Hírek a Tűzoltóságról …

2011.
02.24
SOMOGYVÁR TŰZESET 2011-02-20
2011.02.20-án 16:07-kor jelzést kaptunk a Kaposvári Tűzoltóság ügyeletétől, mely szerint Somogyváron a motocross pályán egy faszerkezetű tárolóépület teljes terjedelmében ég. Az 1/K fokozatban vonult a Marcali 1-es, a Marcali Vízszállító és a Kaposvár 1-es. A kiérkezés után kiderült, hogy egy, kb 5x5 m2 alapterületű zárt tárolóépület teljes terjedelmében ég és a tűz áterjedt a K-i és Ny-i oldalon hozzáépített fém tetőtartó szerkezetű, cserépfedésű és oldalról nyitott lelátóra. Az egység a tűzet 2db gyorsbeavatkozó sugárral, eloltotta. A tároló épület és a benne tárolt felszerelések teljesen megsemmisültek. A hozzáépített tetőszerkezetek, kb 70%-át sikerült a tűztől megmenteni. A kiérkezés után látottak alapján a Kaposvár 1-es segítségére nem volt szükség, ezért a szer vissza lett fordítva. Személyi sérülés nem történt. Az esettel kapcsolatban bűncselekmény gyanúja merült fel, mely kapcsán a rendőrséget értesítettük és tűzvizsgálati eljárás indult. Forrás: marcalitp.hu

JÉGRŐL MENTÉSI GYAKORLAT A BALATONON. 2011-01-28
2011. január 28-án, a pálkövei uszályrakodónál tartott jégről-mentési gyakorlaton vettünk részt. A 10.00 órakor kezdődő gyakorlatot a Badacsonytomaji Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság és a Balatoni Vízimentő Szolgálat szervezte. A megnyitón Segesdi Ferenc tű.alez és Bagyó Sándor a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője tájékoztatót tartott a mentésre való felkészülés fontosságáról. Harmadik alkalommal vettünk részt az összevont jégből-mentési gyakorlaton. Az eltelt három év alatt folyamatosan fejlesztettük tudásunkat és technikai eszközeinket, melynek következtében az egyik legfelkészültebb Balaton parti működési körzettel rendelkező tűzoltóság lettünk. Gyakorlatokra, képzésre továbbra is szükségünk van, a környező tavaink ehhez jó lehetőséget biztosítanak. Forrás: marcalitp.hu

Köszönik ...

2011.
02.23
A Somogysámsoni Egyházközség képviselőtestületei köszönik mindazon szervezők munkáját, akik bármilyen formában segítették a 2011. február 19-én megtartott jótékonysági bál létrehozását. Isten fizesse meg! Az adományozók névsora!

Aranyérmesek az I. korcsoportos labdarúgók !!!!

2011.
02.23
A diákolimpia I. korcsoportos teremlabdarúgás megyei döntőjében a Mikszáth és a Noszlopy általános iskola közös csapata 1. helyezés ért el. A mai napon Lengyeltótiban megrendezett tornán a megye körzeti döntőiből továbbjutott legjobb nyolc csapat küzdött egymással. A marcali csapat veretlenül, csoportelsőként jutott be a legjobb négy közé. Ahol az elődöntőt és a döntőt megnyerve kiharcolta az aranyérmet.

Csapattagok: Sárosi Ádám / Noszlopy iskola /,Németh Olivér, Buna Gábor, Fátrai Ádám, Zöld Bence, Lengyel Márk, Laufer Adrián, Szabó Bence, Bojtor Barnabás, Harcz Bence / Mikszáth iskola /

Csoportmeccsek : Marcali-Tab 2:1 /gól:Buna, Sárosi / Marcali-Darány 4:1 / gól: Sárosi 3, Szabó / Marcali-Kaposvár 1:0 /gól: Buna / Elődöntő: Marcali-Nagyatád 2:0 / gól: Sárosi, Szabó / Döntő: Marcali-Kaposvár 2:1 / gól: Sárosi2 / Végeredmény: 1. Marcali / 2. Kaposvár / 3. Nagyatád / 4. Siófok / 5.Balatonboglár / 6.Tab / 7.Darány / 8.Kaposfő Információ: Sipos Anikó

Kézilabda Diákolimpia …

2011.
02.23
Ma délben játszották le a Kézilabda Diákolimpia III. korcsoportos leányainak körzeti döntőjét. Örömömre annyi csapat indult a megyében, hogy szükség volt egy körzeti döntőre is. Bánatomra a harmadikként nevezett Balatonszentgyörgy nem jelent meg. A Marcali lányok a Balatonkeresztúri Iskola csapatával játszottak egy meccset. Eredmény: Marcali - Balatonkeresztúr 13:4 (6:1)

Régió döntő – Mecseknádasd …

2011.
02.23
Tegnap a Csurgó bejelentette a Kézilabda Szövetségnél, hogy visszalép az Országos Kézilabda Gyermekbajnokság U13 korosztályában Mecseknádasdon holnap megrendezendő régió döntőtől.

