a városról

történelem
környezet
térkép
képek
linkek

Hírek

városi hírek
sajtó szemle
marcali.hu
városi TV
archívum

Közigazgatás

önkormámyzat
oktatás
közművek
egyházak
statisztika
politika

Kultúra

műv. ház
Baglas E.
Calypso kórus
Marcato E.
Bernáth ház
múzeum

Sport

sportcsarnok
fürdő
kézilabda
labdarugás
bírkózás
sakk
szabadidő

Egészségügy

Városi Kórház
háziorvosok
fogorvosok
gyógyszertárak
állatorvos

Szolgáltatás

közlekedés
szállás
vendéglátás
kereskedelem

Internet

e-mail tár szolgáltatók

 

sajtó szemle

Amikor elkezdtem a portál szerkesztését, az akkor még létező Marcali Hírek internetes megjelentetése volt a cél. Az újság azóta megszünt, (tartalma az archívumban kereshető!) ezért elkezdtem keresni a napilapok internetes oldalain a marcaliról szókó írásokat. Ezen az oldalon teszem közzé, az általam talát cikkeket. Természetesen mentem a portál archívumába is!


Somogyi Hírlap - 2004.06.29

Átvilágították a tévét

Kiemelt közszolgálati televízióvá minősítette az ORTT a marcali tévét. Ez több pályázatra ad esélyt, amire szükség is lesz, mert a jó műsorhoz nincs elég forrás Marcaliban.

Egy év haladékot kapott a marcali televízió a fenntartó önkormányzattól. A helyi hírforrásnak ezalatt az idő alatt azt kell bizonyítania, hogy a műsorkészítésre pályázati forrásokat is mozgósítani tud és képes nyitni a térségi tájékoztatás felé. Mindez a marcali képviselők júniusi ülésén derült ki, ahol az egyik fő napirendi pont volt a televízió működése.

Az intézmény átvilágítására annak keretében került sor, hogy a város az összes önkormányzati intézményének működését megvizsgálja. A Városi Televízió esetében a fenntartókon kívül egy független szakértő is értékelte a műsorszerkezetet, valamint a szakmai és személyi feltételeket. A szakember véleményéből az derült ki: a tartalomszolgáltatáshoz a szakmai feltételek adottak, az anyagi és technikai lehetőségek azonban már ellentmondásosak.

Bognár Endre, a televízió főszerkesztője beszámolójában kiemelte: értesülései szerint az ORTT kiemelt közszolgálati televízióvá minősítette a helyi tévét. Ez nem csak komoly elismerésnek számít, azért is fontos, mert ennek kö-szönhetően jóval előnyösebbek a televízió pályázati esélyei.

A képviselő-testület hosszú vita után végül úgy határozott: egy év múlva újratárgyalják a médium sorsát.


Somogyi Hírlap - 2004.06.26.

Olvasóink kérdezték

Marcali olvasónk arról panaszkodott, hogy a városközpontban a volt belső laktanya területén elszaporodtak a varjak. A közúti közlekedést is zavarják, mert nem félnek az autóktól. Károgásuk időnként elviselhetetlen a környéken lakóknak.

Beke Sándor, az önkormányzat vezető főtanácsosa: – Évek óta visszatérő probléma a varjak megjelenése a város több pontján is. Elriasztásukra korábban a tűzoltóság segítségét vettük igénybe. Greffer József tűzoltóparancsnok: – Eddig úgy előzték meg a madarak letelepedését, hogy mielőtt tojást raktak volna, eltávolították a fészkeket. Az uniós csatlakozás után a varjakat a védett madarak közé sorolták, így ezután ez a módszer már nem alkalmazható. Egyelőre a riasztás marad, amíg nem születik jobb megoldás.


Somogyi Hírlap - 2004.06.25

Nem vált be a busatelepítés

Hat–tizenkét ezer tonnányi „busabomba” ketyeg még a Balatonban – hangzott el tegnap a Balatoni Halászati Rt. sajtótájékoztatóján, amelyet a marcali víztározóban történt tömeges busapusztulás okán hívtak össze.

– Kilencven tonnánál lehet hogy kevesebb, de az is, hogy több busa pusztult el Marcaliban, a lényeg azonban az: negyventonnányit sikerült feldolgozni – mondta Kiss György, a halászati részvénytársaság vezérigazgatója. Húsz– harminc tonna busa most is a tározóban van, él és virul – feldolgozásra várva.

