a városról

történelem
környezet
térkép
képek
linkek

Hírek

városi hírek
sajtó szemle
marcali.hu
városi TV
archívum

Közigazgatás

önkormámyzat
oktatás
közművek
egyházak
statisztika
politika

Kultúra

műv. ház
Baglas E.
Calypso kórus
Marcato E.
Bernáth ház
múzeum

Sport

sportcsarnok
fürdő
kézilabda
labdarugás
bírkózás
sakk
szabadidő

Egészségügy

Városi Kórház
háziorvosok
fogorvosok
gyógyszertárak
állatorvos

Szolgáltatás

közlekedés
szállás
vendéglátás
kereskedelem

Internet

e-mail tár szolgáltatók

 

sajtó szemle

Amikor elkezdtem a portál szerkesztését, az akkor még létező Marcali Hírek internetes megjelentetése volt a cél. Az újság azóta megszünt, (tartalma az archívumban kereshető!) ezért elkezdtem keresni a napilapok internetes oldalain a marcaliról szókó írásokat. Ezen az oldalon teszem közzé, az általam talát cikkeket. Természetesen mentem a portál archívumába is!


Somogyi Hírlap - 2004.02.28

Somogyi rangadó a nyitányon

Ma megkezdődik a női kézilabda NB I/B csoportban a tavaszi bajnoki pontvadászat. A nyitányra minden bizonnyal mindkét somogyi alakulat nagyon odafigyel; annál is inkább, mivel a Marcali VSZSE és a Nagyatádi NKK egymással találkozik.

– Ugyanaz a játékoskeret várja a mai hazai nyitányt, amely az ősszel is szerepelt – mondta Kiss László, a Marcali VSZSE elnöke. – Gyorsan lekopogom; szerencsére minket elkerültek a betegségek. Egyedül csak Pék Petra bajlódik a műtött kezével, aki ki is hagyja a Nagyatád elleni találkozót. Az ősszel egy góllal nyertünk Atádon; természetesen most is győzni szeretnénk, s ha esetleg ismét csak egy góllal leszünk jobbak, annak is nagyon fogunk örülni, hiszen a két somogyi csapat külön fejezetet képvisel ebben a bajnokságban.

A Marcali VSZSE a legutóbbi bajnoki szezon zárásakor bronzérmes volt. Most is szeretnének odakerülni a dobogóra, a mezőny azonban annyira megerősödött tavalyhoz képest, hogy ehhez egymás után kellene hozni a meccseket; egyszóval nem akármilyen bravúr lenne.

A várható kezdőcsapat: Kerner – Balogh M., Kévés, Kovács J., Mészáros A., Balogh P., Müller vagy Utasi.

* * *

– Csupán annyi változás történt a télen a játékoskeretünkben, hogy az ifjúsági csapatból felhoztunk két tehetséges játékost, Gedó Andreát és Harcz Anitát – mondta Ivusza Tamás, a Nagyatádi NKK elnöke. – Az influenzajárvány sajnos nem kímélt bennünket; többen is napokig magas lázzal kínlódtak, a bajnoki rajtra viszont remélhetőleg minden betegünk rendbejön. Az viszont biztos, hogy a marcali rangadóról – és az azt követő Tatabánya elleni hazai bajnokiról – hiányozni fog az év játékosának választott Karsai Dóra, aki térdsérüléssel bajlódik. Az őszi nyitányon hazai pályán nagy csatában egy góllal alulmaradtunk; jó lenne viszszavágni, de idegenben nagyon nehéz lesz.

A Nagyatádi NKK a hatodik helyről várja a tavaszi folytatást, azaz az eredeti célkitűzés – év végén az első öt között kell majd helyet foglalni – nem tűnik megvalósíthatatlan feladatnak.

A várható kezdőcsapat: Sulyokné – Simon E., Novográdecz, Simon B., Bárány, Bőzsöny, Horváth K.

Fenyő Gábor

Somogyi rivalizálás

A z egész bajnoki szezont végigkíséri a két somogyi csapat rivalizálása. Nemcsak a bajnoki táblázaton választja el őket egy pont, hanem a felkészülési tornákon is egymás mellett végeztek; Szombathelyen a marcali csapat nyert a nagyatádi együttes előtt, míg Marcaliban a nagyatádiaknak a 4., a házigazdáknak pedig az 5. hely jutott. Egyhete Tolnán a Nagyatádi NKK lett a tornagyőztes, ugyanakkor Pécsen (a körbeverések után) a második hely jutott a Marcali VSZSE gárdájának.


Somogyi Hírlap - 2004.02.27

Modell a kistérségi közigazgatásban

Árvai Zoltán, Marcali címzetes főjegyzője 43 év közszolgálati munka után nyugdíjba vonult. Míg a pályáztatás meg nem történik, egy évig Bödőné Molnár Irén aljegyzőként, valamint a szervezési és igazgatási iroda vezetőjeként látja el a jegyzői feladatokat is.

- Bár a 16. évemet töltöm a hivatalnál, számos olyan terület van, ami még egy kicsit szokatlan. A jegyzői feladat sokkal összetettebb, több munkát és több felkészültséget igényel. Ezért otthon, amikor este már elcsendesedik a család, még átnézem a következő napi feladatokat - mondta az aljegyző asszony. Hozzátette: az elmúlt években irodavezetőként számára mindig az volt a legnagyobb siker, ha segíteni tudott. Szociálisan rászoruló emberek, családok problémáit igyekezett megoldani. A jegyzői feladatkört egyfajta kihívásnak érzi. Szeretne minél jobb szakmai munkát végezni. Egyes területeket kiemelten kezel.

