Sokat érő egy pont

Lombard FC Tatabánya-Industrie FC Marcali 1-1 (1-1)

Nagyon értékes ponttal térhetett haza tegnap este az Industrie FC Marcali NB I "B" csoportos labdarúgó-csapata az elmúlt bajnoki szezonban még élvonalban szerepelt Lombard FC Tatabánya otthonából.

Tatabánya

A marcali együttesnek sikerült meglepnie a hazaiakat; az első tíz percben két nagy helyzetet is elhibáztak a vendég somogyiak. Később magára talált a Lombard FC, ám a játékosai határozatlanok voltak a kapu előtt; a teljes képhez tartozik, hogy az Industrie FC Marcali "portása", Németh Viktor többször is bravúrosan hárított. A vendégek egy szép góllal szereztek vezetést, amelyet csak a félidő lefújása előtti percekben tudtak kiegyenlíteni a házigazdák.

A második játékrészben mezőnyfölénybe került a Lombard FC, a Marcali pedig a kontrákra épített. Az utolsó húsz percben csak elvétve tudták a felezővonalat átlépni Kozarekék, mégis sikerült egy pontot elvinniük a tavaly még élvonalban szerepelt Lombard FC Tatabánya otthonából.

Így játszottak

Tatabánya, 800 néző. V.: Kiss B. (Ábrahám, Nyekita).

Lombard FC Tatabánya: Balogh T. - Szűcs, Farkas V., Farkas A. - Kiss, Letenyei, Véber, Jeremejev, Schafranek - Tüske, Pekovics. Edző: Ebedli Ferenc.

Industrie FC Marcali: Németh V. - Soós, Pasics, Kovácsevics - Farkas N. I., Máté, Sallai, Duli, Buzás - Piri, Kozarek. Edző: Menczeles Iván.

Csere: Jeremejev helyett Obradovics a 42. percben, Kiss helyett Süveges a szünetben, Pekovics helyett Kincses az 59. percben, Duli helyett Nokta a 80. percben, Piri helyett Szabadi a 81. percben, Kozarek helyett Makszimics a 90. percben. Sárga lap: Duli a 38. percben, Pekovics a 41. percben, Letenyei a 75. percben, Németh V. a 80. percben, Nokta a 88. percben.

Gólszerzők: Pekovics (a 45. percben 11-esből), illetve Kozarek (a 25. percben).
Szögletarány: 10-5 (3-2).

Jók: Szűcs, Farkas V., Farkas A., Letenyei, Véber, illetve Németh V. (a mezőny legjobbja), Soós, Pasics, Kovácsevics, Máté, Sallai, Buzás, Kozarek.

Ebedli Ferenc: - Azért nem nyertünk, mert a csatáraink háromszor álltak szemben Németh Viktor kapussal, s egyszer sem tudtak betalálni.

Menczeles Iván: - Nehéz mecscsen vagyunk túl. Úgy érzem, az egy pontra rászolgáltunk.
Molnár József

fel

Élsport helyett a sportolók orvosa. Több sportoló családot szeretne a marcali sportorvos

Legtöbbször kerékpárral érkezik. A kispályás fociban "nem színezik a játékot", viszont nagyon megbízható. Dr. Tripkovici Zsoltnak az egyetem megkezdése előtt a román labdarúgó első osztályból is ajánlottak szerződést.

A sporttal úszóként ismerkedett meg, majd vízilabdázott, atletizált, cselgáncsozott. A labdarúgó karrier helyett a marosvásárhelyi orvosi egyetemet választotta. Utoljára 34 évesen volt igazolt sportoló, akkor a Marcali Kiokusin Karate Klub versenyzőjeként.

Az Industrie FC Marcali labdarúgóinak szőcsénypusztai edzőtábora komplex orvosi vizsgálattal kezdődött. A marcali sportorvossal itt beszélgettünk.

- Az egyéni teljesítményfokozás lehetőségei csak pontos fizikai és erőnléti vizsgálatok után állapíthatók meg. Egy edzőtábor nemcsak a labdarúgóktól, de minden résztvevőtől, így a sportorvostól is komoly munkát követel. Szerencsére a vezetőktől teljesen szabad kezet kaptam, így például az étrend összeállitásánál nem kellett anyagi szempontokat figyelembe vennem.

- A labdarúgóknál, úgy tűnik, javultak a sportorvos lehetőségei.
- Az egyesületnél egy új orvosi szobát alakítottak ki, ahol szélesebb körű orvosi vizsgálatok elvégzésére van lehetőség. Új műszerek és segédeszközök alkalmazásával, mint például a Bioptron lámpa, lényegesen javultak a sportorvosi munka fel tételei.
- Szinte valamennyi marcali sportrendezvényen találkozhatunk.
- Csapatorvosi teendőim vannak a kézilabdázóknál, a birkózóknál és a labdarúgóknál, így ezeken a versenyeken természetesen kötelezően részt veszek. Meghívást kapok évente olyan országos és nemzetközi szintű tömegsport rendezvényekre is, mint a fonyódi triatlon Balaton Nagydíj, vagy a Balaton átúszás.

