headerphoto

Baglas és barátai a Szabadtéri Színpadon

Telt ház és nagyszerű hangulat, a hónapot záró kulturális attrakción. Most amikor e sorokat írom, a színpadon még táncház van, és nagyon jól érzik magukat a résztvevők! Ismételten kitettek magukért a táncosok. A Kis-Balaton Táncegyüttes mellett a Baglas Fundamentum volt vendége a Baglas Együttesnek.

Bernáth emlékkiállítás a Galériában

Szénhidrogén után kutatnak Marcali határában.

A Blue Star Kft. már el is kezdte a Horvátkút-1 elnevezésű kutató fúrást. Mali Istvántól, a marcali önkormányzat műszaki előadójától megtudtuk: a Pécsi Bányakapitányság kutatási engedélye, valamint a helyi szakhatósági hozzájárulás után a társaság bejelentette, hogy elindította a földgázkutató-fúró telep kialakítását Marcali-Horvátkúton. Azóta már felállították a fúrótornyot, amely éjjel-nappal dolgozik. A húsz-huszonöt napig tartó kutató fúrás tervezett talpmélysége 1750 méter, s a költsége 2,3 millió euró.

Lehet pályázni marcali kórházigazgatónak

Hivatalosan is megjelent a Marcali Városi Kórház főigazgatói posztjának betöltésére kiírt pályázat. A korábbi intézményvezető, dr. Ledniczki István az év elején mondott le és távozott a kórház éléről. Máig meg nem erősített információk szerint azért, mert az önkormányzati testületben is dolgozó Ledniczkinek nem sikerült közös nevezőre jutnia a képviselőtestület néhány tagjával az intézményt érintő kérdésekben, és végül ily módon kívánt véget vetni a kialakult feszült helyzetnek. A főigazgatói teendőket akkor dr. Káplár Lajos korábbi orvos-igazgató vette át az állás végleges betöltéséig.

Kórus találkozó a Szabadtéri Színpadon

A kellemes nyári estén, nagyszerű produkcióknak tapsolhatott a szépszámú közönség a Szabadtéri Színpadon. Ötödik alkalommal rendezett kórustalálkozót a Calypso kórus. Sárvár, Kaposvár és Budapest képviseltette magát a rendezvényen. Az időjárás mellett a közönség is kegyeibe fogadta a kiváló produkciót bemutató művészeti együtteseket. Mégis csak Kodály országa vagyunk! Köszönjük! Szép este volt!

Megkezdődött a VAKÁCIÓÓÓÓÓ!!!!

Sonline.hu - Somogy Megyei Online Portál

Önálló intézmény marad a szakképző

A megyei közgyűlés legutóbbi ülésén döntött úgy, hogy a marcali szakképzőt az eddigi megyei fenntartásból a városnak adja át. Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke azt mondta: Marcalival közösen a legjobb megoldást találták meg, ezzel ugyanis biztonságba került az iskola. A megye, a döntés értelmében ezentúl negyven millió forinttal segít a városnak intézményeinek fenntartásában.

Sütő László, Marcali polgármestere azt mondta: hosszútávon és önálló intézményként számolnak a szakképző iskolával. A múlt héten erről a város képviselőtestülete is döntött. Azt ugyanis már a megyei közgyűlés előtt jóváhagyták, hogy a marcali önkormányzat tovább üzemelteti az intézményt, ha arról a megye megfelelő feltételekkel lemond.

- Július ötödikén tartjuk a következő testületi ülést, ahol nemcsak ez, hanem a többi intézmény átvilágítása is téma lesz - mondta Sütő László. - A szakképzővel úgy számolunk, hogy ha ott egy sikeres profil korszerűsítést sikerül végrehajtani, hosszútávon biztosítva lehet a jövője. Ehhez pontos stratégiát dolgoznak ki. Egyelőre ugyanis csak elképzelések vannak. Azok arról szólnak, hogy elsősorban a fémiparra koncentrál és bázisiskolaként működik tovább a marcali szakképző.

Pécsi Egyetemi Színpad: A nagy Romulus

Ballagás Marcaliban...

