a városról

történelem
környezet
térkép
képek
linkek

Hírek

városi hírek
sajtó szemle
marcali.hu
városi TV
archívum

Közigazgatás

önkormámyzat
oktatás
közművek
egyházak
statisztika
politika

Kultúra

műv. ház
Baglas E.
Calypso kórus
Marcato E.
Bernáth ház
múzeum

Sport

sportcsarnok
fürdő
kézilabda
labdarugás
bírkózás
sakk
szabadidő

Egészségügy

Városi Kórház
háziorvosok
fogorvosok
gyógyszertárak
állatorvos

Szolgáltatás

közlekedés
szállás
vendéglátás
kereskedelem

Internet

e-mail tár szolgáltatók

 

sajtó szemle

Amikor elkezdtem a portál szerkesztését, az akkor még létező Marcali Hírek internetes megjelentetése volt a cél. Az újság azóta megszünt, (tartalma az archívumban kereshető!) ezért elkezdtem keresni a napilapok internetes oldalain a marcaliról szókó írásokat. Ezen az oldalon teszem közzé, az általam talát cikkeket. Természetesen mentem a portál archívumába is!


Somogyi Hírlap - 2004.05.28

MSZP: Európában újra otthon

Kovács László, a Magyar Szocialista Párt elnöke elégedett lenne, ha pártja az európai parlamenti mandátumok felét megszerezné a június 13-i választásokon. Azt mondta: erre esélyt ad a szociáldemokrata program, amelynek meghatározó eleme az; Magyarország a hazánk, az Európai Unió az otthonunk.

A kormány kétéves tevékenysége optimizmussal tölti el a szocialistákat. Erről is beszélt Kovács László, az MSZP elnöke a marcali vállalkozók előtt, s ezt hangsúlyozta a tegnap esti lakossági fórumon is.

– Több területen túlteljesítettük a kormányprogram időarányos részét, például a reálbérek 25 százalékos emelésére vonatkozó ígéretünket – mondta Kovács László. – Vannak elmaradásaink is. Ha számon kérik rajtunk, hogy miért nincs 400 kilométernyi autópálya, akkor erre csak azt mondhatjuk: még nem vagyunk a kormányzati ciklus utolsó évében. Aki a 800 kilométert emlegeti, az szándékosan keveri össze a megépült összes sztráda hosszát a kormány ígéretével.

A legnagyobb kormánypárt első embere szerint azért is fontos volt az EU-csatlakozás, mert a 25 európai ország hatalmas gazdasági erőt jelent, s hazánk több pénzt kap, mint amennyit befizet. Ez 2006-ig a befizetés felett 350 milliárd forintot jelent, majd 2007-től évente mintegy 750 milliárd forintot. Ez a pénz jelentősen gyorsítja majd a gazdasági növekedést, az infrastruktúra fejlesztését. Ebből is következik, hogy az uniós lét nem természeti csapás. S ha már a közösség tagjai vagyunk, akkor van értelme arról beszélni: mikor is érjük el az uniós országok átlagát.

– Nem feledkezhetünk meg arról sem, nyolcvan éve fájó seb gyógyul be azzal, hogy megszűnt a nemzetet elválasztó határok egy része – hangsúlyozta Kovács László. – Így lehet Magyarország a hazánk, az Európai Unió az otthonunk. S reméljük, a további bővítés ezt hamarosan kiteljesíti. Támogató, esélyteremtő államot és versenyképes országot akarunk, ehhez szükség van az európai parlamenti mandátumokra is. A pártelnök szerint az MSZP képviselői nem ökölbe szorított kézzel asztalt verni mennek majd Brüsszelbe védekezni, hanem ezért, hogy a kézfogásra nyújtott kéz politikájával határozottan képviselhessék a nemzeti érdekeket.

