2009. február 15.

 

Újra foci ....

Tisztelt Vágó Úr!

Marcaliban élő, sportszerető lakos lévén rendszeresen tájékozódom a város sporteseményeiről, amikor időm engedi, jelen is vagyok azokon. Böngészéseim közben találtam rá az Ön honlapjára és olvastam a véleményét a marcali focival kapcsolatban. Ezzel kapcsolatban engedjen meg néhány megjegyzést.

A felnőtt labdarúgókról írt gondolatait egészíteném ki - a tisztánlátás miatt - , ugyanis az éremnek két oldala van. Ön - mint ahogy én is - kívülállóként írta meg cikkét, észrevételét, érzelmeit a futballról, a futballistákról.

Nézzünk kicsit a dolgok mögé eredményességtől, pénzügyektől függetlenül: ezek a fiúk szabadidejüket e csodás sportágra áldozva hetente 4-5 alkalommal edzenek. Igen, ilyenkor is, amikor más polgártársammal együtt a kutyámat sem szívesen küldöm ki a -5, -10 fokos hidegbe! Ők ilyenkor a saját egészségüket sem féltve edzenek, hogy minél jobb erőben legyenek. Az ízületeknek - ugye nem kell mondanom - milyen "jót" tesznek a havas, jeges pályák, a mínusz fokok.

Tudomásom szerint vannak, akik 50-60 km-t autóznak ezekért az edzésekért. Kérdem én: ha nem szeretnének focizni, akkor csinálnák ezeket a dolgokat? Bevállalnák az utak csúszóssága miatti veszélyeket, és - az imént említett - szenvedéseket, az időjárás viszontagságaival való dacolást?!?

A pénzügyi részbe természetesen nem látok bele, de tudomásom szerint vannak tartozások a labdarúgók felé, mégis csinálják a dolgukat, amiért szerződtették őket. Mondjuk ez is érdekes: ha valamelyik cég dolgozója nem kapja meg hónap elején a fizetését elmegy-e dolgozni a következő héten is? Persze, elmegy, a mai világban nincs más választása. Pláne, ha szereti csinálni a munkáját. (Az is igaz, hogy ígéretekből nem lehet a boltban kenyeret venni.) Ez nem az én asztalom, ebbe engedelmével mélyebben nem mennék bele.

Szóval bármennyire is hullámvölgyben van a jelenlegi marcali labdarúgás, azért ezeket a dolgokat ne felejtsük el, amikor tisztán szeretnénk látni. Köszönöm, hogy véleményemet elolvasta, remélem az Ön hozzászólásai mellé felkerül a honlapjára is.

Maradok tisztelettel: egy kitartó szurkoló


2009. január12.

Megint foci ...


Az Ifjúsági és Sportbizottság tárgyalta a Városi Sportegyesületek 2009. éves támogatását, ma délután. Próbáltak manőverezni a behatárolt keretek között de nem jutottak előbbre, megmaradt az elmúlt években kialakult struktúra. A sportköltségvetés két legjelentősebb tétele a foci és a kézilabda. Harmadik a bírkózás, a negyedik helyen az Utánpótlás Szakosztály szerepel. Nagyon nehéz helyzetben vannak a többiek, hiszen a fent maradó pénzeken kell osztozniuk, és néhány tízezer forint is jelentős összeg esetükben. Nem róluk írok, de értük is lobbizok.

A bizottsági ülésen hallottam, hogy a focicsapatunk, 10 %-os többletet igényelt a 2009 évi működéséhez. Ugyan itt hallottam, hogy van a Városi Futball Clubnak egy 3 millió forintos tartozása. (A városban hallottam másoktól, hogy tartozik vállalkozóknak, de játékosoknak is.) Ez utóbbi mondatot tegyük zárójelbe, mert hallomásról van szó. Bár van személyes információm is arról, hogy nincs kifizetve több személyszállítási számla.

De ne legyen igazam, és a labdarúgás tartozása legyen csak 3 millió. Ez az összeg a most számukra javasolt 2009 éves költségvetési támogatásuk:20 %-a, beleértve az utánpótlást is! Amenyiben rendezik az adósságukat, gondolom a bank nem ajándékba adta! Nem marad pénzük a működésre az egész évet számolva, hiszen most is hitelt keltet felvenniük.

