29-én derül ki, nyert-e a fürdős pályázat

Nem hivatalos forrásból úgy értesültünk, hogy Marcali megnyerte a városi strand megépítésére benyújtott pályázatot. dr. Sütő László polgármester nem erősítette meg a hírt, de nem is cáfolta. A Marcali Híreknek telefonon elmondta, az eredményt 29-én fogják kihirdetni a Gazdasági Minisztériumban.

Marcali már tavasszal is pályázott támogatásért a nagyszabású beruházás megvalósításához, a több mint 1 milliárd forintos igényt azonban a Minisztérium elutasította, nem kis politikai vihart kavarva ezzel. Suchman Tamás, Marcali országgyűlési képviselője ugyanis azt állította, nem szakmai, hanem politikai szempontok alapján született a döntés, Marcali azért nem kapta meg a pénzt, mert nem Fideszes a polgármestere. A Gazdasági Miniszter ezt cáfolta, sőt amikor Vörsön járt a kihelyezett kormányülés alkalmából, bíztatta Marcalit, nyújtsa be újra a pályázatot, de ezúttal kettéválasztva a gyógyszálló és a városi strand projektjét. Szeptemberben be is adta Marcali a pályázatot 360 millió forint reményében.

- Október 29-én fogják kihirdetni az eredményt a Gazdasági Minisztériumban, ahova minket is meghívtak. - mondja Sütő László, polgármester. Ezen kívül mást nem mondhatok.Ha nyer a pályázat, akár már tavasszal nekiállhatnak a 800 millió forintos beruházásnak.

Harangozó Éva

fel

Kábítószer a pajtában...

A rendőrség segélykérő telefonján érkezett a névtelen hívás, miszerint Tapsonyban egy ház pajtájában és padlásán nagy mennyiségű marihuánát és más kábítószereket tartanak. A nyomozócsoport a helyszínen 3.5 kg begyűjtött vadkendert talált. A ház tulajdonosa elismerte, hogy a magot ő ültette el, de még nem fogyasztott belőle. A kémiai gyorstesztre reagált a növény, ami azt jelenti, hogy kábítószer készítésére alkalmas lehet, de a szakértői vélemény ezt még nem erősítette meg.

Egyre többet hallani arról, hogy Marcaliban is kezd elterjedni a kábítószer. Egy névtelen telefonálónk felhívta figyelmünket arra, hogy városunkban egyes középiskolákban, szórakozóhelyeken igen is lehet kapni kábítószert, sőt nemrégiben egy fiatal fiú e miatt akasztotta fel magát. Csordás Attila rendőrszázados kérdésünkre elmondta, hogy a fiú halála az eddigi vallomások alapján nem hozható összefüggésbe a kábítószerrel.

- Marcaliban bejelentések alapján sokszor végeztünk ellenőrzéseket. Mondja Csordás Attila - De számottevő eredmény nélkül. jelenleg 3 ügy van folyamatban, idén ezeken kívül még 7 esetről tudunk, ezek főleg fogyasztással és termesztéssel kapcsolatosak.

fel

Értelmetlen halál

Csordás Attila 7 éve rendszeresen foglalkozik Marcaliban és környékén általános iskolai gyerekek felvilágosításával a DADA program keretein belül. Szerinte nem csak a társadalom a hibás:
- Marcaliban is jelen van a drog. A Balaton közelsége meghatározó. A pletykák azért túlzóak, fel vannak nagyítva. A szülőknek, a tanároknak rettenetesen nagy felelősségük van. Ha nem tudnak odafigyelni gyerekeikre, nem tudnak korlátokat szabni nekik, az különböző szórakozóhelyeken, játéktermekben, iskolában, barátoktól hozzá tud jutni kábítószerekhez. Kipróbálja, megszokja és rabjává válik egy olyan életnek, amitől nagyon kevesen tudnak megszabadulni.

Mert nehéz. Sokuknak nem is sikerül. Megfelelő segítség nélkül elveszettnek érezheti magát, ami túladagoláshoz, öngyilkossághoz vezethet. Értelmetlen halál? Figyeljünk oda rájuk!

Ne kelljen egy fiatal gyermek sírjához kimennünk a temetőbe november elsején, és gyertyát gyújtanunk csak azért, mert nem értünk rá beszélgetni vele az életről, a gondjairól...

fel

50 MILLIÓ FORINT A DEZSŐ UTCÁRA

A képviselőtestület 48.530 ezer forint összeggel hagyta jóvá a Dezső utca és környéke vízrendezési munkáit, a Somogy megyei Területfejlesztési Tanács azonban szeptember 26-án elutasította Marcali kérelmét, így idén nem kezdődhet el a három éves beruházás. A Balatoni Fejlesztési Tanács viszont pályázatot írt ki a 2002. évre előirányzott felszíni vízelvezető rendszerek fejlesztésére, kiépítésére, 80 %-os támogatási arány mellett. Marcali újra pályázik, ha nyernek, jövőre - a fejlesztés első ütemeként - 12 millió forintot költhetnek a Dezső utca vízrendezésére

