a városról

történelem
környezet
térkép
képek
linkek

Hírek

városi hírek
sajtó szemle
marcali.hu
városi TV
archívum

Közigazgatás

önkormámyzat
oktatás
közművek
egyházak
statisztika
politika

Kultúra

műv. ház
Baglas E.
Calypso kórus
Marcato E.
Bernáth ház
múzeum

Sport

sportcsarnok
fürdő
kézilabda
labdarugás
bírkózás
sakk
szabadidő

Egészségügy

Városi Kórház
háziorvosok
fogorvosok
gyógyszertárak
állatorvos

Szolgáltatás

közlekedés
szállás
vendéglátás
kereskedelem

Internet

e-mail tár szolgáltatók

 

sajtó szemle

Amikor elkezdtem a portál szerkesztését, az akkor még létező Marcali Hírek internetes megjelentetése volt a cél. Az újság azóta megszünt, (tartalma az archívumban kereshető!) ezért elkezdtem keresni a napilapok internetes oldalain a marcaliról szókó írásokat. Ezen az oldalon teszem közzé, az általam talát cikkeket. Természetesen mentem a portál archívumába is!


Somogyi Hírlap - 2004.03.30

Somogyban A–Z-ig

Marcali – Internetes kávézó nyílt Marcaliban. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pályázatán elnyert 650 ezer forint segítségével két új számítógép és nyomtatási lehetőség várja a szórakozóhely vendégeit. Országszerte egyre népszerűbb a világhálóra kapcsolódásnak ez a formája. (kk)Marcali-Budapest . Rostás Árpád műbútorasztalos a budapesti Andrássy, Podmaniczky és Károlyi palotában végzett munkáiról készített filmet a Duna Tv. A tehetséges marcali fiatalember Tótfalusi András szerkesztő-riporter Kilátó című, ma 18 óra 30-kor kezdődő műsorában látható. (vá)

fel


Somogyi Hírlap - 2004.03.29

Csatorna Bizén

Elkezdődött a bizei városrész szennyvízhálózatának a kiépítése. A csatornázás mintegy 86,5 millió forintba kerül. Ebből csaknem 21,5 millió forint a saját forrás. A beruházás költségeinek a 75 százalékára a marcali önkormányzat négy helyről kapott támogatást. A közbeszerzési eljárás után – amint az időjárás lehetővé tette – megindult a munka. Bizén 1788 méter csatorna, két kilométer hosszú nyomóvezeték és egy átemelő épül. A hálózatra majd 138 ingatlan csatlakozik. A beruházással egy időben terveztetik a horvátkúti városrész csatornahálózatát is.

Drágul a fürdő

Átlagosan 10 százalékkal emelkednek május 1-jétől a Marcali Gyógyfürdő és Szabadidőközpont közszolgáltatásainak a díjai. A drágulást az infláció és az áfa növekedése indokolja. A felnőttek belépőjegye 600 forintba, a diák- és a nyugdíjas-jegy 400 forintba kerül. Bevezetik a csoportjegyet, ez az edzőtáborozóknak teszi lehetővé a napi kétszeri belépést és a sportmedence meghatározott pályáinak a kizárólagos használatát. Változás még, hogy a kedvezményes diákjegyet csak a nappali tagozatos tanulók vehetik igénybe. A négyévesnél fiatalabb gyermekek belépése díjtalan. A bérletjegyek május 1. és szeptember 30. között bármikor, tetszőleges napokon felhasználhatók.

Hunor és Magor barátai

A magyarság történetét és kultúráját tanulmányozó baráti kör alakult a Hunmag néven, ez a Hunor és Magor rövidítéséből származik. Az a célja, hogy a népünk eredetéről, kultúrájáról szóló ismereteiket a legújabb kutatások tükrében teljesebbé tegye. Vass Attila, a baráti kör egyik alapító tagja elmondta: a Berzsenyi Dániel könyvtárral közösen tevékenykednek. Tudományos előadások után megbeszélik a történelemmel kapcsolatos kérdéseket, állításokat. Olyan történészeket, kutatókat hívnak meg, akik egy kicsit más szemszögből mutatják be az Árpád-kori és a korábbi magyar történelmet. Foglalkoztak már a rovásírás kialakulásával, a Szent Korona eredetével, a finnugor származás elméletével, és katonai szempontok alapján tanulmányozták a honfoglalást. Legközelebb Koppányról, az örök áldozatról beszélgetnek. A Hunmag kéthetente péntek esténként szervez előadásokkal egybekötött összejövetelt a könyvtárban, természetesen nemcsak a tagjainak, hanem az érdeklődőknek is. A szakmai beszélgetések mellett terveznek kirándulásokat is, hogy tanulmányozzák őseink emlékeit.

fel


Somogyi Hírlap - 2004.03.29

Családtaggá vált a védőnő

Alkotói díjjal tüntette ki Beke Sándornét a képviselő-testület. Az elismerést több mint harmincévi, kimagaslóan eredményes védőnői munkájáért kapta.

