Színész válogató ...

2009.
10.16
A művelődési házban ma délután meghallgatást tartottak színjátszás iránt érdeklődő gyermekeknek. A Marcali Kulturális Központ és a kéthelyi Árnyékban Alapítvány közösen benyújtott, nyertes pályázata (Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében - TÁMOP 3.2.3) az iskoláskorú gyerekeknek teremt lehetőséget arra, hogy megismerhessék a színház varázslatos világát. A mai meghallgatáson Bartókos Tamás színész-rendező, Járóka Judit zeneművész, Petri Ágnes drámapedagógus ismerkedett a gyermekekkel. A gyerekek pedig bemutatták az alkalomra tanult verset, prózát. Novembertől kis csoportokban, a nevezett művészek vezetésével lesznek a foglalkozások. A cél jövő nyáron előadni a Légy jó mindhalálig című musicalt.

A gyermekek esetében súlyosabb lefolyású az influenza ...

2009.
10.16
A gyermekek esetében súlyosabb lefolyású az influenza. Valószínű, hogy az öregebbek védettek a vírussal szemben. Az influenza vírusok sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a kiskorú gyermekek esetében ugyanis az első influenzás megbetegedés súlyosabb lefolyású az utána következőknél, így az ő esetükben rendkívül fontos a megelőzés.

Az új H1N1 is abból az A típusú influenzavírusból módosult tovább, amelyik generálisan a legtöbbször betegíti meg az emberi szervezetet. Az évszázadok során számos mutálódott vírus ütötte fel a fejét, ezek közül a spanyolnátha volt az a világjárvány, amely a hozzávetőleges adatok szerint közel 20-40 millió ember életét követelte.

A kiskorúak esetében rendkívül fontos a megelőzés, és az influenza elleni védőoltás“ - Dr Mészner Zsófia, OGYEI, főigazgató, gyermek oltási szaktanácsadó. A Sanofi Pasteur szakemberei szerint még megjósolni sem lehet, milyen genetikai változások következhetnek be a H1N1 vírustörzsben, mennyire alkalmazkodik majd az emberei szervezethez, ezért fontos, hogy mindkét oltást használjuk, a szezonális és a Pandémiás védőoltást is.

Felállították a toronydarut ...

2009.
10.16
A jelek szerint nem lassítanak a Hotel MEDICAL építői. Ma délután arra figyeltem fel, hogy az építkezésen felállítottak egy toronydarut. Mindeközben ahogyan látom, a vasbetonszerelés folyamatos és a betonszivattyú is megjelent ma délután. Az építkezés jelenlegi szakaszában az „alagsori” két emeletet építik, aminek része a fedett uszoda, és a medencéhez kapcsolódó szabadtéri kiúszó. Az ívelt részek zsaluzása nem egyszerű feladat, speciális zsaluelemek és szakértelem szükséges hozzá. Ahogyan informálisan értesültem, a szakemberek egy most elkészült szálloda építkezéséről érkeztek. Ha jól tudom: a Balneo Hotel Zsori Thermal & Wellness szállodát építették utoljára.