a városról

történelem
környezet
térkép
képek
linkek

Hírek

városi hírek
sajtó szemle
marcali.hu
városi TV
archívum

Közigazgatás

önkormámyzat
oktatás
közművek
egyházak
statisztika
politika

Kultúra

műv. ház
Baglas E.
Calypso kórus
Marcato E.
Bernáth ház
múzeum

Sport

sportcsarnok
fürdő
kézilabda
labdarugás
bírkózás
sakk
szabadidő

Egészségügy

Városi Kórház
háziorvosok
fogorvosok
gyógyszertárak
állatorvos

Szolgáltatás

közlekedés
szállás
vendéglátás
kereskedelem

Internet

e-mail tár szolgáltatók

 

sajtó szemle

Amikor elkezdtem a portál szerkesztését, az akkor még létező Marcali Hírek internetes megjelentetése volt a cél. Az újság azóta megszünt, (tartalma az archívumban kereshető!) ezért elkezdtem keresni a napilapok internetes oldalain a marcaliról szókó írásokat. Ezen az oldalon teszem közzé, az általam talát cikkeket. Természetesen mentem a portál archívumába is!


Somogyi Hírlap - 2004.09.30

Intimitással a bizalomért

Tavaly tíz százalékkal kevesebb abortuszt végeztek el hazánkban a tizennyolc év alattiak között, mint egy évvel korábban. Szerepet játszanak ebben a pár éve működő tiniambulanciák is. Közülük három Somogyban várja a tiniket.

Az alapítók a tiniambulanciákkal összefogták a korábban is működő gyermeknőgyógyászati rendeléseket. Így szervezettebb formában, barátságos hangulatú szakorvosi rendelőkben várják azokat a tinédzsereket, akiknek kérdéseik vannak akár a fogamzásgátlással, akár a serdüléssel kapcsolatban. A megyeszékhely tiniambulanciáján, mely 2000 áprilisában nyílt meg, alig győzik a munkát.

– A havi kétszázas látogatói létszám önmagáért beszél – mondta Szebényi Péter gyermeknőgyógyász. – A rendelési időt az intimitás megőrzése miatt elkülönítettük a felnőttektől, hogy a tinédzserek véletlenül se találkozzanak ismerősökkel. Így nyíltabban mondják el a szexualitással, valamint a fogamzásgátlással kapcsolatos kérdéseiket. Tájékozottságukat bizonyítja, hogy a sürgősségi fogamzásgátlásra csak nagyon ritkán van szükség.

A marcali kórházban kiemelt figyelmet fordítanak a két leginkább veszélyeztetett korosztályra, a tinédzserekre és a változó korú nőkre. Még az ősszel öszszevonják a két ambulanciát.

– Célunk, hogy segítsünk a 13-17 és a 40-50 év közötti nőkön – mondta Kiss György szülész-nőgyógyász. – Marcaliban öt éve, az elsők között nyitottuk meg a tinédzserambulanciát, ahova havonta harminc-negyven fiatal jön el.

Siófokon négy év óta műkö-dik a tiniambulancia. Hadnagy János osztályvezető főorvos és Takács István adjunktus egyet- ért abban, hogy az abortusznál minden megoldás jobb.

– A Balaton partján a nyári szezonban ugrásszerűen megnő az alkalmi kapcsolatok száma – mondta Hadnagy János. – Ezért a sürgősségi ambulancia éjjel-nappal rendelkezésre áll.

A siófoki kórházat havonta átlagosan 30-40 fiatal keresi fel. A munkatársak Siófokon és Balatonbogláron is látogatják a középiskolákat, ahol felvilágosító előadásokon hívják föl a figyelmet többek között a tiniambulanciákra is.


Somogyi Hírlap - 2004.09.27

Somogyban a-tól z-ig

Marcali – A 12. marcali vásáron az Év Vállalkozója díjat a Zielh-Abegg kapta. Vásárdíjasok: Bedő Fa-Ház Kft, Halm Elektronikai Bt, Mustang Marcali Rt, Marylla Bőrdíszmű Kft, GV-Fenster Kft. Termékdíjasok: sző-csényi Széchenyi Zsigmond Szakközép és Szakiskola, Tálmel Alumíniumkerítés Gyártó Bt, Gyék 2000 Kft, Top Marmor Márványlap (Olaszország), Marcali Szakképző Iskola. A vásárépítők különdíját az Agra Gazda Mezőgazdasági Bolt , Somogy Megye díját a Tekla Kft kapta. A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara Dóra Tibornak adott díjat. A Somogy Megyei Vállalkozói Központ Közalapítványának díját Harangozó Rita népi iparművész nyerte el. (ve)

HÍRek

Zenei csemege

Igazi zenei csemege lesz a zene világnapján A zeneiskola koncertsorozattal készül. Kósz Gyöngyi, az intézmény igazgatója elmondta: harmonikaestet ad az ukrán Oleg Podolszkij, fellép az olasz zongoraművész, Angelo Baranello, és zongorakoncertet ad Király Csaba. A zene határok nélkül című koncertsorozatra az önkormányzat közművelődési pályázatán nyertek 150 ezer forintot.

Szívünk világnapja

A szívünk világnapján ingyenes vérnyomásmérést, vércukor- és koleszterinszint-ellenőrzést tartott a Szívbetegeinkért Közalapítvány a nemzetközi vásáron. Életmód- és diétás tanácsokat is adtak, és bárki teszten ellenőrizhette nikotinfüggőségét. Az ellenőrzésre vállalkozók egymást váltva ültek a székekbe. A közalapítvány a Magyar Kardiológusok Társaságának pályázatán nyert 125 ezer forintot.

Szolgálat a rászorultakért

A hátrányos helyzetű és veszélyeztetett gyerekek tanévkezdési problémái kerültek terítékre a gyermekjóléti szolgálat szakmaközi megbeszélésén, melyen az oktatási-nevelési és a gyermekvédelemben együttműködő intézmények vettek részt.

