Rendelő a volt Ford szalonból?

Az elmúlt hetekben egyre többet hallottunk arról, hogy a kórház rendelőintézetét a volt Ford szalonba költöztetik, hogy helyén ki tudják alakítani azt a krónikus osztályt, amely most a lengyeltóti kastélyban működik, 50 millió forinttal növelve a marcali kórház kiadásait. Dr. Borsos Sándor, kórházigazgató elmondta, felmerült ez a lehetőség is, de végül elvetették. A krónikus osztályokat valószínűleg a kórház jelenlegi műszaki osztályán helyezik el. A kórház mögött álló, félig kész épületből két éven belül egy művese állomást szeretnének kialakítani.

Készítik a költségvetést

2,5 milliárd forintos kiadással számol az önkormányzat 2002-ben. Ennyit fognak költeni összesen a városi intézmények fenntartására. Ebből a legtöbbet - 1 milliárd forintot a kórház visz el.

Az iskolák közül a szőcsényi Erdőgazdasági Szakmunkásképző Iskola kap a legtöbbet, 283 millió forintot. 210 millió a Noszlopy iskola költségvetése, 173 millió a gimnáziumé. Az óvodák 165 milliót kapnak.

A Tűzoltóparancsnokság 164 millió forinttal gazdálkodhat. A legkevesebbel, 21 millió forinttal a Városi Televízió és a Múzeum tervezhet. Utóbbi 10 millió forintot visz el a költségvetésből.

A marcali önkormányzat költségvetéséhez az állam 1 milliárd forinttal járul hozzá, a többit helyi adókból és pályázatokból remélik a város vezetői. A felújítások, fejlesztések nem szerepeltek a 2002-es költségvetési koncepcióról szóló előterjesztésben

Nem nőtt tovább a kórház adóssága

Fél évvel ezelőtt, az önkormányzat áprilisi ülésén a képviselők közül sokan aggodalmukat fejezték ki a kórház miatt, mert akkora adósságot halmozott fel néhány év alatt, hogy az is kétséges volt, talpon tud-e maradni. Mostanra kissé enyhült a helyzet, dr. Borsos Sándor, kórházigazgató szerint a kórház túljutott a nehezén. Nem nőtt tovább az adósságállomány, bár nem is lett kevesebb a kifizetetlen számla.

1996-ban még egyetlen fillér adóssága sem volt a marcali kórháznak, idén tavaszra viszont már 90 millió forintnyi kifizetetlen számla halmozódott fel. Az illetékesek szerint a marcali kórház alulfinanszírozás miatt került jelenlegi helyzetébe, és nem az intézményvezetés hibájából.

- Nehéz helyzetben vannak a magyar kórházak, az állami támogatás nem fedezi a költségeket - mondja dr. Borsos Sándor, kórházigazgató. A bérköltségek nincsenek lefedezve, a 13. havi fizetésekre még soha nem kaptunk pénzt. Ráadásul idén tavasszal még 18,5 %-kal csökkentették a finanszírozást, ugyanakkor felemelték a minimálbért és egy kötelező béremelést is előírtak, így összesen 23 %-kal nőttek a bérkiadások. A kifizetetlen számlák ezért kezdtek gyűlni.

A nehéz helyzet miatt szeptemberben 32 embert el is bocsátottak, műszaki dolgozókat, kisegítőket. Orvosból és ápolóból most is hiány van.

- Az orvosok és az ápolók nálunk is rosszul érzik magukat, mert nagyon kevés fizetést kapnak - mondja az igazgató. Ha nem szeretnék a munkájukat, már régen elmentek volna. Rengeteget dolgoznak, kevés pénzért.

Borsos Sándor elmondta, a kormány rendkívüli juttatása semmit sem segített a kórházon, a talpra álláshoz nemcsak pénzre, reformokra is szükség lenne.

fel

Házi rétes mindenféle ízben

Valóságos inváziónak lehettek tanúi a marcali vásár látogatói a Gyék sátránál. Na nem a marslakók kezdték itt a föld meghódítását, bár az sem lett volna csoda. Mert a sátorban olyan finom rétest árultak, hogy akinek nagy nehezen sikerült hozzáférkőzni a finomsághoz, tíz perc múlva újra ott állt a kígyózó sor végén.