- Az építésügy, az adóeljárás és az okmányirodai ügyintézés a mindennapjaink meghatározója, ezért itt elsősorban a zsúfoltságot szeretném megszüntetni, barátságosabb környezetet kialakítani. Csökkenteni a hivatali ügyintézés idejét bejelentkezéssel vagy az internettel. A minta-kistérségi társulás 6 álláshelyére 47 ajánlat érkezett. Márciusban állítjuk fel az apparátust, amely kiépíti a kapcsolatokat a környező településekkel. Tavasszal elkészül az információs adatbázis, amivel dolgozni tudnak. Szeretném, hogy a modell, amit a Belügyminisztérium Marcali és térsége segítségével próbál ki, minél hatékonyabb legyen - mondta.

Vigmond Erika

Bödőné Molnár Irén

1964-ben született Marcaliban. 1988-ban végzett a pécsi egyetem állam- és jogtudományi karán. Ekkor került a marcali városi tanácshoz igazgatási ügyintézőként. 1992-ben lett a szervezési és igazgatási iroda vezetője, 1995-ben nevezte ki a képviselő-testület aljegyzőnek. 1993-ban ment férjhez, egy gyermeke van.

fel


Somogyi Hírlap - 2004.02.27

Kórházgyógyító költségvetés

Az idén 2 milliárddal kevesebb pénzből gazdálkodik Marcali. A költségvetés ennek ellenére biztos pénzügyi hátteret nyújt a városnak.

A közmeghallgatás után a képviselő-testület elfogadta Marcali idei költségvetését. Sütő László polgármester elmondta: az önkormányzat idén 5,6 milliárd forintból gazdálkodik. Ez közel 2 milliárd forinttal kevesebb, mint az elmúlt évben. Ebből 4,2 milliárd forintot költenek az intézmények működésére és 950 millió forint jut a fejlesztésekre. Az intézményeknél a zavartalan, jó színvonalú működés a cél. A fejlesztések sorában pedig a városi kórház rekonstrukciója áll a legelső helyen.

Az önkormányzat 1,7 milliárd forintos támogatást szeretne elnyerni, amire jó esélye van. Ebből 175 millió forintot már felhasználna. További 130 millió forintot terveznek 16 lakás megvásárlására. Hamarosan elkezdődik és még ebben az évben be is fejeződik a bizei városrész csatornahálózatának kiépítése, ami közel 90 millió forintba kerül. Folytatódik az iskolai sportlétesítmények felújítása. Megkezdődik az akadálymentesítés az intézményekben, és tervezik a városi strand bővítését újabb gyógyvizes medencével. Ezenkívül a költségvetésben kisebb összegű fejlesztések is szerepelnek. A polgármester azt mondta: nem tudnak minden munkát elvégezni. Amire idén nem jut pénz, majd jut jövőre. Az idei költségvetés azonban tartható és vállalható.

Vigmond


Somogyi Hírlap - 2004.02.26

Munkahelyek támogatással

Kis- és középvállalkozóknak tartott tájékoztatót munkahelyteremtő beruházások támogatásáról Dunai Ferencné, a Somogy Megyei Munkaügyi Központ foglalkoztatási osztályvezetője. Elmondta: fontosnak tartja a személyes találkozókat, mert a pályázati felhívások eléggé bonyolultak és bürokratikusak. A munkaügyi központ viszont segít, hasznos tanácsokat ad a pályázatok összeállításához, felhívja a figyelmet a fontos tudnivalókra és a felmerülő kérdésekre is azonnal választ ad.

A marcali munkaügyi kirendeltségen arról a pályázatról volt szó, amire országosan 2 milliárd forint áll a pályázók rendelkezésére. Az új munkahelyek létesítésének ösztönzésére vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a vállalkozók. Egy munkahely teremtéséhez 800 ezer forint igényelhető, ami ebben a hátrányos helyzetű térségben 200 ezer forinttal még növelhető is. Ha pedig munkanélkülieket alkalmaznak, további 200 ezer forint vissza nem térítendő támogatáshoz lehet jutni. Az osztályvezető hozzátette: kevesen élnek a lehetőséggel. A marcali munkaügyi kirendeltség területén a korábbi sikeres pályázatok is kisebb létszámfejlesztéssel számoltak. Ez a pályázat viszont többek között minimum öt dolgozó felvételét írja elő. A hátrányos helyzetű térségben sajnos a létszámcsökkentés vagy -megtartás a jellemző, s nem pedig a bővítés.

Vigmond Erika

fel


Somogyi Hírlap - 2004.02.24

Kábeltévét kérnek

Marcaliban és a horvátkúti városrészben az 1990-es évek elején épült ki a televíziós kábelrendszer. Most a bizei és a boronkai településrészen is megjelent az igény a kábeltévé iránt. Erre számítani lehetett, mivel bevezet-ték a gázt, elkészült, illetve Bi-zén is hamarosan épül a csatornarendszer, tehát a teljes infra-struktúrából már csak a kábeltévé hiányzik. A marcali önkormányzat tárgyalásokat kezdeményez a Matávkábeltévé Kft-vel, hogy a kábelszolgáltatást a két település is megkapja.

Marcali – Az elmúlt évhez viszonyítva várhatóan két százalékkal nő a takarmánykukorica vetésterülete, és megközelíti a 209 ezerhektárt. A legnagyobb területen várhatóan Marcaliban és vonzáskörzetében vetik el a kukoricát, több mint hétezer hektáron. A gazdálkodók abban bíznak, hogy a takarmánykukorica kiemelt területalapú támogatásával, alsó intervenciós áron történő felvásárlása esetén is kedvező időjárási körülmények között is gazdaságosan termeszthető. (vt)


Somogyi Hírlap - 2004.02.23

Köztünk élnek a jövő művészei

A jövő Carusói, Picassói köztünk vannak. De hogy kiderüljön, kik ők, sokszor nem elég a tehetség, szerencse is kell. Egy hozzáértő szem, amely észreveszi a szikrát és egy elhivatott szakember, aki tűzzé csiholja azt. Például a somogyi művészeti iskolákban.