Lengyel


Somogyi Hírlap - 2004.05.28

Uniót hódít a hungarikum rudi

Ha azokat a túró rudikat egymás után raknánk, amiket az idén a marcali üzemben gyártottak, Budapesttől egész Tokióig kígyózna a sor. Ez persze csak képletes, az azonban nagyon is valóságos, hogy mielőbb az unió más országaiban is árulni szeretnék a somogyi édességet.

Nyugatra is gurulnak a rudi-rudak. A marcali gyár öt év alatt háromszorosára növelte az üzem gyártókapacitását

A hungarikumnak számító édességet Lengyelországban lehetett először kapni az országhatárokon kívül. Az eltelt másfél év alatt a lengyelek megszerették az édesen savanykás tejdesszertet, amit a nyolcvanas évek elején két tejüzemben kezdtek készíteni. Az egyik ezek közül a marcali üzem volt. A csokoládéba mártott túródesszert azóta is a magyar tejipar jellegzetes fejlesztése, s egyedülálló a világon. Az eltelt másfél év alatt a lengyelek megszerették az édesen savanykás tejdesszertet. Ahhoz, hogy ezt exportálni is lehessen, a termék folyamatos fejlesztésére volt szükség. El kellett ugyanis érni, hogy a szavatossági ideje olyan hosszú legyen, hogy bárhova szállíthassák. A Marcaliban gyártott túró rudinak így az évek során két héttel hosszabbították meg az eltarthatóságát úgy, hogy közben a mikrobiológiai megbízhatóságát is maximálisra fejlesztették. Az uniós piacra azonban ez még mindig nem elég, így egy teljesen új termék is elkészült.

Az egyedi ízvilágú, ismeretlen és előzmény nélküli terméknek mindeddig nem volt esélye betörni a külföldi piacokra. Nagyon kevés ország fogyasztói szeretik az édes-savanyú ilyen jellegű párosítását, hasonló jellegű termék egész Európában csak Oroszországban és Észtországban ismert. Horváth Péter, a Danone marcali gyárának igazgatója mégis bizakodó: amíg ezt kidolgozták, egy év telt el, s a technológiát négyféle európai szabadalom is védi. Az új terméket egy hónapig még a hazai piacon tesztelik, s aztán következhet az európai hódító hadjárat. Ez jelentős kapacitásnövekedéssel is együtt járhat, amire a gyár már felkészült. Az elmúlt öt év beruházásainak köszönhetően háromszorosára növelték ugyanis a marcali üzem gyártókapacitását.

Fábos Erika

Túrórudi-krónika
A nyolcvanas évek elején Szovjetunióban járt egy magyar tejipari szakember, és csokis-túrós édességet evett. Innen a túró rudi ötlete, amit hazánkban 1982-ben gyártottak először. A ma Danone Rudiként ismert finomság 1995 óta viseli mostani nevét.

fel


Somogyi Hírlap - 2004.05.27

Bajtársi találkozó az erdő közepén

A Marcali Honvéd Nyugállományúak Klubja találkozóra hívta a somogyi bajtársakat, hozzátartozóikat, a katonaözvegyeket és polgári alkalmazottakat. Kétszázan vettek részt a sző-csénypusztai rendezvényen.

A Kaposvárról, Nagyatádról, Ta-szárról és Marcaliból érkezőket a Kaposvári Honvédzenekar fogadta. Kavasánszki László a megyei hadkiegészítő parancsnokság nevében köszöntötte a megjelenteket. Elmondta: a megyében 1800 nyugállományú katonát hat egyesület, klub fog össze. A hadkiegészítő parancsnokság figyel gondjaikra, a klubok pedig felkutatják segítségre szoruló bajtársaikat. A hadkiegészítő parancsnoka nevében okleveleket nyújtott át az egyesületek, klubok képviselőinek, megköszönve tevékenységüket, a honvédelem iránti elkötelezettségüket.

