlődnek a szociális, kommunikációs készségek, és az új módszer erősíti a tanulni akarást. A tanár szerepe megváltozik ebben a technikában. A pedagógus a háttérből irányít és azzal a diákkal tud foglalkozni, akinek éppen szüksége van rá.

Évi egy lépés Horvátkúton
Vigmond Erika

Harmadik éve tart már a horvátkúti kultúrház felújítása. Évenként csak egy-egy részét sikerül rendbe tenni pályázaton elnyert pénzekből. Babina Elemérné, a Marcalihoz tartozó településrész képviselője elmondta: eddig több mint tízmillió forintot költöttek az épületre és még jövőre is lesz teendő. Első lépésben kijavították a tetőszerkezetet, második lépésben kicserélték a két bejárati ajtót. Közben megszépült az ifjúsági klubterem, a marcali kulturális központtól teljes berendezést kaptak televízióval és videomagnóval együtt. Jelenleg a vizesblokk építése folyik, aminek befejezése jövő tavasszal várható. A külső festéshez, a színpad felújításához és a parkettázáshoz azonban még újabb pályázati forintok kellenek majd.

fel


Somogyi Hírlap - 2004.12.18

Jégpálya a megye útjain Ónos eső - Koccanások, balesetek, kéz- és lábtörések
Czene, Fábos, Meiszterics, Vigmond

Hajnali négy órakor elindult az első busz Siófokról, de fél hat tájban leállították valamennyi járatot. Ságvár, Balatonszemes és Zics térségében a buszok – rajtuk az utasokkal – félreálltak. Ádándon egy sofőr maga döntött úgy, hogy nem reckíroz. Bálványosról sem lehetett közlekedni a tópart felé. A Kaposvárra induló járat hosszú ideig vesztegelt a 7-es főúton, majd 30 kilométeres sebességgel, többórás késéssel ért a megyeszékhelyre. Siófokon a helyi járatok csak tíz óra után indultak útnak; a Zöldfok Rt sószóró gépkocsijának nyomában először a Kiliti városrész felé. A legtovább Balatonszabadi maradt elérhetetlen.

Marcali környékén Kéthely és a balatonszentgyörgyi körforgalom közötti szakaszon, a Sédi úton történt a legtöbb baleset a jeges út miatt.

A hétszergörbe most is veszélyesnek bizonyult. Barcs környékén csak a délelőtti órákban lehetett közlekedni. Reggel nem volt érdemes. Tíz kilométert több mint egy óra alatt lehetett megtenni. Éppen ezért a megye több iskolájában is elmaradt a tanítás. A marcali Noszlopy iskolából például több mint kétszáz diák hiányzott. A Kapos Volán ugyanis úgy döntött: az utasok biztonsága érdekében 11 óráig leállítja járatait.

Bebics János, a Kapos Volán személyszállítási igazgatója elmondta: már hajnalban 18 szakaszról jelentették, hogy az útviszonyok miatt nem tudnak elindulni a buszok, két busz pedig kicsúszott az útról. Nagyobb baj sehol nem történt, de azonnal úgy határozott a társaság, hogy amíg nem javul a helyzet, minden buszt leállít. Erre utoljára három évvel ezelőtt, szintén karácsony előtt volt példa. A vonatok is késtek valamennyit, de a vasúttársaságnak nem volt komolyabb problémája Somogyban az idő miatt. A Mistral expressz késett négy órát egy leszakadt felsővezeték miatt.

Ragadós kerülő út

A teherautósoknak is nehéz napjuk volt. Hat kamiont kellett tegnap kimenteni az árokból. Az első volt a legbonyolultabb. Balatonújlak határában fordult keresztbe az úton egy szén-dioxidot szállító teherautó. Ezt a járművet, mivel veszélyes anyagot szállított, körültekintően kellett menteni. Drávaszentesen egy betonkeverő került bajba, fennakadt egy telefonvezetéken. A kábel a jég súlyától lógott meg annyira, hogy elérte a jármű. Marcaliban egy negyven tonna mézet szállító teherautó vezetőjét rossz útra irányították. Szerencséjére nem kellett mézesheteket a csúszós úton töltenie a Nagypince felé vezető meredek úton. A marcali tűzoltók gyorsan kiszabadították. Nekik volt egyébként a legtöbb dolguk a megyében: alig fél nap alatt hét balesetnél segédkeztek.