Marcalinak mintegy az ötöde és a boronkai városrész tartozik Beke Sándorné védőnőhöz. Jelenleg tizenöt kismamával, huszonöt csecsemővel és ötven 1–3 éves kisgyermekkel foglalkozik. A gondozott családokkal közvetlen kapcsolatot alakított ki, és legjobb tudása szerint igyekszik segíteni nekik problémáik megoldásában. Tanácsára mindig számíthatnak. Alapító munkatársa a marcali védőnői szolgálat kezdeményezésére évek óta megrendezett anyatejes világnapnak, s nevéhez fűződik a kismamaklub rendszeres munkája is.

A szolgálatvezető védőnő elmondta: a hetvenes években volt a demográfiai csúcs. Akkor harminc kismama, több mint ötven csecsemő és hetven körüli 1–3 éves gyermek gondozásában segédkezett. Akkor még elég mostoha körülmények között dolgoztak. Sokat javult a helyzetük 1998 óta, akkor vette át az irányítást az Szociális és Egészségügyi Szolgáltatóközpont. Van védőnői klubszoba, s az évek során változtak a feladatok is, az első helyre került az egészségnevelés.

– Az elismerés kötelez, hogy a legjobb tudásomat adjam ezentúl is a munkám során – mondta Beke Sándorné. – Ez nem lesz nehéz, mert mindig imádtam a gyerekeket. Igyekeztem mindent megtenni, hogy a kismamák gondjait megoldjam. Szeretnék még sokáig a körükben maradni és végezni ezt a csodálatosan szép feladatot.


Somogyi Hírlap - 2004.03.29

Nagyon hiányzik a mozi

Hét éve lebontották a filmszínházat, a helyén üzletház épült. A mozi átköltözött a kultúrközpontba, de veszteséges működése miatt 2000 februárjában végleg megszűnt. Azóta sem jelentkezett olyan vállalkozó, aki újraindítaná a mozifilmvetítést. Olvasóinkat kérdeztük: hiányzik-e ez a kikapcsolódási lehetőség Marcaliban?

