a városról

történelem
környezet
térkép
képek
linkek

Hírek

városi hírek
sajtó szemle
marcali.hu
városi TV
archívum

Közigazgatás

önkormámyzat
oktatás
közművek
egyházak
statisztika
politika

Kultúra

műv. ház
Baglas E.
Calypso kórus
Marcato E.
Bernáth ház
múzeum

Sport

sportcsarnok
fürdő
kézilabda
labdarugás
bírkózás
sakk
szabadidő

Egészségügy

Városi Kórház
háziorvosok
fogorvosok
gyógyszertárak
állatorvos

Szolgáltatás

közlekedés
szállás
vendéglátás
kereskedelem

Internet

e-mail tár szolgáltatók

 

szabadidő sportok

Várom a jeletkezést a rovat tartalmának "feltöltéséhez", gondolok a kerékpárosokra, a túrázókra és minden más, amatőr sport tevékenységre. Küldj egy mailt és máris a rendeékezésedre állok! gifmen@mailbox.hu

Vizsgálat a marcali víztározó ügyében

NSZ • 2003. december 1. • Szerző: Török Tünde

Információink szerint a környezetvédelmi tárca vizsgálatot indított annak kiderítésére, szabályosan került-e többségi magántulajdonba a marcali víztározó.

A több mint 400 hektárnyi vízfelületű, a nyolcvanas években létesült állami tulajdonú marcali tározó vagyonkezelője korábban a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVI) volt. Az igazgatóság nyolc évvel ezelőtt apportálta néhány egyéb vagyontárggyal (a hársasberki tóval és egy balatonlellei üdülőingatlannal) a tulajdonában lévő Vízhasznosítási Kft.-be. A kft. éveken át 164 millió forintos jegyzett tőkével működött, amit tavaly 50 millió forinttal leszállítottak. Az új tulajdonos, a kaposvári Klíma-Vill Kft. ezt követően szerzett tőkeemeléssel kisebbségi, majd idén július elejétől többségi tulajdont a Vízhasznosítási Kft.-ben. A cégnek jelenleg 229 millió forint a jegyzett tőkéje, és telephelye továbbra is a DDVI címén található. Ügyvezetője az a Szappanos Ferenc lett, aki korábban a DDVI vezetőjeként ugyanennek a kft.-nek a vagyonkezelője volt.

A marcali víztározó a marcali szennyvíztisztító telep utótisztítójaként is funkcionál a mai napig. Azért építették ki duzzasztással, hogy a többi vízművel együtt biztosítsa a Balatonba továbbfolyó víz kellő tisztaságát. A tározóban főként busát tenyészt lehalászás céljából évek óta a Balatoni Halászati Rt. Az állami tulajdonú társaság, mivel eddig az állam kezében volt a tározó is, nem fizetett bérleti díjat a hasznosításért. Ugyanakkor a vízügyi igazgatóság és a halászati rt. között évek óta tart a pereskedés, kit illet meg a tározó halászati hasznosításának joga. A vitát a közelmúltban az Országos Vízügyi Főigazgatóság eldöntötte azzal, hogy halastóvá minősítette a víztározót. Ezzel egyértelművé vált, hogy a Vízhasznosító Kft.-t illeti a halászati jog, amelynek tulajdonosai, ha akarják, bérleti díjért hasznosíthatják ezt a jövőben.

Szappanos Ferenc korábban kifejtette lapunknak: a Vízhasznosítási Kft. tőkéjének leszállítására azért volt szükség, hogy fedezni tudják a vízügyi igazgatóság mint alulfinanszírozott költségvetési szerv kötelező kiadásait. Véleménye szerint a víztározóban évtizedek óta elmaradtak a szükséges felújítási munkák, ezért vált szükségessé a tőkeemelés egy tőkeerős befektető bevonásával. A tó gazdaságos hasznosításához számottevő ráfordításra van szükség, amit sem a vízügyi igazgatóság, sem a területileg illetékes marcali önkormányzat nem tud vállalni – tette hozzá.

A Vízhasznosító Kft. neve elhallgatását kérő többségi tulajdonosának véleménye szerint a marcali tó gazdái eddig nem vették figyelembe a piaci viszonyokat, ezért maradtak el a szükséges beruházások is. Mint mondta, jelenleg folyamatosan egyeztet az önkormányzattal és a Balatoni Halászati Rt.-vel a tó jövőbeli hasznosításáról.

Információink szerint a környezetvédelmi minisztérium vizsgálatot indított annak megállapítására, szabályosan került-e a tározó a Klima-Vill többségi tulajdonába, s az előírásoknak megfelelően minősítették-e halastóvá. A befektető hangsúlyozta, amennyiben a környezetvédelmi tárca aggályosnak tartja a tulajdonszerzést, kész visszaállítani az eredeti állapotot. A tárcának tett ajánlatai között szerepel a Vízhasznosító Kft. teljes megvétele, illetve a tulajdon megosztása is. Ez utóbbi szerint a marcali tó teljes tulajdona visszakerülne a DDVI-hez, míg a többi vagyontárgy a Klíma-Villé maradna.

A vállalkozó még nem kapott választ a néhány hete megtett ajánlatra. A tárca kommunikációs főosztálya mindössze annyit válaszolt az ügyre vonatkozó kérdéseinkre, hogy valóban folyik egy vizsgálat a marcali víztározóval kapcsolatban, amiről egyelőre nem lehet tudni, mikor zárul le.

 

 

 
Készítette: Vágó Zoltán ©2004