a városról

történelem
környezet
térkép
képek
linkek

Hírek

városi hírek
sajtó szemle
marcali.hu
városi TV
archívum

Közigazgatás

önkormámyzat
oktatás
közművek
egyházak
statisztika
politika

Kultúra

műv. ház
Baglas E.
Calypso kórus
Marcato E.
Bernáth ház
múzeum

Sport

sportcsarnok
fürdő
kézilabda
labdarugás
bírkózás
sakk
szabadidő

Egészségügy

Városi Kórház
háziorvosok
fogorvosok
gyógyszertárak
állatorvos

Szolgáltatás

közlekedés
szállás
vendéglátás
kereskedelem

Internet

e-mail tár szolgáltatók

 

sajtó szemle

Amikor elkezdtem a portál szerkesztését, az akkor még létező Marcali Hírek internetes megjelentetése volt a cél. Az újság azóta megszünt, (tartalma az archívumban kereshető!) ezért elkezdtem keresni a napilapok internetes oldalain a marcaliról szókó írásokat. Ezen az oldalon teszem közzé, az általam talát cikkeket. Természetesen mentem a portál archívumába is!


Somogyi Hírlap - 2004.07.31

Játék hálózatban egész éjszaka

Nappali világosság van éjszaka is a kéthelyi művelődési otthonban. A nagyteremben 20–25 fiatal ül a számítógépek előtt, s hálózatban társasjátékot, úgynevezett Lan-partit játszanak. Versengenek a minél több pontért vagy csúcsidőért. Igazi maratoni verseny ez: délután háromkor kezdték, s tizenkét óra elteltével is még messze a vége. (Ez a játék csak másnap délelőtt tizenegykor fejeződött be.)

– Volt olyan is, hogy 24 óra hosz-szat versengett a marcali és a kéthelyi csapat – mondta Gabb János László, az egyik marcali játékos. – Mindenki hazulról hozza a számítógépet, hálózatba kötjük, s kezdjük a versenyt.

A partit másfél éve kezdték Gon-da Péter háziorvos kezdeményezésére. Szerinte sokkal szórakoztatóbb így, hálózatban, mint egyedül a számítógépen. S a játszótársak sem személytelenek, hiszen mindegyiknek egyéni a taktikája és a módszere. Bánkuti Józsefné, a művelődési otthon vezetője hozzátette: támogatnak mindent, ami hasznos elfoglaltságot kínál a fiataloknak. Az önkormányzat ingyen adja a termet. S ellátták elegendő konnektorral is. Egyedül a hálózati elosztót vették a játékosok: ez 25 ezer forint volt. A termet minden péntek délután elfoglalják a Lan-parti résztvevői. S kitartásuktól függ, meddig maradnak.

Vigmond


Somogyi Hírlap - 2004.07.31

Visszacsalogatnák a nézőket
Labdarúgó NB III, Dráva csoport

Július 5-én kezdte meg a nyári felkészülést a Marcali VFC NB III-as labdarúgócsapata. Szekeres Tibor edző heti öt edzést vezényelt a játékosainak, s hat edzőmeccs is színesítette a programot. Olyan új együttest – nyolcan mentek, ugyanakkor tízen érkeztek – szeretnének kialakítani Marcaliban, amely pénz helyett inkább a sikerre éhes, s amelyre azt mondják a szurkolók, hogy ezért a hajtós társaságért igenis érdemes kimenni a meccsre.

