a városról

történelem
környezet
térkép
képek
linkek

Hírek

városi hírek
sajtó szemle
marcali.hu
városi TV
archívum

Közigazgatás

önkormámyzat
oktatás
közművek
egyházak
statisztika
politika

Kultúra

műv. ház
Baglas E.
Calypso kórus
Marcato E.
Bernáth ház
múzeum

Sport

sportcsarnok
fürdő
kézilabda
labdarugás
bírkózás
sakk
szabadidő

Egészségügy

Városi Kórház
háziorvosok
fogorvosok
gyógyszertárak
állatorvos

Szolgáltatás

közlekedés
szállás
vendéglátás
kereskedelem

Internet

e-mail tár szolgáltatók

 

sajtó szemle

Amikor elkezdtem a portál szerkesztését, az akkor még létező Marcali Hírek internetes megjelentetése volt a cél. Az újság azóta megszünt, (tartalma az archívumban kereshető!) ezért elkezdtem keresni a napilapok internetes oldalain a marcaliról szókó írásokat. Ezen az oldalon teszem közzé, az általam talát cikkeket. Természetesen mentem a portál archívumába is!


Somogyi Hírlap - 2004.08.31

Hiányzó utak és forintok

Több mint százhatmillió forintot tervezett az önkormányzat az idén a helyi úthálózat fejlesztésére. A beruházásokhoz mintegy hetven-nyolcvan százalékos támogatásra számítanak különböző pályázatokon. Nagyné Gelencsér Éva, a Városfejlesztési Iroda vezetője elmondta: az idén már elkészült az Ifjúság utca és a városközpontban kialakítandó parkoló egyik fele. Műszaki átadás előtt áll a Nagypincei út, amit csaknem tizenkilencmillió forintból szélesítettek ki és ezerkétszáz méteren kapott új aszfaltburkolatot. A déli városrészben még az idén kiépül a Kócsag utca szilárd burkolata mintegy kilencmillió forintból. Az egyik legnagyobb feladat – harmincmillió forintba kerül – a kerékpárút tervezése. Az út a mesztegnyői kisvasúttól Balatonkeresztúrig tartana, csatlakozva a balatoni körgyűrűhöz. A tervek között szerepel még a Városi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont keleti részén utca építése. Először kőszórással, majd jövőre aszfaltburkolattal. A strand-nál és a Mikszáth utcai iskolánál busz-, illetve autóparkolóra lenne szükség. A horvátkúti városrészben pedig járdasziget építése várat magára az autóbuszmegállóknál.

Vigmond Erika


Somogyi Hírlap - 2004.08.30

Befürödtek a somogyi fürdők

Csaknem húsz százalékkal esett vissza átlagosan a somogyi fürdőhelyek látogatottsága a tavalyi nyárhoz képest. A jelentős bevételkiesésért elsősorban a kedvezőtlen időjárást okolják az üzemeltetők, ám a szakemberek egy része szerint viszont már túl sok a somogyi termálfürdő.

A fedett medencékkel nem rendelkező strandok igencsak befürödtek az idei nyáron – tudtuk meg Iharosi Istvántól, a Dél-dunántúli Gyógy- és Termálfürdők Egyesületének elnökétől. A nagyatádi strand és termálfürdő vezetője elmondta: Atádon 15 százalékos volt a forgalomcsökkenés, de a somogyi fürdők jó része ennél nagyobb bevételkiesést volt kénytelen elszenvedni. Iharosi István szerint mindössze júliusban és augusztus elején volt igazi strandidő, így a több somogyi fürdőben tavaly elvégzett százmilliós fejlesztések egyelőre nem hoztak több vendéget. Az igali termálfürdőben például csaknem 220 millió forintos fejlesztést végeztek. Pozsár Sándor fürdőigazgató elmondta: az új fedett uszoda és a megújult gyógyászati központ nem hozta meg a remélt vendégszámot. Csak a belépőjegy árának emelésével együtt hozott ez az év annyi bevételt, mint a tavalyi, s ez mintegy 15 százalékos visszaesést jelent a fürdő látogatottságában. A fürdőigazgató szerint azonban nem csak az időjárás miatt. A legtöbb fürdő üzemeltetőjével egyetértenek abban: nagyon sok a fürdőhely Somogyban. Jószerivel húsz kilométerenként találhatunk egy-egy strandot. Mások állítják: csak mintegy 10 ezer emberre jut egy fürdő, s ez alatta van az uniós átlagnak. Utóbbi állításban hisznek Barcson, Marcaliban, és a legutóbb strandot nyitó Nagybajomban is, ahol 600 millió forintos beruházással élesztették újjá a fürdőt, s egy villaparkot is felépítenek.

Király János, a tavaly megnyitott marcali fürdő vezetője szerint kétségtelen, hogy sokkal több vendég már nem lubickol attól, hogy több lesz az erre alkalmas hely.

Az újdonság varázsa is csak ideig-óráig hat a vendégekre, s ez is csak jó időben. Erre utal, hogy míg tavaly augusztusban 22 nap alatt több mint 27 ezren keresték föl őket, addig az idén négy hónap alatt voltak 37 ezren. Király János úgy véli: csak akkor számíthatnak hosszú távú sikerekre, ha kihasználják a már most meglévő előnyeiket. Ezek közül a legfontosabbnak a kiváló panorámát és a Balaton közelségét tartja.

Iharosi István szerint az új fürdők fenntartóinak egy része nincsen tisztában az üzemeltetés magas költségeivel, ráadásul a legtöbb somogyi strand hasonló szolgáltatásokkal várja látogatóit, ahelyett, hogy specialitásokat kínálna. Mint mondta: jó példa erre az évente mintegy egymillió látogatót fogadó Harkány árnyékából a különleges kínai gyógyászattal kitörő Sikonda. A Dél-dunántúli Gyógy- és Termálfürdők Egyesületének elnöke szerint Barcson a kisebb költségű, ám a tb által finanszírozott gyógyszolgáltatások, Atádon a már bejáratott sportrendezvények, Nagybajomban a villapark csábítása jelenthet vonzerőt, s ugyanígy megtalálható szinte az összes somogyi fürdő kitörési pontja.