Somogyban a-tól z-ig

Marcali Önképző köri foglalkozás volt első ízben a Noszlopy iskolában. A fő téma a decemberi szokások és a karácsony volt. A tanulók versekkel, fogalmazásokkal, népdalokkal és népi jelenetekkel készültek. Jutalmul az iskola vörsi betlehem-nézőbe vitte a diákokat. (ve)

fel


Somogyi Hírlap - 2004.12.17

Két szavazat hibádzott az újraszámláláskor

A Magyarok Világszövetsége által megjelölt huszonöt somogyi szavazókörből csupán kettőben találtak eltérést a december 5-én megállapított eredményhez képest. A Marcali 08-as számú szavazókörben a kórház-privatizációval kapcsolatos kérdésnél eggyel több lett az igen- és eggyel kevesebb a nem szavazat. Szintén Marcaliban a 06-os szavazókörben a kettős állampolgárságra vonatkozó kérdésnél eggyel több érvénytelen szavazatot találtak, s így kevesebb lett a nem szavazatok aránya. Kálmán Katalin, a területi választási iroda vezetőjének jogi helyettese elmondta: Somogyban délután fél kettőkor kezdődött a megismételt szavazatszámlálás, s az utolsó eredmény este hatkor érkezett meg. A huszonöt szavazókörben és a választási irodán mintegy másfél százan dolgoztak.

Jakab Edit


Somogyi Hírlap - 2004.12.16

Újraszámolják a voksokat
Népszavazás Huszonöt szavazókörben vizsgálódnak
Jakab Edit

Somogyban huszonöt szavazókörben számlálják ma újra a múlt vasárnapi voksolás szavazatait. Kaposváron hat, Marcaliban négy, Nagyatádon három szavazókörben és tizenkét más településen – Balatonbogláron, Balaton-földváron, Bálványoson, Ke-rekiben, Orciban, Patcán, Patosfán, Péterhidán, Ráksi-ban, Somodorban, Somogy-gesztiben és Zimányban – egy-egy szavazókörben ül össze újra a szavazatszámláló bizottság.

Mint ismert: a Magyarok Világszövetségének kifogása nyomán most országosan több mint ezer szavazókörben rendelték el a szavazatok újraszámlálását. Varga Tímea, a területi választási iroda munkatársa elmondta: hogy mikorra várható eredmény, egyelőre nem tudni. Somogyban van olyan szavazókör, ahol mindössze 35 szavazatot kell újra megszámolni, de olyan is, ahol több százat.

Megújul a boronkai védett kápolna
Városrészek Egyenletes fejlesztések
Vigmond E.

Végre megkezdődtek a munkák a boronkai új ravatalozónál. Az elmúlt 5 évben Marcali bizei, horvátkúti, gombai városrészé-ben már megépült a ravatalozó, most Boronkán dolgoznak a kivitelezők. Fábos Tibor, a településrész képviselője (képünkön) elmondta: tavaly sikertelen volt az önkormányzat pályázata. Idén viszont megkapták a több mint 7 millió forintos beruházáshoz a megyei területfejlesztési tanács támogatását. Az új építményt már úgy alakítják ki, hogy a mozgáskorlátozottak is akadálymentesen megközelíthetik. Az építéssel egy időben városrészi forintokból és társadalmi munkával a temető helyi védettség alatt álló kápolnáját is szeretnék felújítani, parkosítással szebbé tenni a területet

Szemétszelektálás kistérségi szinten
Vigmond Erika

A marcali kistérségben újabb tizenhárom településnek lesz lehetősége a szelektív hulladékgyűjtésre. Az ötszáz lakos feletti falvak csatlakoztak ahhoz a pályázathoz, ami további gyűjtőpontok kialakítását tette lehetővé. Gadányi István, Táska polgármestere arról beszélt, hogy ez az első lépés környezetvédelemben, ám az embereknek meg kell tanulniuk, hogyan bánjanak a szemetükkel. Sall István, Somogyfajsz polgármestere is örül annak, hogy a kisebb településekre is eljutnak a szelektív hulladékgyűjtő konténerek. Somogyfajszon a közterületeken csak kis kukák vannak, a nagy konténerek elősegíthetik, hogy ne az út szélére kerüljön a hulladék. Bödőné Molnár Irén aljegyző elmondta: a kistérségi újabb gyűjtőpontok kialakítása több mint hárommillió forint. A speciális tizenhat köbméteres autó beszerzése, ami a körzetből a marcali hulladéklerakó telepre szállítja a szemetet, mintegy harminchétmillió forintba kerül. A regionális tanács hetven százalékban támogatta a beruházást.

fel


Somogyi Hírlap - 2004.12.15

Sütő László lett az elnök
Balaton Előszobázni is hajlandó
Czene A.