Az előző bajnoki szezonban szerepelt marcali társulatból nyolcan távoztak: Nagy Attila hátvéd és Piri Ottó csatár a most nyáron NB I „B” csoportba feljutott Mosonmagyaróvári TE csapatához igazolt, míg Mohovics Sándor hátvéd és Vígh Robin középpályás Balatonszentgyörgyön, Faházi Gergely hátvéd Öreglakon, Tóth Csaba csatár Tapsonyban, Nagy Szilárd hátvéd a Pest megyei I. osztályban szereplő Hévízgyörkön játszik majd, Szergej Maximics hátvéd pedig hazautazott Ukrajnába. Még ennél is tekintélyesebb az újonnan érkezettek listája; egy híján egy csapatravalónyian kerül-tek a somogyi kisváros csapatához. Latyák Tamás hátvéd és Törtei Tamás középpályás Celldömölkről, Csizmadia Tamás hátvéd Tapsonyból, Borbély Zsolt hátvéd Lengyeltótiból, Csonka Krisztián hátvéd – aki a Balatonkeresztúr-Balatonmáriafürdő labdarúgója – Kéthelyről, Gulyás Róbert középpályás Balatonszentgyörgyről, Fenusz László középpályás Balatonboglárról, Szilágyi Szabolcs középpályás a Balaton FC junior-csapatától, Váradi Béla csatár Ajkáról, Csíkvár Csaba csatár pedig Nagyatádról költözött Marcaliba. Az NB II-es és NB III-as utánpótlás-bajnokságban egészen a bronzéremig jutó serdülőegyüttesből négyen – a mindössze 14 éves Kovács Olivér, aztán Fenusz Tamás, Kórosi Péter és Tóth Szabolcs – a nagycsapat tagjaival együtt készültek a nyáron. Hiányzott viszont Kormos András hátvéd, aki még június vége felé, azaz a nyári alapozás kezdete előtt szerencsétlen balesetet szenvedett a munkahelyén. Remélhetőleg egy-két héten belül újra edzés-be tud majd állni. A másik maródi Borbély Zsolt volt, aki néhány napot kénytelen volt kihagyni a térde miatt.

A Marcali VFC alakulata eddig hat előkészületi mérkőzésen lépett pályára. Bemutatkozásként Tapolcán 1–1-et játszottak, majd Balatonlellén 2–0-ra kikaptak, a marcali „visszavágó” 2–2 lett, akárcsak az azt követő keszthelyi fellépés. A döntetleneket aztán két magabiztos győzelem követte, igaz, alacsonyabb osztályokban szereplő ellenfelek ellen: Balatonszentgyörgyön 3–0-ra nyertek, legutóbb pedig a tapsonyiakat tömték ki hét góllal. Miután (legalábbis a hírek szerint) még odébb van a bajnoki rajt – az eredetileg tervezett augusztus 7-e és 8-a helyett bő másfél héttel később, 19-én tartják az NB III-ban a nyitányt –, így valószínűleg még újabb edzőmeccseket vesznek tervbe Marcaliban. A hazai bajnokijaikat viszont szombatonként szeretnék majd játszani.

– Az 1–5. helyek egyikét tűzték ki célul a klub vezetői – mondta Szekeres Tibor, a Marcali VFC edzője. – Sikerre éhes, motivált csapat alakul a városban. Az a célunk, hogy ne csak a pályán, hanem az öltözőben is rend és fegyelem uralkodjon, ugyanakkor – egymást tisztelve és becsülve – megmaradjon a jó hangulat és a baráti viszony. Könzönségszórakoztatóbb, látványosabb és támadóbb felfogású lesz a csapat játéka; egyszóval szeretnénk újra visszacsalogatni a nézőket lelátóra.

Fenyő Gábor

A játékoskeret:

Kiri Mihály, Péter Zoltán – kapusok; Samu István, Szabó Szabolcs, Kormos András, Latyák Tamás, Csizmadia Tamás, Borbély Zsolt, Csonka Krisztián, Kovács Olivér, Fenusz Tamás – hátvédek; Mixtai Szabolcs, Virág Krisztián, Törtei Tamás, Gulyás Róbert, Fenusz László, Szilágyi Szabolcs – középpályások; Bek Tibor, Váradi Béla, Csíkvár Csaba, Kórosi Péter, Tóth Szabolcs – csatárok.


Somogyi Hírlap - 2004.07.30

Felgyújtották az istállót

Hatalmas füstfelhő tört az ég felé Balatonújlak határában. Magasra csaptak a lángok egy istálló nádfedeles tetején. A tűzoltók pedig csak nézték, hogy hogyan ég le.