Egy felmérés szerint egy év alatt több ezerrel emelkedett az alapfokú művészeti iskolákba jelentkezők száma. Somogyban számos lehetőség közül választhatnak a fiatalok. Ha nem is számoljuk az évtizedekkel ezelőtt megalakult állami zeneiskolákat, a művészeti szakközépiskolákat és szakiskolákat, vagy azokat az általános és középiskolákat, amelyekben az általános oktatási feladatok mellett valamely művészeti ág is kiemelt szerephez jut, akkor is tucatnyi egyéb lehetőség is színesíti a palettát. Legalább 15 olyan alapfokú művészeti iskola alakult, amelyet egy általános iskolához kapcsolódva hoztak létre, s ugyanennyi alapítványi és magán művészeti iskola működik. Csak néptánccal 13 intézményben foglalkozhatnak a kicsik. Mégis kevés a lehetőség.

Kaposváron a Zichy Mihály Iparművészeti, Ruhaipari Szakképző Iskola jó példa arra, hogy egy állami oktatási intézmény miként válhat igazi művészeti műhellyé, ahol kiemelt szerepet kap a tehetséggondozás. Tamás Károly igazgató szerint egykor alulról jövő, hiánypótló kezdeményezés, s egyfajta „előre menekülés” is volt, hogy elindult a művészeti iskola, és az akkori kerámia- és textilszak mellé alkalmazottgrafika- és ruhatervező- szak is beindulhatott. Mára egyre-másra alakulnak a különféle művészeti iskolák, s mind magasabbak a követelmények, az intézménynek sikerült megtalálnia egyéni arculatát.

Már határokon túl is ismert a kaposvári specialitás. Ötéves lett a képzés, s elindították az érettségi utáni kiegészítő képzést is, melyben negyvennégyen vesznek részt. A következő tanévre ötszörös a túljelentkezés.

A palettán az állami oktatás mellett jól megférnek az egyéb, alternatív művészeti képzési formák is. Marcaliban a Noszlopy általános iskola diákjainak nagy része délután egy másik iskolába jár, az intézmény művészeti iskolájába. Kiss Lajos igazgató elmondta: eredetileg a Baglas táncegyüttes utánpótlás-neveléséhez szerettek volna segítséget nyújtani, amikor külön tantervvel, szakemberek részvételével beindították a táncművészet-néptánc szakot. A művészeti iskola létszáma hat év alatt 327 lett. A Baglas táncosainak 60-70 százaléka már az ő „nevelésük”. A következő tanévtől színművészeti és képzőművészeti ággal is bővítenék a kínálatot. Az ország egyik legelső magán művészeti iskolája is Marcaliban alakult, még 1993-ban. Megálmodója, Baranyai Gyula szerint a megnövekedett igényeknek másként már nem lehetett volna eleget tenni. A képzés a zenével indult, s azoknak a kisebb településeken élő gyermekeknek kínált lehetőséget a zeneoktatásra, akik nem tudtak bejárni a városi zeneiskolába. Szintén az igények hívták életre két évvel később az újabb szakok, a néptánc, a képzőművészet és a drámajáték beindítását. Mostanra Somogy és Zala 17 településén mintegy 1100 gyermek vesz részt a képzésben. Kétévente megrendezett Talentum Fesztiváljuk, melyre 60-70 település jelentkezik, országos rangot vívott ki. Az iskola fenntartója egy norvég-magyar alapítvány.

A néptánctól indult, mára komplex művészeti képzés a cél a kaposvári Együd Árpád alapfokú művészeti iskolában is, mely 1996-ban alakult meg a művelődési központ keretén belül, s három évvel később bővítették a kínálatot a színművészeti és a képzőművészeti ággal is. 350 tanulójuk van, a legnagyobb létszámú ma is a néptánc. A megyeszékhely szinte minden iskolájából vannak diákjaik. Deli Szidónia intézményegység-vezető úgy véli: a siker titka, hogy az iskola kötetlenebb formában nyújt olyan művészeti képzést, mely egyrészt segít a tehetségek felismerésében, irányt mutat, másrészt lehetőséget ad a bemutatkozásra a különféle rendezvényeken, s emellett a közös játék semmivel sem pótolható örömét nyújtja.

A Leitner Art fő bázisa Kaposvár, de Fonyódon, Mesztegnyőn és Nagyatádon is vannak kihelyezett központjai. Félezer gyerek első szárnypróbálgatásait figyelik az itt oktató neves művészek. Ám a művészeti iskolák egy új szellemiséget is jeleznek. Leitner Sándor szerint a lélek és a szellem pallérozásának olyan bázisai ezek, amelyek életre szóló útravalót adnak, s egy másfajta életformára nevelnek. Egykor természetes volt, s hozzátartozott a polgári életformához a művészet. Generációról generációra öröklődött a zene szeretete, a képzőművészet művelése, az ez iránti fogékonyság. Talán újra éledőben van ez a szemlélet. A szakember felelőssége óriási, hogy a gyerekek érzékeny, finom, a szép és az értékek iránt fogékony felnőttekké válhassanak.

Jakab

fel


Somogyi Hírlap - 2004.02.21

Csatornáznak Bizén

Nagyné Gelencsér Éva, a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodavezetője elmondta: Bize szennyvízhálózatának kiépítése közel 86 és fél millió forintba kerül. Ebből mintegy 21 és fél millió forint a saját forrás. A beruházás költségeinek 75 százalékára a marcali önkormányzat négy helyről kapott támogatást. Miután a teljes pénzügyi forrás rendelkezésre áll, elindították a közbeszerzési eljárást. Öt cég nyújtott be pályázati tervdokumentációt. Közülük a Szabadics Kft nyerte a kivitelezési munkákat. Bizén 1788 méter csatorna, 2 kilométer nyomóvezeték és egy átemelő épül. A hálózatra 138 ingatlan kapcsolódik. A beruházással egy időben a horvátkúti városrész csatornahálózatának terveztetése is megkezdődött. Marcaliban a Balaton-törvény értelmében 2005 végéig valamennyi ingatlannak rá kell kőtni.