Az már régen beigazolódott, hogy nincs a városban olyan cég, aki millió forintokkal tudná támogatni a sportot. Ez esetben a tavaszi szezont végig játsszák, de őszre elfogy a pénzük. Az lesz a kérdés, hogyan tovább. Feltételezem a Város válasza az lesz, ennyi van nincs tovább, éljetek meg abból, amit kaptatok, úgy ahogyan a másik egyesületek, szakosztályok. Gondolom, a csapat nem tud indulni az NB III -ban (ha addig ki nem esik ..., bár úgy hallom már azt sem lehet, mert nem tülekednek magasabb osztályba a megyei csapatok), és ha lesz annyi játékos, hogy kiálljanak, elindulnak a megyei bajnokságban.

És akkor következik az a kérdés, hogy minek ölünk bele annyi pénzt egy fél szezonba? Tisztességgel elszámolva szüntessük meg a VFC -t, és a labdarugókat egy amatőr szakosztályként integráljuk a VSzSE kereti közé.

Feltételezésem szerint felszabadul legrosszabb esetben is 3-4 millió forint. Nagyon jó célokat tudna javasolni városunk sportszerető közönsége, az összeg felhasználására.

Vágó Zoltán

 


2009. január11.

Arányok ...

Nem szeretem a mai labdarúgást, és ezt már az elején szeretném tisztázni. Ugyanakkor szeretem a focit, ha azt amatőrként a sport, a játék szeretetéért űzik. Jobban szeretem nézni, a teremlabdarúgók meccseit, mint városunk NB III. focistáinak játékát. Azért hozakodtam elő ezzel a magánüggyel, mert írásom elkövetkező részének tartalmához szorosan kapcsolódik.

Szóval elfogult vagyok! Elfogult vagyok városunk nagyszerű diáksportjáért, a kiváló kosárlabda és kézilabda csapatokért. A példaszerű birkózó utánpótlás nevelésért, a fogathajtásért. A kiváló eredményeket elérő sakkozókért, a bajnok roncsderby szakosztályért. A teniszezőkért, városunk nagyszerű kerékpárosaiért, a küzdősportokért, az íjászokért. Nagyon bízom a fedett uszoda által megteremtett lehetőséget kihasználó, úszókban.

Most készül városunk költségvetése, benne a sportra szánt támogatások. Tudomásom szerint a teljes sportra fordítandó összeg több mint 20%-át a labdarúgásra kívánják fordítani. No, én ezzel nem értek egyet. Nem, mert járok a meccsekre - igaz, mostanában csak a második félidőre - és látok 100-150 csalódott szurkolót, és lelketlen "alibifutbalt" a pályán. Hallom, - a játékosokat nem ismerem - hogy alig-alig van közöttük helybéli játékos. Kell nekünk a Nemzeti Bajnokság? Lehet, hogy a megyei bajnokságban szerepelve jobb meccseket, és több nézőt látnánk a lelátón. Mi értelme van Keszthelyről, Kaposvárról pénzért játékosokat tartani?

Kérem, félre ne értsék! Nem a futball ellen vagyok! Tisztelek minden labdarúgásban élő edzőt, játékost, bírót és szurkolót! Csak az érték aránnyal van problémám.

Az elmúlt évben több diákunk és diákcsapatunk, a kiváló eredményei alapján, országos versenyen vett részt, nagy örömünkre. Vitték városunk jó hírét. De miért van az, hogy például az Gyermek kézilabda Országos döntőjére, anyagiak hiányában nem tudunk egy nappal hamarabb elutazni? 250 km buszozás után esünk be a csarnokba a mérkőzésre? Hogyan lehet az, hogy a férfikézilabdázóink a lét-nemlét peremén egyensúlyozva kénytelenek működni? Miért van az, hogy a felnőtt női kézilabda csapatunk - akik mérkőzésenként gyakran több nézőt vonzanak meccseikre, mint a focisták - nem tudnak anyagiak miatt játékost igazolni? Hozzáteszem, hogy ott jön föl az utánpótlás! Néhány év és nagyszerű csapatunk lesz! És az sem baj, ha nem NBI/b -s!