Mikor magasra csaptak a lángok, azt is kipróbálták, milyen hatékonyan oltja a lángokat az irányított vízsugár

Ijedségre azonban semmi ok. Különleges gyakorlat ez a tűzoltóknak. A bontásra ítélt istálló adta a rendkívüli alkalmat a kiképzésre. A nádfedeles, 400 négyzetméteres épületet négy ponton gyújtották föl a marcali lánglovagok. Az volt a célja, hogy a tűz keletkezésétől megfigyeljék, hogyan válik minden a lángok martalékává. Minden mozzanatot rögzítettek a kamerákkal, hogy ebből is tanuljanak. A maroknyi csapat először bent volt az épületben, míg a növekvő hőség ki nem szorította. A füst eloszlott, egy lángtenger volt az istálló. Erős szél szította a sziporkákat szóró tüzet... Tőle alig ötven méterre a karámban levő teheneket azonban egy cseppet sem zavarta a tűz. A tűzoltók készenlétben álltak, hogy ha kell, beavatkozzanak. Mikor összeomlott a tető, az épület egy részén kipróbálták az oltósugarak hatékonyságát is. Közben Greffer József marcali tűzoltóparancsnok arról beszélt, hogy a tűzoltók egész évben tanulnak. Elméleti továbbképzésen, szerelési gyakorlatokon, helyismereti foglalkozásokon vesznek részt. A felkészülés kiemelt része a helyzetgyakorlat. Amennyire lehet, megteremtik a valóságos helyzet modelljét. Mivel a marcali tűzoltóság ötven településért felelős, ezeket a gyakorlatokat évente más-más településen végzik.

Gombos János tűzoltó őrnagy készíti elő a foglalkozásokat és vezeti a gyakorlatokat. – Minden eshetőségre föl kell készülnünk – mondta –, mert nincs két egyforma tűz. Csak úgy lehetünk hatékonyak, ha kipróbáljuk a lehetséges változatokat. Ezt már nem- egyszer igazolta az élet. A füstkamrás, gázpalack-felderítési gyakorlat után is szinte ugyanazt a helyzetet találtuk a fonyódi Delta étterem égésekor. Újlakon a gyakorlaton pedig nem kellett odaképzelni a tüzet...

Vigmond Erika

Kilenc vaklárma

Az év első felében 134 esetben riasztották a marcali tűzoltókat: 75 alkalommal tűzhöz, 59-szer műszaki mentéshez. Kilencszer vaklárma, illetve téves jelzés volt a riasztás oka. A legerősebb hónap a március volt az avartüzek miatt. Akkor húsz esetben kellet tűzhöz vonulniuk.

fel


Somogyi Hírlap - 2004.07.27

Negyven nap Noémi hátán

Walter Münch fütyörészve lovagolt az út szélén. A Marcali határát jelző táblához közeledve galoppra fogta Noémi nevű pinto hátasát. Negyvennapi lovaglás után már pihenésre vágyott a ló és lovasa.

Örömmel fogadták az ismerősök Walter Münchöt a város határában

Évekre nyúlik vissza Walter Münch marcali kapcsolata. 1992-ben, mikor aláírták a testvérvárosi kapcsolatot szentesítő oklevelet, a künzel-saui vadászkürtösök vezetőjeként a küldöttség tagja volt. Azóta szinte minden évben visszatér ide. – Nemsokára betöltöm a 60. évemet – mondta Walter Münch. – Születésnapom alkalmából és a két város közti barátság jegyében arra vállalkoztam: lóháton megteszem a Marcali és Künzelsau közti ezer kilométeres távot.

Készült a merész vállalkozásra. Nyolc hétig naponta három-négy órát lovagolt, hogy megfelelő legyen az erőnlétük. Majd elérkezett a nagy nap, s útra kelt. Németországban tizennyolc, Ausztriában tizenöt, Magyarországon hét napig lovagolt hegyen-völgyön, mígnem Marcaliba érkezett. – Ahol csak lehetett, elkerültem az aszfaltutat, bár Noémit egyáltalán nem zavarja az autóforgalom – mondta Walter Münch. – Két térképem volt: egy katonai és egy autós. Ezekből választottam ki az utat. Általában kora reggel indultunk, s délre megtettük a tervezett táv kétharmadát, így jobban elviseltük a délutáni hőséget. Mikor beértünk egy-egy faluba, már az első háznál érdeklődtem, ki foglalkozik lovakkal. Mindig volt valaki. Így Noéminak jó sora volt, rendesen ellátták.