- Melyik a kedvenc sportága? -
Már orvosi szemmel figyelem az eseményeket, ezért nem állítok fel sorrendet. Az amatőrök számára kidolgozott kondicionáló programok és életmód szaktanácsadás, vagy a betegcsoportok mozgásprogramjának kialakítása ugyanolyan fontos számomra, mint a város élsportolóinak egészsége.

A családom és a saját egészségemre is odafigyelek, valamennyien rendszeresen sportolunk, a gyerekek úsznak és atletizálnak, de mindannyian szívesen pattanunk kerékpárra. Azt szeretném, ha egyre több család hozzánk hasonlóan sportos életet élne, így a preventív munkának lenne nagyobb szerepe a gyógyítással szemben.N É VJ E GY:
Név: Dr. Tripkovici Zsolt
Nagyvárad, 1963
Sebész szakorvos, sportorvos
Felesége: dr. Szabó Réka, gyermek pszichiáter Két kislányuk: Imola (12) és Melinda (10)

(Samu László, Somogy Sportja 2001.07.31.)

 

fel

Somogy Sportja 2001. július 31.

A komoly munka meghozta gyümölcsét Marcaliban Utánpótlás torna helyszíne lesz a somogyi kisváros

Az elmúlt évi bajnokság őszi idényében a kvalifikációs bajnokság során kiváló eredményeket ért el a Marcali Industrie FC gárdája, és így biztosította helyét az NB IB-ben. A rajt nem sikerült jól az együttesnek és hamar összeszedtek négy vereséget. A téli szünet éppen jókor jött az egyesületnek ahhoz, hogy rendezze sorait és megújult erővel küzdve megkapaszkodhasson a második vonalban. A csapat élére új vezetők érkeztek akik komoly elképzeléseket tárva a labdarúgók elé alaposan felkavarták az állóvizet. A jól sikerült tavaszi szezon után Molnár Istvánt ügyvezető elnököt kérdeztük az elmúlt szezon tapasztalatairól.


- Milyen körülmények uralkodtak a csapatnál, amikor átvették az egyesület irányítását?
- A csapat irányítását a tavaszi szezonban vettük át. Ekkor a Marcali Industrie FC neve mellett a lejátszott négy mérkőzésből négy vereség állt. A kezdetkor úgy gondolkoztunk, hogy ez a csapat jóval többre képes mint amit a táblázat mutatott. Megfelelő felkészüléssel, csapatszerkezet kialakításával a keret alkalmasnak tűnt a másodosztályban való maradásra.

A tavaszi rajton aztán egy kiadós vereséggel kezdtünk a Pécsi MFC ellen. A hazai fiaskó után azonnal leültünk a játékosokkal beszélgetni, aminek szerencsére meglett a foganatja, hiszen a következő fordulóban ha nem is nyertünk, de legalább "pontosan" tudtunk hazatérni Dorogról.

Úgy érzem, az is közrejátszott a tavaszi menetelésünkben, hogy a csapat működtetésére megalakult az IFC Marcali Kft, mely kezelte az elmúlt időszakban kialakult bizonytalan pénzügyi helyzetet is. Így megteremtetődtek az eredményes munka anyagi feltételei is.

A játékosok elkezdtek hinni abban, hogy az újonnan felálló vezetőség, és a körülmények alkalmasak arra, hogy Marcaliban NB I/B-s együttes maradhasson. A dorogi mérkőzés azért is mérföldkőnek tekinthető, mert mikor a játékvezető lefújta a 2-2-es döntetlennel végződött mérkőzést, nemcsak én, hanem a játékosok is elhitték, hogy végre csapat lettünk.

Ezután felnőttünk a feladatokhoz, és nem volt megállás. Mindenki kitette szívét-lelkét a pályán, küzdött, óriási fegyelem uralkodott a csapaton belül, így az eredmények sem maradhattak el. Egy két megingásunk volt csak, de jobbára csak azokon a mérkőzéseken ahol nem igazán tervezhettünk pontszerzést.

Annál figyelemre méltóbbak azok a "skalpok" amelyeket sikerült a tavasszal begyűjtenünk. Elsőként a Rákóczi ellen megvívott kaposvári és hazai mérkőzéseinkre gondolok, de nagy fegyverténynek tartom a Siófok elleni 5-0-at és a bajnok Haladás elleni 2-2-es döntetlennel végződött mérkőzést is.