Sütő László, Marcali polgármestere lett a kormány megbízottjaként a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke. Az általános alelnök Balázs Árpád siófoki alpolgármester maradt, míg a tagok száma harmincegyről tízre csökkent. Egyes szervezetek, mint például a kamara, számolhat a tanácskozási joggal, mint ahogyan azok is, akiket érint majd egy-egy téma megtárgyalása.

– Soha nem a régi megyehatárokat tekintettem meghatározónak, a természetes összetartozás fontosabb ezeknél – mondta a Balaton régiót illetően először Sütő László. Hozzátette: ha a közösség érdekében pénzt kell szerezni, akkor gyakori előszobázó lesz majd az illetékes minisztereknél, így Kolber Istvánnál, a BFT korábbi elnökénél is.

Az idén összesen 1 milliárd 558 millió forint állt a BFT rendelkezésére.


Somogyi Hírlap - 2004.12.14

Éremre hajtanak Marcaliban
Kézilabda NB I/B - Remek őszi szezont zártak a somogyiak
Samu László

A harmadik helyen zárta az őszi szezont a női kézilabda NB I/B-ben a Marcali VSzSE együttese. Az eredményes helytállás hátteréről Tóth István vezetőedzőt kérdeztük.

– A játékosállományban több negatív változás következett be a nyáron – kezdte Tóth István (ké-pünkön) vezetőedző. – Mészáros Anita és Milinte Brigitta csak hétvégi mérkőzéseken állnak a csapat rendelkezésére; munkahelyi elfoglaltságuk miatt az edzéseken sem tudnak részt venni. Elhagyta az együttest Utasi Ágota, aki a marcali kézilabdázás emblematikus egyénisége volt. Tekintélye mind a csapaton belül, mind a külső közeg – ellenfelek, játékvezetők, nézők, média – körében érvényesült. Pozitív változást egyedül Tanai Bernadett leigazolása jelentett, aki a védekezésben és a lerohanásos támadásoknál a csapat erősségévé vált.

– Mi volt a csapatjáték legfőbb jellemzője?

– Az átlagosnál jobb kapusteljesítmény, mozgékony, agresszív védekezés – melynek során gyakran átjáróháznak tűntünk –, összességében azonban az ellenfelek mérkőzésenként 10-zel több technikai hibát vétettek, mint mi. Ennek oka elsősorban a nyitott védekezés. Ezekből a hibákból gyors kontrákat vezettünk, részben ezért magas a lőtt gólok száma. Másrészt rendezett védelem ellen is jól játszik a csapat. Korszerű, sok keresztmozgásos megoldások több változatát gyakoroltuk be, illetve az egyéni kreativitásban is sokat fejlődtek a játékosaim. Hazai pályán veretlen maradt az együttes. Kilenc győzelemből ötöt Marcaliban szereztünk. Különösen értékes a Tamási és a Veszprém elleni siker, mert a vetélytársaknak dobogós célkitűzése-ik vannak. Hétszer játszottunk vendégként, ennek mérlege: 4 győzelem, 3 vereség. Az utolsó fordulóban Tökölön tudtunk nyerni, ami eddig még sohasem sikerült. Elveszítettük a somogyi rangadót, ahol a félidőben még vezettünk, és egy ideig a második játékrészben sem sejlett fel a vereség képe. Győrben az év legjobb mérkőzését játszottuk, parádés akciókkal élvonalbeli szintű teljesítményt nyújtottunk.

– Kikkel volt elégedett?

– Kévés Renáta nyújtotta a legjobb teljesítményt, valóban húzóembere volt a csapatunknak. A képzeletbeli dobogón közvetlenül utána Balogh Piroska, majd Balogh Margit következik. Előkelő helyezettek még Müller Márta, Kerner Krisztina és Tanai Bernadett. Nagyot javult Pék Evelin és Nagy Kornélia teljesítménye is. A házi góllövőlista is hasonló sorrendet tükröz, Kévés lőtte a legtöbb gólt, 113-at, majd Balogh M. 72-t, Balogh P. 68-at és Müller M. 54-szer volt eredményes. Az érvénytelenített tolnai mérkőzés miatt a hivatalos listán ennél kevesebb gól szerepel. Ez különösen Kévésnél hátrányos, 113 góllal biztosan őszi gólkirály lehetett volna. A kézilabda viszont csapatjáték, és egyetlen jó mozdulattal is hozzá lehet járulni a csapat sikeréhez egy döntő szituációban. Így mindenkinek meg kellene említenem a nevét.

fel


Somogyi Hírlap - 2004.12.10

Hírek

Ingyen adják a földjüket Bizén

Egy bizei család felajánlotta háromezer négyzetméteres zártkerti ingatlanát az önkormányzatnak térítésmentesen. Sütő László polgármester szerint egyre több a hasonló eset, hogy a tulajdonosok nem tudják megművelni és nincs más sem, aki megtenné.