Walter Münch a 40 napos lovaglás idején naplóba jegyezte élményeit, s mindennap fölhívta a feleségét. Mikor Marcaliba ért, fáradt volt ő is, a lova is. Noémi több mint ötven kilót fogyott, de egészséges. Háromnapi pihenő után indult vissza Künzelsauba, de most már nem lóháton.

Vigmond

fel


Somogyi Hírlap - 2004.07.26

Megtelt a strand fürdőzőkkel

Kánikula tombol országszerte; a hirtelen jött hőség alaposan igénybe veszi az idősek és a betegek szervezetét. A strandok üzembentartói meg a vendéglátósok nagyon várták már ezt az időt. Július közepéig ugyanis alig jártak vendégek a fürdőkbe, ez volt az utóbbi tíz év legrosszabb előszezonja.

A kánikulai napok beköszöntével hirtelen megugrott a strandfürdő látogatóinak a száma: idősebbek s fiatalok egyaránt látogatják

Korábban alig volt fürdőző. A május 1-jei nyitás, azaz két és fél hónap óta a fürdőt csak annyi vendég kereste föl, mint tavaly augusztusban egy hét alatt. – Vitathatatlan, hogy a rossz idő rovására írható a vendégek eddigi csekély száma – mondta Király János, a fürdő igazgatója. – A látogatók száma tavaly napi átlagban 1142 volt, az idén július közepéig csak 170. Míg a hőmérséklet a 20–25 fokot alig érte el, ezen nem csodálkozhatunk. Hiszen az emberek nem fagyoskodni járnak a strandra. A hidegben a víz hőfoka is kisebbnek hat.

Próbálták melegíteni is a vizet, de az éjszakai 3–5 fokos vízhőmérséklet-csökkenést nem tudták ellensúlyozni. A napfény pedig csak pár napja segít. Igaz, azóta nem lehet rá panaszuk. Ennek a hatása most igazán érződik is a strandon. A múlt héten már átlagosan 1060-an, a hét végén 1400-an jöttek ki naponta a fürdőbe. Az idény így, ha késve is, de beindult. Különleges vonzerőt jelent a kikapcsolódni vágyóknak, hogy a napozás és úszás mellett kulturális és sportrendezvények is várják őket a strandon. Nemcsak a strandolóknak nyújt enyhülést a medencék vize: beindultak végre a vizes tréningek is. A jó idő lehetővé tette, hogy a nevelési tanácsadó, beszédjavító és korai fejlesztőközpont szakemberei a kisbabák neurohabilitációját a strandon végezzék. Ez a korai fejlesztéshez tartozó terápia az akaratlan elemi mozgássorozatot fejleszti, s kiemelt része a vízben mozgatás. Gergőné Babina Jusztinától, a központ vezetőjétől tudjuk: jelenleg nyolc kisbabával foglalkoznak.

Hosszú idő után megkezdhették az úszásoktatást is. Szülők és gyerekek egyaránt nagyon várták, hogy ne kelljen máshova utazni az ala- pok elsajátításáért. Tripkovics Zsolt oktató elmondta: tizenkettes csoportokban foglalkoznak a gyerekekkel, s az idén ötvennél többen tanultak meg úszni, vagyis elhagyhatták a tanmedencét.

Kerner–Vigmond

Újabb medence épül

Mintegy kétszázmillió forintos tervet nyújt be az önkormányzat a Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatalhoz. A városi gyógyfürdő és szabadidőközpontban egy 200 négyzetméteres újabb gyógymedencét kíván építeni, új utat alakítana ki és bővítené a parkolót. A beruházás mintegy hatvanötmillió forintos költségből a megfelelő mennyiségű gyógyvízellátás érdekében új kút fúrását is tervezi. Ezt ugyancsak pályázati pénzekből akarja kiviteleztetni.

Kiss László, a sportcsarnok vezetője: – Míg a fiaim kicsik voltak, rendszeresen eljártunk nyaralni. Főleg Horvátország, Olaszország vonzott, itthon pedig a Balaton. Most a gyerekek már különutakon járnak. A lehető legjobban kihasználják a strandfürdőt, szinte mindennap ott vannak. Jómagam munkával töltöm a nyarat, de ha majd lesznek unokáink, újra elkezdjük szervezni a hosszabb üdülést.

