headerphoto

Somma.hu - Somogy Megyei Online Napilap

Megaberuházásra készülnek Sávoly határában

Golfpálya, ipari és logisztikai központ, 150 ezer négyzetméternyi lakó- és üdülőövezet, valamint két ötcsillagos termálszálloda, wellness-központ, továbbá a dolgozóknak és a térségbe települőknek kétszáz szociális bérlakás épül majd a Sávoly határában. A spanyol befektetői csoport a jövő év elején pályázaton választja ki az 500 millió eurós beruházással készülő ingatlankomplexum kivitelezőit - mondta el a Napi Gazdaságnak a cég kelet-európai regionális igazgatója. A terület a Balatontól, illetve a sármelléki repülőtértől alig 15 kilométerre található. Az építkezés 2008 nyarán kezdődhet el. A beruházással négyszáz új munkahelyet teremtenek a térségben.

Somogyi Hírlap Online

Dalban ápolták a magyar katona-hagyományokat

- Csak az menjen katonának, aki ilyet szeret - hangzott a nóta a marcali kulturális központban. Hagyományteremtő szándékkal országos dalostalálkozót tartottak a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségéhez tartozó szervezeteknek.

Erdős László a szövetség elnökségi tagja arról beszélt: a bajtársi szellem erősítése, a hagyományőrzés és a hadisírok gondozása mellett, fontos feladatnak tartják a kultúra ápolását. A házigazda marcali Bajtársi Egyesület dalárdájával a fellépők között is szerepelt. Balogh Miklós karnagy elmondta: a tatárjárástól kezdve, az 1950-es évekig énekelt katonadalokat, valamint Tengerdi Győző gyűjtéséből táskai, katonai jellegű népdalokat szedték egy-egy csokorba.

Somma.hu - Somogy Megyei Online Napilap

Marcali az évtized legnagyobb vihara után

Az évtized legnagyobb vihara söpört végig tegnap Marcalin - mondta Sütő László, a város polgármestere. Véleményes szerint a város csapadékvíz elvezető rendszere jól vizsgázott, és sokat segített, hogy a lakók rendesen karbantartják az árkokat a lakóhelyükön. Néhány esetben azonban a tűzoltók segítségére is szükség volt, így a Noszlopy utcában és az Európa-parkban, a szabadtéri színpadnál. A mai kárfelmérés során tizenöt tételt rögzítettek, amelyeknél sürgős munkákra van szükség. A város egyébként nem igényel vis major támogatást, saját erőből oldják meg a javítási munkákat. Több házban keletkezett kisebb-nagyobb kár a vihar miatt, Sütő László elmondta: úgy tudják, hogy mindenkinek volt biztosítása. A polgármester hozzátette: a regionális fejlesztési tanácshoz nyújtanak be pályázatot, hogy a támogatás segítségével kiépítsék a teljes belvízelvezetési rendszert.2007. augusztus 20.

Augusztus 20. - Marcaliban II.

Kishitű voltam, tulajdonképen magánügy de mégiscsak leírom. Amikor leszakadt az ég, azt gondoltam "annyi a mai napi rendezvényeknek"... Megismétlem, kishitű voltam mert, a főzőversenyt a felhőszakadást figyelmen kívül hagyva, az árkádok alatt, a piacon, és sátrakban de megtartották. A kulturális programok pedig a Művelődési Házban lettek lebonyolítva. Hozzáteszem ha kétszer ekkora lenne a nézőtér, az is megtelt volna... Nagyon kell az az új HÁZ !

Augusztus 20. - Marcaliban I.

Kora reggel családi futó versennyel kezdődött a nap. A kissé felhős idő, kiderült mire elkezdődött a szabadtéri mise az Európa Park Szabadtéri Színpadán. Iván Atya szavait a hívők sokasága hallgatta. A kenyeret Dr. Sütő László szegte meg. A délelőtt programja aszfaltrajz versennyel folytatódott a gyermekeknek. Most éppen a felhőszakadást követően, a nap próbálja elkergetni a felhőket. Remélem sikerül, kár lenne az esti programokért.

