a városról

történelem
környezet
térkép
képek
linkek

Hírek

városi hírek
sajtó szemle
marcali.hu
városi TV
archívum

Közigazgatás

önkormámyzat
oktatás
közművek
egyházak
statisztika
politika

Kultúra

műv. ház
Baglas E.
Calypso kórus
Marcato E.
Bernáth ház
múzeum

Sport

sportcsarnok
fürdő
kézilabda
labdarugás
bírkózás
sakk
szabadidő

Egészségügy

Városi Kórház
háziorvosok
fogorvosok
gyógyszertárak
állatorvos

Szolgáltatás

közlekedés
szállás
vendéglátás
kereskedelem

Internet

e-mail tár szolgáltatók

marcali.hu hírei

Úgy gondolom lehetővé kell tennem a sokoldalú téjékozódást. Itt az önkormányzat által fenttartott hivatalos Marcali Honlap híreit szeretném közölni. Hogy miért teszem? Az ok egyszerű: nekem nem állnak rendelkezésemre az önkormányzat eszközei, ezért kénytelen vagyok felhasználni az adott lehetőséget. Teszem ezt azért mert adófizető állampolgárként az én adómból (is) finanszírozzák a hivatalos honlapot. Hogy ki hol olvassa el az pedig legyen a tisztelt látogató dolga. Ugye Te itt olvasod :-))

 

2004.10.28 09:45 - Köszönet a segítségért

A Városi Önkormányzat Képviselő-testülete köszönetét fejezi ki a Z+D Kft-nek az 540 üveg 1,5 literes ásványvízért, a HUMANA Gyógyszergyárnak a Gyermekosztály részére rendelkezésre bocsátott tápszerért, továbbá a DRV Rt-nek és a Katasztrófavédelemnek a Marcali Kórháznál bekövetkezett vízhiány elhárítási munkálatainál nyújtott segítségéért.

2004.10.27 14:33 - Kitüntetést kapott a Polgármesteri Hivatal dolgozója

A gyermek és ifjúságvédelem területén végzett kiemelkedő szakmai munkájért PRO CARITATE díjat vehetett át október 26-án a BM Duna Palotában az egészségügyi, szociális és családügyi minisztertől Bereczk Tiborné Bertók Éva a Marcali Városi Gyámhivatal dolgozója. Bereczk Tiborné 1963. október 1-jén kezdett dolgozni védőnőként. 1976. szeptember 16-tól a Marcali Járási Hivatalhoz került szociálpolitikai ügyintézői munkakörbe. 1977. április 1. napjával a Marcali Városi Tanácshoz helyezték át, ahol először szintén szociálpolitikai feladatokat látott el, majd a gyermek- és ifjúságvédelmi területtel kezdett foglalkozni. Kiemelkedő és sokirányú szakismerettel rendelkezik, szorgalmas és lelkiismeretes munkatárs. Napi feladatainak ellátása mellett mindig nagy gondot fordított arra is, hogy a pálykezdő, fiatal munkatársainak szakmai támogatást nyútjson, tapasztalatait átadja. A kitüntetéshez sok szeretettel gratulálunk!

2004.10.21 12:55 - Bemutató

Szeretettel meghívjuk Önt és barátait 2004. október 30-án, 18 órára a Marcali Kulturális Központba, Zsirai Tibor: "Cosmo" című művének bemutatójára. Szereplők: a Kulturális Központ Hamm-Lett színjátszókörének tagjai. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! (A belépés díjtalan.)

2004.09.30 09:17 - Idősek világnapja

Marcali Város Önkormányzata nevében tisztelettel meghívjuk Önt 2004. október 5-én 17 órára a Kulturális Központba az IDŐSEK VILÁGNAPJA alkalmából rendezendő városi ünnepségre. Köszöntöt mond: Dr. Sütő László polgármester. Az ünnepi műsorban közreműködik a Calypso Kórus és a Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskola. Az ünnepség az Önök tiszteletére adott fogadással zárul. Megjelenésére számítunk.