Nagy József, a vendéglátó Marcali Honvéd Nyugállományúak Klubjának elnöke elmondta, a találkozót szeretnék rendszeressé tenni. Jövőre a Kaposvári Nosz-lopy Gáspár Nyugállományúak Klubja lesz a rendezvény házigazdája. A klub titkára, Koppány Tamás szerint az ilyen alkalmak kiváló lehetőséget teremtenek az ismerkedésre, a barátságok kialakulására, vagy éppen a régi emlékek, katonatörténetek felelevenítésére. Bár az idő kicsit szomorkás volt, a résztvevők hangulatát ez nem befolyásolta. Ebben alaposan segített a Honvéd Együttes művészeinek és a klubok kultúrcsoportjainak műsora. A toborzóiroda sátra is számos érdeklődőt vonzott.

A résztvevők megismerkedtek a szőcsényi Széchenyi Zsigmond Szakközépiskola vadasparkjával és felfedezték az iskolát körülvevő erdő szépségét is.

Vigmond Erika


Somogyi Hírlap - 2004.05.20

Sorompóval védik a tájat

A Boronka-melléki Tájvédelmi körzet Marcali és Gyótapuszta között húzódó részén sorompókkal zárták le a fokozottan védett területet. A Duna-Dráva Nemzeti Park a Zöld Régiók Európában Közhasznú Alapítvány segítségével részleges rehabilitációt végez a tájvédelmi körzetben.

A nemzeti park a halastavak egy részénél mederkotrást végeztetett. Elkészült a Zuhogónál az átvezető híd és a pihenőhelyeket is kijelölték, a tókezelő ház és a madármegfigyelő építése következik. A csaknem kétszáz hektáros tájrehabilitációt az alapítvány végzi. Eddig mintegy ötvenhektáros területet tisztítottak meg.

Kovács Kálmán, a kuratórium elnöke elmondta: törekedtek arra, hogy a szinte évtizedekig érintetlen természetet csak annyira bolygassák meg, amennyire szükséges. Elsősorban a tanösvények nyomvonalát tették rendbe, az ösvény mellett elhelyezett információs táblákat is elkészítették: a táblákra kikerülő fényképek már csak nyomtatásra várnak. A karbantartást is az alapítvány vállalta. A Zöld Forrás programban pályáznak az ehhez szükséges eszközökre, például egy tókaszára is. A tájvédelmi körzetet szeretnék a látogatók előtt megnyitni, de szigorú feltételek mellett. Azért helyezték ki a sorompókat is, hogy a többségében védett növényvilág továbbra is háborítatlan maradjon, és az állatok nyugalma zavartalan legyen. A területet csak előzetes bejelentés alapján csoportosan és vezetővel lehet majd látogatni.

Vigmond


Somogyi Hírlap - 2004.05.19

Ingyeninternet négy városban

Várhatóan július 1-jétől négy vidéki városban is ingyenes internethasználatot biztosít az e-Magyarország program. A feltételeket a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara kirendeltségei teremtik meg.

Nyolc számítógép várja majd a világháló iránt érdeklődőket Marcaliban, Siófokon, Nagyatádon és Kaposváron a SKIK képviseletein. A szélessávú internet mindenki számára lehetőséget biztosít. Alapvető célja az, hogy megszerettesse ezt a ma már nélkülözhetetlen eszközt. A szervezők arra számítanak, hogy elsősorban a fiatalok veszik igénybe az egyedülálló szolgáltatást, és rendszeresen visszatérnek majd a telepített terminálokhoz. Ugyanakkor nem titkolt cél, hogy az interneteléréssel nem rendelkező vállalkozások érdeklődését is fölkeltsék, sőt ezen túlmenően lehetővé tegyék az idős emberek, a nyugdíjasok részvételét is a programban. Ebből a korosztályból is meglepően sokan érdeklődnek az internet iránt. Az sem gond, ha valaki még sohasem volt a világhálón. Minden állomáson szakemberek segítenek, hiszen akik az ilyen típusú internethasználatra kíváncsiak, azoknak többnyire nincs meg az ehhez szükséges felkészültségük. Néhány órás gyors oktatás keretében a legalapvetőbb tudnivalók elsajátíthatók, s így a kezdők is biztonságosan szörfözhetnek. A SKIK azt tervezi, hogy tagjai számára külön információs csomagokat is összeállít, de ezek használatát kamarai tagsághoz köti.