Tóth Mihály nyugdíjas: - Azelőtt Zalakarosra és Kehidakustányba jártunk a feleségemmel vagy a máriai strandra. Mindig víz közelében igyekeztünk átvészelni a káni-kulát. Mióta Marcaliban is van strand, oda járunk. Közel van, s ezt ki kell használni. Mindennap megmártózunk a medencében, főleg most, hogy újból kánikula van, ilyenkor a legtökéletesebb a víz hőmérséklete. Nem is megyünk az idén máshova.

Kósz Gyöngyi zeneiskola-igazgató: – Jó időben a Balatonra jártunk, rossz időben Hévízre. Mióta megnyílt Marcaliban is a strand, a munkánk mellett is kijárogatunk. Jóleső érzés kimenni eb-be a fürdőbe; szép a környezet, rendezett és tiszta a strand. Ha kicsit hideg a víz, egy tempósabb úszással ellensúlyozni lehet. Nagyon szeretünk strandolni, szinte mindennap ott vagyunk, ha másért nem, legalább úszunk egyet.

fel


Somogyi Hírlap - 2004.07.26

Megbocsátott a könyvtár

Nem sokan éltek a lehetőséggel, hogy késedelmi díj fölszámolása nélkül visszahozhatják a lejárt határidejű kölcsönzött könyveket. A Berzsenyi könyvtár ugyanis június-júliusra meghirdette a megbocsátás hónapját. Több mint kétszáz felszólítást küldtek ki, s csak öt százalékuk élt a lehetőséggel, hogy mentesüljön a pénzbüntetés alól. Monostori Szilveszter, a könyvtár igazgatója elmondta: megbocsátó hónapot tavaly tartottak először. Az sokkal eredményesebb volt, mint az idei, pedig nagyon számítottak a sikerre, mivel teljes állományellenőrzés előtt áll a könyvtár. A kétszázból mintegy ötven könyvet már öt éve kikölcsönöztek. Ezekben az esetekben igazán megérte volna a feledékeny olvasónak a könyvtár megbocsátása. Az első felszólítást három hét után küldik ki. S ötven forint + postaköltség terheli a késedelmi díjat, s ez minden újabb héten ötven forinttal növekszik. Ezt a díjat alapul véve öt év alatt bőven meghaladja a tízezer forintot. A könyvtárnak csaknem százezer kötete van. A nyolcévenkénti állomány-ellenőrzéskor két-háromszáz könyv hiányzik, s ezek behajthatatlanok. Az utóbbi fél évben több mint húszezer forintot szedett be az intézmény késedelmi díjakból. Tizenháromezer forintot fizettek az olvasók térítésként tizennégy elveszett, illetve megrongált könyvért. Ezt az öszszeget is újabb könyvek vagy dokumentumok vételére költik. Mivel a kezdeményezés nem hozta meg azt az eredményt, amire számítottak, egyelőre nem terveznek újabb megbocsátó hónapot.

Vigmond


Somogyi Hírlap - 2004.07.26

Családsegítők a falvakban

A kistérségi társulás szociális szakemberhez juttatja a Marcali környéki településeket. Hatékonyan, ugyanakkor gazdaságosan tudják megoldani a családgondozói feladatokat. Már csak a bölcsődei férőhelyek növelése a kihívás.

Tíz családgondozó látja el a marcali kistérségi társulás három mikrokörzetében a családsegítő és gyermekjóléti feladatokat. A körzetek megoldják az egyik legsúlyosabb gondot: szakemberekhez jutnak a települések. Gazdaságilag is előnyösebb ez, mivel kiegészítő normatívát kapnak a feladatok megoldására.

Orbán Andrea szociális és egészségügyi koordinátor elmondta: a mikrokörzeteket úgy kellett kialakítani, hogy ott a lakosság száma meghaladja az ötezret. Marcalihoz tizenöt, Böhönyéhez hét, Mesztegnyőhöz négy település tartozik, s így 30.424 lakost látnak el. A többcélú társulás egyik területe a szociális és gyermekjóléti alapellátás, ehhez 11 millió forint kell. A pénzt átszervezésre és a tárgyi feltételek bővítésére költik. A munkát megfelelően összehangolva elég szakember lesz a településeken, s hatékonyan segíthetik a gyermekek nevelését. Ahol nem megfelelő, ott felléphetnek a visszásságok ellen.