Takács Zoltán


Somogyi Hírlap - 2004.08.28

Gondok a felkészülés elején

Szeptember 11-én rajtol a női kézilabda NB I/B, amelyben a 2004/2005-ös bajnoki szezonban is két somogyi együttes szerepel. Mindkét gárda megkezdte már a felkészülést, ám a marcaliak munkája nem kezdődött gondok nélkül.

Július közepén kezdte meg a felkészülést a Marcali VSZSE NBI/B-s kézilabdacsapata az új bajnoki szezonra. Az elmúlt két évben bronzérmes együttes újabb előrelépésre készült, de a célkitűzést módosítani kellett, mert a játékosállományban változások történtek.

– Az elmúlt évek meghatározó játékosa, Utasi Ágota ugyan megkezdte a felkészülést Marcaliban, de sajnos két héttel ezelőtt – az egykori válogatott szélső – úgy döntött, hogy elfogadja az NB II-es Vasvár ajánlatát – mondta Tóth István vezetőedző. – A fonyódi Tamás Kornéliát nem sikerült leigazolni, az elmúlt szezonban kézsérülés miatt hiányzó Pék Petra pedig most sem állhat rendelkezésre. A játékosra újabb korrekciós műtét vár. A kezdőcsapatban irányítóként számítok Kovács Juditra, de sajnos munkahelyi elfoglaltsága miatt alig-alig tud részt venni az edzéseken. Egyetlen pozitívum, hogy a Hévízről távozó Tanai Bernadett nálunk folytatja pályafutását.

– Miként sikerült a felkészülés?

– Felemás kép alakult ki bennem. Azok a játékosok, akik az augusztusi napi két edzésen részt vettek, kitűnő fizikai állapotban várják a rajtot. A sokat hiányzók természetesen nem mondhatják el ugyanezt magukról. A nagyatádi felkészülési tornán csak a második helyen végeztünk, de remélem, hogy a marcali és szombathelyi edzőmérkőzéseken még sikerül javítani a csapatjátékon.

– Mi a célkitűzés a csapat számára?

– Azokon a napokon, amikor az általam elképzelt keret a rendelkezésemre állt, azt gondoltam, hogy a bajnokságban aligha fogunk vereséget szenvedni. A bajnoki címről viszont nem álmodunk, de a játékosaimat ismerve a dobogós helyezésnél most sem adjuk alább.

Samu László


Somogyi Hírlap - 2004.08.28

Szelektív szemét: pénz- és akarathiány

A pénz és a gyűjtőedény hiánya mellett a megszokás is gátolja a szelektívhulladék-gyűjtést. Egyszerűbb és kevesebb helyet foglal el minden szemetet egy zsákba gyömöszölni, mint három hónapig külön- rakni a papírt, műanyagot, üveget. Azért vannak jó példák is Somogyban.

Újabb 13 Marcali környéki településnek lenne lehetősége a szelektívhulladék-gyűjtésre. Az ötszáz lakos feletti falvak csatlakoztak ahhoz a pályázathoz, ami a további gyűjtőpontok kialakítását teszi lehetővé. Gadányi István, Táska polgármestere szerint az embereknek meg kell tanulniuk a környezet érdekében, hogyan bánjanak szemetükkel. Tapsony polgármestere, Fábos István is örül annak, hogy a kisebb településekre is eljutnak a szelektívhulladékgyűjtő konténerek. A falusi háztartásokban a legtöbb szemétfajtát tudják kezelni. Az üveg, a műanyag és a fémdobozok azonban ott is feleslegesek.

Kovács Lajos, a Rumpold-Marcali Kft ügyvezető igazgatója elmondta: egyre több ember él a szelektív szemétgyűjtés lehetőségével. Jelenleg harminc gyűjtőpontjuk van, ebből 23 Marcaliban. A harminc konténer fele négyfrakciós, azaz papír, üveg, műanyag és fém elhelyezésére alkalmas. A többi háromfrakciós, fémgyűjtő nélkül. Az újabb tizenöt gyűjtőpont kialakítása több mint hárommillió forintba kerülne, a speciális gyűjtőautó pedig 37 millióba. Hogy megvalósulhasson a beruházás, a marcali önkormányzat 70 százalékos támogatásért pályázatot nyújt be a Dél-dunántúli Regoinális Fejlesztési Tanácshoz.

A KVG Rt mintegy száz települési önkormányzattal áll szerződéses viszonyban, általában hetente elviszik a kommunális hulladékot, a szelektíven gyűjtöttet pedig negyedévente.

– Közszolgáltató tevékenységünk része a szelektíven gyűjtött hulladék elszállítása – mondta Petes Tamás, a cég kommunikációs vezetője. – Erre negyedévente kerül sor. Ilyenkor az önkormányzatok értesítik a lakosságot, akiknek nincs más dolguk, mint az ingatlanjuk elé kirakni a külön- gyűjtött szemetet. Ezt a szolgáltatást általában a lakosság 50-60 százaléka veszi igénybe, de ők gyakrabban is igényelnék, hiszen nagy helyet foglal el különgyűjtött műanyag flakon vagy újság. Az elszállítás költsége azonban a lakosságot vagy az önkormány-zati költségvetést terheli, a pénz pedig mint tudjuk, mindkét helyen kevés.

Néhány városban – ahol az önkormányzat megvásárolta az edényeket – hulladékgyűjtő szigeteket hoztak létre, ahol elhelyezhető a szelektíven gyűjtött szemét. Kaposváron 24 ilyen sziget van, Siófokon 57, a falvakban, kisközségekben azonban egy sincs.

A Balaton partján a Zöldfok Rt végzi a gyűjtést. Eddig tíz településen hoztak létre hulladékszigeteket, amelyeket hetente ürítenek. Bocsor József, az rt marketing- vezetője elmondta: Siófok belvárosában és a lakótelepeken több mint negyven zöldpont-szigeten megszüntették a konyhai biohulladék lerakásának lehetőségét. Helyét a papír- és a műanyaggyűjtő konténer vette át.

– A konyhai hulladék közé beleöntöttek minden más, nem komposztálható szemetet is – mondta. – Ugyanakkor nőtt az igény a műanyag és a papír elhelyezésére. Ha lassan is, de érezhetően javul a lakosság hozzáállása a szelektív hulladékgyűjtésre.