Lengyel

fel


Somogyi Hírlap - 2004.05.19

Lovasfesztivál Boronkán

Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az első családi lovasnapot Marcali-Boronkán. A lovasbemutatók mellett még na-gyon sok érdekes rendezvény szórakoztatta a résztvevőket: a néptáncot kedvelők, valamint a kerékpárosok, a kutyabarátok és az önvédelmi sportok szerelmesei is találtak kedvükre való látnivalót. A rendezvény mégis elsősorban a lovakról és a lovasokról szólt.

– A lovasnap megrendezésével szeretnénk felhívni a figyelmet Somogy megye lovassportjára – mondta Lángi Mariann, a boron-kai lovasudvar vezetője. A rendezvényen nemcsak saját lovaink szerepeltek, jöttek fogatok például Kéthelyről és Somogyfajszról, és több tenyésztő képviseltette magát Marcali vonzáskörzetéből is.

A lovasbemutatón zenés kűrt, díjlovaglást, díjugratást és iskolalovaglást láthattak az érdeklődők. A versenyzők között szerepelt Nagy Eszter, Somogy legfiatalabb, de már rajtengedélyes díjugratója is. A boronkai első lovasnap sikere után a szervezők remélik, hogy nemcsak hagyományossá válik majd ez a színes és hangulatos rendezvény, de idővel akár kétnaposra is bővülhet.

Kerner Krisztina


Somogyi Hírlap - 2004.05.18

Többet tudnak a drogokról

A drogmegelőzésről tájékozódhattak a marcali diákok. A Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskolában Klobusiczky György, a rendőrtiszti főiskola adjunktusa tartott előadást a kábítószerekről és azok hatásáról. Kiemelte, hogy a megelőzésben egyik legfontosabb teendő az általános iskolások, főleg a nyolcadikosok ismereteinek a bővítése, hogy elutasítsák a drogokat. Egy másik rendezvényen a nyolcadik osztályosok és a középiskolások adtak számot tudásukról. A megyei rendőr-főkapitányság és az áldozatvédelmi iroda közösen hirdette meg 14–18 éves fiatalok drogok nélkül című vetélkedőjét. Jakodáné Jendrek Zsuzsanna irodavezető elmondta: Somogyban a tizenévesek 13,5 százaléka találkozott már valamilyen formában a kábítószerekkel. Ezek a vetélkedők egyfajta visszajelzést is adnak arról, mit tudnak a diákok a drogmegelőzésről.

Marcali általános és középiskoláiból 20 – négytagú – csapat vett részt a megmérettetésen. Közülük a Berzsenyi gimnázium csapata bizonyult a legjobbnak. Jutalmuk az, hogy a drog világnapján részt vehetnek azon a fővárosi rendezvényen, amit az országos rendőr-főkapitányság szervez.

Vigmond

fel


Somogyi Hírlap - 2004.05.17

A barátságról énekeltek

Rendszeresen találkoznak a künzelsaui és a marcali zeneiskola tanárai és diákjai, s közös koncerttel ünneplik a baráti kapcsolatot. Tavaly Künzelsau volt a vendéglátó, ezúttal a német város harmincegy ifjú zenésze és hét tanára jött Marcaliba. A vendégeket családoknál szállásolják el, így már sok baráti kapcsolat alakult köztük. Tizenkét éves a két zeneiskola közti kapcsolat – mondta Jürgen Koch, a künzelsaui intézmény igazgatója. – Iskolánk nagysága és az oktatás rendszere is hasonló a marcaliéhoz, jelenleg 420 diákunk van.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy a két zeneiskola közti viszony már Magyarország uniós csatlakozása előtt is nagyon jó volt, hiszen a zenében nincsenek országhatárok. S kifejezte reményét, hogy a jövőben gyakoribbak lesznek a találkozások. A német diákok kirándultak a szőcsénypusztai vadasparkba, illetve a Kis-Balatonhoz, és megtekintették Nagykanizsát. Nagy sikerű közös koncertet adtak a hét végén, majd a városi zeneiskolában tartottak búcsúestet.