– Sohasem volt még példa arra, hogy ilyen tömegű busa jelenjen meg egyszerre a marcali tározónál – emlékeztetett Kiss György vezérigazgató. – A hirtelen lehűlés és légnyomásesés miatt fogyott el az oxigénjük. Hét–tízmillió forintnyi a kár.

Nyújtott műszakot, hétvégi munkát rendeltek el a cég halfeldolgozóiban, de még így sem győzték a hatalmas busamennyiséget; a hortobágyi halgazdaság sietett a segítségükre.

A busa Balatonba telepítése tudományos megalapozottsággal elsősorban vízminőség-javítás céljából kezdődött 1980 tájékán, mára azonban kiderült, nem váltotta be a reményeket, legalábbis a mostanihoz hasonló méretben; a legidősebb busa ma 30, a leg- fiatalabb 18 éves lehet a tóban, és a szakemberek sem tudják, meddig élhet; ilyen hosszú ideig a világon még sehol sem maradt fenn.

Amikor még kisebbek voltak a busák, az arab piac szinte az összeset fölvásárolta, ma már azonban nehéz az értékesítés. A halászati rt. igazgatósága egyébként felülvizsgálja a marcali víztározó technológiáját.

Fónai Imre


Somogyi Hírlap - 2004.06.24

Labdarúgás

Remek szezont tudhat maga mögött a Marcali Focisuli 1988-as korosztályú csapata. Az Elek István vezette marcali együttes előbb megnyerte az NB II-es és NB III-as utánpótlás bajnokság zalaegerszegi csoportjának a küzdelmeit, majd a két másik csoportgyőztes – a Győri MÁV DAC és a Baja – ellen kiharcolta az országos döntőt, ahol végül bronzérmes lett. A marcali alakulat előbb Kórosi Péter két találatával 2–2 arányú döntetlent ért el a Pilisvörösvár ellen, majd a második mérkőzésén 6–0-ra kikapott a korosztályos válogatottakkal felálló Nyíregyházi Sportiskolától. A Marcali Focisuli ezzel a bronzéremmel az egyesület eddigi legnagyobb sikerét érte el, hiszen 130 csapat közül bizonyult a harmadik legjobbnak.

A bronzérmes Marcali Focisuli csapata: Ammer Gergő, Illés István, Buzás Krisztián, Novák Zsolt, Fenusz Tamás, Kovács Olivér, Balogh Bálint, Lakics András, Bellán László, Tóth Szabolcs, Tóth Tamás, Bozsó Gábor, Zsiga Szabolcs, Kórosi Péter, Horváth Richárd, Illés Norbert, Bőle Lu-kács, Farkas Zoltán, a felkészítő edzőjük Elek István.

Fenyő

fel


Somogyi Hírlap - 2004.06.16

Falra másztak a tűzoltók

Vigyázz, kész, tűz! Oltás! A legjobb somogyi tűzoltók mérték össze erejüket és ügyességüket az embert próbáló feladatokban

Palánkot, gerendát, falat, sőt egy kis faházat is megmásztak a tegnapi melegben a megye legügyesebb hivatásos tűzoltóinak rendezett siófoki versenyen. Mindezek mellett futottak, kismotorfecskendőt szereltek és persze tüzet is oltottak a többórás megmérettetés alatt, melyen az öt megyei tűzoltóság – marcali, nagyatádi, kaposvári, barcsi és a rendező siófoki – háziversenyein legjobb eredményt elérő lánglovagok indulhattak.

Az öt városi parancsnokság tíztagú csapatai mellett a fővárosiak válogatottja is megmérette magát a somogyiakkal, igaz, eredményeik nem számítottak bele a versenybe.

– A legjobbakból állítunk össze egy somogyi válogatottat, tehát nem a csapatok legjobbjai vesznek részt az országos döntőn – mondta Horváth Jenő alezredes, az értékelőbizottság tagja, aki hozzátette: „vérre menő” küzdelmet vívtak a lánglovagok a helyezésekért.

A csapatok közt a marcaliak lettek a legjobbak, így egy évig ők őrizhetik a vándorserleget. A második hely a siófokiaknak, a harmadik pedig a barcsiaknak jutott. Az egyéni versenyek közül a 100 méteres tűzoltó akadályfutást a siófoki Kövecses Gábor, a horoglétramászást pedig a nagyatádi Benedek László nyerte. Az egyéni összetettben is az utóbbi győzött a két kaposvári, Kertész Norbert és Földi Tibor előtt. A csapatversenyek közül a kismotorfecskendő-szerelésben a nagyatádiaké, a 4x100 méteres váltófutásban pedig a siófokiaké lett az első hely.