Kovács Krisztián tanuló: – Régebben, amikor még működött a mozi a városban, én is rendszeresen látogattam. Megnéztem minden olyan filmet, ami a címével vagy az előzetesekben fölkeltette az érdeklődésemet. Jó volt az is, hogy rendszeresen szerveztek iskolai előadásokat is. Ilyenre a fiatalság körében most is biz-tosan lenne igény, mert a városban, bármennyire sajnáljuk, őszintén szólva kevés a szórakozási lehetőség. Igaz, hogy manapság sok családban van már házimozirendszer, de szerintem csak a mai modern igényeknek megfelelő filmszínház vonzaná igazán az embereket.Hosszú Angelika alkalmazott: – Szerintem volna igény egy kor-szerű, jó és érdekes filmeket játszó mozira, mivel a vendéglátó egységeken kívül más szórakozási lehetőséget nem találnak az emberek Marcaliban. Manapság azonban, ha szeretnének egy jó filmet megnézni, akkor legalább hatvan kilométert kell utazniuk, hogy eljussanak valamelyik filmszínházba. Anyagilag is nagy könnyebbséget jelentene, ha a városban helyben is lenne mozi. Ezenkívül egy-egy film társadalmi esemény is: a fiataloknak és az idősebbeknek is ismerkedési és kikapcsolódási lehetőséget nyújtana.Takács Katalin tanár: – Nemcsak a mozi hiányzik Marcaliban, hanem gyakorlatilag minden más szórakozási lehetőség is. Ha egy fiatal kulturáltan szeretne kikapcsolódni, akkor legkevesebb, hogy autóba kell ülnie, és el kell hagynia a várost. Amikor valaki az iskolái után a szakmai tevékenységéhez keres színteret, azaz ar-ról kell döntenie, hogy hol telepedjen le, melyik települést válassza, általában két szempontot néz: a munka- és a szórakozási lehetőségeket. Ezt figyelembe véve, ha végiggondolom a lehetőségeket, úgy érzem, hogy kevés az esélye és szomorú jövő vár a városunkra.Auguszt Endre vállalkozó: – Úgy gondolom, egy ötven-hatvan nézőt befogadó mozi is elég lenne ebbe a kisvárosba, és akkor abban is biztosak lehetnének, hogy az legalább kihasználtan működne. Ugyanis sokan eljárnak szórakozni Marcaliból, s inkább a nagyobb városokba mennek, ha kulturális kikapcsolódásra vágynak. Könnyebbséget jelentene természetesen az itt élőknek, ha nem kellene messzire utazniuk, ha szeretnének egy-egy jó filmet megtekinteni. Emellett vonzerőt jelentene a városnak is, mert biztosan sokan jönnének el ide moziba a környező kis településekről is.Bozsóki János informatikus, egykori mozigépész: – Nagyon hiányzik a mozi ebből a városból. Ez a véleményem. És őszintén mondom, hogy nemcsak azért, mert nosztalgiát érzek iránta, sokkal inkább azért, mert az a véleményem: mozik nélkül nincs filmművészet. A mi korosztályunknak régebben is a film jelentette a szórakozás, a kikapcsolódás és természetesen a barátokkal való együttlét meghatározó helyszínét. Tudom, hogy mára sok minden megváltozott a világban. Tudom azt is, hogy sok más eszköz áll az emberek rendelkezésére, ha élményt adó kikapcsolódással akarják tölteni idejüket, de szeretném hinni: a jó film örök élmény.

fel


Somogyi Hírlap - 2004.03.29

Mindennapi matematika

A képviselő-testület Alkotói Díjjal tüntette ki a Mikszáth Kálmán Utcai Általános Iskola matematika-munkaközösségét. A társaság 1995 óta tevékenykedik. Az országos matematikaversenyek mellett olyan versenyt indított, amiben több tanuló vehet részt és nagyobb sikerélményt nyújt a diákoknak.

A Mikszáth utcai iskola Alkotói Díjjal kitüntetett matematika-munkaközössége, amely élménnyé tette a diákoknak a versenyeket

– A megmérettetés sikere abban rejlik, hogy míg más versenyeken a logikus gondolkodást helyezik előtérbe, mi inkább a tananyag alapján elsajátított tudásra vagyunk kíváncsiak – mondta Zsiborás József, a munkaközösség vezetője. – A mindennapi életben használt alapműveletekre épülnek a feladatok, így minden tanuló részt vehet a küzdelemben.

A verseny kezdetben Marcali három iskolája között zajlott, de 1997-től a körzet 25 iskolája csatlakozott a kiíráshoz. 1999-től Somogy megye valamennyi tanulójának részvételével szervezik meg a vetélkedést, ez mára népszerűbb, mint a Zrínyi Ilona matematikaverseny. Az idén már az ország hét megyéjében zajlanak a küzdelmek csaknem 4000 tanuló részvételével.

A munkaközösség tagjai nemcsak megrendezik a versenyt, hanem támogatást is nyújtanak az induló iskolák tanulóinak. A közösségben igazi pedagógiai műhelymunka folyik. Tagjai: Ennhofferné Vörös Mária, Fuisz Jánosné, Gaál Tiborné, Guricza Gyula, Guriczáné Kaposi Györgyi, Györei István, Horváth László, Ledniczki Istvánné és Zsiborás József. Egyénileg is jól képzett pedagógusok, sikereket értek el a matematikatanításban, s már három kiadásban megjelent a verseny példáit tartalmazó feladatgyűjteményük. A munkaközösség tagjai tevékenységükkel nemcsak iskolájuk, hanem Marcali hírnevét is öregbítették.

fel


Somogyi Hírlap - 2004.03.27

Somogyban A–Z-ig

Marcali – Megalakult a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás. Célja, a dél-dunántúli egyelőre háromszázötven település egységes hulladékgazdálkodási rendszerének a kialakítása. Az alakuló ülést követően a Felügyelő Bizottság tagjának, majd elnökének választották Sütő Lászlót, Marcali polgármesterét. (ve)Marcali – Hunmag néven a magyarság történetét és kultúráját tanulmányozó baráti kör alakult. Céljuk, hogy népünk eredetéről, kultúrájáról szóló ismereteiket a legújabb kutatások tükrében tegyék teljesebbé. Olyan történészeket, kutatókat hívnak meg, akik más szemszögből mutatják be az Árpád-kor és az azt megelőző magyar történelmet. (ve)


