December 29, 2001 4:20

Somogyi sportlegek

Ezrek ünnepelték a bajnok kosarasokat - Kiss sem tudott nagyot alkotni

Az év vége mindenhol a számvetés készítésének, az emlékezetes, nagy pillanatok felidézésének az ideje. Nincs ez másként a sportban sem. 2001-ben is számos olyan somogyi esemény volt, amelyekről még sokáig beszélünk majd; ezeket próbáltuk most csokorba gyűjteni. Apró szépséghiba, hogy nem mindig a nagy győzelmek, rekorddöntések miatt váltak főszereplőkké megyénk sportolói és csapatai...


Szurkolók ezrei ünnepelték a bajnoki címet szerzett Klíma-Vill Kaposvári KK kosárlabdacsapatát

Az év ünnepe. Több ezer örömittas szurkoló várta május 24-én este Kaposváron a Kossuth téren a Paksról győztesen hazatérő Klíma-Vill Kaposvári KK férfi kosárlabda-csapatát. A Földi Sándor edző által irányított népszerű együttes a bajnoki címmel és a Magyar Kupa-ezüstéremmel a somogyi kosárlabdasport legszebb fejezetét írta. Az év bulija ezzel korántsem ért véget, hiszen még napokig ünnepelt együtt játékos, edző, vezető és szurkoló.

Az év sérüléshulláma. Nincs szerencséje ősszel a Klíma-Vill Kaposvári KK gárdájának. Előbb október 24-én Lengyelországban a pruszkówi Koracs Kupa-visszavágón Varga Roland szenvedett súlyos sérülést, majd három nappal később, a Naturtex-Szedeák elleni hazai bajnokin Filipovics Gordan, december 1-én pedig Braniszlav Dzunics dőlt ki a sorból. Ennek ellenére a kaposvári alakulat keményen tartja magát a bajnoki sorozatban, s a Koracs Kupa januári folytatását is szép reményekkel vár(hat)ja.

Az év szurkolói. Hét mindenre elszánt kaposvári szurkoló vállalta, hogy elkíséri kedvenc kosárcsapatát a somogyi megyeszékhelytől mintegy ezer kilométerre fekvő lengyel Pruszkówba. Lakatos Attila főszurkoló és társai jutalmul egész szezonra (és névre) szóló bérletet kaptak a Klíma-Vill Kaposvári KK vezetőitől.

Az év (ki)ütése. Február 2-án játszották Kaposváron a Meló-Diák KK-Marley FKSE Szekszárd NB II-es férfi kosárlabda-mérkőzést, ahol a kaposvári együttes játékosa, Szabó Balázs nemes egyszerűséggel kiütötte az egyik szekszárdi kosarast. Az eredmény: a kaposvári "Rodmant" három évre eltiltották mindenféle sporttevékenységtől.

Az év talpra állása. Kisebb fajta csodát művelt a Kométa-Kaposvár férfi röplabdacsapata májusban a bajnoki döntőben. A három győztes ütközetig tartó párharcban már 2-0-ra vezetett a Dunaferr SE, s a negyedik találkozón is nyerte az első két játszmát az újvárosi gárda. Demeter György edző együttese innen tudott talpra állni, s immár a hetedik bajnoki címét ünnepelhette.

Az év "kirándulása". Igencsak emlékezetesre sikerült a Kométa-Kaposvár azerbajdzsáni kirándulása október közepén. Az Élcsapatok Európa Kupája selejtezőjében a bakui visszavágón nem az ellenféllel - a kaposvári meccshez hasonlóan idegenben is sima 3-0-ra nyert a kaposvári együttes -, hanem a körülményekkel voltak komoly gondok. Az egész társaság vírusos gyomorfertőzést kapott, a csapat válogatott centere, Gelencsér Balázs pedig - Gelle József gyúró társaságában - pár nappal "meghosszabbította" kinttartózkodását, miután annyira rosszul lett, hogy kórházba kellett szállítani.

Az év visszatérője. Decemberben új játékossal erősített az NB I-es BITT Kaposvári Női RC; az egykori 28-szoros válogatott Halász Márta több mint öt évet töltött Svájcban, mielőtt újra visszatért a somogyi megyeszékhelyre.

Az év "edzőfalója". Ebben az évben nem kevesebb, mint négy - egészen pontosan öt - edző váltotta egymást a Kaposvári Rákóczi FC NB I "B" csoportos labdarúgócsapatának a kispadján. Januárban a Bőzsöny Jánost felváltó Őze Tibor irányításával kezdődött meg a felkészülés. Az ismert szakembernek - és segítőjének, Futó Tamásnak - augusztus végén a Siófok FC elleni idegenbeli győztes somogyi rangadó után köszönték meg a ténykedését, majd Kiss László következett. Mi-után Kiss sem alkotott nagyot Kaposváron, így 11 mérkőzés után neki is mennie kellett. A csapatot az utolsó három mérkőzésre a Rákóczi egykori NB I-es játékosa, Prukner László készítette fel, majd decemberben kinevezték Keszei Ferencet.