Tíz éve sikeres az év vállalkozója

Már ötödik éve választja ki az önkormányzat az Év Vállalkozóját a nemzetközi vásáron. Idén az alapításának tizedik évfordulóját ünneplő Ziehl-Abegg Kft kapta a címet. A város egyik legbiztosabb munkahelyteremtő cége a Ziehl-Abegg. Folyamatos fejlődésével ma már 200 embernek nyújt megélhetési lehetőséget. A város nagy adózóinak sorában is mindig az élmezőnyben helyezkedett el. Évente mintegy 20 millió forinttal gyarapítja a város kasszáját. – Tíz évvel ezelőtt ezer négyzetméteres ventilátormotor-gyártó csarnokkal és tizenhárom dolgozóval kezdtünk – mondta Szijártó Ferenc (ké-pünkön) ügyvezető igazgató. –1996 végére már kinőttük a csarnokot, újat kellett építeni. A 2200 négyzetméteres új helyen a ventilátorrács-gyártó üzem indult be. Jelenleg évi 350 ezer védőrácsot gyártunk. Ezzel egy időben bővítettük a motorgyártást is. Most már heti hétezernél tartunk. 2000-ben a fejlesztések miatt a telephelyet is bővítenünk kellett, hogy egy 3300 négyzetméteres alumíniumöntöde-csarnok létesüljön. A cég a Künzelsauban működő anyavállalat termelésének mintegy 20 százalékához szállít alkatrészt. Ráadásul újabb fejlesztés elé néz: az év végére beállítanak egy motorlakkozó berendezést és a védőrácsgyártás nagyobb ütemet vesz fel. A németországi központba ugyanis kizárólag Marcaliból szállítják ezeket a termékeket. Rövidesen újabb 2200 négyzetméteres csarnokot indítanak be, ami további hetven ember munkába állítását jelenti. Mindemellett tervezik a porfestő üzem megépítését is.

Festészet és színjátszás

Már nemcsak néptáncot, hanem festészetet és színjátszást is tanulnak a diákok a Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskolában. Az órákat szabadidős foglalkozásokon tartják.

Kiss Lajos, az iskola igazgatója elmondta: felmérték a leendő elsősök között, hogy a művészeti oktatás mely területe érdekelné még a gyerekeket. Kovácsné Hajdu Gyöngyi rajztanár arról beszélt, hogy ezen a tanszakon az alkotásra való nevelés megalapozásával foglalkoznak. Olyan anyagokkal, technikákkal, eszközökkel ismerkedhetnek meg a diákok, amelyekre órán nincs lehetőség. A festészeti előképzősök huszonhatan vannak, az alapfokú első osztályba pedig tizenhárom gyermek iratkozott be.

Vizvári Józsefné drámapedagógus elmondta: a mesék dramatizálásával, szituációs népi és gyermekjátékokkal fejlesztik a tanulók szóbeli kifejező-, valamint helyzetfelismerő képességét. Az előképzőbe húsz, az alapfok első osztályába pedig tizenkilenc kisdiák jár. Az előképzősök heti két órában, az alapfokú első osztályosok pedig heti négy órában sajátíthatják el az ismereteket mindkét tanszakon.

fel


Virágkötő nem kell, lakatos nincsen
Munkaerőpiac Átképzésre van szükség

A marcali munkaügyi kirendeltséghez tartozó ötven településen augusztusi záráskor 1791 munkanélkülit tartottak nyilván. Csak Marcaliban 380 regisztrált keres állást. Évente átlagosan ezer - ezerkétszáz állásajánlat érkezik a kirendeltségre a térségből.

A munkanélküliek száma máris megemelkedett, hiszen a pusztakovácsi Horváth Julianna a statisztika készítése után került az álláskeresők sorába. A fiatalasszony főállású anyaként maradt otthon három gyermekével, egészen az elmúlt hétig. Szeretne minél hamarabb elhelyezkedni, ezért fordult segítségért a kirendeltséghez. Julianna bizakodva beszélt arról, hogy boltieladó- végzettségével nem kell sokáig várnia munkára. Balogh Miklósné kirendeltségvezető ezt meg is erősítette: a kereskedelemben több az álláslehetőség, ilyen irányú végzettséggel nagyobb az esély az elhelyezkedésre.

– Sajnos vannak olyanok, akiknek szakképzettsége alacsony vagy elavult szaktudással rendelkeznek – mondta a kirendeltségvezető. – A speciális szakismerettel rendelkező ügyfeleink elhelyezése is gondot okoz. A munkaerőpiac jelenleg más szakmákat igényel, mint amikkel a munkanélküliek többsége rendelkezik. A legrosszabb helyzetben viszont kétségkívül azok vannak, akik képzetlenek. A marcali Orsós Attila amint belépett a kirendeltség ajtaján, rögtön az álláskínálatokat tartalmazó táblához siet. Elmondta, hogy évek óta munkanélküli, előtte állatgondozóként dolgozott. Munkahelye megszűnt, így már ő is rendszeres szociális segélyen van. Iskolai végzettsége nyolc általános. Azok közé tartozik, akiknek nagy esélye van arra, hogy képzés nélkül a munkanélkülisége állandósul. Míg Juliannának elsősorban állást kínálnak, Attilát szakmát adó képzésre irányítják. Az sem mindegy, hogy milyenre. A felmérések szerint a munkaerőpiacon nincs szükség például kosárfonóra vagy virágkötőre. Annál nagyobb lakatosra vagy öntőre. A varrónőket is nagyon hamar el tudják helyezni. A marcali munkaügyi kirendeltség álláshelyek feltárásával és az újabb képzésekhez szükséges források keresésével tud további segítséget nyújtani. Nagyobb figyelmet fordít a veszélyeztetett rétegekre, így a képzetlenekre, a negyvenöt év felettiekre és a pályakezdőkre.