Bajtársi Egyesületek Dalos Találkozója

Kora délelőtt kezdődött és délután lett vége, a Bajtársi Egyesületek I. Országos Dalos Találkozójának. Szentendréről, Tatáról, Nagyatádról, Budapestről, Kaposvárról, Nyíregyházáról és Szombathelyről érkezett csoportokat látott vendégül a Marcali Bajtársi Egyesület.

Somma.hu - Somogy Megyei Online Napilap

A minősítésért fürdenek

Az már bebizonyosodott, hogy a marcali strand területén az egyik kút gyógyvize magas só-, hidrogénkarbonát- és ammóniatartalma miatt mozgásszervi betegségek kezelésére alkalmas. A másik két új kút gyógyvízzé minősítését is elindították. - Az eljárás tizenötmillió forintba kerül, aminek negyven százalékát megnyertük a régiós tanácstól - mondta Király János strandigazgató. - A reumatológiai tesztelés véget ért, szerdától indult a nőgyógyászati panaszokkal küzdő betegek fürdőzése. A csoportok tizenöt alkalommal harminc-harminc percet töltenek a vízben. Eredmény jövőre várható. A Városi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont medencéiben az idén úgy harmincezren kerestek felüdülést. A kánikulában meghosszabbított nyitva tartással segítettek elviselni a forróságot. - A Marcalihoz közel eső Balaton-parti településekről egyre több a vendég - tette hozzá az intézményvezető. - A németek mellett hollandok, belgák és lengyelek is felfedezték a fürdőt. Egyelőre még nem tudunk annak a pályázatnak az eredményéről, amit marketingtevékenységre nyújtottunk be. Ebben szerepelnek további tájékoztató táblák, szórólapok, kiadványok, reklámok.

Sonline.hu - Somogy Megyei Online Portál

Mintának tekintik a tanuszodákat

A kormány elfogadta a somogyi beruházási programot Somogyban a köz- és magánszféra partnerségét jelentő PPP (Public-Private Partnership) konstrukció keretében négy tanuszoda épül. Suchman Tamás miniszteri biztos ellátogatott Tabra, Lengyeltótiba, Nagyatádra és Marcaliba. Ez utóbbi helyen tartott sajtótájékoztatón elmondta: mind a négy beruházás a terveknek megfelelően halad, és várhatóan az év végén, az aláírt szerződésekben rögzített határidőre át is adják a tanuszodákat. - A PPP országos program keretében indult - mondta a miniszteri biztos. - Somogyban négy tornacsarnok után kezdődött a négy tanuszoda és a csurgói tornacsarnok építése. A közbeszerzési eljárás során megbízást kapott vállalkozó felépíti, majd meghatározott ideig üzemelteti a létesítményeket. A költségek felét az állam, másik felét az önkormányzatok állják. A négy épülő tanuszodát összesen kilencven önkormányzat együtt működteti.

Az elmúlt időszakban egyetlen, a projekthez csatlakozó önkormányzat sem mondta fel a szerződést. Ezzel ezek a létesítmények biztosítják a fiatalok úszásoktatását és a helyben lakók sportolási lehetőségét. A marcali önkormányzat gesztorságával indult négy tanuszoda-projekt Somogyban. Ez a jövőben épülő hasonló beruházásoknak mintájaként szolgál majd, hiszen ezek készültek el először, a kormány ezeket hagyta jóvá. - A lengyeltótiban épülő tanuszoda költsége, mivel kisebb létesítményről van szó, 220-230 millió forint, míg a másik háromé külön-külön eléri a 370 millió forintot - mondta Klöbli József, a négy projekt vezetője. - A települések saját arculatuknak megfelelően alakították ki a tanuszodák külső képét és a belső tereket. A tervek a helyi önkormányzatok egyedi igényeinek figyelembevételével készültek. A négy sportlétesítmény méreteiben az országos programnak megfelelő tanmedencéket alakítunk ki.