A bajnoki hajrára így már nyugodtan készülhettünk, hiszen tizenkét pontra voltunk a kieső, és kilenc pontra az osztályozós helytől. Az utolsó három mérkőzésen pedig olyan hangulatba és olyan miliőbe kerültek a srácok, amely garancia volt a sikeres folytatáshoz.

-A sikeres tavasz után hogy telt a rövid felkészülés a következő szezonra? Milyen elvárásokat fogalmaztak meg a csapat számára a következő bajnoki évadra?
- A rövid szünetben - mint minden csapatnál - nálunk is megpezsdült az élet, hiszen megkezdődött az átigazolási időszak. Örömteli, hogy tölünk senki sem igazolt el, csak olyan labdarúgók voltak akik fegyelmi okokból illetve gyengébb teljesítmények miatt kellett távozniuk a csapattól.

A távozókat sikerült pótolnunk és a Kispest Honvéddal a már meglevő szoros kapcsolatot még szorosabbá téve, azt hiszem, hogy komoly mértékben sikerült megerősítenünk a már tavasszal is jól szereplő csapatunkat.

A terveinkről annyit mindenképpen el kell mondanunk, hogy csapatunknak nincs, és nem is lehetnek előrébb lépési elképzelései, de azt hogy a másodosztályban az 1-6. hely valamelyikén végezzen a gárda, azt joggal elvárhatjuk.

A bajnoki jó szereplés mellett természetesen a Magyar Kupában is szeretnénk helyt állni, és minél tovább menetelve jó eredményeket elérni.

-A tavasszal már felreppent a hír, hogy a stadionrekonstrukciós program keretében Marcaliban az elsők között kezdik meg a beruházásokat. Elkészültek-e a tervek és milyen fázisában van jelenleg az ezirányú munka?

- A tervek elkészültek és a munka is már elindult. A városi stadion felújitásával párhuzamosan az idén önkormányzati tulajdonba került Latinca pályán is megmozdul az élet, hiszen szeretnénk elérni, hogy Marcalinak kettő - bajnoki mérkőzések lejátszására - is alkalmas pályája legyen. A felújításra visszatérve, mintegy 3-5 ezer nézőt befogadó stadion tervei készültek el, melynek keretében nemcsak a gyepszőnyeg, hanem a kiszolgáló infrastrukturális létesítmények is megújulnak. Ha a tervek valóra válnak akkor ez a sportlétesítmény egy kis "gyöngyszeme" lehet a tizenegyezres lakosú Marcalinak.

- A jövő héten nagyszabású ifjúsági labdarúgó torna egyik helyszíne lesz Marcali. Hogyan esett a szervezőknek Marcalira a választásuk és milyen mérkőzéseket láthatnak a somogyi sportbarátok?

- A Magyar Labdarúgó Szövetség már hagyományosan minden évben megrendezi a 17 éves korosztály számára ezt a nagyszabású nemzetközi tornát, melyre az idén nyolc csapat adta le nevezését. A megmérettetésnek eddig Ráckeve adott otthont, de a vezetők ezévben váltottak és Keszthely központtal, egy új régióban rendezik meg a mérkőzéseket.

A magyar válogatott az "A" csoportba került, ellenfelei Ausztria, Izrael és Jugoszlávia lesznek. A csoportmérkőzések után a csoportok azonos helyein végzett együttesek mérkőznek majd a végső helyezésekért.

Marcali városa három mérkőzés megrendezésére kapott megbízatást. Örömteli, hogy a válogatottunk talán legnagyobb csoportbéli riválisával vívandó mérkőzésére is nálunk kerül sor. Az együttesben megyénket Molnár Máté kapus képviseli majd, aki hazai környezetben is bemutatkozhat a válogatott hálóőreként a közönségnek.

A centenáriumi 21. nemzetközi torna egyébként főpróbája a következö hónapban hazánkban megrendezésre kerülö korosztályos Európa bajnoki selejtezőnek. A városban nagy a várakozás előzi meg a tornát, aminek mérkőzéseire a belépés díjtalan lesz. Minden szurkolót és sportbarátot szeretettel várunk a torna mérkőzéseire.

A MAGYAR VÁIOGATOTT MÉRKŐZÉSEI
július 31. kedd 17.30 Tapolca Izrael-Magyarország
augusztus 1. szerda 17.30 Marcali Magyarország-Jugoszlávia
augusztus 3 péntek 17.30 Keszthely Magyarország-Ausztria

MARCALIBAN RENDEZIK TOVÁBBÁ:
július 31. kedd 17.30 Csehország-Horvátország
augusztus 3. péntek 17.30 Svájc-Csehország

fel

 
Vágó Zoltán 1998 - 2002