Nehezen betölthetők

Az is előfordul, hogy munkáltató lenne, de nincs olyan munkaerő, akit kiközvetíthetnének. Ilyen például a varrónő, az öntő, a mechanikai műszerész, a lakatos-hegesztő, a szerszámkészítő és az építőipari technikus.

Képzési forrás

Évente hat-kilenc csoport részére szerveznek helyben munka-erőpiaci képzést, átképzést. A költségeket teljes egészében a munkaügyi szervezet finanszírozza. Idén ötmillió-hatszázezer forint a képzési forrás a tavalyi hétmillióval szemben.

Munkanélküliek aránya

A legutóbbi adatok szerint marcali munkaügyi kirendeltséghez tartozó ötven településen összesen 14,3 százalékos a munkanélküliségi ráta. Ez az arány Marcaliban 7,4 százalék volt. A munkaügyi hivatalban regisztrált munkanélküliek között igen magas a képzetlenek aránya. Jelentős, több mint 40 százalékos arányt képviselnek

fel


Somogyi Hírlap - 2004.09.24

920 milliós vásárfia Marcalinak

A 12. Marcali Nemzetközi Kiállítás és Vásár kilencszázhúszmillió forintot ért meg a marcaliaknak. Nagy Sándor, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára ha nem is a zsebében, de szóban elhozta a majdnem egymilliárdnyi összeget. A regionális operatív program keretében európai uniós pályázaton nyerte az önkormányzat a pénzt a városközpont rehabilitációjára. Az államtitkár arról is beszélt, hogy Marcali jó pályázatokat ír, kihasználja a forrásokat, ami alapja a lendületes fejlődésének. Sütő László polgármester a kis- és középvállalkozások gazdasági erejéről beszélve indította útjára a négynapos rendezvényt. Elmondta: nem- csak gazdasági és üzleti szempontja van a szakmai seregszemlének. Minél több látnivalóval jelentkeznek a helyi, környékbeli és határon túli cégek, annál több látogatót vonzanak. Már ötödik éve, hogy a vásármegnyitón adja át az önkormányzat az Év Vállalkozója díjat. Idén a Ziehl-Abegg Kft kapta a megtisztelő címet. Vásárdíjban öt cég részesült és szintén öten termékdíjat kaptak.

Vigmond Erika

Az olasz közönség imádta a magyar táncokat

Három nagy fellépése volt, két menetfelvonuláson vett részt, sok szakmai és úti élménnyel tért haza Olaszországból a marcali Baglas néptáncegyüttes. A tropeai fesztiválon először léptek színpadra a táncosok. A kapcsolat a marcali Eurofolk-fesztiválon szövődött.

– Az együttes valamennyi táncát elvittük a fesztiválra – mondta Takács Gábor művészeti vezető. – Az első fellépés után mindig a fináléba osztottak bennünket, vagyis a legjobbak zárták az aznapi fellépéseket. Az olasz közönség imádta, ahogyan csizmáikat csapdosták a táncosaink.

Sinkovics Zoltán, a Baglas egyik néptáncosa elmondta: nagy élmény volt, mikor a leghosszabb tapssal és hangos ovációval fejezte ki tetszését a közönség. Nagy sikert aratott táncaik dinamikus és látványos koreográfiája. – A tropeaiakat egyáltalán nem zavarta, ha csúszik egy műsor kezdése – tette hozzá. – Nem volt baj az sem, ha az éjszakába nyúltak a fellépések. Általában éjfél körül kerültünk sorra, s így éjszaka egy óra körül kaptuk meg például a vacsoránkat is. Szerencsére másnap az egész nap szabad volt. Kipihentük magunkat és ilyenkor ismerkedtünk Tropeával, Ná-pollyal, Rómával.

Vigmond Erika

Motorosok ébresztik hajnalban a marcaliakat

Amíg a jó idő megengedi, a motorosok is aktívan részt vesznek a közlekedésben. Ez még nem is probléma, annál inkább a száguldással járó motordübörgés.

Gergő Károly, Marcali rendőrkapitánya elmondta: már több panasz érkezett a kapitányságra, hogy egyre elviselhetetlenebb a motorok által keltett zaj. Főleg akkor, ha az hajnali három-négy órakor veri fel az utcák csendjét.

A vasparipák hangja a megengedett sebességhatáron belül nem zavaró, viszont ha a lóerők száguldásra késztetik a vezetőt, akkor nem csak a sebességhatárt, hanem a zajszintet is túllépi. Ezért a rendőrség behozta a városba a traffipaxos autóját a motorosok fokozott ellenőrzésére. Egészen október végéig, amíg a rossz idő a garázsba nem kényszeríti a járműveket. Azt a motorost, akit tetten érnek gyorshajtáson, annak a jogosítványa hosszabb időre a rendőrségen landol majd. A gyorshajtásból adódó motoros balesetek szerencsére ritkák. A vezetők óvatosabbak, tudják, hogy motorral nem szabad esni, mert a következmények mindig nagyon súlyosak, legtöbbször halálosak.

A marcali rendőrkapitányság területén minden évben mintegy 160-170 közlekedési baleset történik és ebből mintegy nyolcvan eset az, ami rendőri intézkedést követel meg. A motorosok által okozott vagy elszenvedett balesetek száma ezen belül kettő-három körül mozog.

Vigmond Erika

fel


Somogyi Hírlap - 2004.09.23

Somogyban a-tól z-ig

Marcali – Már kilencedik éve rendezi meg a Nevelési Tanácsadó, Beszédjavító és Korai Fejlesztőközpont a szülői tanfolyamot. A kurzust mindig pályázati pénzből indították el. Idén ismét mintegy négyszázezer forint támogatást kértek a Fogyatékos Gyermekekért Közalapítványtól a foglalkozások megszervezésére. (ve)

Legek a Vásárban

Csúcs és a mélypont

A rekordév az 1999-es volt, amikor 180 felett számolták a kiállítókat, a leggyengébb az 1996-os volt száz céggel. A nemzetközi jelleget német, román, szlovén, horváth, holland és ukrán kiállítók adták az é-vek folyamán.