Somogyi Hírlap - 2004.03.27

Magán is segített a szolgálat

A Máltai Szeretetszolgálat marcali csoportjánál mostanában saját épületük „megsegítéséről” esik a legtöbb szó. Eddig két és fél millió forintot fordítottak rá a támogatásokból és saját bevételből. Ezt egészítette ki 2 millió 14 ezer forintnyi ellenszolgáltatás nélkül végzett munka. Közben változatlanul folyt az adományok gyűjtése és szétosztása.

Tanasits Elemér, a szeretetszolgálat marcali csoportjának vezetője elmondta: a város és a térség rászorulóinak kétmillió 340 ezer forint értékű ruhát és cipőt osztottak szét. Gyermekek étkeztetésére és élelmiszer-adományra 607 ezer forintot fordítottak. Rendszeresen látogatják a kórház betegeit és az időseket. Sikeres a Hangyaboly játszóház, és ezen felbuzdulva más ifjúsági rendezvényeket is szerveztek. Ötödik alkalommal teljesítették az adományszállítással egybekötött gyalogtúrát Erdélyben, 307 ezer forint értékű ruhaneműt, élelmiszert, iskolaszert vittek a dévai árvaháznak.

A 900 éves máltai eszme szellemében a hit védelme és a szegények segítése a szeretetszolgálat fő feladata. Ennek jegyében látták el tavaly is feladataikat. A marcali csoport közgyűlése úgy ítélte meg, hogy eredményes évet zártak, s vezetőnek újraválasztották Tanasits Elemért.

Kerner Krisztina

fel


Somogyi Hírlap - 2004.03.23

Somogyban A–Z-ig

Marcali – A Noszlopy Gáspár iskola először rendezte meg angol és német nyelvből az általános iskolák ötödik és hatodik osztályosainak szövegértési versenyét. A megye 15 iskolájából 77 diák jelentkezett, 53-an németből és 24-en angolból mérték össze tudásukat öt kategóriában. (ve)Marcali – Tavaszi szél címmel néptáncest volt a Kulturális Központban. A Baglas Néptánc- együttes, valamint a Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskola néptáncot tanuló diákjai léptek színpadra. Közreműködött a városi zeneiskola népzene tanszaka. A műsort követően az érdeklődőket táncház várta. (ve)


Somogyi Hírlap - 2004.03.20

Kitüntették a köz szolgálóit

Ünnepi képviselő-testületi ülésen adták át a város kitüntetéseit. A Marcali Városért kitüntető címmel jutalmazták a Szivárvány Nyugdíjas Egyesületet, a város idős polgáraiért végzett odaadó munkája előtt tisztelegve. A fennállásának 15. évfordulóját ünneplő klub tevékenysége egész Somogyra kiterjed, rendszeresen szerveznek kirándulásokat, és művészeti csoportot is működtetnek. A kitüntetést Antalicz Istvánné klubvezető vette át.

Marcali Város Alkotói Díjával jutalmazták a Mikszáth Kálmán Utcai Általános Iskola matematika munkaközösségét. Az országos matematikaversenyek mellett olyan versenyt indítottak, amelyben több tanuló vehet részt, és nagyobb sikerélményt nyújt a diákoknak. A kezdetben városi szinten működő megmérettetés mára 7 megye részvételével zajló vetélkedéssé vált. A közösség tagjai nemcsak iskolájuk, hanem Marcali hírnevét is öregbítették. A díjat Zsiborás József, a munkaközösség vezetője vette át. Több mint 30 éves kimagaslóan eredményes védőnői munkája elismeréseként Marcali Város Alkotói Díjával tüntették ki Beke Sándornét. Munkáját 1970 óta pontosan és lelkiismeretesen végzi, a gondozott családokkal közvetlen kapcsolatot alakított ki. Alapító munkatársa az anyatejes világnap rendezvényeinek, és a rendszeresen működő kismamaklubnak. Szolgálatvezető védőnőként jó szervezőkészség és megbízhatóság jellemzi. A kitüntetéseket Sütő László, Marcali polgármestere adta át a díjazottaknak.