Golfpályát és logisztikai központot építenek spanyolok Sávolyon

Golfpályát és logisztikai központot épít a spanyol SEDESA-csoport a Somogy megyei Sávolyon, a 252 hektáron megvalósuló mintegy 450 millió eurós beruházást szerdán jelentette be a helyszínen

Vincente Cotino, a SEDESA-csoport elnöke és Kolbert István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. A tervek szerint a több célú, térségfejlesztő beruházás részeként egy 102 hektáros területen ipari és logisztikai park épül, 150 hektáron pedig egy nemzetközi versenyek lebonyolítására alkalmas 18 lyukú golfpálya, mintegy 150 ezer négyzetméternyi lakóövezet és két szállodakomplexum. Vincente Cotino közölte: a tervezést és engedélyezést követően előreláthatóan egy év múlva kezdik el az építkezést, a kivitelezésre 30 hónapot szánnak.

Arról, hogy miként esett a választásuk Sávolyra, azt mondta: az M7-es autópálya és a sármelléki repülőtér közelsége, valamint a területen található 95 Celsius fokos különleges gyógyhatású termálvíz miatt döntöttek a település mellett.

A cégcsoport elnöke kitért arra is, jó reklám lesz számukra, hogy a hasznosítandó területén áthaladó autópályáról jól láthatók lesznek a létesítmények.

Kolber István a beruházás jelentőségéről szólva kiemelte: a spanyol befektetők által megvalósítandó célok - turisztikai és logisztikai beruházások - az Új Magyarország Fejlesztési Tervben is kiemelten szerepelnek, illeszkednek a kormányzati törekvésekbe. Az államtitkár hangsúlyozta: a mintegy négyszáz embernek munkát adó beruházás nem csak Sávoly és a térség számára fontos, de a kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező spanyol cégcsoporton keresztül utat nyit egészen az Adriáig.

Bobek József, Sávoly polgármestere a beruházásról szólva azt mondta: "az életet jelenti" a település számára. az önkormányzati vezető szerint a tervezett fejlesztések nem csak a térségben ma jellemző 60-70 százalékos munkanélküliséget csökkentik, de új "betelepülőkre" is esélyt ad a jelenleg 574 lelket számláló településnek.

Kell az új művelődési ház! Vizsgaelőadás...

A Noszlopy tanulói adták elő vizsgaelőadásaikat a zsúfolásig megtelt művelődési házban. A gyerekek nagy kedvel és nagy izgalommal léptek a nagyérdemű elé. Életkoruknak megfelelő, jó színvonalú előadásokat láthattunk.

Ha "beérik" ez a korosztály, - egymás után több is, nem lesz utánpótlás gondja a Baglasnak, és biztos szereplők lesznek a reménybeli új Kulturális Központban.

Másodszor láttam a színészpalántákat, és először a versmondókat. Néhány év múlva, sikeres előadásaiknak tapsolhatunk, remélem.

Sonline.hu - Somogy Megyei Online Portál

Próbafúrás: szénhidrogén után kutatnak Marcali kül-területén

Kincset rejt a dél-somogyi föld mélye..

Újabb olajfúrási szerződést kötött az Inke elnevezésű magyarországi koncessziós területre a brit bejegyzésű Matra magyarországi leányvállalat.

Kereki Ferenc bányakapitány elmondta: két kút fúrására adtak engedélyt, s már a létesítési engedélynek is birtokában van a társaság. Mindkét kút Marcali külterületén van. Megtudtuk: az idei 7,8 millió euró értékű programban két kút fúrása mellett még 150 négyzetkilométernyi terület feltérképezése szerepel. Az első, a Horvátkút-1 elnevezésű kút fúrását június közepén kezdik el. Az

1750 méter mélységű, húsz napig tartó fúrás költsége 2,3 millió euró. A második, Marcali-1 elnevezésű kút fúrása 1690 méteres mélységben történik és 25 napig tart 2,5 millió eurós költséggel. A társaság 2006-ban végzett elemzéseket az adott koncessziós területen. Dél-Somogyban egyébként az 1950-es évek óta folynak szénhidrogén kutatások, számos esetben ennek köszönhetően bukkantak termálvízre. Szakemberek néhány éve azt mondták: tudnak kisebb lelőhelyekről, amelyeknek a kitermelése azonban nem gazdaságos. Ám a nagy telepek kimerülnek, s a magas világpiaci áraknál a hazai kutatás jóval olcsóbb, ezért a cégek idővel rákényszerülnek a kisebb mezők kitermelésére is.

..:: GiFMEN ::..


Aranyhíd Szövetség

Design downloaded from Free Templates - your source for free web templates