Keszthelyi


Somogyi Hírlap - 2004.06.10

Egymilliárd forint a tét

Pályázati határidő miatt rendkívüli testületi ülést tartottak a városatyák. A tét: egymilliárd forintos területrehabilitáció a városközpontban, s az Európai Unió által kiírt pályázatok közül a regionális operatív program során végeznék el a beruházást. Sütő László polgármester elmondta: első lépésként az egykori Akku-Gép területén teljesen kicserélnék az olajos-savas földet. Ezt követné a közművesítés, együtt a volt belső laktanya alakulóteré-vel. Egyúttal parkosítanák sétányok s játszóterek kialakításával a be nem épített területet. Ezzel párhuzamosan megterveztetik azokat a létesítményeket is, amiket később építenének föl. Az elnyerhető legkisebb összeg 125 millió, a legnagyobb pedig egymilliárd forint. Az önkormányzat ez utóbbit célozta meg programjával, ami magába foglalja a parkosítást, az infrastruktúrát, a földcserét és az összes terv elkészítését. Sikeres pályázat esetén mindezt a 2005. év végéig elkészítenék. A leendő épületek terveztetése azért is fontos ebből az összegből, mert biztosítaná a fejlesztést.

Az építendő létesítmények már a következő fordulós uniós pályázatnál jelennének meg. Terveik között szerepel a többféle szolgáltatást nyújtó épületsor, az egészségügyi ház szolgálati lakásokkal és a város kulturális intézményeit magába foglaló közösségi ház felépítése.

Vigmond Erika

fel


Somogyi Hírlap - 2004.06.10

Vetélkedővel ünnepeltek

A Marcali Szivárvány Nyugdíjas Egyesület megalakulásának 15. évfordulója alkalmából szellemi vetélkedőre hívta a kistérségi nyugdíjas-egyesületeket, -klubokat. Antalicz Istvánné, az egyesület elnöke elmondta: saját körükben már többször tartottak ilyen vetélkedőt. Ez adta az ötletet, hogy az évfordulós ünnepükre szellemi tornára hívják a kistérség klubjait is. Hat környező faluból érkeztek a háromfős csapatok. A megmérettetés győztese a csömendiek első csapata lett. Kutor Sándor, a Csömendi Őszirózsa Nyugdíjas Klub elnöke szerénykedett: a két éve alakult klub eddig még nem szerepelt nagyobb rendezvényen a térségben, ez a szellemi verseny az első, amelyen részt vettek és szerencsével nyertek. A marcali megmérettetésen nem csak a győztes, hanem az összes csapat kapott ajándékot.

Vigmond


Somogyi Hírlap - 2004.06.09

Csatorna épül Bizén

A helyreállítási munkákkal együtt augusztus végére épül meg Marcali bizei városrészé-ben a szennyvízhálózat.
Marsay Gábor, a városfejlesztési iroda környezetvédelmi ügyintézője elmondta: a kivitelező márciusban kezdte el a munkákat és máig hatvanszázalékos a kiépítettség a városrészben. Bizén 1788 méter gerinccsatorna, 1447 méter bekötőcsatorna, több mint két kilométernyi nyomóvezeték és egy átemelő épül. A hálózatra százharmincnyolc ingatlan kapcsolódik majd rá. Bize szennyvízhálózatának kiépítése csaknem kilencvenmillió forintba kerül. Ebből huszonegy és fél millió forint a saját forrás.

A beruházás háromnegyedére a marcali önkormányzat négy helyről kapott támogatást. A közbeszerzési eljárás kapcsán öt cég nyújtott be pályázatot, s közülük a Szabadics Kft nyerte a munkát. A bizei beruházással egy időben a horvátkúti városrész csatornahálózatának az engedélyeztetési eljárása is folyik. A Balaton-törvény értelmében ugyanis Marcaliban és városrészeiben 2005 végéig minden ingatlannak rá kell kötnie a csatornahálózatra.