Díjazott vállalkozók

Az Év Vállalkozója díjat öt éve adta ki először az önkormányzat: 2000-ben az Indrustrie Elektrik Kft, 2001-ben a Bedő Fa-Ház Kft, 2002-ben a Király Fivérek Kft, 2003-ban pedig a Lantos Szerviz Kft kapta meg a címet.


Elnökök a vásárban

Göncz Árpád korábbi köztársasági elnök kétszer is járt a Marcali Nemzetközi Kiállítás és Vásáron. 1992-ben ő nyitotta meg az elsőt és 1997-ben ismét vendége volt a rendezvénynek. Horn Gyula egykori miniszterelnök 1995-ben indította útjára a vásárt. Medgyessy Péter volt miniszterelnök pedig 2002-ben.


A különleges év 2002 ünnepi év volt.

Marcali várossá nyilvánításának huszonötödik évfordulóját, az őszi vásár pedig a tizedik születésnapját ünnepelte. Ráadásul a rendezvény nyitónapján tették le a Városi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont alapkövét.

Szeretik a színes forgatagot Megkérdeztük: Mi vonzza a marcaliakat a vásárba?

Kolozs László tanuló: – Ez a legnagyobb esemény a városban, természetes, hogy elmegyek. Még azok a barátaim is hazajönnek a vásárra, akik más városokban tanulnak. Jól érezzük magunkat, szeretjük a jó koncerteket. Mikor általános iskolás voltam, akkor nagyobb élmény volt a vásár. Most a különböző márkakereskedések autói között időzöm szívesen.

Balaskó Ferenc nyugdíjas: – Egyszerűen imádom azt a kavalkádot, ami egy ilyen vásáron található. A kiállítók közül a faipari dolgok érdekelnek a legjobban, mert otthon apró-cseprő dolgokat én is készítek. Inkább a kiállítók vonzanak, az autókat csodálom, a sör nem érdekel. A kulturális műsorok közül az én korosztályomnak valót szeretem.

Balogh Miklósné munkaügyi kirendeltség-vezető: – Még ma is a térség meghatározó eseménye a vásár. Egy kicsit visszafogot-tabb, mint az elején, mert már beépült a város életébe. Szeretem az újdonságokat, a tájékozódás miatt sétálok a kiállítók között, nem a vásárlás vezérel. Színes a kínálat, az építőipartól kezdve az iskolákig sok mindennel lehet találkozni.

Tizenötezer négyzetméteren százhetven kiállító

Tizenötezer négyzetméteren több mint 170 kiállító várja a vásárlátogatókat a marcali sportcsarnokban. A 12. négy- napos szakmai seregszemlét összekötik az őszi kulturális fesztivállal. Kiss László vásárigazgató (képünkön) elmondta: minden évben kiemelten figyelnek a kerek évfordulót ünneplő cégekre. A vásár- és termékdíjak kiosztása mellett az Év Vállalkozója címet is ekkor adja át az önkormányzat. A vásár arculatának egyik meghatározó része a legalább tizenöt autómárkát felvonultató kereskedések jelenléte és az építőipari cégek bemutatkozása. Természetesen a kisvállalkozások is képviseltetik magukat, s jött uk-rán és olasz kiállító is. Szakmai napokon találkoznak a somogyi asztalosok, belsőépítészettel és villanyszereléssel kapcsolatos bemutatók is színesítik a palettát.

A kulturális műsorokra a Marcali és környékbeli művészeti együttesek mellett sztárokat is hívtak, és a sportot kedvelők is találnak érdekességeket. Különböző sportversenyekre lehet benevezni, egyebek között kerékpárhajításra. A tapasztalatok alapján csaknem harmincezer látogatóra számítanak a szervezők.

A polgármester is szereti a jó könnyűzenét VÁSÁR A város mércéje

– Az idei kiállítás és vásár ugyanolyan fontos a számomra, mint az első volt – mondta Sütő László polgármester, – bár a legelsőnél nagyobb volt bennem a drukk. Életképességét és sikerét az bizonyítja a legjobban, hogy már 12. éve rendezzük meg. Mindegyik napon ellátogatok a kiállításra, jól érzem magam a vásári nyüzsgésben. Érdekelnek az új autók és meghallgatom a jó könnyűzenét. Nem zavar, hogy ötlépésenként megállítanak az emberek. Sokkal kötetlenebbek a beszélgetések és több információt kapok, mint az irodában ülve.

A polgármester elárulta: mindig öröm a számára, ha a kiállítók között új marcali vállalkozókat lát. A vásárok fejlődése a város fejlődésének is mércéje. Mint a kezdetekben, ma is az a cél, hogy a cégek bemutatkozhassanak, megismerjék egymást. Évről évre összevethetik fejlődésüket a többi vállalkozóéval és felmérhetik a fogyasztók igényeit.

– A vásárok mindig a városra irányították a figyelmet – mondta a polgármester. – Számos politikus látogatta meg a rendezvénysorozatot, ami a személyes kapcsolatok kialakításában döntő szerepet játszott és Marcali fejlődésére is hatott.

Vigmond Erika

fel


Somogyi Hírlap - 2004.09.21

Zsúfolt az okmányiroda

Az okmányirodában sokat kell várni és az ügyfélfogadás körülményei sem a legmegfelelőbbek. Ezek a kritikák merültek fel leggyakrabban azon a kérdőíven, amivel a marcali polgármesteri hivatal az ügyintézés hatékonyságára és minőségére kérdezett rá.