Kerner Krisztina

fel


Somogyi Hírlap - 2004.03.18

Ebéd a legjobb adózóknak

Marcaliban tavaly négyszáz-millió forint adót fizettek a város lakói. A legtöbbet a vállalkozók: iparűzési adójuk csaknem 230 millió forinttal gyarapította a város kasszáját. A legnagyobb adózókat látta vendégül tegnap az önkormányzat. A toplistára a társas vállalkozások közül azok kerülhettek, amelyek legalább 2 és fél millió forintot adóztak, az egyéni vállalkozóknak ehhez elég volt hétszázezer forintot fizetni.


Sütő László polgármester elmondta: a legsikeresebb egyéni vállalkozó valamivel több, mint 1 millió forint adót fizetett. Marcaliban két olyan cég is van, amelyik 40 millió forintnál több adót könyvelt. A toplistát az Indrustrie Elektrik Kft vezeti, a második - alig lemaradva - a Mustang Marcali Részvénytársaság, a harmadik helyre pedig a Ziehl-Abegg Kft került. A három társaság öszszesen 100 millió feletti összeget fizetett a városi kasszába. A polgármester hozzátette, hogy az első tizenöt adózó tavaly mintegy 50-60 millió forinttal fizetett többet, mint korábban.

Vigmond Erika


Somogyi Hírlap - 2004.03.16

Fölényes marcali győzelem Kézilabda NB I/B, nők

Marcali VSzSE–Dunaferr SE II. 38–25 (18–11)

Marcali, városi sportcsarnok, 400 néző. Vezette: Kovács, dr. Vaskó.

Marcali VSzSE: Kerner – Utasi 5, Müller 5, Kovács J. 1, Mészáros 5, Kévés 6 (3), Balogh M. 8 (2). Csere: Bödör (kapus), Balogh P. 5, Nagy K. 1, Pék E. 1, Urbán 1, Milinte, Nagy A. Edző: Tóth István.

A hétközi – Győr elleni nagy sikerű – mérkőzés után ismét megtelt a városi sportcsarnok lelátója. Négy nap alatt az ország két legjobb utánpótlás együttesét láthatta a publikum, de ismét a marcali csapat volt a főszereplő. A kemény védekezés után gyors, ötletes támadásokat vezető hazaiak gyakorlatilag az első húsz perc után eldöntötték a találkozó sorsát. A nagy előny tudatában is motiváltan és látványosan kézilabdázott a somogyi együttes, melynek teljesítményéből az sem von le, hogy ezen a napon nem tudott egyenrangú partner lenni a Dunaferr II. Az utóbbi évek talán legjobb játékát nyújtó marcali lányok teljes mértékben kiszolgálták a közönséget, amely a befejezés után vastapssal jutalmazta a kiemelkedő teljesítményt.

Jók: Mészáros, Utasi, Balogh M., Kovács J., Balogh P.

Samu László


Somogyi Hírlap - 2004.03.13

Megvédik Marcalit

Évzáró és egyben évnyitó közgyűlést tartott a Marcali Polgárőr Egyesület, amelynek több mint 80 tagja van. A polgárőrök döntő többségben munka mellett, ingyen dolgoznak a város biztonságáért már hatodik éve. Laki István, az egyesület elnöke elmondta: az elmúlt év mozgalmas volt a polgárőrök számára. A rendőrökkel szinte mindennap járőröznek. Segítenek felszámolni az illegális szemétlerakókat, szüretek idején többször megfordulnak a kiskertek körül, és a városrészekben külön polgárőrcsoport tevékenykedik. Rendszeres résztvevői az országos és megyei polgárőrszövetség által szervezett rendezvényeknek. A közgyűlésen az egyesület oklevéllel ismerte el az elmúlt évben kiemelkedő munkát végző polgárőrök teljesítményét. Idén a szakmai képzésekre fordítanak nagyobb figyelmet a rendőrség és a szövetség segítségével. A további tervük a rádiórendszer kiépítése és egy terepjáró beszerzése, hogy a külső területeken is minél többször megfordulhassanak.