A Marcali Tanuszoda kapcsolódik a városi fürdőhöz. Homlokzatát a meglévő épülethez igazították. - Ez a tanuszoda több mint ezerötszáz négyzetméteres lesz - mondta Király Jenő, a marcali beruházás építésvezetője. - A csarnokban öt medencét, egy ülő- és egy hideg vizes merülő- medencét helyeznek el, amihez finn és infraszauna kapcsolódik. Stílusában is kapcsolódik a régi épülethez. Az összeköttetést pedig egy zárt folyosóba épített fahíd biztosítja.

Marcali - Boronka - Nikla - Marcali

Esővel terhelt napnak indult a mai, a kora délelőtti programokat tönkretette az időjárás. A "vizitündéreknek" már megkegyelmezett, és a nap is kisütött produkciójuk láttán. Csak ne fáztak volna annyira... mindenesetre becsülettel bemutatták a tudásukat a körülményektől nem zavartatva. Szépek és ügyesek voltatok kislányok, gratulálok Nektek!

A Boronka-i városrész falunapot tartott, ahol a nagy számban megjelent közönség kiválóan érezte magát, a láthatóan jól előkészített rendezvényen.

Tovább siettem Niklára, ahol a már hagyományos Berzsenyi Mézes Napot rendezték meg. A gazdag kulturális kínálat: Bojtorján, Bódi Guszti, Marcali Bajtársi Egyesület, Niklai Asszonykórus szórakoztatta a sokadalmat. A falu főutcája kilométer hosszan parkoló autókkal volt tele. Én nem vártam meg a "főattrakciót" mert visszaindultam, Boronkára ahol változattalan jókedvvel ünnepelt a falu.

És akkor az este következik, amikor is a fürdő születésnapját ünnepelték, szabadtéri zenés mulatsággal. Sajnos én nem tudtam kivárni a kezdést 9 felé távoztam azért készítettem fotót, íme...

 

Bringával a völgyhídon - Kőröshegy

ELŐSZÖR ÉS UTOLJÁRA!

Szomszédoltam egy kicsit, és kihasználtam az utolsó lehetőséget, hogy fotózni, sétálni lehet Európa leghosszabb völgyhídján. Feltételeztem, hogy az időjárás miatt (fürdésre alkalmatlan hideg víz) sokan lesznek, de amit találtam az minden képzeletet felülmúlt. Már az oda úton is naiv módon: "kocsikázok egyet a régi hetesen" gondolattal indultam, de Fonyódnál sürgősen felmentem az autópályára mert még mindig úton lennék. A hetvenes évek végét a nyolcvanas évek legjobb szezonjait idézte a járműforgalom. A helyszínen több tízezer, nézelődő között magam is végigmentem oda-vissza a hídon. A kerékpárosok között sok marcali is indult, és információim szerint Kalló Zoli barátom 51. lett ezret meghaladó induló között (20 km és 230m 49:32:11)a rendkívűl erős szélben.

Sonline.hu - Somogy Megyei Online Portál

Marcaliban is komoly gázkészletet találtak

Már a második gázlelőhelyet fedezte fel az Inke elnevezésű magyarországi koncessziós területen a brit bejegyzésű Matra Petroleum. Mint ismeret július elején már beszámoltak róla: a Matra földgázt talált a Horvátkút-1 nevű kútnál. Ez alig öt kilométerre található a másik kúttól, a Marcali-1-től, ahol az újabb jelentős gázkészletre leltek. A mérőeszköz teljesítménye korlátozta a terület átvizsgálását, de a szakemberek szerint az eredmény így is kiválónak mondható. Az régóta ismert, hogy ez a környék kivételesen gazdag szénhidrogénekben. A Zalakarostól Marcaliig húzódó területeken már a hatvanas évek óta folyamatos kutatások folynak. A MOL nemrégiben azt jelentette be, hogy 2,1 milliárd forintot fordítanak a szintén a közelben lévő, Sávoly környéki kőolaj-kitermelés növelésére. A következő 20-25 évben 160 ezer tonna olajat akarnak kitermelni erről a területről.

..:: GiFMEN ::..


Aranyhíd Szövetség

Design downloaded from Free Templates - your source for free web templates