Somogyi Hírlap - 2004.02.20.

Kaposvári Egyetem-Meló-Diák KK–Marcali VSzSE 85–74 (17–19, 23–15, 17–21, 28–19)
Férfi Kosárlabda NB II – Nyugati csoport

Kaposvár, Egyetemi csarnok, 100 néző. Vezette: Fekete, Söjtöry.

Kaposvári Egyetem-Meló-Diák KK: Ágfalvi (26/6), Antalics (8) Fehér (15/3), Szalai (6), Szőke (2). Csere: Szi-lágyi (12), Karsai (10/6), Magyar (6), Szőke T. (-). Edző: Horváth Krisztián.

Marcali VSzSE: Horváth O. (4/3), Koma (2), Horváth P. (4), Szabó (20/3), Vojvoda (29). Csere: Bodor (8), Csobod (-), Borovszky (7). Edző: Várfalvi István.

Megyei rangadón mérte össze erejét a két somogyi alakulat. A találkozón a listavezető Kaposvári Egyetem gárdája fogadta a – vesztett pontokat tekintve azonos pontszámmal – második helyen tanyázó Marcali VSzSE csapatát. A mérkőzést Ágfalvi két egymás utáni, dobott hárompontos találata vezette be. A másik oldalon Vojvoda gyűjtögette pontjait. Egyik gárda sem tudott előnyt kiharcolni, így 2 pontos vendégelőnnyel fejeződött be az első negyed. A folytatásban 29–29-ig fej fej mellett haladtak a csapatok, ám ekkor 2 perc alatt 11–5-ös rohammal előnyt szereztek a Meló-Diák játékosai. A második félidőben a Marcali csapata 5 perc alatt ledolgozta hátrányát, pontról pontra közelítették meg a kaposvári csapatot. A hazaiak ebben a periódusban nem találtak a gyűrűbe. A kínos kosárcsöndet Magyar találata törte meg. A pályán folytatódott a hatalmas csata, egyik fél sem tudott előnyt kiharcolni. Az utolsó negyedben a vendégoldalon Vojvoda és Szabó vitte a csapatot, míg a hazaiaknál Ágfalvi és Fehér 20 pontot ért el. A két kosaras a dobott pontok mellett kimagaslót nyújtott védekezésben, és az utolsó három percben állva hagyták a vendégeket. Ekkor már nem tartózkodott pályán a hazaiaknál Antalics és Karsai, a vendégeknél pedig Szabó. A hazaiak ezen az estén rossz százalékban használták ki a helyzeteiket, elkapkodva dobtak és kissé idegesen játszottak. A vendégeknél a két centernek nem akadt társa. A kaposváriak rászolgáltak lelkes közönségük buzdítására, amely sokat segített a fontos mérkőzés megnyerésében.

Jók: Ágfalvi, Fehér illetve Szabó, Vojvoda.

fel


Népszabadság • 2004. február 19. • Szerző: Szabó Eszter

Bakaruhát, gulyáságyút vegyenek!
Marcaliban felesleges eszközeit és járműveit árusítja ki a honvédelmi tárca

Az üzlet megnyitóján a meghívott vendégek is bevásároltak az olcsó és közismerten tartós katonai holmikból. A használt cikkek első vásárlói között volt marcali polgármestere is, aki egy kesztyűvel és egy vastag zoknival bővítette ruhatárát, mondván: nincs is ennél jobb a hólapátoláshoz. Az ötlet a többieknek is megtetszett, hölgyek és urak egymás után kérték a polcról méretükben a meleg ruhaneműket.

Másnap a nagyközönség előtt is megnyílt a bolt. Reggeltől annyian voltak, hogy csak húszasával engedhették be a vásárlókat, délután három órakor, záráskor még mindig 200 ember várakozott az üzlet előtt, abban bízva, hogy talán még nekik is jut valami.

– A tízmillió forint értékű árukészlet szinte egy nap alatt elfogyott, de folyamatosan töltjük fel az üzletet a marcali és a távolabbi raktárakból is – mondja Schieber József, a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Rt.-jének sajtószóvivője. Ezt a céget bízta meg az ÁPV Rt. a minisztériumtól térítésmentesen kapott katonai ruhák, eszközök, járművek értékesítésével.

A hatalmas érdeklődés egyébként nem lepte meg a sajtószóvivőt és a marcali raktár vezetőjét sem. Már a megnyitón azt mondták, nem tartanak attól, hogy csődbe megy a „katonai turkáló”, sőt arra is számítottak, hogy az első napokban kifogynak a bolt készletei. Volt mire alapozniuk véleményüket, mivel évek óta foglalkoznak már a raktárakban felhalmozott áru eladásával, ám eddig csak körülményesebb módon, pályáztatás vagy árverezés útján nagy tételben adhattak el. 2000 óta – ekkor kötött szerződést az ÁPV Rt. az értékesítésre – folyamatosan egyre többen érdeklődtek a katonai cikkek iránt. 2001-ben még csak 577 cég vagy magánszemély jelezte vásárlási szándékát, tavaly viszont már 3247-en láttak ebben jó üzletet. Volt olyan, aki 200 mozgókonyhát, vagyis gulyáságyút vitt el egyszerre, ebből például az üzletben lévő 20 darab mind elfogyott a nyitás napján.