Szarka Ágnes–Vigmond erika

fel


Somogyi Hírlap - 2004.08.28

Elkészült a szennyvízcsatorna

Elkészült Bizén a szennyvízcsatorna-beruházás. A kivitelező határidőre fejezte be a munkát, amely nyomán 138 lakás tulajdonosa felejtheti el örökre a szippantós kocsit.

Hat hónap alatt készült el Marcali bizei városrészében a szennyvízhálózat. Marsay Gábor, a városfejlesztési iroda környezetvédelmi ügyintézője elmondta: a kivitelező márciusban kezdte el a munkákat és augusztus végére tette a befejezés időpontját. Az ígérethez híven a határidőt be is tartották. Most már csak az aszfalt helyreállítása van vissza.

Bizén 1788 méter gerinccsatorna, 1447 méter bekötőcsatorna, több mint két kilométer nyomóvezeték és egy átemelő épült. A hálózatra 138 ingatlan kapcsolódott rá.

Bize szennyvízhálózatának kiépítése csaknem kilencvenmillió forintba került. Ebből mintegy 21,5 millió forint volt a saját forrás. A beruházás hetvenöt százalékára a marcali önkormányzat négy helyről kapott támogatást. Mi-után a teljes forrásend-szer összeállt, elindították a közbeszerzési eljárást. Öt cég nyújtott be pályázati tervdokumentációt. Közülük a Szabadics Kft nyerte a kivitelezési munkákat. A bizei beruházással egy időben a horvátkúti városrész csatornahálózatának az engedélyeztetési eljárása is folyamatban van. Ugyanis a Balaton-törvény értelmében Marcaliban és városrészeiben 2005. december 31-ig minden ingatlannak rá kell kötnie a csatornahálózatra.

Vigmond erika


Somogyi Hírlap - 2004.08.28

Vandálok járják a Boronkát

Van, ahol sorompót vágtak le, máshol táblákat törtek össze. Fát loptak, a tó halállományát orvhalászok ritkítják a Boronka-melléki Tájvédelmi körzet Marcali és Gyótapuszta között húzódó, fokozottan védett területén. Ráadásul olyan ritka állatfajok élnek a területen, melyek rosszul tűrik a háborgatást.

A Duna-Dráva Nemzeti Park a Zöld Régiók Európában Közhasznú Alapítvány segítségével részleges rehabilitációt végzett a tájvédelmi körzetben. Kovács Kálmán kuratóriumi elnök elmondta: az alapítvány eddig mintegy ötvenhektáros területet tisztított meg. Törekedtek arra, hogy a szinte évtizedekig érintetlen természetet csak annyira bolygassák meg, amennyire szükséges. Rendbe tették a tanösvények nyomvonalát, pihenőhelyeket alakítottak ki és információs táblákat helyeztek el mellettük. Ezenkívül hetven, különböző tiltást jelző kiírással is találkozhatnak a természetjárók.

A tájvédelmi körzetet sorompókkal határolták le, hogy a többségében védett növényvilág továbbra is háborítatlan maradjon és az állatokat se zavarja meg semmi. A területet csak előzetes bejelentés alapján vezetővel lehet látogatni. A hívatlan vendégeknek persze semmi nem jelenthet akadályt. A sorompókat például hidegvágóval vágták le, és a védett területet jelző tábláknak is hűlt helyük van. A jelenség sajnos nem egyedi. Folyamatos a rongálás és az orvhalászás. Az alapítvány a vadásztársaságok, a mezőőrök és a rendőrség segítségét kérte a visszaszorításhoz.

Vigmond Erika


Somogyi Hírlap - 2004.08.26

Kiváló borok Marcalinak

Kiválasztották azt a fehér- és vörösbor-fajtát, ami Marcalit reprezentálja az idei évben. Az önkormányzat oklevelet adott át két borásznak a kiváló nedűkért.

Magyar György borai már többször képviselték a várost sikerrel

A legjobb vörös- és fehérbor-díjat három éve alapította a város. Azóta minden évben versenyeztetik a marcali szőlősgazdák nedűit. Varga László, a hegyközség elnöke elmondta: az idegenforgalom meghatározó része a vendéglátás, azon belül a borút a maga pincéivel és a gazdák boraival. Egyre többen minősíttetik és palackozzák nemes nedűiket. A tavalyi aszály ellenére szép, zamatos és jó cukorfokú volt a termés. A megmérettetésre negyvenhat- fajta borral neveztek a termelők. Ebből nyolc aranyat érő bor került ki. Az érmes nedűk között egy újabb versenyen dőlt el, kinek a bora viszi el Marcali hírét. A fehéreknél Dégi Endre száraz zenit-je kapta meg a címet. A bortermelő szerint a zenit egy igazi hungarikum. Az augusztusban érő szőlőfajta fűszeres, aromás íze a borban is érvényesül. A vörösborok között már nem először Magyar György félédes merlot-ja aratott sikert, aki már harmincnégy éve foglalkozik borászattal. Vallja, hogy nagyon sokat kell dolgozni azért, hogy kiváló, versenyképes bor érlelődjön a hordókban.

Vigmond

fel


Somogyi Hírlap - 2004.08.26

Lakások a kollégium helyén

Lakásokat szeretne kialakíttatni a marcali önkormányzat a megyei fenntartású Szakképző Iskola kollégiumi épületében. Az önkormányzat megállapodott a Somogy Megyei Közgyűléssel, hogy az épület visszakerül a város tulajdonába. A szakképzős kollégisták szeptembertől a Berzsenyi Dániel Gimnázium kollégiumában kapnak helyet. Sütő László, Marcali polgármestere elmondta: az összevonás után a felszabaduló Posta közi épületben az önkormányzat lakásokat szeretne kialakíttatni a fecskeház-program keretében. Ezzel a fiataloknak kívánnak segítséget nyújtani, akik öt évig kedvezményesen lakhatnának itt. Az ennek megfelelő átépítéshez elsőként vizsgálatokra van szükség, hogy a garzonlakások kialakításának milyen feltételei vannak. Ha átalakíthatóvá minősítik, akkor 2005 elején a Belügyminisztériumhoz nyújtanak be pályázatot a lakások építésére.

kerner krisztina


Somogyi Hírlap - 2004.08.26

Vásár őszi fesztivállal

Az idén már 12. alkalommal rendezik meg a Marcali Nemzetközi Kiállítást és Vásárt, illetve a hozzá kapcsolódó őszi kulturális fesztivált. Szeptember utolsó hétvégéjén tizenötezer négyzetméterre mintegy százötven kiállítót várnak a szervezők, a standok nyolcvan százaléka már elkelt. Kiss László vásárigazgató elmondta: minden évben kiemelten figyelnek a kerek évfordulót ünneplő cégekre. A vásár- és termékdíjak kiosztása mellett az Év vállalkozója címet is ekkor adja át az önkormányzat. A vásár arculatának egyik meghatározó része a legalább tizenöt autómárkát felvonultató kereskedések jelenléte és az építőipari cégek bemutatkozása. Természetesen a kisvállalkozások is képviseltetik magukat, s a határon túlról is várnak olasz és romániai kiállítókat.