Lánglovagokat jutalmaztak

Két somogyi tűzoltó kapott belügyminiszteri elismerést: Gresa Gábor törzsőrmester, nagyatádi beosztott tűzoltó és Hidasi János, főtörzsőrmester, a marcali hivatásos tűzoltóság gépjárművezetője. A fővárosi rendezvényen Lamperth Mónika belügyminiszter és Gál Zoltán, az országgyűlés rendészeti bizottságának elnöke is részt vett. (hm)

Sütő László lehet a BFT új elnöke

A Balaton Fejlesztési Tanács tagjainak száma harmincegyről alapesetben tízre csökken. A tegnap Siófokon tartott ülésen Somogy megyéből a város polgármesterét, Balázs Árpádot jelölték az átalakuló szervezetbe. Ő jelenleg a szervezet alelnöke. Veszprém megyéből a zánkai polgármester, Filep Miklós, míg Zalából Keszthely első embere, Mohácsi József lesz biztosan tag. Egy-egy tagot küldhet a testületbe a három tóparti megye közgyűlése, valamint a Balatonnal érintkező három statisztikai régiós fejlesztési tanács. Várhatóan több szervezet, így a kamara is kap tanácskozási jogot.

A Somogyi Hírlap információja szerint Kolber István miniszter helyett a kormány Marcali polgármesterét, Sütő Lászlót jelöli majd a Balaton Fejlesztési Tanács elnökének. Az átalakulást követően a tanács koordinatív hatásköre, javaslattételi joga és meghatározott ügyekben a saját döntési lehetősége megmarad.


Somogyi Hírlap - 2004.12.07

„Kábelbizottság” Marcaliban
Vigmond Erika

Össztűz alá vették a marcali városatyák a MatávkábelTV Kft képviselőit. A cég 1999-ben vásárolta meg a marcali kábeltelevíziós hálózatot és most került először a testület elé az elmúlt évekről szóló tájékoztató.

A legtöbb kritikát a hálózatkorszerűsítés és az újabb ingatlanok rendszerbe kötésének lassú üteme kapta. Kozma Pál régióvezető elmondta: elkészült egy rekonstrukciós program, ami három év alatt lépésenként valósul meg. A további kiépítéseknél előtanulmányt készítenek és a megtérülési mutatók függvényében fejlesztenek.

Sütő László polgármester úgy döntött, hogy az önkormányzat létrehoz egy adhoc-bizottságot és együtt leülnek a Matáv-kábelTV-vel, hogy megoldást találjanak a problémákra, valamint az újabb igények kielégítésére.


Somogyi Hírlap - 2004.12.07

Elköszönt a szakvezető
Labdarúgó NB III Marcaliban a múlt is kötelez
Jutasi Róbert

Sajátos helyzetben van Szekeres Tibor, a Marcali VSE (volt) edzője. Leköszönt trénerként kellett értékelnie csapata őszi teljesítményét. Talán érthető, hogy mentségeket is sorolt, bár nem ez volt a vezérfonala. Csapata várakozás alatt szerepelt, s bár jelenlegi tizedik helyük még bentmaradást jelent, ám nagyon vékony jégen csúszkáltak. A közelmúlt eredményei után bizony a somogyi városban kevesen fogadták el, hogy több vereség, mint győzelem sorakozik a listájukon. Bár a marcaliak egy győzelemmel és döntetlennel maradtak le a legjobb somogyitól, de közvetlen mögöttük liheg az egész kieső zóna is.

– Őszi helyezésünkben csapatvédekezésünk gyengesége és súlyos egyéni hibák játszottak közre. Támadó sorunk sem volt eléggé hatékony, ráadásul gyakorta fellazult védelmünk nem mindig állt feladata magaslatán – összegezett Szekeres Tibor, aki azt sem titkolta, hogy akadtak csapatánál morális gondok is. Néhány húzóemberük elmaradt a várakozástól, másokban a magabiztosság tengett túl – jegyezte meg. A szakvezető szerint időnként futottak az eredmény után és ha sikerült volna kétszer egymás után nyerniük, az bizonyára megnyugvást kölcsönöz. Példaként említette a Nagyatád ellen kihagyott büntetőt, amely két pontot vitt el és ez ma két helyet jelent a tabellán.