A városatyák tegnap azt boncolgatták, hogyan lehetne ezeket a problémákat megoldani. Nem lesz könnyű, hiszen az okmányirodát csak az első félévben közel húszezer ügyfél kereste fel. Az ügyintézők csak jelentős túlórával tudják a feladatokat ellátni. Még így is komoly irathátralékkal rendelkeznek.

Kinőtték a kollégiumot a szőcsényi diákok

A festék meg sem száradt a falakon, máris elfoglalták szobá-ikat a szőcsényi Széchenyi Zsigmond Szakközép- és Szakiskola bent lakó diákjai. Az utolsó pillanatban, a tanévkezdésre készültek el a kollégiumi szobák. Kilencet alakítottak ki, mert nőtt a tanulók létszáma. Az elmúlt évhez képest százzal több diák tanul a nappali tagozaton. Összesen 585 tanulója van az iskolának, négyszáztizenöten kollégisták.

Az elhelyezésük érdekében néhány termet feláldoztak. A könyvtárat átköltöztették a kastélyépületbe, megszüntették a klubhelyiségeket, a játékszobát és a társalgó is kisebb terembe került. A helyüket kettő-, négy- és hatágyas szobák vették át. Kiss Vince, az intézmény igazgatója elmondta: az iskola saját beruházásaként mintegy két és fél millió forintból alakították ki az újabb kollégiumi szobákat. Amikor a beíratkozásoknál kiderült, hogy mennyivel több diákjuk lesz, azonnal ki kellett találni, hol helyezzék el őket. A nyáron a szakoktató pedagógusaikat is bevonták a munkákba. Ők készítették a nyolcvan új szekrényt a kollégiumi szobákba.

Vigmond Erika


Somogyi Hírlap - 2004.09.13

Somogyban A-tól Z-ig

Marcali – A legtöbb silókukoricát Kaposvár és Marcali környékén termesztik. Somogyban félidejéhez érkezett a betakarítás, és a termelési eredmények az előrejelzésnek megfelelőek, meghaladják a hektáronkénti 35 tonnát. Ez a hozam a tavalyinak több mint a kétszerese. A silókukoricából készült erjesztett takarmányt a szarvasmarhák és juhok téli etetésére használják.

Marcali – A Szakképző Iskolához vonultak ki a marcali tűzoltók. Nem tűzesethez riasztották őket, hanem egy speciális hordágyat próbáltak ki a gyakorlatban. Segítségével nagy magasságból tudnak majd eszméletlen embereket menteni. (ve)


Somogyi Hírlap - 2004.09.13

Remekül rajtoltak a somogyiak

Marcali VSzSE–MÁV NTE Nagykanizsa

41–12 (19–9)

Marcali, 300 néző. V.: Drávecz, Kovács J.

Marcali VSzSE: Kerner – Müller 5, Balogh P. 10, Mészáros 2, Kévés 6(4), Kovács J. 3, Balogh M 3(1). Csere: Bödör (kapus), Tanai 6, Milinte 4, Nagy K. 1, Urbán 1, Bájhóber. Edző: Tóth István.

A kezdés után hamar kiderült, hogy a hazaiak és az újonc Kanizsa együttese között osztálykülönbség van. Rendre sikerült leindítani a zalaiakat, így a 14. percre már eldőlt a bajnoki pontok sorsa. A kettős emberhátrányból is gólt szerző somogyiak időnként látványos játékkal, ilyen arányban is megérdemelten nyertek.

Jók: Balogh P., Tanai, Kévés, Kovács J.


Somogyi Hírlap - 2004.09.11

Milliók ösztönzik a kistérséget

Mintegy száztízmillió forintot nyert a Marcali Többcélú Kistérségi Társulás a Belügyminisztériumtól. A támogatást a különböző kistérségi feladatokat ellátó ágazatok között osztották fel. Bödőné Molnár Irén aljegyző elmondta: a legnagyobb öszszeget, hetvenhatmillió forintot az egészségügyi alapellátás kapta. Ebből a pénzből szeretnének Marcaliban a volt akkugép területén egy új épületet a központi orvosi ügyeletnek. A gyermekjóléti alapellátásra tizenegymillió forint jut. Ebből bővítik a városi bölcsődét, hogy képes legyen ellátni a kistérségi feladatokat. Több mint kilencmillió forintot szánnak a közoktatásra. Ezzel megteremtik a pedagógiai szakszolgálat tárgyi feltételeit és korszerűsítik a marcali Nevelési Tanácsadó, Beszédjavító és Korai Fejlesztőközpontot és a böhönyei Festetics Pál Általános és Alapfokú Művészeti Iskolát.

Vigmond Erika

fel


Népszabadság • Munkatársunktól • 2004. szeptember 11

Vandálok a marcali tanösvényen

Vandálok egy nap alatt tönkretették a Boronka melléki tájvédelmi terület két éven át épített tanösvényét - számolt be tudósítónknak a Zöld Régiók Alapítvány elnöke, B. Kovács Kálmán.

Véleménye szerint a környéken rapsickodók és gombát gyűjtögetők lehettek a tettesek, akiket zavar, hogy a Marcali-Gyóta körzetben az autóforgalom elől sorompóval lezárták a fokozottan védett területet.

A tanösvény megépítéséhez az alapítvány tavaly négymillió forint központi támogatás nyert. A táblákkal, magaslesekkel kiépített útvonal pár hónapja készült el gyótaiak, marcaliak, helyi vadászok társadalmi munkájának segítségével. A három kilométer hosszú ösvényen madármegfigyelők és fotókkal, leírásokkal ellátott nagy táblák nyújtanak ismereteket a látogatóknak, hívják fel a figyelmet a terület védett növényekben és madarakban gazdag természeti kincseire. A rongálók a behajtást tiltó és a fokozottan védett terület védelméről szóló táblákat kidöntötték, és a gyótai tóba dobták. Ezt tették a nemzeti jelképekkel ellátott, a támogatókat felsoroló felirattal is. Az alapítvány elnöke mindezekért feljelentést tett. Mint kifejtette, a több százezer forintos kár mellett az is elkeserítő a történtekben, hogy egy társadalmi összefogással létrehozott értéket pusztítottak el.