Vigmond Erika

fel


2004. június 7., hétfő

Az út közepén terítettek

Egyedülálló a Radnóti utcaiak szokása: minden évben rendeznek utcanapot. A gondozottságáról és a lakosok összetartásáról híres utcában ilyenkor földíszítik a kapukat, kiszínezik az aszfaltot, szalagokat és lufikat akasztanak a kerítésekre, fákra. Az út közepén álló terített asztalokra minden házból visznek bort, süteményt.

– Negyedszer rendeztük meg ezt a vidám napot – mondta Bognár György főszervező. – Ez a mostani azért különleges, mert ez az első uniós utcanapunk. A jókedv és az étvágy ettől természetesen változatlan. A főszakács szerepét most is elvállaltam: a menü babgulyás Radnóti-módra és sertéspörkölt tarhonyával Bognár-módra. Ilyenkor azt ünnepeljük, hogy e szép környezetben barátságban élünk. Nemcsak ezen az egy napon összetartók a lakosok, hiszen tavaly is elnyertük a város leggondozottabb, legvirágosabb utcája címet.

A rendezvényen részt vett több díszvendég, köztük Sütő László polgármester és Horváth Imre, a körzet önkormányzati képviselője, akik elismeréssel szóltak a boronkaiak összetartásáról. Késő estig szólt a zene, s a Radnóti utcaiak ismét megmutatták, milyen jó itt élni.

Kerner Krisztina

fel


Somogyi Hírlap - 2004.06.04

Hírek

Marcali – A Mikszáth Kálmán Utcai Általános Iskola diákönkormányzata a diáksportnap keretében szervezte meg hagyományos tavaszi túráját. 420 tanuló teljesítette a „Fussunk át Magyarországon” akcióban vállalt 160 kilométert, diákonként 400 métert. A továbbiakban a diákok különböző feladatokat teljesítettek a nagyszabású rendezvényen. (kk)Marcali – Kistérségi fórumon ismertették a társulás polgármestereivel és vállalkozóival az idei pályázati lehetőségeket. A Balatoni Fejlesztési Tanács, az európai uniós és a Széchenyi terv turisztikai pályázatainak bemutatása mellett szó esett a nemzeti turisztikai stratégiáról. Projektkészítési fortélyokkal is megismerkedhettek a jelenlévők. (kk)


Somogyi Hírlap - 2004.06.04

Hangulat, hagyomány, humor – három helyszínen

Nyakunkon a nyár, a nyugdíjasokra kerti munka, az unokák dédelgetése vár. Felpörgött a kulturális bemutatók eseménysora is, az elmúlt hétvégén hármat tartottak. Már csak az andocsi, a kaposfői és a toponári maradt a tizenegyből.

Marcali-Boronka

A házigazdák mellett hat településről érkeztek szombat délután Boronkára a nyugdíjas-egyesületek, -klubok kultúrcsoportjai, hogy megmutassák: ki mit tud. A Somogy megyei bemutatkozók kilencedik állomása volt a bo-ronkai találkozó.

A Marcali és környéke nyugdíjas kistérségi egyesülés megalakulása óta szervezi a régióhoz tartozó egyesületek, klubok kulturális szemléjét, az idei a második. Tavaly Marcaliban volt a bemutató. Antalicz Istvánné, a társulás elnöke elmondta: úgy tervezték, hogy minden évben más település lesz a nyugdíjas ki mit tud helyszíne. Idén Boronkára esett a választás, jövőre Tapsonyban szeretnék megszervezni a találkozót. Márkus Ernőné, a házigazda egyesület vezetője szerint a boronkaiak igazán kitettek magukért. Elsősorban szórakoztatni akartak, így paródia, humor, lendületes tánc és a nemes érzelmek jellemezték a műsorszámokat. A kistérségből érkező egyesületek, klubok népdalokat, vidám jeleneteket, szólóénekeseket, versmondókat hoztak magukkal. Két új település is bekapcsolódott a kulturális szemlébe. A nemesdédi asszonykórus és somogyszentpáli vegyes kar. Horváth Gáborné, a zsűri elnöke kiemelte: az újak is jók voltak, már csak egy kicsit kell gyakorolniuk, hogy egyenrangúak legyenek azokkal, akik korábban kezdték. Színvonalban és a műsorok sokszínűségében élenjártak a térség nyugdíjasai. A minőséget illetően a tapsonyi és a táskai asszonykórust, a citeratriót, a Boronkai Nyugdíjas Egyesület: Indul a bakterház című jelenetét és a marcali Szivárvány Nyugdíjas Egyesület versmondóját, Németh Máriát emelte ki, aki Hegedűs Géza A megtalált haza című költeményének részletét adta elő nagy átéléssel.