Vigmond Erika

fel


Somogyi Hírlap - 2004.03.13

Somogyban A–Z-ig

Marcali – Utólag ünnepelték a Szivárvány Nyugdíjas Egyesület tagjai a nőnapot. A több mint 50 hölgyet Tanasits Elemér, a Máltai Szeretetszolgálat marcali csoportvezetője köszöntötte. A köszöntőt követően az otthonról hozott harapnivaló és házibor kóstolgatásába, valamint a nótázásba már a férfiak is bekapcsolódtak. (ve)Marcali-Pécs – A pécsi regionális rézfúvós-válogatón első korcsoportban országos döntőbe jutott Molnár Alex, a Marcali Városi Zeneiskola kürtöse is. Felkészítő tanára Török Ferenc volt, zongorán kísérte Nagyezsda Voznyuk. A nyolc- perces műsor kötelező és szabadon választott műből állt. (ve)


Somogyi Hírlap - 2004.03.12

Újabb gyógyvizes medence

Tavaly nyáron nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a marcali fürdő- és szabadidőközpont, amely a meleg napokon telt házzal üzemelt. Előfordult, hogy egy-egy szolgáltatás kevésnek bizonyult a látogatók számához képest. Így volt ez a gyógyvizes medencénél is, amelybe gyakran csak hosszas várakozás után jutott a vendég. Ezért is döntött úgy az önkormányzat, hogy továbbfejleszti, bővíti a fürdőt.

– A strand nyugati részén egy 200 négyzetméteres, árnyékoló tetőrésszel ellátott gyógyvizes medence kialakítását tervezzük – mondta Sütő László, Marcali polgármestere. – S egy új meleg vizes kút fúrására is sor kerül. A beruházások tervei elkészültek, az építési engedély és a pályázati kiírások függvényében kezdődhet a kivitelezés. A Gazdasági Minisztérium turisztikai vonzerők fejlesztésére irányuló pályázatán szeretnénk elnyerni 80 millió forintot. Az új medence várhatóan a jövő nyárra készül el.

Idén a strand belső kiszolgálását bővítik: melegkonyhás szolgáltatást alakítanak ki. A marcali hegyközség pedig egy borozót állít fel a fürdő területén.

Kerner Krisztina

fel


Somogyi Hírlap - 2004.03.09

Sikeres oktatási pályázatok

Sikeres pályázataikkal többlet- pénzt vontak be a város intézményei a kistérség közoktatásának fejlesztésébe. A marcali önkormányzat a „Tanügyigazgatási és szakszolgálati modellkísérlet a marcali kistérségben” címmel nyújtotta be a pályázatát. Monostori László oktatási referens elmondta: céljuk a hátrányos helyzetű tanulók integrációs felkészítésének támogatása az intézmények együttműködésével. Várhatóan 12–15 millió forinthoz juthatnak. A Nevelési Tanácsadó, Beszédjavító és Korai Fejlesztőközpont az „Egyenlő esélyt gyermekeinknek” című programjával nyert. A központ öt éve 30 önkormányzatnak segít utazó szakemberek kiküldésével, mondta Gergőné Babina Jusztina, a nevelési tanácsadó igazgatója. Sok a térségben a hátrányos helyzete miatt fogyatékosnak minősített gyerek, de munkájuk révén felére csökkent a felterjesztettek száma. Az elnyerhető 30 millió forintból még egy autót vásárolnának, hogy a munkatársaik több helyre eljuthassanak. Fejlesztést segítő eszközökre, az utazó pedagógusok bérére és konferenciákra is költenének.

Bertalan Edit, a Hétszínvirág Általános Iskola igazgatóhelyettese elmondta, hogy az intézmény felújításához remélnek segítséget. Tanterembővítést terveznek és a tető cseréjét. Korszerűsítenék a fűtést, a világítást, és megoldanák az akadálymentesítést is. Ehhez 130 millió forint támogatásra számítanak, további 70 millióból pedig az informatikai fejlesztést oldanák meg új gépekkel és két új terem kialakításával. Minden tanteremben lehetővé tennék a hálózathoz való hozzáférést.

Kerner Krisztina


Somogyi Hírlap - 2004.03.06

Ötéves gimnáziumi képzés

Elkészült Marcali oktatási intézkedési terve. Az önkormányzat meghatározta azt is, hogy milyen költségeket vállal és milyen fejlesztéseket tart szükségesnek a helyi közoktatásban.

– A városban kialakult oktatási szerkezet van - mondta Sütő László polgármester. - Ezt továbbra is szeretnénk fenntartani és a teljes körű ellátást biztosítani.