Míg sokakban felmerül a kérdés, mit lehet kezdeni a katonai célokra gyártott ruhákkal, eszközökkel, másoknak azonnal megmozdult a kiárusítás hallatán a fantáziája. Az előbb említett gulyáságyút is különböző célokra vitték, állítólag kiválóan lehet benne pálinkát főzni, de mivel egyszerre háromszáz adag étel készíthető benne, ideális falunapi segédeszköz lehet, aztán disznóvágásnál is nagy segítség, de állítólag rozsdamentes alapanyaga miatt már csak az üstökkel megéri üzletelni. A katonai sátrak iránt egy falu önkormányzata érdeklődött, a katonai járműveket pedig egy vidéki reptér vezetője szeretné megnézni, ezeket azonban – hiába áll a marcali katonai boltnak is otthont adó volt laktanya területén több száz darab belőlük – továbbra is csak pályáztatás útján lehet megvenni.

– Azért nyitottuk meg a marcali üzletet, mert azt akartuk, hogy aki darabra szeretne vásárolni valamit ezekből a katonai holmikból, annak is legyen lehetősége erre – folytatja Schieber József sajtóreferens. – Persze emellett az is célunk, hogy ezzel még inkább felgyorsítsuk a készletek kiárusítását, a raktárak kiürítését.

Ha furcsán hangzik is, éppen a komoly érdeklődés miatt lehet, hogy tiszavirág-életű lesz a marcali bolt. Amikor ugyanis elfogy a most még több millió darabos készlet, már nem lesz értelme fenntartani az üzletet, de mint Schieber József mondja, ez lenne az akció végső célja. De most még az is előfordulhat, hogy akár több boltot is nyitnak, mert azt sem lehet tudni előre, hogy a szakminisztériumtól mikor és mennyi újabb feleslegessé vált, de még használható, s így eladható árut kap az ÁPV Rt.

fel


Somogyi Hírlap - 2004.02.19

Kistérségek: egyedül nem megy

Legfőbb célunk, hogy a kormányzat számára bebizonyítsuk: a kistérségi társulások feladatellátási modellje egy működőképes gondolat, s ezért normatív finanszírozás illeti meg. Sütő László, Marcali polgármestere fogalmazott így tegnap Kaposváron a Baloldali Önkormányzati Közösség megyei szervezetének ülésén, ahol a marcali minta kistérség tevékenységének eddigi tapasztalatairól tájékoztatta a polgármestereket és képviselőket.

– Bíztató jel, hogy a kistérségi társulások támogatására idén 9,5 milliárd forintot különített el a kormányzat – mondta Sütő László. – Ebből 2,5 milliárd a területfejlesztési társulásokra, 500 millió pedig a mintatérségekre fordítható, így 6,5 milliárd forintra nyújthat be pályázatot az öszszesen 168 idén megalakuló társulás.

Sütő László a Marcali környéki kistérségi társulás tevékenységének eddigi tapasztalatairól elmondta: a települések kizárólag önként hozhatnak létre társulásokat, a belépés viszont anyagi előnyökkel jár. Az oktatás területén például mikrotérségeket érdemes kialakítani, ellenkező esetben ugyanis a társulás nem láthatná el intézményfenntartó szerepét. A szociálpolitika területén közös fenntartású intézményeket kell létrehozni, lehetőség szerint nem a társulási központokban, hanem kisebb falvakban.

– A kistelepüléseken a legaggasztóbb probléma a lélekszám folyamatos csökkenése, az önálló feladatellátásra tehát egyre kevesebb az esély – hangsúlyozta az 1500 lélekszám alatti falvak képviseletében Somogyi-Magyar József, Somogysámson polgármestere. – A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezeken a településeken az adóbehajtás és a szabálysértési ügyek rendezése is egyszerűbb lenne társulási formában.

Márkus Kata

fel


Somogyi Hírlap - 2004.02.17

Alma és fája Marcaliban

Bihari Phul Levente festőművész és lánya, Bihari Andrea festő „Alma és fája” című tárlata nyílt meg Marcaliban a Bernáth Aurél Galériában.

Bihari Phul Levente kiállításának anyaga témájában és stílusában is sokszínű. Önmagát képviseli, nem ragaszkodik semmilyen izmushoz, irányzathoz, nézethez. Festészeti útjának a gerincét a tematikus – szürreális transzcendens – megfogalmazású képek alkotják. De emellett fest klasszikus tájképeket, portrékat, csendéleteket és más témákat, bármilyen stílusban, modorban. A kifejezés, a megjelenítés az élménytől, az ihlettől függ.

Bihari Andrea elmondta: hat- éves korában kezdett el rajzolni, festeni. Az évek folyamán édesapjától leste el a különböző stílusokat, technikákat. Az ő hatására a klasszikus stílust viszi tovább, de az impresszionizmus is közel áll hozzá. Bihari Phul Levente hozzátette: több tanítványa volt, de a lánya nem a tanítványa. Nem szól bele a festészetébe. Hagyja, hogy saját magától érvényesüljön a tehetsége, bontakozzon ki a látásmódja és jelenjen meg egyéni természete, lendülete a képein. A tárlat február huszonkilencedikéig látogatható a Bernáth Aurél Galériában.

Vigmond Erika

fel


Somogyi Hírlap - 2004.02.16

Megmentenék a klubot

A Honvédelmi Minisztérium minden olyan településen bezárja a helyőrségi klubjait, ahol nincs működő katonai egység. Marcaliban is felszólították már a Honvéd Nyugállományúak Klubját, hogy készítsék elő az átadás-átvételt. Az önkormányzat azonban vállalná a működtetést.

A volt belső laktanya területén lévő épület a Magyar Államkincstár tulajdona, használója a Magyar Honvédség, működtetője a Honvédelmi Minisztérium Kulturális és Szolgáltató Kht.

Nagy József, aki 1997-től a marcali intézmény vezetője és egyben a Honvéd Nyugállományúak Klubjának elnöke is elmondta: február huszonhatodikáig elő kell készítenie az átadás-átvételt, mert a kht nem tud több anyagi támogatást adni a működtetéshez.

A HM Kulturális és Szolgáltató Kht évente két-hárommillió forintot adott az intézménynek. Ezt a Helyőrségi klubban lévő irodák, termek bérleti díjával egészítették ki. Így tudták feladataikat ellátni.