2004.08.11 08:33 - 2004. augusztus 20.

Tisztelettel meghívjuk Önt és kedves családját a 2004. augusztus 20-án tartandó Szent István napi ünnepségünkre. A program: 19.00 órakor szentmise és az új kenyér megszentelése a Római Katolikus Templom előtt; 20.00 órakor Tóth Emőke szobrászművész a II. világháború és a Holocaust áldozatainak emlékét őrző műalkotásának újraavatása a Hősök terén.

2004.07.14 14:49 - Ha nyár, akkor strandkézilabda

A Marcali Városi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont július 3-4-én első alkalommal adott helyet az országos strandkézilabda-bajnokság kvalifikációs versenysorozatának, ahol 5 férfi és 6 női csapat versengett az országos döntőbe jutásért. A kétnapos versenysorozat végén a Marcali VSZSE örülhetett igazán, hiszen az első helyet szerezték meg, és ezzel az országos döntőbe jutást is kiharcolták. A férfiak küzdelmében a dupla körmérkőzéses rendszerben lebonyolított versenyen a keszthelyi Hírsat 2000 csapata diadalmaskodott. Végeredmény, nők: 1. Marcali VSZSE, 2. Szombathely, 3. Budapest Hobby, 4. Győri Hosszúlépés, 5. Tapolca, 6. Marcali Serdülők. Férfiak: 1. Hírsat 2000 Keszthely, 2. Szuperinfó Keszthely, 3. Győri Széchenyi, 4. Csokiskarika KC Budapest, 5. Kanizsai Gyászhuszárok. A verseny végén természetesen gazdára találtak a különdíjak is. A legjobb női mezőnyjátékosnak járó elismerést Balogh Margit, a Marcali VSZSE játékosa, a férfiaknál pedig a Keszthelyi Szuperinfó csapatát erősítő Somogyi Péter vehette át. A legjobb mezőnyjátékosok mellett a két legjobb hálóőrt is díjazták. Kiváló teljesítményéért a Budapest Hobby csapatából Diószegi Diána kapott ajándékot, a férfiaknál pedig a győri Kertész István volt a legjobb. A győztes marcali csapat tagjai: Krajczár Ibolya, Ciráki Júlia, Balogh Margit, Balogh Piroska, Mészáros Anita, Kévés Renáta, Kovács Judit, Milinte Brigitta, Müller Márta, Pék Evelin, Nagy Kornélia, Pék Petra. Edző: Tóth István. A július 2-én megrendezett utánpótlás versenyen a Marcali VSZSE serdülő együttesének, valamint a Noszlopy gyermek IV. korcsoportos csapatának nem volt ellenfele, így mindkét együttes továbblépett az országos döntőbe.