Antalicz Istvánné a bemutató végén minden egyesület és klub vezetőjének ajándékkal kedveskedett, elismerve és megköszönve munkájukat.

Stikel János, a megyei önkormányzati hivatal referense péntek déltől szombat estig három bemutatón vett részt. Tapasztalatait összefoglalva a színvonal jelentős növekedését emelte ki, látványos, szórakoztató produkciókat látott, de hozzátette: a sok élmény után azért jól jön egy hét szünet...

Katona–Vigmond


Somogyi Hírlap - 2004.06.03

Szlovén bajtárs magyar kitüntetése

A Szlovén Tisztek Szövetségének Lendvai Egyesületét látta vendégül a napokban a Marcali Bajtársi Egyesület. Két napot töltöttek itt, s a házigazdák igazán változatos programot állítottak össze a szomszéd országból jött bajtársaknak. Többek között jártak Kecelen, ahol megnézték a haditechnikai parkot és ellátogattak Ópusztaszerre.

Fehér János, a Marcali Bajtársi Egyesület elnöke köszöntötte azokat, akik a honvédelem napja alkalmából kitüntetést kaptak, közöttük Borisz Budint, a Szlovén Tisztek Szövetségének titkárát, aki a Honvédelemért kitüntetés ezüst fokozatát vehette át, a marcaliakkal kilenc éve tartó együttműködésért Varga József nyugállományú alezredes, a bajtársi egyesület tagja pedig 70. születésnapja alkalmából az Aranykor kitüntetés ezüst fokozatát kapta meg.

Vigmond

fel


Somogyi Hírlap - 2004.06.02

Óvoda a természetben

A Postaközi óvoda nagy hangsúlyt fektet a gyerekek környezetvédelmi nevelésére. Már évek óta a természettel összefüggő jeles napok köré szerveznek kiemelt foglalkozásokat. Az erdei óvodát idén először vették fel programjukba.

Kiss Sándorné, az intézmény vezetője elmondta: a cél az volt, hogy amivel év közben megismerkednek a gyerekek, azt a valóságban is megtapasztalják az őket körülvevő szűkebb és tágabb környezetükben. Az erdei óvoda nem bentlakásos, mivel ehhez még kicsik a gyerekek. Így különböző kirándulások adták a rendhagyó foglalkozásokat. A programot úgy állították össze, hogy az élővilág különböző jelenségeivel találkozzanak az óvodások. A két hétig tartó erdei óvoda mindenkinek nagy élmény volt. A gyerekek örömmel beszéltek az élményeikről: Szabó Eszter Erika szerint a zamárdi tengeri akvárium volt a legszebb, ahol még cápát is láthattak. Juhász Imre, a petesmalomi vidrákról beszélt lelkesen. Szerinte ők voltak a legaranyosabbak. Virág Sárának az erdei kisvasutas utazás tetszett a legjobban. Ezenkívül az óvónők elvitték a kicsiket Aradpusztára, Keszthelyre a Balaton Múzeumba és a marcali hegybe gyalogtúrára. Minden kirándulást olyan, óvodában töltött nap követett, amelyen feldolgozták a megfigyeléseket, átélt élményeket.

Vigmond


Somogyi Hírlap - 2004.06.02

Nyertes somogyi pályázatok

Döntés született a Belügyminisztériumban tegnap a „működésképtelen önkormányzatok támogatása” című pályázati kiírás első ütemére benyújtott és felülvizsgált kérelmekről. Lam-perth Mónika belügyminiszter döntése értelmében az országban 81 önkormányzat kap különböző nagyságú támogatást. Somogy megyéből 11 település vezetői örülhetnek pályázati pénznek.

A legtöbb támogatást, ötmillió forintot, Marcali önkormányzata kapta. Pogányszentpéter és Magyaratád 3-3 millió forint segítséghez jut. Kétmillió forint elköltését tervezheti Várda és Nemesvid, másfél milliót kap Somogyfajsz, Somogyvár és Patalom önkormányzata. Bodrog és Pamuk egymilliót, Táska pedig félmillió forintot nyert pályázatával.

fel

 


 

 

 
Készítette: Vágó Zoltán ©2004