Tudósítónktól


Somogyi Hírlap - 2004.09.07

Mentőautó jött és ment

Hétfőn reggel begördült a marcali mentőállomásra a legújabb és legmodernebb új mentőautó. Somogy megyében három településen cserélnek le egy-egy tízéves esetkocsit. Barcs után másodikként Marcali kapta meg az országos fejlesztési program keretében a tizenötmillió forintos új autót. A sorban majd Nagyatád következik. A turbodiesel 313-as típusú Mercedes esetkocsit a megyei mentőszervezet műszaki vezetője hozta el Marcaliba. Király Lajos elmondta: a megérkezést követően mindjárt továbbképzést is tartott az állomás dolgozóinak, hogy megismerjék a teljesen új technikát. Az esetkocsi nem is időzött sokáig a garázsban, még a délelőtt folyamán bevetésre került. Egyelőre még szállításra használják, hogy leteszteljék: mit tud az új típus.

Megtudtuk: a mentőautó a legmodernebb technikai színvonalat képviseli. Üzemeltetése olcsóbb, a betegeknek komfortosabb és kényelmesebb utazást biztosít. Ebben nagy szerepet játszik az új fejlesztésű speciális hordágy, ami már teljesen automata. A marcali mentőállomás korábbi 210-es típusú esetkocsija októberben lesz tízéves. Több mint háromszázötvenezer kilométert futott, így már időszerű volt a lecserélése. A marcali állomás mentőtisztjei negyvenezer embert látnak el a térségben négy autóval. Ebből egy esetkocsi, a másik hármat szállításra használják. Információink szerint a régi mentőautót leselejtezik, a forgalomból kivonják és Budapesten elárverezik.

Vigmond


Somogyi Hírlap - 2004.09.06

Elmaradt a Mekito-kupa

Elmaradt a VII. Mekito-kupa felkészülési kézilabdatorna. A Győri Quelle ETO KC II. csapatának távollétében csak egyetlen találkozót rendeztek a Marcali Városi Sportcsarnokban. A házigazdaként pályára lépő Marcali VSZSE a somogyi örök rangadón ezúttal győzni tudott a Nagyatádi NKK ellen.

Remekül kezdtek a hazaiak és az első félidő végére már tízgólos előnybe kerültek. A vendégek az első felvonásban 9 alkalommal vették be a marcaliak kapuját. A folytatásban sem változott a játék, így vereséget szenvedett a Nagyatád együttese. Tóth István tanítványai közül Balogh M. volt a legeredményesebb, miután nyolc alkalommal „zörgette meg” Sulyokné halóját.Marcali VSZSE–Nagyatádi NKK 39–24 (19–9)

Marcali, 50 néző. Vezette: Bohár, Markhard.

Marcali VSZSE: Kerner (-), Müller (4), Balogh P. (6), Kovács J. (7), Mészáros (2), Kévés (7), Balogh M. (8). Csere: Bödör (kapus), Nagy K. (1), Milinte (-), Tanai (4). Edző: Tóth István.

Nagyatádi NKK: Sulyokné (-), Hagyánek (3), Bőzsöny (1), Bárány (2), Karsai (6), Simon, Horváth K. (6). Csere: Ibriksz (kapus), Csizmadia (4), Simon E. (2), Ghetu A. Edző: Mód János.

Jók: Balogh P., Kovács J., Kévés, Balogh M., illetve Karsai, Horváth K.

Samu László

fel


Somogyi Hírlap - 2004.09.04

Kisdiákok buktatók nélkül

Azok, akik most kezdték meg az első osztályt, harmadikig nem bukhatnak meg, igaz, ötösük sem lehet. A szülők, a pedagógusok és még a nagyobb diákok szerint is jobb, hogy az idei tanévtől nem érdemjegyekkel, hanem szöveges formában értékelik a kisdiákokat. A szakemberek ettől azt várják, hogy kevesebb lesz a stresszes tanuló.

Somogy megyében több mint 40 ezer diák kezdte meg a héten a tanévet. Az idei év azonban nem csak nekik lesz tanulóidő. A közoktatási törvény változásai ugyanis a pedagógusok számára is számos újdonságot vezettek be. Ezek közül, kezdetben, a kisiskolások szöveges értékelése és az váltott ki sok vitát, hogy ezentúl csak a szülő hozzájárulásával lehet buktatni az első három évfolyamon.

Horváth Miklós, az OKÉV igazgatója szerint: ezzel a diákok dolga könnyebb, míg a tanítóké nehezebb lesz. Az eddig megszokott érdemjegyes értékelés ugyanis nem csak az adminisztráció szempontjából volt egyszerűbb.

A pedagógusoknak volt lehetőségük felkészülni. Az Oktatási Minisztérium módszertani kiadványokkal segített bevezetni az új értékelési formát. Horváth Miklós szerint ennek célja, hogy a legkisebb iskolásoknál csökkentsék a stresszhelyzetet és növeljék a sikerélmény lehetőségét.

Sipos Ferenc, szakpszichológus szerint tapasztalható, hogy az iskolában stresszesebbek a gyerekek, mint az óvodában. Ennek hátterében legtöbbször a teljesítménykényszer áll. Vagyis, ha egy gyereknek nem fél attól, hogy rossz jegyet kap vagy megbukik és szégyenkeznie kell, könnyebben veszi az akadályt. Ha pedig sikerélménye van, könnyebben teljesít jól. Ebben az időszakban, hat-nyolc éves korban, ugyanis egy kudarc meghatározó lehet és akár évekig gátolhatja a gyerekeket.