A szakmai napok keretében minden évben itt találkoznak a somogyi asztalosok, az idén belső- építészettel kapcsolatos bemutatók színesítik a palettát. A kulturális programok között a marcali és környéki művészeti együttesek fellépése mellett sztárokat is hívtak: Baby Gabi, a V-Tech, a United és Csepregi Éva lép fel. Az eddigi tapasztalatok alapján harmincezer látogatóra számítanak a szervezők


Somogyi Hírlap - 2004.08.26

Számítógépes vizsgákra készen

Felkészült a Meiszterics Autósiskola Kft a szeptemberben kezdődő számítógépes oktatásra és a tesztvizsgákra. Somogy megye első magánvállalkozású autósiskolája húsz érintőképernyős számítógéppel, saját fejlesztésű szoftver-, dvd- és cd-programokkal rendelkezik, amelyek segítségével a tanulók felkészülhetnek a vizsgákra. Az oktatást ősztől számítógépes kivetítővel végzik, a gépekhez szünetmentes tápegységet biztosítanak.

A Meiszterics Autósiskolában a legkorszerűbb technikával készülhetnek a tanulók

Tizenhat felkészült gyakorlati és nyolc elméleti oktató tartja az órákat. Az új tanterem berendezésének a beszerzése kétharmad részben a Foglalkozáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumtól nyert pályázati pénzből, egyharmad rész önerőből valósult meg.

Meiszterics János iskolavezető elmondta: a nyári csúcsidő a végéhez közeledik, eddig nyolcszázan vettek részt elméleti vizsgán. Az akkreditált intézmény vezetőjének a tervei között szerepel az ISO–9001 minősítésnek a megszerzése, s ezzel még magasabbra emeli a szolgáltatás színvonalát. Újabb tanfolyamot szeptember 8-án 17 órakor indítanak minden kategóriában – A, B, C, D, E –, valamint szaktanfolyamot, belföldi, nemzetközi árufuvarozói, autóbusz-vezetői, taxis-, továbbá könnyű- és nehézgép-kezelői tanfolyamot is. Nagyatádon szeptember 9-én 16 órakor kezdődik a tanfolyam.


fel


Somogyi Hírlap - 2004.08.26

Fejest ugrik a lehetőségeibe a város

A város, amely több mint hét évszázados története során háromszor is városi rangot nyert, nemcsak jelképesen központja a térségnek. Valódi felelősséggel gondoskodik a környéken élők egészségügyi és oktatási lehetőségeiről, és a biztonságot is Marcali jelenti. Működő cégeiben a dolgozók negyede nem helyi lakos. S ha a következő évekre tervezett idegenforgalmi fejlődés valóban megvalósul, már nemcsak lakni, hanem pihenni és gyógyulni is jó lesz Marcaliban.

13 ezer lakosú település az 1800-as évektől volt először közigazgatási központ, gazdasági vonzása pedig a 90-es évek elejétől erősödött meg. Mára már valóban meghatározó erőtere lett annak a 37 településnek, amely körülveszi. Itt készülnek a világ egyik vezető farmermárkájának, a Mustangnak a nadrágjai, a Ziehl-Abegg európai központjává fejlődik a marcali gyár, és a Danone is innen indult el meghódítani Európát. A gyár túrós édessége, a rudi, hungarikum, és nemcsak a környező országokban, hanem hazánkban is az egyik legjobb, de biztosan legfinomabb városimázs.

A város jegyzője

A város és vele a térség fejlődését közelről nézte végig Árvai Zoltán. Marcali tavaly díszpolgárrá választott, nyugalmazott címzetes főjegyzője 44 évet töltött a közigazgatásban, abból – s ez akár kisebb városi rekord is lehet – 31 évet a marcali hivatalban dolgozott végig. Január óta tölti nyugdíjas napjait, amelyek az unokáknak köszönhetően tevékenyen, az olimpia miatt pedig most izgalommal is telnek. Éppen a férfi kézilabdázóknak szurkol.

– Nem is számítottam rá, hogy könnyű lesz felvennem a nyugdíjas életritmust – mondja, amikor arról érdeklődöm, hogy egy megszállott hivatalnok hogyan tud egyik napról a másikra lemondani a feladatokról. – Úgy neveltek, hogy első a kötelesség és a tisztesség, és valóban az volt az első, a második és a harmadik is. Most a család az első, ami óriási örömforrás, de bizony küzdelmesen telt, amíg legbelül is elfogadtam, hogy most már másként vagyok fontos. Lélekben hetekig elindultam reggelente a hivatalba.

– Tényleg. Mikor járt ott utoljára?

– Talán két hete, de már mint magánember. Ügyet intéztem.

– S elégedett volt az ügyfélfogadással?

– Tökéletesen elégedett voltam, és örültem, hogy örültek nekem. Továbbra sem szeretnék gyakrabban bejárni, de azért elmenni sem fogok az épület előtt úgy, hogy ne nézzek be, ha van időm.

Árvai Zoltán tehát pihen. Egyelőre. Aztán ha olyan szakmai kérdés vagy feladat akad, biztosan mindenkinek segít, aki keresi. Megszokta már a közszolgálatot. Mostanában azonban két ifjú ember látja el „munkával”. Dani kilenc-, Máté pedig hatéves, és rendkívül találékonyak, ha játékról van szó.Fiatalok egymásért

A kézilabdások időközben bejutottak a legjobb négy közé. Ezt azonban már Hosszú Andrástól, a város térségfejlesztési megbízottjától tudjuk meg. Hosszú András a pr-hoz biztosan konyít valamit. Gyorsan leszögezi ugyanis, Marcalinak még a kézilabdázóknál is jobban szurkol. Fiatalok közül kevesen vannak ilyenek. Marcaliban ugyanis, nincs ezen mit szépíteni, kevés a fiatal.

