Térségi hírek ...

2011.
03.08
Állami normatíva, önkormányzati gazda
Somogyban öt köztestületi tűzoltóság van. Az állami normatívát az ellátott terület lakossági létszáma alapján kapják. A közfoglalkoztatás feltételeinek változásával sérülhet a fenntarthatóság. Ahol közcélú dolgozókat is bevonták tűzoltóknak, a megváltozott támogatási rendszer erőteljesen befolyásolja a helyzetet. Például nem mindegy, hogy az önkormányzatoknak egy státusz betöltéséhez csak 20 százalékot, vagy a teljes bér és járulékokat lefedő 100 százalékot kell biztosítani. A működési terület, a vonulási távolságok miatt lényeges, hogy megmaradjanak az önkormányzati önkéntes tűzoltóságok. Az még kérdéses, hogy a tűzoltóságok tervezett átalakítása befolyásolja-e a köztestületi rendszert is.

Díjátadások a Balatoni Szövetség közgyűlésén
A Balatoni Szövetség ezúttal Keszthelyen tartotta közgyűlését. Ezen a találkozón osztották ki a Balaton-díjakat. Farkas László vörsi polgármester, Basa István a Balatoni Fürdőegyesületek Szövetségének elnöke és a Balatoni Vízügyi Kirendeltség kapta meg a kitüntetést.

Jótékonysági bál Nemesdéden
A nemesdédi Szabó László Sándor csontvelő átültetésére és az otthoni steril lakrész kialakítására kezdtek gyűjtést a faluban. Magánszemélyek, a nemesdédi testület, civilszervezetek összefogásával, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat jótékonysági bált is szervezett, ahol a tombolabevételből, valamint más adományból összegyűlt pénzt ajánlották fel a családnak. Összesen 270 ezer forintot kaptak. A műtétre áprilisban kerül sor, a tervek szerint újabb gyűjtést is kezdeményeznek, mivel a költségeket csak részben fedezi az adomány, illetve a család jövedelme.

Tárgyalnak a niklai iskola jövőjéről
A legutóbbi testületi ülésen a niklai iskola működtetése is terítékre került. Az önkormányzat megpróbálja a bodrogi baptista egyházi iskola fenntartásába adni az intézményt az óvodával együtt. Ha a tárgyalások nem vezetnének eredményre a képviselő-testület egyhangúlag megerősítette azt a korábbi döntését, miszerint bezárják az iskolát. Ebben az esetben a jogszabályoknak megfelelően, időben tájékoztatják majd a szülőket is.

Német Nyelvi és Országismereti Verseny …

2011.
03.08
Jól szerepeltek a Berzsenyi Gimnázium diákjai a Német Nyelvi és Országismereti Versenyen. Hat kategóriában indult versenyzők közül országos 10. helyen (megyei 4.) végzett Ács Adriána 11.E/N osztályos tanuló. felkészítője: Felleginé Szalóczi Emese tanárnő volt. Az első megyei 10 közé jutott még Zajcsuk Liliána 10. E (9.hely) szintén Felleginé Szalóczi Emese tanítványa és Kakrik Alex 12.E/N osztályos tanuló Jandrics Róbert tanítványa. Infó: Bognárné Lázár Magdolna

24 órás úszás …

2011.
03.08
A keszthelyi Csik Ferenc tanuszodában Gönye Ferenc keszthelyi lakos kezdeményezésére 24 órás úszást szerveztek március 5-6-án.
Szombaton 10 órától vasárnap 10 óráig vehettek részt a Csik Ferenc tanuszodában azok az úszást kedvelők, akik ki szerették volna próbálni erőnlétüket. Az első keszthelyi 24 órás úszásra csoportban és egyénileg is lehetett nevezni. A rendezvényt Illés Fanni paraolimpikon nyitotta meg. A siófoki, háromszoros Qadriatlon Masters senior világbajnok, Mészáros András különleges vállalása nagy kitartást igényelt. Óránként 1 km-t úszott. Vasárnap délelőtt a legtöbbet úszó, a legfiatalabb, a legidősebb és a legnagyobb női illetve férfi csapat is díjat vehetett át. Marcaliból egy hölgykoszorú érkezett az úszópróbára. A Balaton-átúszást többször teljesítő Tóth-Pajor Olivia és Zákány Zita mellett a porecsi öbölúszásban jeleskedő Virág Sára is medencébe ugrott. A lányok fejenként 6,3 kilométert hagytak maguk mögött és megkapták a legnépesebb hölgycsapat címet is. A 24 km-t úszó Mészáros Úr szívesen beszélt figyelmetlenségének következményeiről. A 24 órás intenzív sportolás alatt elfelejtett folyadékot inni így a szervezete a kiszáradás tüneteit jelezte. Sem a hirtelen folyadékpótlás, sem a szauna nem segített. Egy rövid várakozási idő és 2 liter folyadék segítette a sportolót az úszás folytatásához. A sikeres program jövőre folytatódik, 2011-ben 50 fő úszott. Információ: Virág János. Köszönöm és gartulálok lányok!

Van költségvetése Marcalinak …

2011.
03.08
Marcali Város Önkormányzatának Képviselő-testülete ma délután soron kívüli képviselő-testületi ülést tartott. Ezen egyhangú szavazással elfogadta az Önkormányzat 2011. évi költségvetését. Ennyi a hír, de ez legfontosabb mai hír a Városunkban. Nehéz év, sok bizonytalanság előtt áll a Város, de ezeken az esetleges problémákon közös akarattal felül lehet kerekedni, ez a meggyőződésem.

GORDIUSZ MATEMATIKAVERSENY-2010/2011

2011.
03.07
Díjazott tanár, 2. helyezett csapatok a Gordiusz Matematikaversenyen a Gimnáziumból

A Gordiusz Matematika Tesztverseny a népszerű Zrínyi Ilona Matematikaverseny folytatása középiskolások számára. Az idei évben nem kis büszkeségére az iskolának, a 9., a10. és a 11. évfolyamosok a megye 2. legjobbjai lehettek csapatversenyben.(Azért is különös jelentősége van ezeknek az eredményeknek, mert a diákok együtt versenyeztek olyan iskolák diákjaival, ahol emelt óraszámban tanulják a matematikát.) A 9. évfolyam 2. helyezett csapatát Zajcsuk Liliána (egyéni 9.hely), Várfalvi Dániel és Ősz Gábor alkották Felkészítő tanáraik: Bodóné Bartik Mária és Káplár Veronika tanárnők. A 10. osztályos csapat tagjai: Szűcs András (egyéni 6. hely), Hajdu Péter (egyéni 9.hely), Horváth Olivér voltak. Felkészítőjük Bognárné Lázár Magdolna tanárnő. A 11. osztályos kategória 2. csapat helyezettjei: Mánfay Fanni (egyéni 4. hely), Kakrik Alex (egyéni 6. hely), Mohari Martin (egyéni 7. hely) voltak, rajtuk kívül még Fekete Zoltán (8.hely) és Dudás Gergő (10. hely) is az első 10-ben végzett. Őket is Bognárné Lázár Magdolna készítette fel a versenyre. A kaposvári díjkiosztó ünnepségen a gimnáziumi tanárok közül 3 tanárt díjaztak a megyében, két Táncsicsos tanár mellett Bognárné Lázár Magdolnát, a Berzsenyi Dániel Gimnázium tanárát 10 tanulója sikeres felkészítéséért. Információ: természettudományi munkaközösség. Gratulálok!