A Baranya, Somogy és Zala megyék legjobbjainak tornáján az Országos Elődöntőbe jutás a tét. Fuisz János csapata már két alkalommal bejutott, és két alkalommal onnan is tovább lépett. Ma este arról értesültünk, hogy a szövetség a visszalépett Csurgó helyére az Angyalföldi Sportiskola és DSE csapatát delegálja …. Mit mondjak nem vagyok boldog …

A hazai utánpótlás egyik legerősebb csoportjába egy hasonlóan erős csapatot tettek … Tehát a Mohács TE, a megerősített Mecseknádasd (Kozármislenyből, Pécsváradról erősítettek) mellé megkaptuk a Angyalföldi Sportiskola és DSE csapatát….

A csoportból az első kettő megy tovább … Nehéz feladat legyőzni bármelyiket, a Mohácsot még csak egyszer sikerült, a Mecseknádasddal korábban kétszer is sorsdöntő – továbbjutást jelentő – mérkőzést játszottunk, egy nagyon jó csapat. Most erősítettek … a Vasassal emlékeim szerint Gödöllőn 2009 –ben játszottunk az Országos Döntőben és 3 góllal kikaptunk. Még volt egy szentgotthárdi torna 2010 –ben akkor sem sikerült legyőznünk, és nem sikerült a Jubileumi Mikszáth Kupán itthon sem … Szóval nem lesz egyszerű a feladat holnap!

Viszont nekünk van egy jó CSAPATUNK! Hajrá lányok! Hajrá Marcali!

Négy kistérség, egy projekt …

2011.
02.23
Sajtótájékoztató volt ma délelőtt a Városházán. A Szakképzési-szervezési Társulás, a TÁMOP-2.2.3-09/1-2009-0016, Négy kistérség, egy projekt. Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád kistérségek összefogása a szak-és felnőttképzés összehangolása érdekében céljára alakult. Ma az elvégzett munkáról adott tájékoztatást Horváth Zoltán projektmenedzser, Pécsi Oszkár szakmai vezető, Kerner Krisztina a Marcali Szakképző tanára, és Dr. Gergőné Babina Jusztina, az Egységes Pedagógiai Szakszolgálat vezetője.

Országos döntőben a Noszlopys gyerekek …

2011.
02.23
Második alkalommal rendezték meg Krutilla József országos akvarellfestő versenyt Tiszavasváriban, február 12 –én. Somogy megyéből csak a Noszlopyból sikerült a döntőbe jutnia 3 tanulónak. FARKAS KINGA: Tündér című képével, OLÁH EMESE: Dombok közt, HORVÁTH BÁLINT: Kiskakas című festményével nyert belépést az országos döntőbe. Mindhárom tanuló képe kiállításon vett részt. A döntő gyakorlati jellegű volt, versillusztrációs feladattal. Itt 4 tagból álló festőművész zsűri értékelte az alkotásokat. Nézték az akvarellfestészet tisztán alkalmazott technikáját, az egyéni kifejezőerőt és alkotóképességet. Fontos szempontok voltak még az eszközhasználat és a téma összhangja, egységes kompozíció, formaalakítás, térképzés, színhasználat és az egyéni látásmód.Mindhárom gyermekünk jól szerepelt, az előkelő középmezőnyben végzett. Gratulálunk nekik! Felkészítő tanárok: Markhardné Dergecz Éva (Farkas Kinga), Kovácsné Hajdu Gyöngyi (Oláh Emese, Horváth Bálint) Információ és képek: Noszlopy Iskola Gratulálok!