– Nehéz lenne az ellenkezőjét állítani, de azt mondom, nagyon sok a kedvező változás – mondja meggyőzően. – Megalakult egy ifjúsági egyesület, és elkészült egy koncepció is, ami éppen arról szól, milyen jövőre van szükség ahhoz, hogy rajtam kívül mindig többen dönthessenek úgy, hazajönnek a szülővárosukba és itt alapítanak családot.

– Önt mi hozta haza?

– Engem a lehetőség és a szívem. Hú, ez most biztosan nagyon romantikusan hangzik, de így van. Engem annyi érzelem köt ehhez a városhoz, hogy hiába kínáltak jobb állást Zalaegerszegen. Itt jártam középiskolába, itt voltam először szerelmes, itt voltam először moziban, és itt vannak a barátaim.

– Jó, hogy ezt mondja, és tényleg nem akadékoskodni akarok, de azért a mostani fiatalok a mozi miatt már nem jöhetnek haza...

– Igen, ez így van, és ha jól meggondolom, néhány éve talán még én sem lettem volna ennyire biztos magamban, de most látom a lehetőséget, és azt is remélem, hogy nemsokára lesz mozi is. Az igény és az akarat is megvan. Én bízom abban, hogy néhány év múlva már nem csak a mozi miatt lesz érdemes itt megtelepedni.Nyakkendő milliókért

Azt, hogy Sütő László annak idején volt-e ennyire lelkes, amikor úgy döntött, Marcaliban telepedik le, már nem emlékszik. Arra azonban tisztán: 1979. március 15-én lépte át az ügyvédi munkaközösség épületének ajtaját. Gyorsan sarkon is fordulhatott. Farmerben jött ugyanis, ami akkoriban bizony ilyen helyen nem volt elfogadott. A polgármester negyedik ciklusának a derekán jár, és mára megszokta az öltönyt, igaz, most is csak akkor ölti magára, ha szükség van rá. Legutóbb tegnap kellett, és 109 millió forintért kötötte fel a nyakkendőjét. A Belügyminisztériumban a kistérségi társulás számára vehette át, persze csak jelképesen. Jut belőle oktatásra, szociális területre és egészségügyre is. Ebből épülhet meg a hétvégi orvosi ügyelet új központja.

– Ez egy nagy falat kisebb része – mondja, miközben egy térképen mutogatja, hol kap új ruhát a város. Mint kiderül: a belvárosra a jövő év végén alig lehet majd ráismerni, de ezt senki nem fogja bánni. Eltűnik végre az Akkugép egykori telephelyén lévő gaztenger, és a honvédségi alakulótérre is csak azok emlékeznek nemsokára, akik Marcaliban tanulták meg az alaki gyakorlatokat.

– Először a földet cseréljük ki mindkét területen, majd a parkosítás következik, és három épület tervei is elkészülnek az uniós forrásból. A volt laktanyában egy új közösségi ház, a Danone mellett pedig szolgáltatóház és a már emlegetett orvosi ügyeleti központ kaphat helyet.

– El tudja képzelni, hogy lesz olyan idő, amikor más lesz Marcaliban a polgármester?

– Ezt el, de azt nem, hogy a következő ciklusban nem indulok. Egyébként én csak addig vagyok polgármester, amíg megválasztanak. De az tény, a következő ciklusban akkora fantázia van, hogy nehezen mondanék le róla. A folyamatban lévő fejlesztésekkel valóban új arcot és lehetőséget adhat a városnak a turizmus, és szeretném ezt a munkát még elvégezniFejesek a mély vízbe

A turisztika fellegvára egyelőre a városi strand, amely a hozzáértők és a vendégek szerint a megye legszebb strandja.

– Jövőre pedig még tovább szépülhet – mondja Király János igazgató. – Az önkormányzat tervei szerint egy új kút, még egy medence és kétszer ennyi parkoló lesz jövőre. Mindehhez 180 millió forintot kellene nyerni, s ha nemcsak ez sikerül, akkor a következő tanévben már rossz időben is lehet úszni tanulni Marcaliban. Egy 25 méteres fedett tanuszodát is megépítene a város, ha lesz hozzá pályázat.

A strand azonban így is népszerű. Az idén 40 ezer vendége volt eddig, pedig az időjárás nem kedvezett a fürdőzőknek. Az augusztus közepe azonban szép. A medencék tele vannak. Két fiatal nekifutásból ugrik fejest a mély vízbe, a város talán róluk vett példát...


fel


Somogyi Hírlap - 2004.08.26

A fejlődő turizmus

Marcali a Balaton közelségére és a gyógyvízre alapozva évek óta turizmusfejlesztési terveket dédelget. Ennek első két lépése a marcali strand megépítése volt, valamint az, hogy megalakult a Borút Egyesület. Természetesen egy koncepció is elkészült, amely a Balaton hátterében a gyógy- és borturizmus mellett olyan lehetőségeket is áttekint, mint a marcali víztározó többcélú hasznosítása.

Ennek megvalósítása érdekében sikeres pályázat készült a Nagypince felé vezető út felújítására, egy új összekötő út tervei pedig szintén elkészültek. Jövőre azonban még ennél is látványosabb eredmények következhetnek, ha a város erre irányuló turisztikai pályázatai szerencsével járnak.

Száz éve épült a pince.. Most céges és családi rendezvényeknek ad otthont, de azt tervezik, állandó éttermet alakítanak ki benne

Tervezik a strandfürdő gyógyászati részének bővítését és egy fedett tanuszoda is az elképzelések között szerepel. A város határában lévő víztározó pedig egy újabb helyszíne és attrakciója lehet a marcali idegenforgalomnak. A Balatoni Fejlesztési Tanács kiemelt projektként szerepelteti azt az elképzelést, hogy a víztározóból egy vízi paradicsomot alakítsanak ki. Itt a halászat mellett, a horgászoknak is lehetősége lenne a sportolásra, és azokat a vízi sportokat is meghonosítanák az óriási vízfelületen, amelyeket a Balatonról környezetvédelmi okok miatt kitiltottak.