Sorolhatnám, de nem teszem, mert azzal is tisztában vagyok, az összeg, amit a város a sportra fordít, példaszerű és nagyvonalú, minden bizonnyal nem növelhető. Csak az arányok Tisztelt Képviselőtestület ... az arányok!

Remélem elfogultságom nem zavarta meg a tisztánlátásomat, s ha még is így gondolják, szívesen helyt adok más véleménynek is e-helyen!

Vágó Zoltán

2008. december 19.

Advent ...

Kaptam egy válaszlevelet a Karácsonyi üdvözlő lapomra, benne Böjte Csaba gondolatai, úgy gondolom érdemes elolvasni másoknak is. Hívőknek és nem hívőknek egyaránt.

Böjte Csaba adventi fohásza

Ülök az egykedvű őszi borongásban, az egyházi év utolsó napján. Csend van bennem, várakozás. Múlik egy év, vagy egy egész világ? Nem tudom.

Körülöttem forrong minden. Vitázó politikusok, választásra készülnek, jót akarnak, dicsérik magukat és szidják egymást. Kapzsi bankárok által felhergelt, fölösleges üveggyöngyök után futkosó, kapkodó emberek kiabálnak, vagy értetlenül, tanácstalanul néznek maguk elé. És itt vannak a naponta megfagyó hajléktalanok, a harcot a hitelek súlya alatt feladó vállalkozók, a munkanélküliek, az olcsó termékeket reklámozó médiák, és sorolhatnám tovább, de minek, hisz mindezt hihetetlen nagy példányszámban megteszi a sajtó, sok sok csatornán önti a televízió, a megannyi honlap.

Ülök és látom, hogy jön Krisztus Király, közeledik csendesen, méltósággal, hozzám, hozzánk, mint hajdan Jeruzsálem falai felé. Megáll, és hosszan néz.

Testemben hatalmas félelem remeg. Csak le ne borulj sírva előttünk Istenünk!

Mindenkinek igaza van! Nem mehet ez így tovább! Tudom az eszemmel, hogy túl sok már a hazugság, a léha képmutatás. Magam is érzem, hogy jó lenne betörni néhány ablakot, szétverni az álnokok között. Türelmetlenek vagyunk. Egy értelmetlen, nagyon hosszúra nyúlt diktatúrából jövünk. Naivan, tisztán indultunk 89-ben, egymás kezét fogtuk, és a sárba borulva több nyelven is együtt imádkoztunk, boldogan kacagtunk. Akkor értettük, most miért nem értjük egymás nyelvét, vágyát, álmait?

Forrong a világ! Tudom, hogy mindenki jót akar. Jót magának, minél több jót!

Mint a gyermekek veszekszünk ócska babarongyokon, és észre sem vesszük, lassan szabadul el körülöttünk a pokol. Nem igaz, hogy ez a világ csak sírásból és vérből tisztulhat meg, léphet tovább! Hogy lehetünk ilyen vakok?

Uram, te hányszor próbáltál összegyűjteni bennünket mint kotló a csibéit? Jó szóval biztatsz, adtad a szeretet parancsát, és megmosod könnyeiddel lábainkat. Mindent jóságosan nekünk adtál, élhetnénk csendesen paradicsomi békességben. Jól feltarisznyáztál, mindenünk megvan. A föld csodás termékenysége szaporít nap mint nap kenyeret nekünk, és van annyi agyag, kő, hogy építhetünk mindenkinek házat, tanyát, otthont ezen a földön. Van annyi vasérc, réz, mangán, hogy egy-egy autó is jutna a családjainknak. Jut könyv, jó film, tiszta bor és csók, szerelem mindenkinek. Nem sajnálod tőlünk a boldogságot. És juthat gyermekáldás, vagy vér a vérünkből, vagy mint Józsefnek a te szent akaratodból.

Testvérem lásd, van kit szerethetsz, kit otthonodba fogadhatsz, kivel törődhetsz, kibe beléálmodhatod álmodat. És ültethetsz virágot, platánt, diót, és megéred hisz jó orvosaid vigyáznak rád, hogy fád nagyra nőjjön és árnyékával enyhet adjon családodnak. Tudósaink, mérnökeink mennyi kérdésre kerestek, találtak választ az évezredek alatt? Lassan, de biztosan hajtsuk uralmunk alá a Földet, ahogyan te kérted Istenünk a teremtés hajnalán még a bűnbeesés előtt. Élhetnénk békés testvéri szeretetben, tudhatnánk, hogy a részigazságoknál fontosabb az élet.