2004.02.04 11:12 - A Marcali VFC helyzete

A Marcali VFC a 2003/2004. évi NB III-as Dráva csoport labdarúgóbajnokság őszi fordulóját az előkelő második helyen zárta. A közel kéthónapi pihenő alatt aztán sok változás történt az egyesület, a csapat táján. Az eddigi sikeredző, Menczeles Iván, hét évi munka után elhagyta csapatát - az NB I-es Hévíz edzője lett -, s a játékosok közül is sokan követték őt. Ezek után a somogyi kisvárosban kijelölték az új utat: meg kell lépni a generációváltást, fiatalokat kell beépíteni a csapatba - főként helybelieket és környékbelieket. Első teendőként a vezetés új edzőt szerződtetett Szekeres Tibor személyében, aki a 80-as években az egyesület játékosa volt. Az első edzést január 20-án tartották meg, az őszihez viszonyítva elég foghíjas kerettel. Távozott Novák László, Horváth Csaba, Nokta Roland, s Piri Ottó és Csíkvár Csaba is fontolgatják elmenetelüket. Helyettük Mixtai Szabolcsot Zalaegerszegről, Virág Krisztiánt a Kaposvölgye VSC-ből, s Kormos Andrást Kéthelyről kívánják igazolni. Mellettük a saját nevelésű fiatalok, Mokovics Sándor, Samu István, Samu Péter, Pintér András, Szabó Csaba, Németh Tamás és Csalló István is együtt készülnek a felnőttekkel. Közülük mind többnek a beépítése lesz egyik fő feladata az új trénernek. Heti 4 edzéssel és egy-egy mérkőzéssel készülnek a március 7-i rajtra. A felkészülés programja: Január 24. Teremtorna Nagyatádon; január 31. Marcali-Kaposvölgye; február 1. Marcali-BBSC; február 4. Balatonszentgyörgy-Marcali; február 7. Marcali-Balatonszentgyörgy 11.00 óra; február 11. Marcali-Somogyvár 15.30 óra; február 14. Marcali-Lengyeltóti 11.00 óra; február 18. Kaposvölgye-Marcali 14.30 óra; február 25. Somogyvár-Marcali 15.30 óra; február 29. Balatoni Vasas-Marcali MK mérkőzés Balatonkiliti. A Bajnokság állása az NB III-as Dráva csoportban: Szentlőrinci SE 45 pont, Marcali - AGRIA FC 32 pont, Dombóvár FC 31 pont, Beremend ÉSK 27 pont, Bonyhád VLC 25 pont, Nagyatád FC 25 pont, Bóly SE 23 pont, Baja SE 22 pont, Harkány SE 19 pont, Mohács TE 16 pont, Szekszárdi UFC 16 pont, Balatonboglár SE 15 pont, Kozármiyleny SE 14 pont, Hidas SE 13 pont, Zamárdi PSE 13 pont, PVSK 5 pont.

2004.01.22 15:41 - Akadálymentesítés az intézményekben

A fogyatékkal élő emberek társadalmi életben való aktív részvételének és beilleszkedésének elősegítése céljából 2005. január 1.-től a közhasználatú intézmények megközelítését és szolgáltatásaik igénybevételét mindenki számára lehetővé kell tenni. Az épületeket akadálymentesíteni kell, hogy azok mindenfajta fogyatékkal élő személy számára használhatóvá váljanak, legyen szó akár mozgás-, látás-, hallássérültekről, vagy értelmi fogyatékosokról. Marcaliban a könyvtár és a sportcsarnok épülete részben megfelel ezeknek a követelményeknek, hisz az akadálymentes közlekedés megoldott, de a problémamentes használat feltételei nem teljes mértékben biztosítottak. A mellékhelységek, öltözők, zuhanyzók még átalakításra várnak, hogy akár kerekesszékkel is elérhetőek legyenek. A város többi intézményében egyelőre csak tervezik az átépítéseket. A Noszlopy Gáspár Általános Iskola, a Mikszáth utcai Általános Iskola, a Berzsenyi Gimnázium, és a szőcsényi Széchenyi Zsigmond Szakközépiskola akadálymentesítésének tervei már készülnek – mondta Nagyné Gelencsér Éva, a Városfejlesztési Iroda vezetője. Egy FAHRE pályázat keretében próbáljuk elnyerni az átalakításokhoz szükséges összeget. A négy iskola esetében körülbelül 50 millió forintra lenne szükség. A Polgármesteri Hivatal, az egészségügyi intézmények, az óvodák, bölcsődék, és a Kultúrház problémamentes megközelítését és használatát szintén biztosítani kell, és ez akkora anyagi terhet ró a városra, hogy önerőből képtelen elvégezni a szükséges átépítéseket. Ezért van szükség minél több pályázati pénzre, hisz csupán a Városháza vízszintes és függőleges irányú, mozgássérültek számára is használható közlekedésének kiépítése 15 millió forintba kerül. A kórház épülete és szolgáltatásai részlegesen elérhetőek, az épületben kerekesszékkel is igénybe vehető lift működik, a mentőbejárat felől pedig az intézménybe való bejutás is biztosított. Néhány osztályra, rendelőbe azonban még nem tudnak eljutni a mozgáskorlátozottak. A város egyéb, ügyfélfogadással is foglalkozó intézményei közül a posta és a munkaügyi hivatal már elvégezte az átalakításokat, így bárki számára elérhetőek a szolgáltatásaik. A bankok, biztosítók és egyéb, nem városi kezelésben lévő intézmények önmaguk kötelesek biztosítani az akadálymentes közlekedést a fogyatékkal élők számára.