A feltételek fejlesztéséhez tartozik a bölcsődei ellátás bővítése is. Marcali kivételével egyik településen sem megoldott az 1–3 éves gyermekek napközbeni ellátása, a térségben csak a városi bölcsőde biztosít gyermekfelügyeletet. Nagyobb igények kielégítésére azonban az intézmény nem elég tágas. Mindenképpen bővíteni kell, hogy több gyermeket fogadhasson.

Vigmond

fel


Somogyi Hírlap - 2004.07.24

Nemzetek örömzenéje a Balaton vizében

Tizenhárom nemzet harminc együttesének ezerkétszáz fiatalja hozta el országának kultúráját a Balaton régióba. A nemzetek fesztiválját 1980 óta kétévenként rendezik meg Hamburgban. 2002-ben először adott otthont Magyarország a rendezvénynek Balatonmárián és Marcaliban. Most ismét itt vannak a zenészek és táncosok. A négynapos fesztiválon a Balaton-parti település a fúvószenekarok, Marcali a néptáncosok fellépéseinek fő helyszíne. A megnyitón, Márián Gyenesei István, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a vendégeket. Hakan Forsberg, a svéd fúvósegyüttes karmestere a szeretni való Magyarországról, Covrig Ioan maroshévízi táncos a vendéglátók kedvességéről beszélt munkatársunknak.

Vigmond Erika


Népszabadság • S. M. • 2004. július 22.

Vízparti folk

Ha valaki pénteken délután a balatonmáriafürdői strand környékén térdig érő vízben álló, fúvószenekarokat lát/hall, nem hallucinál, csupán megkezdődött a Nemzetek Fesztiválja.

A megnyitót ma este tartják ugyanott, a programok ezután Máriafürdő mellett Marcaliban, Bala-tonkeresztúron, Balatonfenyvesen és Kéthelyen lesznek. Egy tucat táncegyüttes és tizenhét fúvószenekar több mint ezerkétszáz tagja szórakoztatja az érdeklődőket a Balaton-parti településeken. A magyar, görög, német, orosz, amerikai, román, török, litván, horvát, olasz, algíri, lengyel, svéd művészek előadásai mellett fellép például Somló Tamás, Vikidál Gyula vagy a Fortissimo együttes is (szombat, Balatonmária-fürdő). A fesztivált minden este utcabálok zárják, az utolsó napon, vasárnap pedig zenés tűzijáték is színesíti a műsort.

fel


Somogyi Hírlap - 2004.07.22

A város diáktolmácsai

Künzelsauban vett részt német nyelvi táborban a Berzsenyi Dániel Gimnázium húsz diákja. Marcali testvérvárosába 1993-ban utazott ki az első gimnazistákból álló csoport, hogy a tanulók még jobban elsajátítsák az idegen nyelvet és a valós élethelyzetekben csiszolhassák nyelvtudásukat.

A kéthetes nyelvi kurzus alatt a künzelsaui népfőiskola biztosította délelőttönként a nyelvoktatást. A délután a szabadidős programoké volt, amit a német város és azok a családok szerveztek, akik a tábor ideje alatt befogadták a gimnazistákat. Olasz Istvánné, a gimnázium igazgatója elmondta: a Künzelsauba utazó diákok mindegyike egy-egy kis diplomata. A tábor helyeiért meg kell küzdeniük a tanulóknak. Az iskola pályázatot írt ki, amire bárki jelentkezhetett érdemjegyeitől függetlenül. A némettanárok erre az alkalomra feladatlapot állítottak össze, amiben nem kifejezetten a tananyagra vonatkozó kérdések szerepeltek, hanem élethelyzetekre, szituációkra épültek a kidolgozandó feladatok. A legjobb eredményeket elérő diákok utazhattak Künzelsauba. Marcali a továbbiakban is számít kis tolmácsaira. Rendszeresen felkérik őket, ha a német testvérvárosból érkeznek vendégek.