Somogyi Hírlap - 2004.08.24

Kórházdiagnózis: akut orvoshiány

Nincs megfelelő utánpótlása az elöregedő szakembergárdának és a külföldön munkát vállalóknak, így néhány év múlva általános orvoshiány fenyeget Magyarországon. A kisebb vidéki kórházakban, így a somogyiakban is, már ma sincs elég, megfelelően képzett munkaerő, ami lassan a betegellátás minőségét veszélyezteti.

Májusban, az uniós csatlakozás utáni hónap során 138 szakorvos – főként aneszteziológus, belgyógyász, patológus, radiológus – jelezte a Magyar Orvosi Kamara (MOK) felé, hogy külföldre megy dolgozni. Mivel a tendencia azóta is folytatódni látszik, előfordulhat, hogy az év végéig 6-800 orvos hagyja el Magyarországot. Bár akut orvoshiányra csak két-három esztendő múlva számítanak az illetékesek, vidéken már most felbukkantak ennek jelei.

– A fiatalok nem szívesen jönnek el az egyetemi képzőközpontokból a kisebb kórházakba – mondta Varga Ferenc, a siófoki kórház főigazgató-főorvosa. – A klinikákon, az országos intézetekben könnyebben boldogulnak, így természetes, hogy inkább ott maradnak. Ráadásul a kis kórházakban kevesebb a szakvizsgázási lehetőség is, a rezidensképzés miatt sokat kell távol lenni, így a vidéki kórházak szívesebben keresnek kész szakorvosokat. Így viszont nehezebb pótolni a távozókat. Akik közül a legtöbben – a nyugdíjazás mellett – az anyagiak miatt fordítanak hátat a pályának – a végzős orvostanhallgatók harmada nem a gyógyászatban helyezkedik el –, vagy próbálják ki magukat a határokon túl. Előbbieket tárt karokkal fogadják a gyógyszercégek, ahol több százezres fizetést, kötetlen munkaidőt és egyéb juttatásokat biztosítanak számukra, míg külhonban a hazai fizetés akár 10-15-szörösét is megkeresheti egy szakorvos, akinek Magyarországon 127 ezer forint a bruttó kezdő fizetése.

– Minket egyelőre nem fenyeget orvoshiány – tájékoztatott Repa Imre, a megyei kórház főigazgatója –, de öt-tíz év múlva már más lehet a helyzet.

A vezető garnitúra ugyanis elöregedett, és jelenleg nincs utánpótlás – folytatta Repa Imre. – Ennek egyik oka a nem megfelelő jövedelem, a másik, hogy a kórház nem tud letelepedési támogatást nyújtani a máshonnan érkező pályakezdőknek.

Somogy kisebb kórházai már most szembesülnek a szakemberhiánnyal, nemegyszer saját erőből nem is tudják megoldani a folyamatos betegellátást.

– Csak azért nincsen zavar a kórházi osztályok működésében, mert máshol dolgozó szakorvosok látják el a feladatok egy részét – így Káplár Lajos, a marcali kórház igazgatója. – Mindaddig kevés a remény, hogy be tudjuk tölteni ezeket az állásokat, amíg a vállalkozók kétszer annyi pénzt kapnak érte, mint a státuszban levők.

Marcaliban a gyermekosztályon 2, a belgyógyászaton, a traumatológián és a szülészeten 1-1 állás betöltetlen. Ennél rosszabb a helyzet Nagyatádon, ahol 16 orvos hiányzik.

– Szakemberhiánnyal küzdünk az ideg-, a röntgen-, a gyermek-, a fül-orr-gége-osztályon, a szülészeten, az intenzív terápián, a pszichiátrián, a reumatológián, a sebészeten – sorolta Bóta László, a kórház igazgatója. – Kevés a reményünk, hogy betöltsük ezeket a státuszokat: talán csak akkor, ha valahol megszűnnek osztályok, s az ott felszabaduló munkaerőt állami támogatással magunkhoz tudjuk csábítani.

Erre valóban kevés a remény, csakúgy, mint a MOK megoldási javaslatára. A kamara szerint csak a bérkompenzáció szabhat gátat az orvoshiány kialakulásának. Életpályamodelljük szerint egy kezdő szakorvos bruttó alapbérének 661 ezer, a negyven éve dolgozóénak csaknem 2 millió forint körül kellene lennie. Csak így lennének megtarthatóak a 25 millió forintnyi közpénzből képzett szakorvosok, és megszűnhetne a hálapénz intézménye is. Ellenkező esetben viszont hamarosan az alapellátásban is gondot okoz majd az egyre növekvő szakemberhiány.

Vas András

fel


Somogyi Hírlap - 2004.08.21

Gyógyító összefogás

A marcali mintakistérségbe harmincnégy település tartozik. A feladatok ellátása így mintegy harminckétezer embert érint. A közös munka a települések igényeinek megfelelően kezdődött el.

A Marcali Kistérségi Többcélú és a Hatósági Igazgatási Társulás betöltötte a különböző feladatok ellátásához szükséges munkaköröket. Bödőné Molnár Irén aljegyző elmondta: az egészségügyi-szociális, a közoktatási, a pénzügyi ellenőrzési és végrehajtási, a szabálysértés-birtokvédelmi, valamint az építésügyi és műszaki feladatok ellátásához szükséges feltételek is adottak. Minden településen akad olyan probléma, melynek megoldása elsőbbséget élvez. Németh Lajos, Kéthely polgármestere például arról számolt be, hogy mekkora könnyebbség számukra, hogy a pénzügyi ellenőrzési és a szabálysértési ügyek intézése lekerült a vállukról. Héttagú hivatalban csak részben vagy egyáltalán nem tudták ezeket a feladatokat megoldani.