A gonosz kacag. Ugyanazzal a süket dumával jön, ígér minden kőből kenyeret, fogyassz, habzsolj! Ha kell, ha nem, legyen! És ha leborulsz előtte mindent csak neked ígér, az egész bevásárlóközpontot, repülőt, jachtot - de minek?

És felvisz csodás templomok ormára, sztár leszel, dobd le magad, fürödj a csodáló emberek tekintetében, hatalmad lesz felettük. Uralkodj, miért vállalnád a szeretet szolgálatát?

Fogyasztás, birtoklás, hatalom. Habzsolva kacagsz, és szétmarcangolod világunkat. Azt hiszed, hogy győztél, pedig rabszolga vagy. Rosszabb, testvéred farkasa, szép tiszta világunk elpusztítója.

Itt állsz Uram a XXI. századi Jeruzsálem falai előtt, előttünk. Szemedben könnycsepp, és nekem nincsenek érveim. Mégis arra kérlek, hogy ne bűneinket nézd, hanem újabb adventünkben jósággal jöjj közénk. Ajándékozz meg érdemtelen gyermekeidet egy újabb eséllyel, egy szép Karácsonnyal .

Istentől áldott adventi megtérést, szent időt kívánok szeretettel,

Csaba testvér


2008. november 20.

SEDESA ...

Először körülbelül másféléve hallottam arról, hogy a SEDESA cégcsoport beruházásokat tervez Sávoly környékén. Akkoriban még szó sem volt a Balatonringről és MotoGP futamról. Lakóparkról, luxus szállodáról, golfpályáról, fürdőről és logisztikai központról jöttek a hírek. Nem nagyon hittem a dologban, akkor is most is sokat lehet hallani beruházásokról, amik nagyszerű tervekkel beharangozásra kerülnek, és csendben meghiúsulnak. 

A sztráda közelsége miatt számomra egy logisztikai központ racionális beruházásnak tűnt, de a lakóparkban és golfpályában nem hittem. Most egy éve hírt kaptam róla, hogy a cég "megvendégeli" a falut és bejelentésre készülnek. 2007. december 15.-én bejelentették, hogy a beruházások megvalósulnak, én bár már hallottam, hogy a cég a megvásárolt földekért korrekt módon fizetett és nincs elmaradása, továbbra is szkeptikus voltam.  Azután felgyorsultak az események ...

A Balatonring beruházása  már indokolttá tette számomra, a szálloda és egyéb turisztikai beruházásokat, kezdtem elhinni: itt tényleg lesz valami. Múlthéten felhívott Sávoly polgármestere, értesített falugyűlés lesz, ha tudok, menjek el, érdemes lesz. Elmentem és leesett az állam: a SEDESA megépíti Sávoly község teljes csatorna rendszerét, ingyen! A település lakóinak nem kerül semmibe, hogy telek kiállást létesítenek ingatlanjaikon. Ha elkészül a teljes csatorna hálózat az Önkormányzat tulajdonába kerül, ingyen! Ja és 17.-én kezdenek a kivitelezők, áprilisra készen lesznek.  A Szabadics Zrt. minden emberével felvonul a cél érdekében. Na akkor hittem el, mindent megépítenek amit terveztek.

Vágó Zoltán


2008.július 30.

A mundér becsülete ...

Elöljáróban... én nem vagyok a Kulturális Központ alkalmazottja, és nem az én dolgom megvédeni Őket. Kötődöm az intézményhez mit a honlapjaik készítője.

A rovat címe "Vélemény" ezt kéretik figyelembe venni.

Szerettem volna írni egy összefoglalót a IV. EuroFolk Fesztiválról, méltatni a nagyszerű produkciókat, örülni hogy megtelt a város, hogy az Európa Park késő este is tele volt, szórakozni vágyó marcaliakkal. Mégsem erről írok mert az örömbe üröm vegyül. Az ok összefüggésben van az időjárással. És ugye sok minden mellett az időjárásra sem tudunk hatni, ha esni akar az eső, az esni fog.