(Kerner Krisztina)

2003.11.24 11:29 - Könyvtári hírek

A Berzsenyi Dániel Városi Könyvtárban felmérték a szervezett előadásokra vonatkozó olvasói igényeket. Az eredmények szerint az irodalmi témák helyett a táplálkozási szokások, az ezoterika és az ősi magyarsággal kapcsolatos kérdések felé fordult az érdeklődés. Továbbra is lesznek gyerekeknek szóló rajz-, mese- és egyéb pályázatok, mesemondó-versenyek. Az intézmény bejáratát akadálymentesítették rámpával ellátott feljáróval és fotocellás ajtóval. A gyermekrészleget hangszigetelt ajtóval leválaszottták, így az előadások nem zavarják a többi könytárlátogatót.

2003.11.24 11:11 - Képviselő-testületi ülés

2003. november 20-án csütörtökön tartotta az Önkormányzat Képviselő-testülete soron következő ülését. A főbb napirendek az alábbiak voltak: a 2003. évi költségvetés I-III. negyedévi végrehajtása, a 2004. évi költségvetési koncepció, a Városi Helytörténeti Múzeum és a Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskola munkájáról szóló beszámolók megvitatása, a képviselő-testület 2004. I. félévi munkatervének jóváhagyása, a lakások és helyiségek bérletéről szóló, valamint a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról szóló rendeletek alkotása. A nyilvános ülés előterjesztéseit a Berzsenyi Dániel Városi Könyvtárban olvashatják a Tisztelt Érdeklődők.

2003.11.24 11:03 - Meghívó

Meghívjuk Önt és családját a Bernáth Aurél Galériába (8700 Marcali, Kossuth u. 25.) HALMOS KLÁRA grafikusművész kiállításának megtekintésére. A kiállítás 2003. november 27-től december 15-ig látható.

2003.11.03 10:29 - Szociális bérlakások a városban

Az Önkormányzat 87 millió forintos állami támogatást nyert, így további 16 önkormányzati bérlakás épülhet a városban. Jelenleg az Önkormányzat tulajdonában 165 bérlakás van, amelyekből az Orgona utcai 27 lakás 20 évig nem idegeníthető el.
2003.11.03 10:15 - Új műszerek a Városi Kórházban

A Marcali Városi Kórház céltámogatási pályázaton nyert pénzből közel 75 millió forintos orvosi gép-műszer beruházást hajtott végre. Három különböző röntgenkészülékkel, terheléses EGK-val, és futópados műszerrel, endoszkóppal, digitális látótérvizsgálóval és infúziós pumpákkal gazdagodott a géppark.

2003.11.03 10:09 - A Szőchényi Iskola kitüntetése

A Széchenyi Zsigmond Szakközépiskola és Szakiskola elnyerte a kitüntetett tangazdaság címet. A díjat Dr. Sütő László polgármester és Kiss Vince igazgató 2003. szeptember 17-én vette át a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban.

2003.10.16 13:52 - Meghívó

Szeretettel várjuk Önt és családját a 2003. október 23-án 19 órakor kezdődő, nemzeti ünnepünk alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésre. A megemlékezés szónoka Tomorné Huber Éva a Százszorszép Gyermekotthon igazgató-nője. Az ünnepi műsor szereplői: a Baglas Néptánc Egyesület, a Calypso Kórus és a Hamm-Lett színjátszókör tagjai. Helyszíne a Városi Kulturális Központ.

 
Készítette: Vágó Zoltán ©2004