Vigmond


Somogyi Hírlap - 2004.07.16

Pályázat a fejlesztés kulcsa

Több mint húsz pályázattal mintegy fél milliárdos fejlesztést célzott meg az önkormányzat. Ha minden pályázat nyerne, az csaknem plusz négyszázmillió forintot hozna a konyhára. A legkisebb beruházás egymillió, a legnagyobb mintegy kétszázmillió forintba kerülne.

Sütő László polgármester elmondta: természetesen nem lehet minden benyújtott pályázat sikeres, de számítanak arra, hogy legalább a hatvan százaléka eredményes lesz. A megyei területfejlesztési tanácshoz benyújtott pályázatok segítségével nyolc-kilenc kisebb beruházást valósítanának meg. Elsősorban olyanokat, amivel már régóta adós a város és egy-egy körzet, intézmény gondjain tud segíteni. Ebbe beletartozik több utca csapadékvíz-elvezetése, temetők kerítéseinek felújítása, járda- és útépítés. A Balaton Fejlesztési Tanácshoz benyújtott pályázatok a városi strand szolgáltatási színvonalának továbbfejlesztését, valamint a helyi védettség alatt álló épületek felújítását célozza meg. A Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácshoz elsősorban olyan pályázatokat nyújtott be az önkormányzat több mint százmillió forintra, melyekkel az intézményi nagyobb lélegzetű beruházásokat tudná megvalósítani. Van egy csaknem kétszázmillió forintos beruházási terv is, amit a Magyar Terület és Regionális Fejlesztési Hivatalhoz nyújtanak be. Ez a Gyógyfürdő és Szabadidőközpontnál egy újabb kétszáz négyzetméteres gyógymedence építését, új megközelítő út kialakítását és a parkoló bővítését jelenti.

Vigmond

fel


Somogyi Hírlap - 2004.07.08

Tisztább víz a Balatonba

A Marcali szennyvíztisztító telepről a Sári-csatornán, a Marcali víztározón és a Nyugati-övcsatornán keresztül a Balatonba kerül a tisztított szennyvíz.

Mivel a jelenlegi tisztítási hatásfok nem megfelelő, a város önkormányzata európai uniós pályázatot nyújt be a környezetvédelem és infrastruktúra operatív programhoz. 663 millió 487 ezer forint elnyerésére van lehetőség, amelyhez 34 millió 920 ezer forintot tesz az önkormányzat. Az így rendelkezésre álló csaknem 700 millió forintból a szennyvíztisztító telep rekonstrukciója mellett megoldható lesz a horvátkúti szennyvízelvezető hálózat kiépítése is.

A Balaton törvény ugyanis előírja, hogy 2005 végéig a Balaton kiemelt üdülőkörzetében minden településen zárt szennyvízelvezető- és tisztító rendszert kell kiépíteni. Sütő László, Marcali polgármestere elmondta: a szennyvíztisztító telep rekonstrukciójával olyan minőségű víz kerül a tóba, amely a Balaton törvény minden követelményének megfelel.

Kerner Krisztina


Somogyi Hírlap - 2004.07.08

Kézilabda

A Marcali Városi Fürdő első alkalommal adott helyt az országos strandkézilabda-bajnokság kvalifikációs versenysorozatának, ahol 5 férfi és 6 női csapat versengett az országos döntőbe jutásért. A kétnapos versenysorozat végén a Marcali VSZSE örülhetett igazán, hiszen az első helyet szerezték meg, és ezzel az országos döntőbe jutást is kiharcolták. A verseny végén természetesen gazdára találtak a különdíjak is. A legjobb női mezőnyjátékosnak járó elismerést Balogh Margit, a Marcali VSZSE játékosa, a férfiaknál pedig a Keszthelyi Szuperinfó csapatát erősítő Somogyi Péter vehette át. A legjobb mezőnyjátékosok mellett a két legjobb hálóőrt is díjazták. Kiváló teljesítményéért a Budapest Hobby csapatából Diószegi Diána kapott ajándékot, a férfiaknál pedig a győri Kertész István volt a legjobb. A Marcali VSZSE serdülő együttesének, valamint a Noszlopy gyermek IV. korcsoportos csapatának nem volt ellenfele, így mindkét együttes továbblépett az országos döntőbe.