Az év zakója. Augusztus 18-án játszották Kaposváron a Rákóczi FC-Industrie FC Marcali somogyi labdarúgó-rangadót. Miután a vendégeknek mondhatni szinte minden támadása góllal zárult, így megsemmisítő, 7-2 arányú marcali győzelem lett a találkozó vége. Őze Tibor edzőnek ezzel meg is lettek számlálva a (kaposvári) napjai; egy héttel később szerződést bontottak a szakemberrel.

Az év menetelése. Két rekordot is tart az Industrie FC Marcali NB I "B" csoportos labdarúgócsapata. Az összes NB I-es és NB I "B" csoportos együttes közül a marcali gárda tudta megőrizni a legtovább a veretlenségét. A Menczeles Iván edző által irányított alakulatot kerek 10 fordulón át senki sem tudta legyőzni; először csak október elején, az örök mumus Százhalombatta otthonában maradt alul a marcali társulat egyetlen góllal. A másik rekord: hazai pályán 19 fordulón keresztül, azaz mind a mai napig nem talált legyőzőre a társaság. S hogy a ráadás se hiányozzon; az NB I "B" Nyugati csoportban a Marcali szerezte a legtöbb, szám szerint 44 gólt.

Az év legpechesebb csapata. Nemigen ment ősszel a Szenna Pack Zselic SC Kaposvár NB I női "A" csoportos asztalitenisz-csapatának; a nyáron meggyengült együttes mind a kilenc mérkőzését elveszítette, s így "sikerült" pont nélkül zárnia az őszi félévet.

Az év éremhalmozója. A szeptember elején Egerben rendezett uszonyos és búvárúszó Európa-bajnokságon mindenki egy kaposvári fiatalemberről, Vinkler Péterről beszélt. A Kaposvári Középületkivitelező-Adorján SE remek sportolója négy egyéni számban is dobogós lett, s a váltó tagjaként is szerzett egy ezüstérmet. Mint utólag kiderült, ráadásként két számban még előrébb is léphet(ett). A legismertebb magyar búvárúszó, Savanya Norbert - aki két számban is Vinkler előtt végzett - ugyanis doppingolt; így a kaposvári versenyző 1500 méteres uszonyos úszásban szerzett ezüstérme aranyra, a 800 méteres uszonyos úszásban szerzett bronzérme pedig ezüstre "változott".

Az év erőművésze. Az idén sem tudta senki legyőzni a Lelle GYM 100 kg-os erőemelőjét, Ónozó Szabolcsot. A somogyi sportoló előbb augusztusban Lettországban a fekvenyomó-Európa-bajnokságon, majd a két hete Új-Zélandon rendezett világbajnokságon szerzett súlycsoportjában aranyérmet; az EB-n beállította, a VB-n pedig megdöntötte saját világcsúcsát.

Az év utazója. A szeptemberben New Yorkban rendezett sebességi autómodellező világbajnokságon részt vett Bogdán Endre, a Kaposvári Textiles-Kaposfil MK örökös magyar bajnoka is. Az amerikai metropolisz ellen végrehajtott terrortámadás miatt azonban napokat kellett várnia a New York-i repülőtéren arra, hogy hazatérhessen.

Az év győzelme. A július 8-án Fonyódon rendezett VIII. Syma Triatlon Balaton Nagydíj Bomba! középtávú országos bajnokság és nyílt nemzetközi verseny hatalmas meglepetéssel zárult; Hóbor Péter legyőzte a Magyarországon egyeduralkodónak számító, másfél évtizeden át (!) veretlen Kropkó Pétert.

Az év rekordja. Ha Balaton-átúszás, akkor (újabb és újabb) rekorddöntés. A július 28-án rendezett, Révfülöp és Balatonboglár közti, több mint öt kilométeres össznépi balatoni úszópartin 9441 (!) bátor próbázó vett részt.

Összeállította:
Fenyő Gábor

felDecember 24, 2001 5:32

IX. Táncsics gimnázium-Somogyi Hírlap Kupa


Kaposvár

A marcali Tóth Trans együttese nyerte a kilencedik alkalommal kiírt Táncsics gimnázium-Somogyi Hírlap Kupa nemzetközi (pénzdíjas) kispályás teremlabdarúgótornát.

A helyosztó mérkőzésekkel ért véget tegnap a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium tornacsarnokában kilencedik alkalommal rendezett kispályás teremlabdarúgó-torna. Délelőtt kialakult a legjobb 16 mezőnye, ezt követően már egyenes kieséses rendszerben folytatódott az összecsapássorozat.

