Épül a Vásár ...

2009.
09.15
Délután már a kiállítók is elkezdenek beköltözni, igaz a Somogyzsitfai Szakiskola már kora délelőtt elkezdte felállítani a standját, a többiek csak ma délután és holnap kezdik standjaikat elkészíteni. Sokan lesznek az idén a vásárban a kiállítók, elmondható az is, hogy valóban nemzetközi lesz a vásár. Öt országból érkeznek kiállítók reméljük, újra megjelennek majd mások is! Ebben az évben a cirkuszi sátor helyett a fesztivál idején bevált 1000 négyzetméteres rendezvénysátrat bérelték ki a vásár idejére. Két színpad lesz benne, a „nagyszinpad” a focipálya felöli végén, illetve lesz egy kisszínpad is a sátor közepén. Az időjárás előrejelzés is módosult szerencsére, most már jó időt prognosztizálnak! Reméljük így lesz!

Lengyel kapcsolat ...

2009.
09.15
Ez év júniusában jártak nálunk a lengyelországi Krotoszyn járás képviselői, és a két kistérség együttműködési megállapodást kötött. Az elmúlt héten Sütő László a Kistérségi Tanács vezetője, delegáció élén viszont látogatáson járt Lengyelországban. A találkozó során, megállapodásokat kötöttek a további együttműködés tartalmi vonatkozásában. Ennek eredményeként, jövőre a már hagyományosnak nevezhető tűzoltóversenyünkre érkezik egy csapat lengyel tűzoltó, már az idei vásárban is – igaz csak jelképesen – kiállítanak a lengyel barátaink. Jövőre egy a Krotoszyn járásban működő nagy cég is kiállít nálunk, amellett hogy a járás is bemutatja turisztikai kínálatát. Általános Iskolai és Gimnáziumi diákcserékről is megállapodtak, továbbá a VI. Eurofolk Fesztiválra is érkezik egy lengyel együttes testvér kistérségből. A képeket köszönöm Somogyi Magyar Józsefnek, Somogysámson Polgármesterének!

Vidékfejlesztési támogatás ...

2009.
09.15
Hazánk számára az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapban (EMVA) 2007-2013. évek között mintegy 1.300-1.400 milliárd Ft forrás áll rendelkezésre az agrárium, a vidéki térségek és környezet fejlesztésére. Országosan a 2013-ig rendelkezésre álló EMVA támogatások mintegy 2/3-ára, azaz csaknem 850 milliárd Ft vidékfejlesztési támogatásra irányuló igénybejelentés történt. A támogatási szerződéssel lekötött EMVA forrás jelenleg 470 milliárd Ft-ra tehető. Az elkövetkezendő hónapokban több tucat támogatási jogcím – mint például a fiatal mezőgazdasági termelők induló-, állattartó telepek-, illetve a kertészet korszerűsítésének-, a gazdaságátadás-, a falumegújítás és fejlesztés támogatása, stb. – meghirdetése várható. Fontos, hogy a versenyképesség növelésére, a környezettudatos gazdálkodásra és a vidékfejlesztésre törekvő jogosultak időben informálódhassanak a tervezett intézkedésekről. Így hatékonyabb felkészüléssel várhatóan minél szélesebb körben biztosított lesz a benyújtásra kerülő támogatási kérelmek tartalmi és formai megfelelése. – közölte Varga Gábor, a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója.

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ ...

2009.
09.15
2009. szeptember 15.-én tartottak sajtótájékoztatót a DDOP-2007-5.1.3/C „A közlekedés biztonságát javító fejlesztések az országos közúthálózat települések belterületét érintő átkelési szakaszain” című pályázat felhívás keretében megvalósult, „68-as országos főút Marcali átkelési szakaszán a Szigetvári – Széchenyi útkereszteződésben lámpás csomópont kialakítása, valamint a Kossuth – Rákóczi útkereszteződésben sávszélesítés és lámpás csomópont akadálymentesítése tárgyában”. A tájékozatón Arany Attila projektfelelős ismertette a fejlesztés főbb műszaki és pénzügyi paramétereit, a megvalósítás szakaszait, valamint az eredményes projektzárásig és záró elszámolásig hátralévő feladatokat. A beruházás klasszikus értelemben tehát megvalósult, azonban a forgalomba helyezési engedélyezési eljárás hosszadalmas folyamata még hátravan, amely akár 4-5 hónapot is igénybe vehet, s csak a jogerős engedélyek birtokában zárható le az EU-s projekt. Néhány adat összefoglalva:

- Kivitelezés ideje: 2008. 12. 20. – 2009. 06. 30.
- Tervezett projektzárás: 2010. április
- EU-s és Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 40 millió forint
- Önkormányzati saját forrás: 5,5 millió forint