Horváthné Rádics Márta, a Mikszáth Kálmán utcai általános iskola igazgatóhelyettese azt mondta: számukra ez az idén nem okoz újdonságot. Már évekkel ezelőtt bevezették, hogy a tanulmányi előrehaladásról részletesen írtak az elsősök szüleinek, igaz az érdemjegyek mellett. Így már tapasztalhatták: a szülők örülnek annak, hogy negyedévente –érthető megfogalmazásban – értesülhetnek arról, hogyan teljesít és hol tart gyermekük. Éppen ezért az idén is úgy értékelik majd a gyerekeket, hogy minden kategóriát feltüntetnek és ezen jelölik be, hogy a kisdiák teljesítménye mennyit ér. Így ugyanis viszonyítani is tud a szülő.

Orosz Lajos, a marcali Hétszínvirág iskola igazgatója szerint ezzel az értékelési formával a szülők is pontosabb képet kapnak arról, hogy miben kell és érdemes gyermeküknek segíteni és arról is milyen területen kell fejlődnie. Addig ugyanis amíg az érdemjegyes értékelés csak egy állapotot rögzített, ez a módszer árnyaltabb és személyreszóló.

Kreka Istvánné kisfia, Zsolti, most kezdte meg az első osztályt. Zsolti nővére azonban már ötödikes, ezért tud majd különbséget tenni a jegyek és az újfajta tanári bejegyzések között. Annak ellenére, hogy úgy gondolja, nem okoz majd gondot kisfiának az első osztály, örül a változásnak. Szerinte ez a rendszer azt feltételezi, hogy a tanító többet és alaposabban foglalkozik a gyermek fejlődésével és neki is könnyebb dolga lesz, ha segíteni akar.

A kezdeti viták után tehát úgy tűnik legtöbben jónak tartják a tanéveleji újításokat. Az pedig, hogy a módszer hányasra vizsgázik majd, a következő tanévre kiderül...

Fábos Erika

Tanévnaptár

Első tanítási nap: 2004. szeptember 1.
Őszi szünet: 2004. november 2-5.
Téli szünet: 2004. december 20-31.
A félév zárása: 2005. január 21.
Tavaszi szünet: 2005. március 24-29.
Érettségi vizsgák kezdete: 2005. május 6.
Az emelt szintű érettségi szóbeli vizsgái: 2005. június 8.
Utolsó tanítási nap: 2005. június 15.

Újdonságok a tanévben

• új nemzeti alaptanterv az elsősöknél
• jegyek helyett kötelező szöveges értékelés elsőben
• buktatás csak a szülő hozzájárulásával az első három évfolyamon
• kétszintű érettségi 2005-ben, amely egyben egyetemi felvételi vizsga is


Somogyi Hírlap - 2004.09.04

Föld alá kerül a szeméthegy

Az utolsó simításokat végzik a Rumpold hulladéklerakó telepén az új szemétgyűjtő medencében. Emellett tornyosul az a több mint 200 ezer köbméternyi kommunálisszemét-halom, amit Marcaliból és környékéről hordtak ide 1995, a lerakó működésének kezdete óta. Az olajoskomposztáló és a veszélyes hulladékok a telep más részein kaptak helyet. Kovács Lajos ügyvezető igazgató elmondta: a következő években a háztartásokból hasonlóan nagy mennyiségű kommunális hulladékra számítanak, ezért egy másik gyűjtőmedencét is kialakítottak. Ezt a cég önerőből, százmillió forintos beruházással építette, és mindenben megfelel a magyar és az európai uniós előírásnak. Az új medence alja egyhektáros, a kifelé szélesedő ferde oldalak tetején pedig másfél hektár, és kétszázezer köbméter a térfogata. Pontosan annyi, mint a csaknem tíz év alatt ide hozott szemét mennyisége. Az új medence a számítások szerint további öt évre oldja meg a hulladék elhelyezését. Jelenleg több mint tizenhatezer lakost szolgálnak ki, ám várhatóan ez a szám tovább növekszik.

Vigmond Erika

Hulladékmedence

Százmillió forintos beruházással 200 ezer köbméteres, a hazai és az európai uniós környezetvédelmi előírásoknak mindenben megfelelő szemétgyűjtő medencét épített a marcali Rumpold Kft. Az új létesítmény a számítások szerint további öt évre oldja meg a hulladék elhelyezését a városban és környékén. Jelenleg több mint tizenhatezer lakost szolgálnak ki, ám várhatóan ez a szám tovább növekszik

fel


Somogyi Hírlap - 2004.09.03

A végek dicsérete

A marcali Bajtársi Egyesület mindig nagy hangsúlyt fektet a katonatörténeti hagyományok feldolgozására és ápolására. Így került szoros kapcsolatba a mesztegnyői Honismereti és Természetvédő Egyesülettel, éppen tíz éve. Fehér János, a Bajtársi Egyesület elnöke elmondta: az együttműködésük fontos területe az évente megrendezett Kárpát-medencei fiatalok találkozójának segítése. Ez elsősorban nemzeti évfordulókhoz kötődő előadások, vetélkedők szervezését jelenti. Ilyen volt többek között az 1948-as szabadságharc százötvenedik évfordulója, a Kossuth-, Rákóczi- és Deák-évforduló. Legutóbb pedig Balassi Bálint költészetét és a végvári harcokat tárták az érdeklődők elé. Idén első alkalommal nem Meszteg-nyőn, hanem Marcaliban vállalták a bajtársak a házigazda szerepét és látták vendégül a hetvenhét határon túli fiatalt. Az előadást vetélkedővel kötötték össze és kiállítással is szemléltették Balassi korát. A Kárpát-medenceiek búcsúzóul saját népdalaikból állítottak össze egy csokrot a vendéglátóknak. A Bajtársi Egyesület a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától ötvenezer forint pályázati támogatást kapott a Végek dicsérete című megemlékezésre.