Egy kis összefoglaló:

Szerdán a Fesztivál kezdőnapján az előrejelzések alapján egyértelmű volt hogy esni fog. A programot eleve a Kulturális Központba szervezték, a várt nagy létszám miatt külön teremben és külön sátorban kivetítővel igyekeztek a nézőket kiszolgálni. A várt tömeg elmaradt, a felkészülés majdnem felesleges volt.

Csütörtökön Balatonmáriafürdőn volt a program, mindannyiunk örömére, esőmentesen.

Pénteken ismét a Házba szorult a program, a labilis időjárást nem lehetett kiszámítani. Minden előkészület a Szabadtérire lett szervezve, a menet felvonulói már felsorakoztak, amikor dönteni kellett arról hogy csak a fedett helyet lehet használni. Jelzem fél kilenckor - program szerint - a megnyitó ünnepség elkezdődött.

Szombat, vasárnap a Szabadtéri.

Akkor is, és azóta is folyamatosan hallom, hogy miért nem a Sportcsarnokba lett megrendezve eső esetére a program. Első hallásra teljesen ésszerű a felvetés. Szerintem a jelen feltételek mellett ez nem megoldható.

A Sportcsarnok évek óta a nyári időszakban edzőtáborokat rendez ifjúsági válogatottaknak. Ha kéri a folyamatos munka megszakítását 6 napra egyáltalán nem biztos, hogy a következő alkalommal Marcalit választják. Sorban állnak a kihasználatlan csarnokok, hogy nekik legyen bevételük a nyári holt időszakban.

Tételezzük fel, hogy megoldott a dolog és szabad lenne a csarnok. Akkor le kellene filcezni a küzdőteret, bérelni kellene egy megfelelő színpadot, egy komplett világítási és hang rendszert. Továbbá legalább 6 napra fizetni a csarnok bérleti díját. Becslésem szerint legalább 500 000 Forint. A Fesztivál költségvetésének jelentős része lenne.

És ha nem esik az eső ? ...

Ps.: szívesen helyt adok, mások véleményének is ez ügyben!

Vágó Zoltán


2008.április 13.

Calypso ...

A szómeghatározásához a szótárakba kéretik felvenni: calypso=közösség...

Tegnap a kórus és barátai egy nagyszerű estén találtak sokadszor egymásra, talán egy kicsit másképpen. Az alkalom jellege volt más, mert a színvonal az a megszokott, példaszerűen professzionális.

Kettős cél vezérelte a művészeket, elsődlegesen: köszönet a közönségnek, és a támogatást meghálálva egy nagyszerű előadás bemutatása. Tehették volna hogy a már meglévő repertoárjukból adnak elő számokat, mi örömmel fogadtuk volna azt is! De nem! Hónapok óta próbálva, új darabokkal kényeztettek minket. Tehették volna hogy kevesebbet törődnek a terem díszítésével, de nem! Szinte báltermet faragtak a helyiségből! Tehették volna, hogy .. de nem tették! Voltak pincérek, bár mixerek, énekesek, színészek, dekoratőrök... Készültek, próbáltak, szerveztek, és lám az eredmény...

Nagyszerű este, kiváló szervezés, boldog közönség, és egy KÖZÖSSÉG ismét nagyszerűt alkotott! Köszönjük! Köszönöm!

Vágó Zoltán


2008.április 6.

 

Levelek ...

Nem értem, miért van az hogy megkeresek iskolákat egy udvarias levéllel, amiben kérem szíveskedjenek elküldeni nekem azon programok időpontjait, amelyek az intézményükben közérdeklődésre tartanak számot, - és nem kapok választ...

Nem értem miért van az, hogy a városban információt szerezni a történésekről.... szinte lehetetlen....

Nem értem, miért nem fontos nekik, az a napi több száz látogató aki megtiszteli a Marcali Portált .

Vágó Zoltán


2007. december 23. Hangversenyek ... | 2007. december 8. Kistérség ... | 2007. október 21. BAGLAS sirató ... | 2007. szeptember 19. Közterület ... | 2007. augusztus 26. A Tisztelt Nagyérdemű ... | 2007. augusztus 11. Fesztiválok ... | 2007. július 29. A " liget város"... | 2007. július 15. Nyugdíjasok ... | 2007. június 30. Színházban ... | 2007. június 23. A szakképzőről ... | 2007. június 7. Egyetértenek ... |