Két fontos program szerepel a tervben: a Mikszáth Kálmán Utcai Általános Iskolában megvizsgálják egy sportosztály indításának a lehetőségét. A Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskolában arra keresnek választ, hogy a néptánc mellett hogyan lehet kibővíteni a művészeti oktatást a képzőművészetekkel. Emellett arra törekszik az önkormányzat, hogy a Berzsenyi Dániel Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolában minél hamarabb elinduljon a nulladik évfolyam, tehát ötéves lesz a gimnáziumi képzés. Ezen az évfolyamon kifejezetten nyelvi és számítástechnikai oktatást kapnak a diákok. Ugyanez vonatkozik a szőcsényi Széchenyi Zsigmond Szakközép és Szakiskolára is. A terv kiemelten foglalkozik a felnőttképzéssel, az átképzésekkel, amire a város minden középiskolájának fel kell készülnie.

Vigmond

Összevont kollégium

Ennek a programnak a része az is, hogy az önkormányzat megerősítette azt a szándékát, hogy a gimnázium és a szakképző iskola kollégiumát összevonja. A gimnázium kollégiumát működteti tovább és itt helyezi el a két középiskola kollégistáit.

fel


Somogyi Hírlap - 2004.03.03

Marcali legjobbjai

Marcali város önkormányzata jutalmazta, illetve kitüntette az elmúlt évben legjobb eredményt elérő sportolókat, s az év edzőjét. Összesen 5 sportoló és egy edző vehette át eredményei alapján az elismerését. A somogyi kisvárosban 2003-ban az év sportolója: I. fokozat: Kovács Judit (kézilabdázó), II. fokozat: Rakics Zsolt (küzdősport, thaibox), III. fokozat: Sziva Balázs (kosárlabdázó) lett. Az utánpótlás legjobbja Kovács Zsolt (birkózó) volt. Marcali legeredményesebb csapata az NB I/B-ben játszó női kézilabda-együttes, az év edzője Tóth István, e csapat felkészítője lett.

Ivusza


Somogyi Hírlap - 2004.03.01

Marcali siker a rangadón Marcali VSZSE–Nagyatádi NKK 20–18 (11–10)

A női kézilabda NB I/B Somogy megyei rangadójára csaknem telt ház gyűlt össze. A találkozó elején a vendégek alaposan meglepték a hazaiakat, ehhez persze az is kellett, hogy a marcali játékosok négy akció végén is a kapufát találják telibe. A mérkőzés ezen szakaszában a vendégek akarata érvényesült és csak az élvonalbeli szintű teljesítményt nyújtó Kerner Krisztinának volt köszönhető, hogy nem szerzett négygólosnál nagyobb előnyt a Nagyatád. Amit az első játékrész nagy részében nem tudott megvalósítani a Marcali, az a félidő hajrájában sikerült: gyors indulások után Balogh P. és Utasi góljaival fordított a hazai együttes.

A folytatásban hatalmas iram, látványos megoldások és technikai hibák váltották egymást. A nagy rohanásban Tóth István tanítványai hibáztak kevesebbet, és ez négygólos előnyt eredményezett. Ekkor úgy tűnt, hogy eldőlt a találkozó sorsa, ám a vendégek küzdeni tudását dicséri, hogy az utolsó pillanatig nyílttá tudták tenni a somogyi rangadót. Mindkét oldalon nagyszerűen védekeztek és fegyelmezetten játszottak az alakulatok. A mérkőzést végül – teljesen megérdemelten – a Marcali VSZSE nyerte.

Így játszottak

Marcali, 350 néző. V.: Kóbor, Tóth.

Marcali VSZSE: Kerner – Utasi (3), Müller (4), Mészáros, Kévés (6/4), Kovács J. (2), Balogh M. (3/1). Csere: Balogh P. (2/1), Pék E., Milinte. Edző: Tóth István.

Nagyatádi NKK: Sulyokné – Simon E. (1), Ivusza, Bárány (2), Simon B. (3), Bőzsöny (4/1), Horváth K. (5/3). Csere: Novográdecz (3), Balaskóné (kapus), Ghetu E., Hamarics. Edző: Mód János.

Jók: Kerner (a mezőny legjobbja), Balogh M., Müller, Kovács J., illetve Sulyokné, Novográdecz, Horváth K., Simon B.

Samu László

fel

 


 

 

 
Készítette: Vágó Zoltán ©2004