Vigmond


Somogyi Hírlap - 2004.09.02

Művészi műsorok pályázati pénzből

A szórakozási szokásokba sikerült betekinteni közvélemény-kutatásunk során. A megkérdezettek 90 százaléka például havonta tízezer forintnál kevesebbet költ szórakozásra. Akik rendezvényekre járnak, azoknak 30 százaléka ritkán megy, 60 százaléka havonta, 10 százaléka egy hónapban többször is.

A kulturális rendezvények közül a marcaliak elsősorban az ingyeneseket részesítik előnyben. Ilyenekre szívesen megy a megkérdezettek fele. Ezt évek óta tapasztalja Bőszné Kiss Katalin, a kulturális központ igazgatója. A városnak vannak olyan kulturális hagyományai, melyek évről évre nagy közönséget vonzanak. Ilyen a tavaszi fesztivál, a pünkösdi vigasságok, az eurofolk-fesztivál és a négynapos marcali kiállítás és vásár. Országos és nemzetközi hírű művészeti együttesek fellépésére is mindig telt ház van, például a Calypso kórus, a zeneiskola tanáraiból, tanulóiból álló együttesek, a Baglas néptáncegyüttes műsorán. Ezenkívül számos kisebb egyesület is tevékenyen részt vesz a város kulturális arculatának alakításában.

– Amikor belépőjegyet kell váltani, jelentősen visszaesik az érdeklődés – mondta az igazgató. – Előfordult már, hogy le kellett mondanunk a meghívott előadóművészt, mert nem jött össze elég néző.

Tornainé Molnár Gertrúd művelődésszervező elmondta: vannak olyan előadások és kiállítások, amelyek ingyenesek, de témájuk miatt csak rétegigényt elégítenek ki. A Bernáth Aurél galériában évente hét-nyolc tárlat van, és szinte mindig ugyanazok látogatják. Az ismert nevek csalogatják be a többieket, mint a Kentaur-kiállítás. Az idén lesz még tűzzománc-, szobor- és textilkiállítás. – Indítunk egy ismeretterjesztő előadássorozatot is – mondta Bőszné Kiss Katalin. – Témája a zene lesz. Gyerekeknek szóló színházi előadást szervezünk, és föllép a kulturális központ Hamm-Lett színjátszó csoportja is. Csaknem 6 millió forintot nyertünk az idén pályázatokon, a legtöbbet, csaknem 3 milliót a II. eurofolkfesztiválra. Újabb összegekből megrendezzük az őszi műsorokat, és megszervezzük a színházlátogatásokat útiköltség-támogatással. A kistérségi hagyományok éltetésére és közművelődési tevékenység-re is mindenképpen jut pénz. Csak azt tudjuk megvalósítani, amire pályázati pénzt nyerünk. Többen bírálják is a rendezvényeiket, de sajnos nem fogalmazzák meg konkrétan az igényeiket. Pedig el kell mondani, mi az, amit hiányolnak, mert csak úgy lehet változtatni.

Vigmond

Városrészek gondjai

Marcali városrészeiben, Horvátkúton, Bizén, Boronkán és Gyóta-pusztán tart fenn művelődési házat a városi kulturális központ. A rendezvények döntő többségének ezek adnak helyet. Működési feltételeik megvannak, a körülmények viszont Boronka kivételével nem a legjobbak. A városrészi kultúrházakat csak pályázati pénzből újíthatják fel.


Somogyi Hírlap - 2004.09.01

Könyv az építészdinasztiáról

Már nyomdában van a könyv, Kisvárosi építőmesterek címen jelenik meg. Marcali híres építészdinasztiája, a Szte-lek-Csomós család történetét mutatja be. Kiadásához háromszázezer forintot nyert a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától a helytörténeti múzeum.

A könyv egy szakdolgozat alapján készült el. Vadál Dóra választotta diplomamunkájának. – Kézenfekvő volt, hogy városom múltjában keressek témát – mondta –, s mindenképpen olyat szerettem volna, amivel még senki nem foglalkozott. Kiváló anyagot találtam a múzeumban feldolgozásban levő Sztelek-Csomós-hagyatékban. Amikor elkezdtem dolgozni rajta, már tudtam, hogy nem lesz könynyű feladat. Az anyag annyira szétágazó volt, hogy képtelen voltam megtalálni a vezérfonalat, aminek mentén fölépíthetem ennek az építészcsaládnak a törté-netét. Egy szerencsés véletlennek köszönhetem, hogy minden egyenesbe jött. Az önkormányzatról a múzeumba került egy doboz, Csomós Lászlónak a hagyatéka: levelezés, visszaemlékezések és do-kumentumok. Ezekből szinte egy kerek család- és kortörténet bontakozott ki. Dávidné Vidák Tünde, a helytörténeti múzeum etnográfusa elmondta: nagyon sajnálták Vadál Dórát, amikor nekilátott a dolgozatnak. Minden segítséget megadtak neki, hogy legyen mire támaszkodnia, hiszen a múzeum is lassan haladt a feldolgozással. A visszaemlékezéseket tartalmazó iratok beérkezése után páratlan diplomamunka született. Forrásértéke folytán megérdemli, könyv alakban is megjelenjen. – Szívesen vállaltam a szerkesztését, és a dolgozat keretein túllépve egy fényképarchívumot is összeállítottam a kötet végére – mondta Dávidné Vidák Tünde. A Sztelek-Csomós család első tagja százötven éve telepedett le Marcaliban, utolsó sarja pedig tíz éve hunyt el. A könyv méltó emléket állít mind a négy építésznemzedéknek.

Vigmond

fel

 
 
Készítette: Vágó Zoltán ©2004