Marcaliban a Honvéd Nyugállományúak Klubjának 147 tagja van. A Bajtársi Egyesület is több mint ötven főt számlál. A városban pedig 820 azok száma, akik a honvédségi szolgáltatásokra jogosultak. Február 26. után, ha a honvédség lemond a használati jogáról, a Magyar Államkincstár meghirdeti az épületet vagy eladásra, vagy térítésmentes átadásra. A marcali önkormányzat vállalná a térítésmentes átvételt.

Vigmond

fel


Somogyi Hírlap - 2004.02.14

Francia példa a kistérségnek

Két napig tanulmányozta egy négytagú francia küldöttség a marcali kistérségi munkát és a társulási rendszert. Ellátogatott a vései, a nemesdédi és a nemesvidi iskolába is. Vidon a környező települések polgármestereivel, jegyzőivel beszélgettek az oktatási mikrotársulások helyzetéről.

Michel Cotten, a franciaországi Alsó-Normandia régió kincstárfiók-igazgatója elmondta: a marcali kistérség nagyon jó úton halad. Franciaországban 1982-ben kezdődött a társulások kialakítása. Ma már a decentralizációs törekvések második üteménél tartanak. Az első lépés az egycélú, a második a többcélú társulások létrehozása volt. A 60 millió franciából 50 millió érdekelt a társulási folyamatokban. A társulásokat többoldalúan is támogatják. A kincstárfiók-igazgató hozzátette: kialakult az a szemlélet, hogy jobbnak kell lenni a legjobbaknál vagy legszegényebbnek kell lenni a szegények között. Ez azt jelenti: ha a társulás több feladatot lát el, nagyobb az állami dotáció, illetve minél szegényebb a társulás, annál több támogatást kap. A jó megoldások hosszú évek alatt születtek, s ezeket a tapasztalatokat osztották meg a marcali kistérség vezetőivel.

Sütő László, a Marcali Kistérségi Többcélú Társulás elnöke követendőnek ítélte a francia példát. A kis településeknek egyre nagyobb gondja például az intézmények fenntartása, az oktatási intézmények működtetése, az orvosi ellátás biztosítása. Ezeket csak közösen lehet vállalni. Mind a hatósági tevékenységben, mind a szolgáltatásokban a kistérségeké, a társulásoké a jövő.

Vigmond

fel


Somogyi Hírlap - 2004.02.14

Kosárlabda NB II – Nyugati csoport, férfiak

Győri Széchenyi SE– Marcali VSzSE 70–58

(20–16, 17–7, 12–22, 21–13)

Győr, 50 néző: Vezette: Kiss K., Palla.

Marcali VSzSE: Horváth O. (14/3), Borovszky (2), Bodor (2), Szabó B. (14), Vojvoda (17/3). Csere: Csobod (6), Horváth B. (3), Koma (-), Tóth Z. (-). Edző: Várfalvi István.

Meglepetésre elveszítette idei veretlenségét a marcali VSzSE csapata. A nyugati csoport listavezetője Győrben kapott ki. A somogyi alakulatnak szinte semmi sem sikerült ezen az estén. A nagy kedvvel kosárlabdázó győriek már az első félidő végéig 14 pontos előnyt harcoltak ki. A vendégek küzdeni akarásával ezúttal sem volt gond, ennek köszönhetően a harmadik negyed végéig még sikerült felzárkózni. A zárószakaszban aztán ismét a Győr volt jobb, a marcaliak csak ritkán, még a megítélt büntetőkből is csak elvétve találtak gyűrűbe. A győriek végül megérdemelten nyertek a gyengébb teljesítményt nyújtó somogyiak ellen.

Jó: Vojvoda.

Samu László

fel


Somogyi Hírlap - 2004.02.10

Somogyban A–Z-ig

Marcali - A bizei városrész szennyvízhálózat építése 86 millió 439 ezer forintba kerül majd. Ehhez az önkormányzat 25 millió 933 ezer saját forrást jelölt meg. Időközben megérkeztek a benyújtott pályázatok eredményei, így a saját forrás összege több, mint négymillió forinttal csökkent. A beruházás közbeszerzési eljárásának folyamata elindult. Hat cég adott be kivitelezési dokumentációt. Az anyagok jelenleg feldolgozás alatt vannak. (ve)

fel


Somogyi Hírlap - 2004.02.09

Kosárlabda NB II

A kosárlabda NB II újabb fordulójában a Kaposvári Egyetem Meló-Diák KK csapata a Széchenyi Egyetem Győr otthonában győzött, míg a Marcali VSZSE Mosonmagyaróváron tudott diadalmaskodni.

Mosonmagyaróvári TE 1904– Marcali VSZSE 81–109 (21–24, 18–33, 15–26, 27–26)


Mosonmagyaróvár, 50 néző. V.: Hanacsek, Grósz.

Marcali VSZSE: Horváth O. (11), Koma (5), Horváth P. (23/12), Szabó B. (36/6), Csobod (21). Csere: Sziva (13/9), Kis (-). Edző: Várfalvi István.

Annak ellenére, hogy Vojvoda, Borovszky és Bodor is hiányzott a Marcali VSZSE együtteséből, a vendégek voltak a találkozó esélyesei. Ennek megfelelően Várfalvi István együttese már a félidőig csaknem húszpontos előnyt harcolt ki. A folytatásban is a marcali gárda irányította a játékot : közelről és távolról egyaránt jól céloztak a somogyiak, így tovább nőtt az előnyük.

Érdekesség, hogy az utolsó tíz percet most is elveszítették Szabóék, ám ennek – akárcsak egy héttel ezelőtt – most sem volt jelentősége.

A marcaliak mindhárom idei mérkőzésüket nagy különbséggel nyerték meg és biztosan vezetik az NB II Nyugati csoportját.