– Abban hibáztam nagyot, hogy egyesekkel szemben nagyon toleráns voltam. Most már látom, el kellett volna néhányukat távolítanom – folytatta Szekeres.

Nem árulta el, kikre gondolt, ugyanakkor Mixtairól, Fenusz-ról, Borbélyról, Törteiről és Kormosról az elismerés hangján szólt. Kiegyensúlyozott a mezőny, a tavasszal bármi megtörténhet, de ehhez az edzésmorálnak is javulnia kell – tette hozzá végezetül.

fel


Somogyi Hírlap - 2004.12.07

Az első siker Tökölön
Kézilabda NB I/B Mindenki pályán volt
Samu László

Tököl–Marcali VSzSE 29–35 (16–17)

Tököl, 150 néző. Vezette: Csorba, Dobos.

Marcali VSzSE: Kerner – Mül-ler 5, Balogh P. 8, Kovács J. 3, Mészáros 3, Kévés 9(4), Balogh M. 5. Csere: Bödör (kapus), Tanai 1, Milinte 1, Nagy K. Pék E., Gácser, Pék P. Edző: Tóth István.

Tökölön még soha nem nyert a Marcali VSzSE. A bajnokság zárófordulójában is jól működött a marcaliak védekezése, s ehhez remek kapusteljesítmények is párosultak. A tököliek kiváló lövőjátékosait sikerült semlegesíteni, ez többször zavarba hozta a hazaiakat. Az 50. percre már eldőlt a mérkőzés sorsa, Tóth István edző pedig valamennyi csapattagnak játéklehetőséget adott. Ezzel együtt is magabiztosan nyert a Marcali. Jók: Müller, Balogh P., Kévés, Bödör


Somogyi Hírlap - 2004.12.04

Élő népművészet amatőr művészekkel

Hímzések, kerámiák és a paraszti életet felvillantó fafaragások költöztek be a marcali kulturális központba. Ebben a három kategóriában vonultatták fel a térség amatőr népművészei legkedvesebb alkotásaikat.

Tornainé Molnár Gertrúd, a kiállítás rendezője elmondta: ez egy mintaértékű tárlat. A népi művészet hagyományait nem elég felkarolni, ápolni is kell. A felhívásra tíz településről húsz alkotó csaknem hatvan munkával jelentkezett. A legszebbeket díjazták is. A fafaragók közül a mesztegnyői Csináth Lajos ér-demelte ki kategóriájában az első helyet. – Mindig is az ember érdekelt – mondta a fafaragó. - A paraszti élet tevékenységeit mutatom be. Legyen akár kenyérdagasztás, szőlőültetés, aratás vagy zsákhordás. A hímzések kategóriájában a kéthe-lyi Nagy Kálmánné aratott sikert, aki elárulta, hogy legjobban fehéret fehérrel szeret varrni. A kiállításra hímzésből érkezett a legtöbb, ezek a különböző tájegységek motívumait mutatják be. A fából készült remekművekből is akad szép számmal, kerámiákból viszont kevés alkotás érkezett, így nem tudtak helyezéseket kiosztani ebben a kategóriában.


Somogyi Hírlap - 2004.12.04

Civilek a városért
Összefogás Ne maradjon el rendezvény

Idén jóval kevesebb városi rendezvényt tartottak Marcaliban, mint az elmúlt években. Ennek többek közt az volt az oka, hogy a rendezvények zömét egy-egy civil szervezete vállalta fel és ha annak tagjai éppen nem értek rá, akkor nem tudták megszervezni. Ráadásul a programok legtöbbjét pályázati pénzből szerették volna megvalósítani, ám ha sikertelenül pályáztak, a tervezett események elmaradtak. Olyan is előfordult, hogy érdektelenség miatt hiúsult meg.

Annak érdekében, hogy a jövőben ne forduljanak elő hasonló malőrök, Marcali huszonöt civil szervezetét összehívta egy megbeszélésre a Kulturális Központ.

Horváth Imre művelődésszervező elmondta: a jelenlévők megegyeztek abban, hogy a régi rendezvények felelevenítése mellett mindenképpen szükség van újakra is. Arról is megállapodás született, hogy a pályázatokat közösen készítik el, de legalábbis egyeztetik, már csak azért is, mert nagyon sokat formai hibák miatt utasítottak el.

Vigmond Erika

fel


 
 
Készítette: Vágó Zoltán ©2004