Kerner Krisztina


Somogyi Hírlap - 2004.05.14

Kerettanterv a Hétszínvirágból

Az oktatási miniszter kerettantervvé minősítette a Hét-színvirág iskola tantervét. Ez azt jelenti, hogy ezentúl bármelyik hazai speciális iskolában oktathatnak azzal a módszerrel, amit a marcali intézmény pedagógusai dolgoztak ki.

A Hétszínvirág iskola tanterve sajátos nevelési igényű gyerekek számára készült. A fejlesztés időszaka hat évet vett igénybe és az alternatív módszer lényege többek között, hogy projektekkel egészítik ki benne a tantárgyakat. Ez azt jelenti, hogy alsó és felső tagozatban témacsoportokat kutatnak a diákok és úgy ismerkednek meg a vallás, a föld, a média, a házépítés, vagy például a különböző emberi kapcsolatok sajátosságaival, működésével.

Orosz Lajos, az iskolafejlesztés vezetője elmondta: a Hét-színvirág tantervével együtt öszszesen öt tantervet minősítettek kerettantervvé az országban. Ezeket bármelyik hazai általános iskola helyi tantervként vagy segédanyagként használhatja.

A Hétszínvirág iskolában most a kerettantervhez kapcsolódó oktatási programon dolgoznak, amely egy pedagógiai technológia a kerettanterv alkalmazásához. Eddig egyébként tizenöt olyan iskola van az országban, amelyik komolyan érdeklődik a Hétszínvirág által kidolgozott tanterv iránt.

Fábos Erika


Somogyi Hírlap - 2004.05.14

Gyógyít a víz Somogyban

Kudlák Katalin reumatológus elmondta: önmagában már az egyszerű vízi kúra is sokat ér. Ellazítja az izomzatot és a víz felhajtótejénél fogva a mozgásos terápiák is könynyebben alkalmazhatók ebben a közegben. A gyógyvizek persze még ennél is hatékonyabbak. A meleg vízben található kémiai összetevők ugyanis a bőrön keresztül felszívódva fokozzák a gyógyulást. Azt persze minden orvos elismeri, egy-egy ilyen kúránál az sem mellékes, hogy olyankor a beteg nyugodt körülmények között, a vízben ellazulva tölti az idejét, pihen és önkéntelenül is a gyógyulásra koncentrál.

A marcali a megye legújabb strandja.Tavaly nyáron adták át, így érthetően a legmodernebb és legszebb medencék várják a fürdőzőket

Ezt évszázadok óta tudhatják a magyarok, hiszen írásos bizonyítékok támasztják alá: nem csak hangzatos országimázs az, hogy hazánk a gyógyvizek országa.

Buzsákon évek óta gondok vannak a fürdő higiéniai helyzetével, a víz azonban annyira hatásos, hogy még ez sem riasztja el a fürdőzőket. Különlegessége a rendkívül magas jódtartalma és az is egyedülálló a megyében, amennyi sót tartalmaz. Molnár István, a fürdő üzemeltetője elmondta: a fürdőben egyébként most egy új kút működik kicsivel másabb összetételű vízzel, mint a korábbi, de ez is rendkívül hatásos. Bőrpanaszokra, pajzsmirigy-megbetegedésekre, nőgyógyászati és mozgásszervi panaszokra is kitűnő.