Jók: Szabó B., Horváth P., Csobod, Sziva.

Samu László

fel


Somogyi Hírlap - 2004.02.07.

Hírek

Marcali. A Matáv központi hibája miatt tegnap sem működtek a 85-ös körzet egy jelentős részében a vezetékes telefonvonalak. A megoldáson már csütörtök óta dolgoznak a szakemberek, az optikai hibát azonban nem sikerült kijavítani. A kábelhiba Marcaliban a tűzoltóknál, a rendőrségen és a mentőknél nem okozott fennakadást, a Balaton parton azonban igen. Balatonbogláron, Lellén és Fonyódon nem működtek sem a központi hívásfogadók sem a telefonok. A háziorvosokat, mentőket csak mobiltelefonon érték el. (ve)

Hiba a 85-ös körzetben

Csütörtök óta nem működik a 85-ös körzetben az Enternet – emiatt panaszkodott tegnap délben Kiss József balatonlellei olvasónk. Neki és tapasztalatai szerint még sokaknak gondot okozott ez, mert nem tudtak kapcsolatot teremteni, az internet sem volt elérhető, s megbénult a kártyás fizetőrendszer is. Azt állította: az érdeklődőket géphang várakoztatja, ha felhívják az ügyfélszolgálatokat, illetve a munkatársak lerázzák őket. Nos, kérdésünkre a 143-as telefonon – amit állítólag Marcaliban vesznek föl – némi várakozás után a férfihang készségesen válaszolt. Azt mondta: a főközpontból kifutó egyik nagyon fontos kábelt vágta el valaki véletlenül, s ezért tart sokáig a javítása. Nem, a vágás helyét nem tudja pontosan, esetleg Győrben kaphatok róla pontosabb tájékoztatást. Rövid szünet után egy kedves női hang azt mondta, hogy optikai kártyahiba történt, s ez megzavarta az egész rendszert. Dolgoznak a hiba elhárításán, egyelőre azonban hol van vonal, hol nincs.

Vigasz, hogy mindketten egybehangzóan azt mondták: a probléma rövidesen megoldódik.

Czene

fel


Somogyi Hírlap - 2004.02.07.

Esélyt adnak a mintatérségek

Munkaértekezlet keretében találkozott tegnap Lamperth Mónika a Marcali Minta-kistérségi Társulás vezetőivel. Innen Tabra utazott, ahol a közoktatási feladatok ellátására létrehozott kistérségi modellkísérlet tapasztalatairól tájékozódott.

Lamperth Mónika elmondta: Marcali sajátos helyzetben van, ugyanis a közigazgatási korszerűsítési és a kistérségi modell lényegét itt hirdette meg elsőként, mivel a városnak e területe már hagyománnyal, tapasztalatokkal rendelkezett. Nagyon elégedett a minta-kistérség munkájával. Kifejezetten örül annak, hogy megértette és jól fogadta a Marcali Kistérségi Társulás azt a szándékot, hogy a közös feladat ellátásban a szolgáltatás színvonalának az emelése az elsődleges cél, valamint az, hogy a falun és vidéken élő emberek ugyanúgy hozzájussanak a közszolgáltatásokhoz, mint a nagyvárosokban. Ezért, azon kívül, hogy a kormány pályázatokkal segíti a modellkísérletet, a belügyminisztérium plusz ötvenmillió forint körüli összeggel támogatja a minta-kistérséget. Sütő László, a társulás elnöke elmondta: az alakuló ülést követően a társulás a 33 település feladatainak az ellátására már meghirdette a betöltendő álláshelyeket. Ezzel párhuzamosan készülnek azok a pályázatok, amelyek különféle kulturális rendezvények közös finanszírozását segítik elő.

A Koppány-völgyi települések polgármesterei, jegyzői és Tab képviselőivel a közoktatási kistérségi modellkísérletéről tárgyaltak.

– Vannak olyan kisiskolák, ahol nem tudnak alkalmazni nyelvtanárt, mert nincs elég gyerek. Ha társulnak, fölvehetnek nyelvtanárt, logopédust, aki valamennyi iskolában el tudja látni a feladatát, vagyis a gyerekek esélyegyenlőségét segíti a modellprogram – mondta a belügyminiszter.

Schmidt Jenő tabi polgármester elmondta: a városban január 1-től nyolc önkormányzat bevonásával működik oktatási intézményfenntartó társulás. A modellkísérlet alkalmas az alapfokú oktatásban a megoldások gyakorlati megvalósítására, közös intézmény fenntartására, működtetésére. A program ez év június 30-ig áll össze, bevezetése reálisan 2005. szeptemberében lehet.

Vigmond-Krutek

fel


Népszabadság • 2004. február 7. •

Források kistérségi összefogás ösztönzésére

Az idei költségvetésből csaknem tízmilliárd forint fordítható a kistérségi feladatellátás ösztönzésére – mondta tegnap Lamperth Mónika belügyminiszter Marcaliban. Ennek az összegnek a harmada a kistérségi területfejlesztési tanácsok megalakulását szolgálja. A keret nagyobbik részének felhasználásához a Belügyminisztériumban most készítik elő a pályázati kiírásokat. Ezeken a pályázatokon – várhatóan tavasztól – a kistérségi önkormányzati társulások szerezhetnek központi forrásokat közös feladatmegoldásaikhoz. A belügyminiszter tájékozódott a marcali és a tabi kistérségi modellkísérletek eddigi tapasztalatairól. A Marcali központú kistérségi társulás az országban az első, amely komplexen, több önkormányzati feladat közös ellátását vállalta fel. A területfejlesztési feladatok mellett egyebek közt az oktatási, a közművelődési, az egészségügyi, vagy a szociális szolgáltatásszervezési feladatokat is már egy társulási tanács koordinálja. Lamperth Mónika elmondta: a marcali és a tabi modell eddigi tapasztalatai azt bizonyítják, hogy a kistérségi szintű önkormányzati feladatellátással megvalósul a közigazgatási szolgáltatások színvonalának emelése.

