Karácsonyi gondolatok

Óracsörgés, zuhanyozás, reggeli, munka, munka, munka, délutáni vásárlás, vacsorafőzés. Óracsörgés, zuhanyozás, reggeli, munka, munka, munka, délutáni vásárlás, vacsorafőzés. Óracsörgés, zuhanyozás, reggeli. Ismerős ugye? Rettenetes ez a monoton élet, amire a saját magunk által teremtett elvárásuk kényszerítek bennünket.

Valószínűleg kevés olyan ember van közöttünk, aki ezt örömmel csinálja, örömmel száll be a hétköznapok taposómalmaiba, hogy aztán csak hajtsa, hajtsa megállás nélkül. Mert mindannyian szeretünk kiszállni. Megállni egy kicsit, és csak úgy lenni.

Sokan sokféleképpen definiálták már az ünnep fogalmát, misztikus célokat magyaráztak bele, de az ünnep valódi célja az, hogy lehetőséget ad a kiszállásra. Gondoljunk bele, milyen lenne az élet karácsony, szilveszter, születésnap, húsvét, nyaralás, stb. nélkül. Lenne szabadnapunk, de nem lennének ünnepek.

A földön egyetlen állatfajta sincs - csak az ember -, amelyik olyan buta, hogy az egész életét végigdolgozza, csak azért. hogy körbevegye magát "haszontalan" dolgokkal, amikre tulajdonképpen nincs is szüksége. De olyan állat sincs ezen a bolygón, amelyik képes megállni, és ünnepelni. Csak mi, emberek.

Csak mi vagyunk képesek arra, hogy az élet szürkeségét megszínesítsük különféle ünnepi szimbólumokkal: szilveszteri pezsgővel, húsvéti tojással, szülinapi tortákkal és karácsonyfával. Mind közül talán a legszebb, ami most közeg: a Karácsony. Talán azért, mert karácsonykor valahogy tényleg megáll az élet. Bevehetjük magunkat a meleg szobákba, a meleg fényű gyertyák és a fenyőillat közé, családtagjaink közelébe.

Karácsonykor érzzük a legjobban, hogy szeretetre képes és éhes emberek vagyunk.

fel

Nagykarácsony, az ország karácsonyi központja

Nagykarácsony. Ezt a szót sokan csak a dalból ismerik, és nem tudják, hogy egy magyar települést is így hívnak. Nagykarácsony egy kis falu Fejér megyében, nem messze Dunaföldvártól. Az év nagy részében teljesen hétköznapi, olyan, mint a többi magyar kisközség. Karácsony előtt azonban átváltozik. Minden középület karácsonyi ruhába bújik, a Postán túlórázni kezdenek, és kinyit a Mikulás háza is, ahol maga a Télapó fogadja a látogatókat.

A Nagykarácsony nevet valószínűleg pásztorok adták a községnek, annak idején errefelé vándorló népek éltek, akik Karácsony táján - többek között - ezen a településen szálltak meg, amíg az idő jobbra fordult. Ezért a falut Karácsonyszállásnak nevezték el. Később ezt a nevet a falubeliek Nagykarácsonyra változtatták, utódaik legnagyobb szerencséjére.

Hiszen magától értetődik, hogy ezzel a névvel a falunak karácsonyi zarándokhelynek kell lennie. Ezt a falu vezetői is felismerték, és néhány évvel ezelőtt Nagykarácsonyt kinevezték Magyarország központjává.

Vásároltak egy házat, amit Mikulás-házzá alakítottak, a közintézményeket, főleg a postát karácsonyi díszbe öltöztették. "Leszerződtették" a Télapót is, akinek sok dolga van, évente kb. 4000 levelet, kap az országból és külföldről is. Egyetlen levelet sem hagynak megválaszolatlanul. A Télapó minden levélre válaszol(!)

A Télapót személyesen is meg lehet látogatni, novembertől karácsonyig vár mindenkit otthonába, Mikulás-házba.
- Nagyon örülök ennek a, sok gyereknek, aki eljön hozzám - mondja a Télapó. Kis látogatóimmal karácsonyról, a szeretetről beszélgetünk, És játszhatnak is házam játszószobájában.

A Télapó rendkívül hiteles, egy pillanatra sem esik ki a szerepéből.

- És mit csinál a Télapó nyáron?
- Hát válaszol a levelekre - jön a magától értetődő válasz.

A Télapó elmondta, hogy a legemlékezetesebb pillanat az volt, amikor újra összehozta egy kislány szüleit. A kislány megható levelet írt neki, amelyben az apukáját kérte Karácsonyra a Télapótól. Ő felvette a kapcsolatot férfival, aki végül hazament a családjához.

fel

Marcali SAPARD programja

2000-ben a SAPARD program kihirdetése után hozzá is - látott Nemzeti SAPARD Tervének kidolgozásához, amelyhez regionális, térségi és kistérségi terveket is kellett készíteni.

A Marcali Kistérség év elején fejezte be SAPARD tervét, amely hosszas elemző munka után született és a következő mezőgazdasági és vidékfejlesztési elképzeléseket tartalmazza: kisárutermelők segítése, mezőgazdasági tevékenységek újjáélesztése és, fejlesztése, szántóföldi gazdálkodás, állattenyésztés, méhészet fejlesztése, idegenforgalmi beruházások.

- A Marcali kistérség 27 településének különféle hagyományaiból és értékeiből indultunk ki a SAPARD terv elkészítésekor mondja Vizoli Mónika, kistérségi menedzser. Első sorban a bio mezőgazdaságot, a borászatot és az idegenforgalmat szeretnénk fejleszteni.

A konkrét elképzelések között szerepel például a szőcsényi szakmunkásképző iskola nagyszabású fejlesztése, egy vágóhíd létesítése Marcaliban, egy hagyományőrző mintafalu létrehozása Gyótapusztán.

A legérdekesebb terv egy alternatív szennyvíztisztító telep létrehozása Tapsonyban, az elképzelések szerint üvegházakat építenének, amelyekben különféle növényeket helyeznének el. A falu szennyvizét odavezetnék, és ott a növények bontanák le a káros anyagokat. Ez a megoldás sokkal olcsóbb és környezetbarátabb lenne, mint a hagyományos szennyvíztisztítás, az üvegházak pedig botanikus házak is lennének egyben, amelyeket turisták is látogathatnának.

Bár a SAPARD pénz még nem érkezett meg Magyarországra, az FVM nemrég vidékfejlesztési pályázatokat írt ki. Erre a Marcali Kistérség is pályázhatott.

fel

 
Vágó Zoltán 1998 - 2002