Ehhez hasonló az igali víz is, amihez pedig nincs sok hasonló. Igen különleges vizéhez fogható csak egy van a világon, Izlandon, a gyógyvizek országában. Igal azonban nemcsak a reumások Mekkája, hanem a gyomorpanaszokkal, légzőszervi megbetegedéssel küszködők kedvelt gyógyhelye, s a legújabb kutatások bebizonyították, hogy nőgyógyászati panaszokra is rendkívül hatásos, amit ivókúrára is használnak. A vendégek 76, 58 és 52 fokos vízben lubickolhatnak.

A csokonyavisontai termálfürdőről néhány évvel ezelőtt terjedt el, hogy vize a férfierő, sőt a női vágy növelésére is alkalmas. Ha tudományos vizsgálatok nem is támasztják alá, országszerte híre ment a visontai gyógyvíz potenciajavító erejének. Győrből, Budapestről kifejezetten azért érkeztek már ide házaspárok, hogy a nemi életük bajaira a termálvízben keressenek orvosságot.

Kiss Ernő, a fürdő vezetője elmondta: a múlt század közepén itt 1800 méter mélyből 76 fokos víz tört fel, amiről mára bebizonyították, hogy alkalmas a mozgásszervi bántalmak enyhítésére, emellett csökkenti a nőgyógyászati és a gyulladásos, keringési panaszokat is. A női meddőség megszüntetésére is kiváló az itteni alkáli hidrogén-karbonátos, gyengén jódos és kénes víz. Van olyan helybeli, aki azt tartja: háromévi gyermektelenség után a termálvíznek köszönheti, hogy ma népes család veszi körül. Sokat beszélnek a víz vágyfokozó hatásáról. Hetvenéves férfiak számolnak be büszkén erőnlétük javulásáról. A szakemberek szerint azonban ennek számtalan oka lehet: a pihenés, a meleg víz okozta vérbőség, a stresszmentes állapot, a fürdőruhás lányok látványa, és talán a gyógyvíz is.

Marcaliban évtizedek óta tudnak arról, hogy gyógyhatású víz van a föld mélyén, olyannyira, hogy azt is beszélik: a hévízihez hasonló az összetétele és a hatása. Ezt azonban csak az elmúlt évben sikerült megtapasztalni.

Király János, a fürdő igazgatója elmondta: tavaly nyár közepére készült ugyanis el a strand, ahol az idén még egy, jövőre azonban a tervek szerint már két medence is fogadja a gyógyulni vágyókat. Legjobban a gerinc-, csípő- és derék- problémákkal küszködők járnak, de reumás és nőgyógyászati bajokra is igen jó ez a víz.

A nagyatádi fürdőkultúra nem annyira gyógyvizéről, inkább gyönyörű strandjáról híres. Ennek ellenére sokan gyógyulni is felkeresik a hangulatos kisvárost. Az elmúlt évben 112 ezer gyógykezelést végeztek el főként az ízületi bántalmakkal bajlódók megkönnyebbülésére. A víz azonban a szakemberek szerint ivókúrában is hatékony és csonttörés után rehabilitációra is remek.

Fábos Erika

fel


Somogyi Hírlap - 2004.05.07

Hírek

Marcali kistérség. Nyitva áll az út a Marcali minta-kistérségben az első oktatási mikrokörzet kialakítására. Nemesdéd, Varászló és Vése összefogásával már korábban is működött egy oktatási társulás a térségben. Elsőként egy gazdasági összevonás történik, ezt követi majd a közös tantestület kialakítása. Vésén 136 általános iskolás és huszonhét óvodás van. Nemesvidon kilencvenhat diák jár iskolába és negyven gyermek óvodába. Nemesdéden harminc-hat alsó tagozatos tanuló és ötvennégy óvodás van. (ve)

Fejest ugrottak a szezonba

Marcaliban tíz fürdővendég volt a legtöbb a múlt szombati megnyitó óta. A strand a tavalyi első szezonhoz képest néhány új szabadidős lehetőséggel fejlődött. Egy térsakk és egy lengőteke készült és a vendéglátás területén is jelentős előrelépés történt.