fel


Somogyi Hírlap - 2004.02.05

Újabb négy év a bizalom jele

Beszámoló és vezetőségválasztó közgyűlést tartott pénteken az idén 15. születésnapját ünneplő Marcali Városi Szivárvány Nyugdíjas Egyesület. Az elnökség jelentéséből – amelyet Antalicz Istvánné elnökasszony terjesztett a tagság elé – kiderült, hogy eseményekben gazdag, sikeres évet tudhatnak maguk mögött. Számos bált tartottak, kirándulásokat szerveztek és önálló műsorral szerepeltek városi és megyei rendezvényeken. A klubdélutánok is népszerűek, egyre többen vesznek részt a tavaly szervezett foltvarró szakkör munkájában is. A férfiak persze inkább a kártyapartikat kedvelik.

A Szivárvány a város legnagyobb és legaktívabb nyugdíjas-szervezete. Az elmúlt évben 15 új tag kérte felvételét, mintegy 140-en vannak jelenleg. Kultúrcsoportjuk állandó szereplői a város rendezvényeinek, de a környék településein is fellépnek verssel, énekkel, humoros, vagy zenés-táncos összeállítással. A sok meghívás bizonyítja színvonalas munkájukat. Az egyesület jelentős részt vállal a kistérségi egyesülés klubjainak összefogásában is, amelynek legsikeresebb rendezvénye a tavaszi kulturális bemutató volt.

A beszámolóban elhangzottakat megerősítette Sütő László polgármester is. Hangsúlyozta, másfél évtized alatt kiérdemelték a város lakóinak tiszteletét, a Szivárvány nélkül szegényebb lenne Marcali kulturális és közélete. A megyei közgyűlés elnökének elismerését és jókívánságait Stikel János főtanácsos tolmácsolta. Kiemelte: a megyei nyugdíjasszövetség meghatározó egyesülete a marcali Szivárvány, közreműködésükre mindig számíthatnak. A hozzászólások tanúsították, hogy elégedett a vezetőség munkájával a tagság is. Elismerésüket azzal bizonyították, hogy újra Antalicz Istvánnét választották elnökké, ezúttal – alapszabály-módosítást követően – immár négy esztendőre.

A régi-új elnök a bizalmat megköszönve leszögezte, az érdem közös, a tagsággal együtt értek el eredményeket. Méltatta azoknak a segítségét, akik kiemelkedő lelkesedéssel vettek részt az egyesület programjaiban, önzetlen munkájukat ajándéktárggyal ismerték el.

Vigmond Erika

fel


Somogyi Hírlap - 2004.02.03

Bizottság a közbeszerzésért

Az Európai Uniós csatlakozás azzal is együtt jár, hogy új közbeszerzési törvény lép hatályba. Többek között az egyik legfontosabb változás, hogy egymilliárd forint feletti állami juttatásoknál már nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unió valamennyi országában a brüsszeli központon keresztül kell meghirdetni a közbeszerzést. Ez nagyon komoly előkészítő munkát igényel és óriási felelősséggel jár. A legkisebb vétség is komoly anyagi következményekkel járhat, vagy reménytelenül elhúzódhat az eljárás. Ezért a Marcali önkormányzat létrehozta közbeszerzési bizottságát.

Sütő László Marcali polgármestere elmondta: a bizottság minden szituációra fel tud készülni, ami annak is köszönhető, hogy minden ágazat képviselője helyet kapott.

A keretbizottság öt képviselőből és öt köztisztviselőből áll. A beruházástól függ, kiket választanak ki arra, hogy az éppen aktuális beruházás lebonyolítását figyelemmel kísérjék. Tehát itt nincs bizottsági elnök, mert a közbeszerzési eljárásnál egyszemélyi felelős – a polgármester –, és egyszemélyi hivatal – az önkormányzat – van. A közbeszerzési bizottság tulajdonképpen nem más, mint egy tanácsadó testület, melynek tagjai az eljárás minden területét felölelve – a jogit, a közgazdaságit, a szakmait – javaslatot tesz a döntési joggal rendelkező polgármester felé.

Vigmond

fel


Somogyi Hírlap - 2004.02.02

Angol módszertan Marcaliban

Egy új készségfejlesztő módszertan bázisiskolája lesz egy évig a marcali Hétszínvirág Általános Iskola. A módszertan a játékos tanulás elvén alapul. Amerikai s angol egyetemeken fejlesztették ki, hogy visszahozzák a számítógépek világába a napjainkban egyre gyengülő szociális készségeket.

A készségfejlesztő módszertan az 5–15 éves korú gyerekek fejlődését segíti. Az ehhez szükséges kellékeket, a különböző játékokat a londoni Fellow intézet igazgatója, Evan Sugar hozta el a marcali Hétszínvirág iskolába. Elmondta azt is: ez olyan módszertan, ahol a fizikai játékoknak szoftvere is van, tehát számítógépen is játszhatók. S együtt dolgozták ki azt a hosszú távú programot, ami majd a gyerekek készségeit fejlesztheti.

– Minden eszközt és lehetőséget meg kell ragadnunk, ami a gyerekek fejlődését elősegíti – tette hoz-zá Bertalan Edit, a Hétszínvirág iskola igazgatóhelyettese. – Ennek az egyik kézenfekvő lehetősége a játék. Így a kommunikáció, az együttműködés is ragyogóan fejleszthető. Stratégiát tanulhatnak, ami az életvitelükre is kihathat.

Ha ez beválik, s egy év múlva bebizonyosodik, hogy a készségfejlesztő program eredményes, akkor kiépítik azt a hálózatot, ami egész Európát felöleli.

Vigmond

fel

 


 

 

 
Készítette: Vágó Zoltán ©2004