Az igen színvonalas csatározások szokás szerint telt ház előtt zajlottak. A döntő előtt a Rákóczi Focisuli növendékei arattak sikert és nagy tapsot kaptak a táncsicsos aerobikosok is, akik a kaposvári látványsport-fesztivál közönségdíjasai voltak. A negyven csapat részvétele mellett zajló háromnapos torna eredményhirdetésekor kiosztották az értékes különdíjakat is.

A legjobb mezőnyjátékos Károlyi Sándor (Bombar-dier Pub FC), a legjobb kapus: Németh Viktor (Tóth Trans), míg a gólkirály Szanyó Károly (Nagyhús) lett. A végeredmény: 1. Tóth Trans (Marcali), 2. Bombardier Pub FC (Kaposvár), 3. Nagyhús (Csurgó), 4. Godzillák (Kaposvár).

Kun

fel

December 22, 2001

Ismét sikeres évet zátak a marcali labdarúgók

December 12-én, szerdán a Sport utcai klubszékházban tartotta évadzáró közgyűlését a Marcali IFC labdarúgó csapata. Varga László technikai igazgató röviden értékelte az elmúlt időszakot. Az utóbbi négy év évzáróin mindig elhangzott: "A marcali foci eddigi legnagyobb sikerét értük el." Ez a mondat most amikor a marcali labdarúgás valóban sporttörténeti sikert ért el különösen helytálló.

Menczeles Iván vezetőedző rövid szakmai értékelésében már nemcsak pozitívumok szerepeltek. A Kőrösi András készítette számítógépes statisztika és a vezetőedző véleménye rámutatott néhány javítani való hiányosságra is.

Dr. Sütő László polgármester köszönetet mondott a csapatnak az ez évi teljesítményért: Szerény körülmények között vizsgázott kitűnőre a marcali együttes - valamint elmondta, hogy a jövőben az lndustrie Elektrik Kft. a költségvetés egy harmadát biztosítja, míg a Városi Önkormányzat az inflációval növelt összeggel támogatja a csapatot. Hangsúlyozta még, hogy jövőre megkezdődik a stadion felújítása.

Az évzáron a marcali B-közép is képviseltette magát, ezúttal is ők készítették a vacsorát. A labdarúgók nevében Bozsó Ferenc csapatkapitány mondott köszönetet a szponzoroknak és a szurkolóknak.

A felkészülés a tavaszi szezonra január 9-én az alapozással kezdődik, majd februárban Porecsbe utazik a gárda edzőtáborba.
Varga László technikai igazgató nem titkolta, hogy a jövő évi cél a bajnoki cím megszerzése.

A mai fociban Marcali egy szigetet jelent, a labdarúgás jelenlegi helyzetében különleges szerepe lehet az olyan városoknak, ahol pozitív a sportág helyzete. Ilyen pedig kevés van.

(Samu László)

fel

December 23, 2001Kutor Györgyi nélkül nincs meccs Marcaliban

A Marcali Városi Televízióba látogatók Kutor Györgyivel (23) találkozhatnak először. Néha az új betérő bizony még azt is elfelejti, hogy miért is érkezett ha a titkárnővel beszélget. A marcali lány a Somogyország szépe választáson döntőbe jutott, nem tartozik az átlagos megjelenésű hölgyek közé.

- Ebben a bajnoki szezonban az NB. I/B-s labdarúgó mérkőzések műsorközlőjeként a Marcali csapat valamennyi találkozóját láthattam-kezdi a beszélgetést Györgyi, - így aztán a foci áll a legközelebb hozzám a sportok közül.

-A Somogyország Szépe választás döntője változtatott-e az eddigi életvitelén?

- A nagynéném biztatására jelentkeztem, nem gondoltam, hogy döntőbe jutok, és csak szórakozásnak, egy jó poénnak fogtam fel a dolgot. Az életvitelemen pedig semmit sem változtatott a szépségverseny.

- Milyen sportágakat kedvel a focin kívül?

- A kirándulás és a kerékpározás jelent számomra mozgást. Nagyon szeretek autót vezetni, de ez inkább csak hobby, mint sport. A barátommal nyáron sokszor kerékpárral megyünk a Balatonra, erre Marcaliban többen is vállalkoznak.

- További tervei?

- Nekem a munkám a legfontosabb, mert szeretem amit csinálok. Többször lehetőségem nyílik arra, hogy riportérként is kipróbáljam magam, illetve narrátorként mondjak a műsorokhoz. Ezek nedig szerepelnek távlati terveimben is.

fel


 
Vágó Zoltán 1998 - 2002