Még mindig nincs eredmény

Lapzártáig nem érkezett hivatalos értesítés a Gazdasági Minisztériumtól Marcali fürdős pályázatával kapcsolatban. A GM internetes honlapján a Széchenyi-terv legújabb nyertes pályázói között azonban nem szerepel Marcali. Ott van viszont Nagybajom, ahol a Solaris Rt. 153 millió forintot nyert a fürdő felújítására, kiépítésére. Ugyanúgy nem volt ott a felsoroltak között Marcali Hőgyészen, ahol Matolcsy György a kastélyszálló avatóján a gyógyturisztikai pályázatok legújabb nyerteseit is kihirdette.

Suchman Tamás, országgyűlési képviselővel telefonon beszéltünk, ő úgy tudja, nincs elutasítva a pályázat, de hivatalos értesítést még nem kaptak a döntésről.
H.É.

Az antraxos megbetegedésekre is felkészültek

A marcali orvosokat is felkészítették esetleges lépfene megbetegedésekre, bár ennek igen csekély a valószínűsége.

Az ÁNTSZ az elmúlt hetek eseményei hatására vette be a szokásos negyedévi előadássorozatba az antraxról, azaz a lépfene kórokozóról szóló tájékoztatót. Az első előadást Marcaliban tartották, a marcali ÁNTSZ szervezésében.

A lépfene baktérium által terjesztett, nagyon súlyos betegség, nem terjed járványszerűen, de bőrön és szájon át könnyen meg lehet kapni, akár egy fertőzött állat szőréből készített bundából is. A lépfene azért nagyon veszélyes, mert szinte lehetetlen ídöben felismerni.

Az első 1-2 napban teljesen olyan tünetei vannak, mint a náthának, de később vért kezd köpni a beteg. Ekkor már szinte menthetetlen. Az orvosokat most arra készítik fel, hogy mi a teendő, ha antrax-gyanús beteggel találkoznak.

- A célunk ezekkel az előadásokkal - melyeket Marcaliban, Kaposvárott és Nagyatádon tartottunk, hugy a háziorvosok felismerjék az első antrax-gyanús beteget, ha - ne adja Isten - valami támadás lenne mondja Szőllősy József, megyei tisztifőorvos. lgy a többit meg lehet előzni, méghozzá úgy, hogy a háziorvos szól nekünk, mi pedig azonnal megkezdjük az ellenanyagok osztását.

Egyébként az egész országban tartanak ilyen tanfolyamokat.
Szőllősy József elmondta azt is, a lépfene-megbetegedés nagyon ritka, de előfordul néha egy-kettő, és nem kell hozzá terrorista.

-1980 óta csupán hat ember betegedett meg Magyarországon lépfenében. Szinte valamennyien,fertőzött állattól kapták meg az antrax kórokozót - mondja a főorvos.

Szőllősy József szerint egyáltalán nem kell félni, most nagyobb esélye van az influenza járványnak, ezért a következő elöadásokon azzal foglalkoznak majd.

H. Éva

fel

Rövid hírek

Kezdődhet a félmilliárdos beruházás

A héten hivatalosan is megkapta Marcali az értesítést, hogy megnyerte a céltámogatást a Nikla-Csörrend-Botonkai szennyvízcsatorna-háltózat megépítésére, A három település tavasszal nyújtott be pályázatot a Környezetvédelmi Minisztériumhoz.

A több mint félmilliárd forintos beruházás három év alatt fog megvalósulni, az első ütemet még idén elkezdik. Boronkán a csatorna építésével egy időben az utakat is felújítják. A hálózat egyébként nemcsak a komfortot szolgálja majd, a Balaton-parti és környéki településeket a tavaly megjelent Balatontörvény is kötelezi, mert szennyvízhálózat hiányában 2005 után ezeken a településeken nem lehet építkezni.

Felújítás a Sport utcában

Néhány napon belül elfogadhatják az Sport utcai sportlétesítmény építési terveit, így az épület felújítását még az idén elkezdik tájékoztatta a Marcali Híreket Sütő László, polgármester. Egyik augusztusi számunkban számoltunk be arról, hogy az önkormányzat 44 millió forintot nyert az Ifjúsági és Sportminisztériumtól a Sport utcai sportlétesítmény felújítására és bővítésére.

Az önkormányzat önrészével együtt összesen 66 millió forintot költenek el, ebből a pénzből teljesen felújítják a klubházat és az öltözőket, új kerítést építenek, új hangosító és beléptető rendszert és 1 televíziós közvetítő helyet állítanak fél, és még a lelátót is kibővítik három sorral. Sütő László elmondta, idén már csak az épület renoválását tudják elvégeztetni, a rossz idő miatt a többi munkát e tavaszra halasztják.

Elrabolta a barátja

Október 30-án bejelentés érkezett a Marcali Rendőrkapitányságra, hogy eltűnt egy fiatal lány. Szülei házából elment, és egy napja nem ment haza, barátai, ismerősei sem tudnak róla. A nyomozás során kiderült, hogy a 17 éves lány szakítani akart a barátjával, de ezt a férfi nem tudta elviselni. Időközben egy nap elteltével - a lány megkerült, a rendőröknek elmondta, hogy barátja tartotta fogva, mert nem tudta elfogadni, hogy a lány kiadta az útját. Erőszakkal a lakásán tartotta. Végül úgy engedte el, hogy a lány azt mondta neki: vele marad, csak engedje el, mert már biztosan keresik.

Ám a történetnek nincsen vége. November 6-án a lány újra eltűnt. Nem sokkal később megkerült, ismét a barátja rabolta el, mert a lány nem jelentkezett. A férfi feldühödött, elment a lányért, és a szó szoros értelemben magával vitte, majd bezárta a lakásába. Egy nap után ismét elengedte, amikor a lány újra megígérte, hogy nem hagyja el. Ám most a sértett első útja a rendőrségre vezetett, ahol feljelentést tett a 30 éves férfi ellen. Személyi szabadság megsértése miatt akár 5 év börtönbüntetést is kaphat.

fel


Autógumi-tolvajok garázdálkodtak október 30-án a Dózsa György utcában. Egy utcán álló autó kerekeit szerelték le ismeretlen tettesek, 200 ezer forint kárt okozva ezzel az autó gazdájának. Az autó- és autóalkatrész-lopás egyébként nem jellemző Marcalira.

Egy hifitorony és készpénz volt a zsákmánya annak a betörőnek vagy betörőknek, akik egy hónap különbséggel kétszer is betörtek a Katona József utcai óvodába. Az ügy érdekessége, hogy a tettes vagy tettesek homokszerű anyaggal szórták fel maguk után a padlót, hogy eltüntessék a nyomokat.

Kibontották a falat, aztán pedig bementek a Boronkai boltba ismeretlen tettesek, néhány napja. Mivel megszólalt a riasztó, és a szomszédos italboltból többen is átszaladtak a bolthoz, megriasztva a betörőket, azok csak néhány doboz kávéval a hónuk alatt szaladtak el. A tulajdonosnak nem is ezért fájt a teje, a betörés után nemcsak a rendőröket, egy kőművest is hívnia kellett.

fel

 
Vágó Zoltán 1998 - 2002