Árvai Tibor, Nemesvid polgármestere a hétvégi orvosi ügyelet és az egészségügyi ellátás megnyugtató rendezését szeretné a településen. Sall István, Somogyfajsz, polgármestere pedig a szakemberellátásnak örül, elsősorban a családsegítő és gyermekjóléti feladatok végzésénél. A munkatársak folyamatos felméréseket és adatgyűjtést is végeznek. Az egyik ilyen felmérés azt mutatta ki, hogy a térségben vannak olyan használaton kívüli önkormányzati ingatlanok, amit szociális célokra lehetne átalakítani. Elsősorban olyan ellátások megteremtésére, amivel küszködik a térség. Ilyen például a szociális, illetve az idősek otthona, a szükséglakások vagy az anyaotthonok létesítése. Három-négy ilyen ingatlanról van szó, ami a mintakistérség különböző részein kialakítva lefedné az egész területet.

Vigmond

fel


Somogyi Hírlap - 2004.08.17

Kórházgyógyító beruházás

Aláírással és kézfogással pecsételte meg a kórház-rekonstrukció megkezdését Sütő László, Marcali polgármestere és Baksa Attila, a ZÁÉV Rt vezérigazgatója. A szerződéskötést követően már benyújthatja az önkormányzat azokat a számlákat a központi költségvetéshez, amit eddig megelőlegezett. Nyolcvanmillió forintról van szó, amit a tervezési és előkészítési munkákra fordítottak. A kórház-rekonstrukció összesen egymilliárd-nyolcszáz- millió forintba kerül. Az elmúlt években háromszor is pályáztak, míg végül sikerrel jártak és egymilliárd-hatszázkétmillió forintot kaptak a beruházásra. A polgármester elmondta: ebben az évben százhuszonötmillió forintot használhatnak fel. A fennmaradó összeget két részben folyósítják, fele-fele arányban 2005- és 2006-ban. A kivitelezési munkákra három cég pályázott. Köztük a Zalai Általános Építési Vállalkozó - a ZÁÉV Rt adta a legjobb ajánlatot, amely már több marcali beruházást is a háta mögött tudhat. Még a héten megkezdődik az építkezés. A vezérigazgató kijelentette: ugyanúgy, mint máskor, most is számítanak a helyi vállalkozókra. A csapat jól felkészült, a határidőt komolyan veszik és 2006 májusában átadják a létesítményt. Ledniczki István főorvos, az egészségügyi bizottság elnöke szerint a rekonstrukció nemcsak azért jelentős, mert javítja az egészségügyi ellátás minőségét, hanem biztossá teszi a kórház helyzetét is.

Vigmond


Somogyi Hírlap - 2004.08.16

Milliárdos támogatás a régiónak

Harmincöt pályázatot talált támogatásra alkalmasnak a Regionális Operatív Program (ROP) döntés-előkészítő bizottsága. Az idei második ülésen a kiválasztott pályamunkák közül tizenkettőt a Dél-Dunántúlról nyújtottak be.

Harmincöt pályázó számíthat arra, hogy szerződést kínál számára a ROP Irányító Hatóságának vezetője. A második ütemben támogatásra javasolt pályázatok tervezett összes költsége eléri a 16 milliárd forintot, amelyből az Európai Unió és a magyar kormány által nyújtott vissza nem térítendő támogatás 14 milliárd forintot tesz ki. Az egyes projektek pontos támogatási összegét a támogatási szerződések megkötésének időpontjában teszik közzé.

Információnk szerint a tizenkét nyertes dél-dunántúli pályázatból öt baranyai, négy tolnai és három somogyi. Sikeres pályázatot nyújtott be a marcali önkormányzat, amely a város barna mezős területének, a volt belső laktanyának a rehabilitációját végezné el. A barcsi önkormányzat vissza nem térítendő támogatásra számíthat a Barcs szíve újra dobogjon címet viselő program első ütemének megvalósításához. Az útgazdálkodási igazgatóság pedig a 6511-es számú út 8,6 kilométeres szakaszának burkolatát erősítheti meg uniós és nemzeti költségvetési pénzből. Ezek mellett az értékelők támogatásra javasolták a dombóvári és a szekszárdi városrehabilitációs pályázatot és a pécsi világörökség fejlesztését is. Az útgazdálkodási igazgatóság a somogyi útszakasz mellett felújíthatja a Hőgyész–Dombóvár közötti szakasz egy részét, valamint az Ormánság egy útját is. A Kapos Innovációs Transzferközpont Kht, a Szigetvári Kultúr és Zöld Zóna Egyesület, a Savorregi Sansa Esély a Roma Gyerekeknek Egyesület és Somberek önkormányzata a hátrányos helyzetű munkavállalói rétegek munkaerő-piaci integrációját, a helyi foglalkoztatást segítő pályázata szerepelt sikeresen.

Lengyel jános

fel


Somogyi Hírlap - 2004.08.10

Somogyban A–Z-ig

Marcali

Megnyitásának első évfordulóját ünnepelte a marcali fürdő- és szabadidőközpont. Egy év alatt csaknem hatvanezer vendég pihent a strandon. (kk)Marcali

Restauráló-műhelybe szállították a Hősök terén, a plébánia előtt álló II. világháborús emlékművet. A felújítás után megszépített környezetben állítják fel ismét a hősi halált halt katonák nevét őrző emlékoszlopokat. (kk)


Somogyi Hírlap - 2004.08.09

Száztízmillió új munkahelyekre

Már több mint 600 új álláshelyet hoztak létre országszerte az idei munkahelyteremtő beruházások központi támogatása révén. Somogyban hat pályázó nyert különböző mértékű támogatást, összesen 110,8 millió forintot.

A legtöbb támogatásban részesült pályázókkal a munkaügyi központok a támogatási szerződéseket már megkötötték. A vállalkozások túlnyomó többsége beruházását megkezdte, sőt akadnak olyanok, amelyek a pályázatban megjelölt beruházást már be is fejezték.

– Somogyban a Foglalkoztatási Alap központi alaprészéből munkahelyteremtő beruházásra hat somogyi pályázó nyert különböző mértékű támogatást – mondta Szellő János, a szolgáltatási osztály vezetője. A megyéből 27 pályázó volt, amelyből hatan jártak sikerrel, s összesen 110,8 millió forint támogatást nyertek. Kiemelte: munkahelyteremtő beruházásra tavaly nyerték a legtöbb pénzt. Akkor 171 fő foglalkoztatása valósult meg. A pályázók csaknem 207 millió forintot, míg két éve 39,8 millió forint támogatást kaptak.