A végeredmény, nők: 1. Marcali VSZSE, 2. Szombathely, 3. Budapest Hobby, 4. Győri Hosszúlépés, 5. Tapolca, 6. Marcali Serdülők. Férfiak: 1. Hírsat 2000 Keszthely, 2. Szuperinfó Keszthely, 3. Győri Széchenyi, 4. Csokiskarika KC Budapest, 5. Kanizsai Gyászhuszárok.

A Marcali VSZSE tagjai: Kraj-czár Ibolya, Ciráki Júlia, Balogh Margit, Balogh Piroska, Mészáros Anita, Kévés Renáta, Kovács Judit, Milinte Brigitta, Müller Márta, Pék Evelin, Nagy Kornélia, Pék Petra. Edző: Tóth István.

fel


Somogyi Hírlap - 2004.07.07

Értéket nyernek a szemétből

Ma 76 településről érkezik a marcali telepre évente mintegy harmincezer tonna hulladék. Míg az országban még sok helyen gondot okoz a szemét megfelelő kezelése, Marcali kivételes helyzetben van – ez Sütő László polgármester véleménye.

Elkészült Marcali hulladékgazdálkodási terve. A város már évek óta nagy gondot fordít a hulladék tárolására, kezelésére. Sütő László polgármester elmondta: a Rumpold kft rendszeresen gyűjti, s korszerűen helyezi el a hulladékot, s a város élen jár a szelektív hulladék kezelésében is. Négy évre szóló programja a jelenlegi, jól működő rendszerre építi az újabb ütemtervét. A hulladékgazdálkodási projekt így elérhető támogatásokhoz nyújt alapot.

A Dél-Dunántúlon létrejött a Mecsek–Dráva hulladékgazdálkodási önkormányzati szervezet, s mintegy háromszáz települést fog össze. Így a 2007-ben várható európai uniós támogatás a térségben jelentős beruházásokat tehet lehetővé. Az egyik, több milliárdos fejlesztést éppen Marcaliban a hulladéklerakó telepen végeznék, s ez elősegítené a további válogatást.

Kovács Lajos, a Rumpold kft ügyvezető igazgatója elmondta: egy százhúsz méteres csarnokot terveznek. A futószalagokon továbbválogatnák a háztartási hulladékot, hogy hetven százalékát újra hasznosítsák. Létesítenének egy zöldkomposztálót és mechanikai előkészítőt is, és itt kezelnék a vegyesen gyűjtött hulladékot.

Vigmond Erika


Somogyi Hírlap - 2004.07.03

Kiskörzetekben oktatnak

Hosszú egyeztetés és számos megbeszélés után végleg megszületett a megállapodás: a marcali minta kistérségben oktatási mikrokörzetek alakulnak. A kistelepülések intézményeiben olyan alacsonyra csökkent a gyermeklétszám, hogy lépni kellett valamilyen irányba. Erre kínált megoldást első lépésben a kiskörzetek létrehozása, hogy a törvényi kötelezettségnek eleget tudjanak tenni.

A sort Nemesdéd és Vése társulása nyitotta, majd összesen hat mikrokörzet alakult meg a térségben. Egy-egy oktatási területhez két-három intézmény tartozik, melyek már korábban is több települést láttak el. Sütő László, Marcali polgármester, a többcélú kistérségi társulás elnöke elmondta: a megállapodás egyelőre három évre szól. Az idei tanévben még tudják teljesíteni a társulásban lévő intézmények a törvény által előírt ötvenszázalékos gyereklétszámot. Azonban a leendő első osztályosok száma azt mutatja, hogy a 2005/2006-os tanévben már nem érik el az újabb előírásnak megfelelő 75 százalékot. Ráadásul a törvény nem engedi meg a jelenlegi átlagszámítást intézményi szinten, hanem az első és ötödik évfolyamban számol a magasabb százalékkal. Akkor mindenképpen új programot kell kidolgozni.

Vigmond

fel

 


 

 

 
Készítette: Vágó Zoltán ©2004