– Egyelőre csak a gyógymedencét töltöttük fel vízzel – mondta Király János, a fürdő igazgatója. – A többit azért nem, mert egyelőre nincs rá igény, az élménymedencével pedig kisebb műszaki probléma adódott, amit a kivitelező a napokban javít ki. A meteorológiai előrejelzés szerint jövő hét közepétől lesz érdemes nagyobb kapacitással üzemelni. A szezon után, amennyiben a forrás meglesz hozzá, egy kétszáz négyzetméteres gyógymedencével bővítenénk a jövő évi kínálatot.

Fábos Erika


Somogyi Hírlap - 2004.05.07

Szent Flórián tűzlovagjai

A marcali tűzoltóság előtt álló Szent Flórián-szobornál, valamint az épület falán lévő fából faragott domborműnél helyeztek el koszorút a tűzoltók a kéményseprőkkel közösen. Az ünnepélyes állománygyűlésen Farkas József, a Somogy Kéményseprő-Mester Kft igazgatója a jó munkakapcsolatot emelte ki, ami elsősorban a megelőzésben, a tűzvédelemben mutatkozik meg. Greffer József tűzoltóparancsnok gratulált Sabján László tűzoltó főtörzszászlósnak, aki kiemelkedő tevékenységéért belügyminiszteri dicséretet és jutalmat kapott. Az elismerést Kurdon vehette át a tűzoltó a régiós ünnepségen. A tűzoltóparancsnok Árvai Zoltánt, marcali jegyzőjét is elbúcsúztatta a tűzoltóság nevében nyugdíjba vonulása alkalmából, megköszönve a tűzoltók érdekében 1960 óta a végzett munkáját.

Vigmond


Somogyi Hírlap - 2004.05.06

Vetélkedővel ünnepelnek

Megalakulása tizenötödik évfordulójának ünneplésére készül a Marcali Szivárvány Városi Nyugdíjas Egyesület. Június 8-án játékos szellemi vetélkedőre hívják a marcali kistérségi nyugdíjas-egyesülés klubjait. Háromfős csapatok vehetnek részt a küz-delemben, egy-egy klub akár több alakulatot is nevezhet. A feladatok az országgal, a várossal és a környező községekkel kapcsolatosak, így mindenki egyenlő eséllyel indulhat a versenyen. A Szivárvány vezetői kérik, hogy a jelentkezéseket május 20-ig küldjék el a részt venni szándékozó klubok. Az első három helyezett csapat minden tagja díjazásban részesül, de senki sem távozik üres kézzel – ígérik a szervezők. A szellemi és ügyességi játék megrendezéséhez a városi önkormányzat kulturális bizottsága adott a Szivárványnak anyagi támogatást.


Somogyi Hírlap - 2004.05.05

Lakópark 90 új lakással

Kilencvenlakásos lakópark építését tervezik Marcaliban, a Boldog Gizella templom melletti területen. A szép környezetben, a modern kor igényeinek megfelelő épületegyüttes létrehozását tervezik. Az elmúlt évben folyamatos tárgyalásokat folytattak magánbefektetők a területek tulajdonosaival.

– A megállapodások küszöbön állnak, a közeljövőben aláírhatják a szerződést, és megkezdődhet az építkezés – mondta Sütő László, Marcali polgármestere. – A tárgyalásokkal párhuzamosan folynak a tervezési munkák is. A befektetői csoport olyan impozáns, szép épület létrehozását vállalja, amely a templomhoz és a fürdőhöz méltóan illeszkedik a rendezési tervbe. A beépítendő terület és a Berzsenyi utca közti földsáv az önkormányzat tulajdona, így a városkép fejlesztése mellett anyagi szempontból is előnyös lehet a befektetés. Az eladásból befolyó összegből ugyanis lehetővé válik a déli alközpontban újabb földterületek megvásárlása. A lakópark újabb 90 lakást jelent Marcaliban, ami a fürdő mellett újabb vonzerőt jelenthet a város számára.