A Gyék 2000 Kft. rétese néhány hónap alatt valóságos fogalommá vált, annyira finom és "nagymamás", hogy legszívesebben egy egész tepsivel felfalnánk belőle.
- A nagy sikerre való tekintettel nemrég bevezettük a pénteki rétesnapot - mondja Gelencsér Róbert, a Gyék 2000 Kft. ügyvezetője. A négy hagyományos ízű rétes mellett bármilyet megsütünk a megrendelő kérésére. Igyekszünk házias rétest készíteni, azt szeretnénk, ha olyan lenne, mint a nagymamák rétese.

A Gyék 2000 Kft. rétese Marcalin kívül is óriási sikert aratott, 10.000 adag fogyott el belőle a mesztegnyői rétesfesztiválon és a nagyszakácsi szakácsversenyen is.

- Ki merem jelenteni, hogy Marcali az igazi "rétesek földje" - mondja Gelencsér Róbert. De nemcsak erre vagyunk büszkék. Áprilisban mi nyertük a közétkeztetők országos szakácsversenyét, két csapattal holtversenyben. Októberben pedig harmadikak lettünk. Ez - azt hiszem - a legjobb bizonyíték arra, hogy jól dolgozunk.

A Gyék 2000 Kft. 1999 vége óta működik, ekkor írt ki pályázatot az önkormányzat a Gyermekélelmezési Központ üzemeltetésére. A Kft. szakácsai azóta 1000 gyerek, 70 középiskolás és 250 felnőtt reggelijéről, tízóraijáról, ebédjéről, uzsonnájáról és vacsorájáról gondoskodnak, de főznek óvodáknak és öregeknek is. Ez soknak tűnhet, de a verseny bizonyíték rá, hogy a mennyiség nem ment a minőség rovására.

fel

Kisebb az érdeklődés

Egyre kevesebb a látogató város kulturális rendezvényein. Derült ki a Kulturális Központ előterjesztéséből, amelyet a képviselők november 22-én tárgyaltak.

- A műsorok költsége kétszeresére nőtt, a fizetőképes kereslet pedig csökkent. A gyerekeknek szánt színházi előadásokat is ugyanaz a helyzet, bár évek óta ugyanazon az áron adjuk a jegyeket - írja Bőszné Kiss Katalin, a Kulturális Központ vezetője.

Az előterjesztésben viszont az is szerepel, hogy a városban működő együttesek és énekkar koncertjei és látogatottsága is nőtt.

A városrészek kulturális élete az elmúlt években fejlődött, főként a művelődési házak felújításának, korszerűsítésének köszönhetően, de még mindig nem működnek úgy, ahogyan az elvárható.

Gond továbbá, hogy a marcali művelődési ház külső nem túl pozitív, inkább vidékies, lerobbant, nem úgy néz ki, mint ahogy kellene egy kisvárosi városközpont egyik meghatározó intézményének.

Bőszné Kiss Katalin a sok kritikára alapot adó "turkálókra" is kitért az előterjesztésben.
- A termek bérbeadásából származó bevétel az összes bevételünknek 1/3-át meghaladó összeg. Azt gondolom, ebből kövezkezően nem kérdéses, hogy nem nélkülözhetjük a 6termek bérbeadásából származó bevételt - írja a központ vezetője.

fel

Egyedülálló ultrahang

Egy rendkívül korszerű ultrahangot is vásárolt a kórház abból a pénzből, amit az önkormányzat nyert az orvosi gépműszer pályázaton. Ilyen műszert a környéken, de még a pécsi kórházban sem találni, a legközelebbi egy budapesti kórházban szolgálja a betegeket.

fel

 
Vágó Zoltán 1998 - 2002