4. Balaton Szupermaraton ...

2011.
02.23
A tavasz elején ismét a futók veszik a birtokukba a Balatont: március 17-én rajtol Siófokon a 4. BSI Balaton és FélBalaton Szupermaraton mezőnye, hogy négy nap múlva az indulók elmondhassák magukról, körbefutották az ország legnagyobb tavát. Az eseményen egyéniben, váltóban és párban teljesíthető a 195,4 kilométeres táv, a Siófoktól Siófokig tartó Balaton-kör. A versenyen azonban rövidebb távok is futhatók: a FélBalatont, vagyis a Badacsony–Siófok távolságot két nap alatt kell teljesíteni, a Maraton+ nevű táv esetén egy adott napra csatlakozhatnak a mezőnyhöz a vállalkozó szellemű futók, MaratonFüred néven pedig új táv debütál a versenyen, a Badacsonytomajtól Balatonfüredig tartó 42 kilométer. Tavaly 640-en álltak rajthoz a négynapos futóeseményen, idén várhatóan még több futó vág neki a Balaton Szupermaratonnak.

Balatonmáriafürdőn és Balatonberényben a verseny második napján, március 18-án, pénteken halad át a mezőny. Az indulók késő délelőtt és a déli órákban érintik a településeket.

Beszélgetés Dr. Antal Gabriellával
a Marcali Városi Kórház főigazgatójával …

2011.
02.22
2010 januárjától Dr. Antal Gabriella a Marcali Városi Kórház főigazgatója. Arra kértem, adjon lehetőséget egy beszélgetésre. A beszélgetés során készséggel válaszolt életéről, családjáról feltett kérdéseimre, valamint a Marcali Kórházzal kapcsolatos felvetéseimre.

Sátoraljaújhelyen született, bizony 440 kilométer Marcalitól … Nagyon messzire került szülőhelyétől.

Valóban Zemplénben, Sátoraljaújhelyen születtem, ott jártam iskolába, ott ismertem meg férjemet, onnan indultam a Debreceni Egyetemre, a szülővárosomban lettem kórházvezető, és 2009 decemberében onnan jöttem Marcaliba.

Amikor egy kicsit tájékozódtam Önről - mert személyesen csak most ismertem meg - közös ismerőseim említették, hogy ifjúkorában népi táncolt, és ahogy megtudtam, fellépett Marcaliban is. Na, ezen csodálkoztam el a legjobban! De kezdjük talán az elején.

Nagy szeretetben nőttem fel, szüleim mindent megadtak nekem. Nagyon szerettem a zenét, tanultam is zongorázni, a szüleim még egy szép zongorát is vettek otthonra, hogy gyakorolhassak. Sajnos az idők során a zongora a sok költözködés miatt elmaradt mellőlem, és a tudás is minden bizonnyal megkopott, mert nagyon régen ültem zongora mellett. Azt azért tervezem, ha nyugdíjba megyek, akkor újra kezdem … a helye egy pianónak már megvan a lakásomban. Egészen középiskolás koromig jártam a sátoraljaújhelyi Zeneiskolába.

Gondolom már középiskolás korában eldöntötte, hogy orvos lesz?

Nem .. Sátoraljaújhelyben van egy nagyon szép kőszínház, gyakran felléptünk ott. A színpadon sokat szerepeltem énekkarosként, később a zongoránál majd, mint népi táncos.

1968 –ban lettem középiskolás, akkor alakította meg egy csodálatos ember, id. Ureczky Csaba a Hegyalja Népi Együttest. Én ott táncoltam … és képzelje, amikor idekerültem Marcaliba és megtudtam, hogy Őt itt ismerik, és ugyanazokat a táncokat járják, amit én negyven évvel korábban Tőle tanultam … Számomra egy csodálatos találkozás volt az Ő emlékével 40 év elteltével, …. ez egy regénybe illő történet. Az elmúlt évben, a Baglas Fundamentum Együttes szezonzáró előadásán, a Szabadtéri Színpadon felléphettem a fiatal Ureczky Csabával a régi cigándi, Bodrog-közi táncokban, az "üveges" táncban, amelyben valamikor régen a szólót én táncoltam, nagy öröm volt számomra a lehetőség. Csodálatos négy év volt, amikor Újhelyben táncoltam, nagyon szerettem a néptáncot, nagyon szerettem, szinte "apaként" tiszteltem Ureczky Csabát. Ő is szeretett engem, szinte minden szólót én táncoltam. Akkor komolyan gondolkoztam azon, hogy hivatásos táncos leszek, voltam is felvételizni Rábai Miklósnál az Állami Népi Együttesben.

Tovább a teljes interjúra!