Idén a fonyódi Fonyton Elektronikai Részegységeket Gyártó Kft 16 millió forintot nyert pályázatával. Lukács Sándor ügyvezető igazgató elmondta: technológiai fejlesztésű beruházást kell megvalósítaniuk. A pályázat feltétele volt, hogy három éven keresztül kell 16 személyt foglalkoztatniuk. Az utóbbi hetekben 5-6 dolgozót már felvettek. A kaposvári Euro Frucht Zöldség-Gyümölcs Kereskedelmi Kft 1,8 millió forintot, a berzencei Parázs 2003 Fafeldolgozó, Erdészeti és Kereskedelmi Kft 5,4 millió forintot nyert munkahelyteremtő beruházásra. A somogybabodi Bálind Export-Import Kereskedelmi és Termelési egyéni cég 24 millió forintot kap, míg a marcali Exor Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft 3,6 milliót. A legtöbb támogatást, 60 millió forintot a marcali MMW Fémipari Kft nyerte el. Balázs Árpád tulajdonos elmondta: folyamatos a százmilliós nagyságrendű beruházási program megvalósítása.

Varga Tímea

fel


Somogyi Hírlap - 2004.08.06

Partra került halászat

A Balatont, a Kis-Balatont, a Marcali tározót, a Nyugati-övcsatornát és a Zala folyót együttes halászati kezelésbe kellene vonni Kovács Kálmán, a Zöld Régiók Európában Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint. Minden fillérért kár, amit az állam az adófizetők pénzéből a Balatoni Halászati Részvénytársaságra áldoz – tette hozzá.

Az elnök azzal a javaslattal is előállt, hogy pályáztassák meg a természethez közeli és a közcélt szolgáló halgazdálkodásra képes cégeket.

– Tegyenek le vállalható, ellenőrizhető projekteket és kapják meg ők a halászati jogot – mondta Kovács Kálmán. – Lehetne így is dolgozni. Az alapítványunk tavaly oroszlánrészt vállalt a Buzsáki tározó megmentésében. Jól tettük, mert az érte kért kétszázötvenmillió forintot az éves halrablás felének meggátolásával bőven be lehet kasszírozni.

Kovács Kálmán szerint a Marcali tározóban történt halpusztulás nem a véletlen műve. A busa lehalászási módját látva szakemberek már tizenöt évvel ezelőtt jelezték, hogy baj történhet a túlszaporodás miatt. Egyszerű, hatékony módszerként ő is javasolta, hogy a nyugati övcsatornában sorban elhelyezett hálókkal fogják ki a busát. Nemrég mégis rengeteg elpusztult a tározó utóülepítő tavában. – Azzal nem lehet elintézni a problémát, hogy a busáért nem kár – mondta.

– Lefutott ez a történet – így válaszolt Kovács Kálmán véleményére Kiss György, a Balatoni Halászati Rt vezérigazgatója. – A Kis-Balatonon egyébként azért nem lehet halászni, mert természetvédelmi terület. A Balatoni halászat joga 2015-ig a cégünké. A Balatonon az egységes halászati jog biztosítja, hogy az ökológia, a halgazdálkodás, a vízminőség, a turizmus és benne a horgászok érdekeit is összehangolhassuk – tette hozzá a vezérigazgató. – Egyébként 105 évvel ezelőtt azért is alakult meg cégünk jogelődje, mert a sok bérlő miatt anarchikus állapotba jutott a halászat: egymás jogait is sértve versenyeztek az orvhalászokkal. S az emlékezet megőrizte, hogy a két világháború között nem vezetett eredményre a jog szétaprózása.

A horgászok tömegesen az 1960- 70-es évektől jelentek meg a Balatonon. A halász- és a horgászfogásokról 1900-tól kezdve vannak pontos adatok – idézte föl Kiss György. – Ez azt mutatja, hogy a horoggal is fogható nemes halakból, mint amilyen a fogas és a ponty, a horgászok jóval többet fogtak ki, mint a halászok. Cáfolom, hogy azért nincs hal a Balatonban, mert kifogják a halászok! A legtöbbet mi régóta busából hozzuk a partra. Az állományszabályozás viszont pecázással nem oldható meg. A horgászoknak természetes, hogy a hobbihoz megvásárolják a botot, az orsót és miegymást. S az is, hogy a horgásztavak használatáért fizetni kell – tette hozzá Kiss György, s önmagáról az is megjegyezte: nem horgász, nem is halász, hanem agrárközgazdász. – A Balatonról viszont furcsa módon azt gondolják, hogy az mindenkié, és kifogásolják, hogy itt pénzbe kerül a pecázás. Föl kell oldani a fejekben azt a demagógiát, hogy majd valaki jobban fogja csinálni a halászatot. Ez üzleti tevékenység, ehhez eszközök kellenek és licenc.

Czene Attila


Somogyi Hírlap - 2004.08.02

Virágba borult Horvátkút

A színek minden árnyalatában versengenek egymással Marcali horvátkúti városrészében a kertek virágai. A tavasszal meghirdetett virágos udvar és porta pályázaton a több mint száz házból huszonöt vállalta a megmérettetést. Babina Elemérné, a városrész képviselője elmondta: nagy gondot fordítanak arra, hogy a falu szép és rendezett legyen. A parkosítás, virágosítás során az idén Horvátkút több pontján tizenöt nyírfából készült virágládát is kihelyeztek. A pályázatot azért írták ki, hogy jobban ösztönözze a lakosokat. Dicséretes, hogy nemcsak azok szépítgették a kertjüket, akik beneveztek a versenybe, hanem azok is, akik egyszerűen csak szépnek akarták látni a portájukat. Az értékeléskor a négytagú zsűri nemcsak azt nézte, mennyire virágos az udvar, hanem a teljes összhangot minden portán. Az első helyezettről nagyon nehezen döntött a két horvátkúti, a marcali és a boronkai zsűritag, s végül hárman is megkapták az elsőnek járó díjat. Nemes Péterné különleges virágok színkavalkádjával kapta a legtöbb pontot, Ámmer Lajosné a gyümölcsfák között hatalmas nagy virágládákban elhelyezett meggyvirágokkal nyerte el a tetszést. A 80 éves Kelemen Lászlóné pedig a lugasrendszerben vetett virágaival került az első helyre.

Vigmond

fel

 
 
Készítette: Vágó Zoltán ©2004