Vigmond Erika

fel


Somogyi Hírlap - 2004.05.03

Somogyban A–Z-ig

Marcali – A Noszlopy iskola hetedik alkalommal rendezte meg 3. és 4. osztályosoknak a körzeti természetismeret-természetvédelem tanulmányi versenyt. Valamennyi évfolyamban pedig kis nyelvőrök vetélkedő is volt. A körzet 19 iskolájából csaknem 330 tanuló vett részt a versenyeken. (ve)

Marcali-Balatonföldvár – A megyei rézfúvós versenyen, amit Balatonföldváron tartottak, a marcali Zeneiskola négy növendéke is sikeresen szerepelt. Harmadik lett Kovács Balázs és Fazekas Miklós trombitán. Paár Ferenc szintén trombitán és Molnár Alex kürtön első helyezést ért el. (ve)

Marcali – Harmadik éve szervezte meg a Városi Könyvtár a kistérségi versmondó versenyt. Az általános iskolások szabadon választott műveket adtak elő. Tíz iskolából 25 alsós és 15 felsős mérkőzött meg a helyezésekért. (ve)


Marcali – A marcali Mikszáth Iskola két diákja is első helyezést ért el megyei tanulmányi versenyeken. A 8. osztályos Kovács Gergely kémiából volt a legjobb. A szintén 8. osztályos Héger Péter a biológia verseny első helyezettjeként képviseli majd Somogy megyét az országos döntőben, amelyet május 29-én rendeznek meg Kisújszálláson. (ve)

Marcali – Már évek óta hagyomány, hogy a marcali munkaügyi kirendeltség tájékoztatót tart a végzős középiskolásoknak a munkaerő-piaci lehetőségekről. Elsősorban a tovább nem tanuló diákoknak ajánlják a különböző képzéseket és álláslehetőségeket. A végzősöket leggyakrabban a nyári munkavállalás és a polgári szolgálat érdekli. (ve)


Somogyi Hírlap - 2004.05.03

Ifjú matekosok versengtek

Tíz éve, a marcali Mikszáth Kálmán Utcai Általános Iskola matematika-munkaközössége Az alapműveleti matematikaversenyt indított útjára. Brunner István, az iskola igazgatója elmondta: a kezdetben körzeti verseny hamar népszerű lett, így megyei szintű vetélkedővé nőtte ki magát. A résztvevők száma már ekkor meghaladta az ország legnagyobb matematikaversenyeinek létszámát. Ezért döntöttek úgy, hogy első ízben túllépik a megye határait és országossá teszik versenyt.

Mivel a Mikszáth iskola találta ki és állította össze a vetélkedő különböző szintjein a feladatokat, a verseny helyszíne természetesen Marcali volt. Ez abban is egyedülálló, hogy a városban még nem rendeztek országos vetélkedőt matematikából. A feladatok a tanult anyagra épültek, így több diáknak nyújtanak sikerélményt. Hét megyében, Baranya, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Somogy megyében 4029 általános iskolás és kisgimnazista mérte össze tudását negyediktől nyolcadik osztályig. Az országos döntőbe nyolcvanöten jutottak be és osztályonként egy-egy első helyezés született.Első helyezettek

4. osztály: Gyarmati Máté, Deák Ferenc Gimnázium és Általános Iskola, Pécs

5. osztály: Laki Dániel, Móricz Zsigmond Általános Iskola, Nyíregyháza

6. osztály: Kukucska Péter, Móricz Zsigmond Általános Iskola, Nyíregyháza

7. osztály: Sánta Csongor, Sziget Utcai Általános Iskola, Székesfehérvár

8. osztály: Herber Máté, Kisfaludy Utcai Általános Iskola, Kaposvár

Vigmond Erika

fel

 


 

 

 
Készítette: Vágó Zoltán ©2004