FELÚJÍTJÁK A KAPOSVÁRI UTCÁT

23 millió forintos költségvetéssel fogadta el az önkormányzat a Kaposvári utca útfejlesztési terveit, ennek felét a Balatoni Fejlesztési Tanácstól szeretné elnyerni a város. A Somogy megyei Területfejlesztési Tanácshoz már nyújtottak be pályázatot, de azt a Tanács csak részben tudta támogatni szűkös anyagi lehetőségei miatt. Így idén csak a legszükségesebb munkálatokat végezték el. Ha a Balatoni Fejlesztési Tanács pályázatán nyernek, jövő nyáron megkezdődhet az építkezés. Ennek során kiszélesítik és megerősítik a Kaposvári utca burkolatát a Dózsa utca és a Kilián utca közötti szakaszon.

FEJSZÉVEL TÁMADT A BETÖRŐRE

Marcaliban 17-ére virradóra a rendőrség 107-es telefonján bejelentést tettek, miszerint betörőt véltek látni egy ház kerítésén átmászni. A ház tulajdonosa, egy idős úr észrevette és fejszével próbálta megvédeni tulajdonát. A betörőt, aki nemrég szabadult börtönbüntetéséből súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.

ELFOGTAK EGY PINCEFOSZTOGATÓ BANDÁT

97 óta folyamatosan "dolgozó" 3 tagú kéthelyi bandát fogott el a rendőrség nemrégiben, akik 20-30 pince feltörésével gyanúsíthatóak

30 MILLIÓ A KÓRHÁZNAK

10,8 millió forintot nyert az önkormányzat a Somogy megyei Területfejlesztési Tanácstól a marcali kórház 2001. évi orvosi gép-műszer beszerzésére. Ezzel együtt összesen csaknem 30 millió forintból vásárolhat a kórház műszereket. 10 millió forintot még tavaly kapott a kórház a céltámogatásból, az önkormányzat 8 millió forinttal járul hozzá a fejlesztéshez.

INGYEN SZÁMÍTÓGÉP PEDAGÓGUSOKNAK

A Gazdasági Minisztérium nemrég a Széchenyi Terv keretében újabb pályázatot hirdetett, ezúttal a pedagógusok és köztisztviselők otthoni számítógéphez jutását kívánják támogatni. Az informatikai célelőirányzatban 5,5 milliárd forint áll rendelkezésre. A gépek használati jogának megszerzéséhez a pedagógusoknak és közalkalmazottaknak pályázniuk kell, a köztisztviselők ingyen kaphatják meg a számítógépet, a pedagógusoknak viszont 62.500 saját erővel kell rendelkeznie. Az önkormányzat - jelentősen megkönnyítve ezzel a pedagógusok számítógéphez jutását - felvállalja az önrész biztosítását. Már fel is mérték az igényeket, 33 marcali pedagógus szeretne pályázni, az önkormányzat összesen 2 millió forinttal támogatja a sikeres pályázókat.

fel

Eladnák a kastélyt

Évek óta nagy gondot jelent Marcalinak a kórházhoz tartozó, a lengyeltóti kastélyban működő két krónikus osztály, mivel a két telephelyen történő működtetés nagyon költséges, 1998-2001 között csaknem 34 millió forint ráfizetést okozott a kórháznak. A kórház vezetése arra a megállapításra jutott, hogy célszerűnek látszik a két osztályt a marcali telephelyre hozni. Az ennek vizsgálatára létrehozott bizottság felmérte a lehetőségeket, előzetes költségkalkulációkat is készített, s négy alternatívát terjesztett elő a kórház vezetése felé. Az első változat szerint az önkormányzatnak meg kellene építenie az elkezdett krónikus épületet, és oda behozni a lengyeltóti krónikus osztályokat.

Ezzel egyidőben át kellene telepítenie a hepatológiai részleget. Ez a legkorszerűbb megoldás lenne, ugyanakkor a legtöbb pénzbe kerülne. Ez akkor válna lehetségessé, ha eladnák a lengyeltóti kastélyt.

A második terv szerint a rendelőintézetet kellene kiüríteni, és ott kialakítani a krónikus osztályokat. A terv kivitelezése viszonylag kevés pénzből, 50-70 millió forintból megoldható lenne, de bonyolult átszervezést és áttelepítéseket igényelne. Új helyet kellene keresni a szakrendeléseknek, a fogászatnak, háziorvosnak.

A harmadik elképzelésben a gazdasági igazgatást ürítenék ki és ott alakítanák ki a krónikus osztályokat. A gazdasági igazgatást a kastélyépület 2. emeletére vagy a mosoda helyére kellene áttelepíteni. Ebben az esetben 60-90 millió forintot kellene elkölteni, ebben viszont nincsen benn a gazdasági igazgatás áttelepítésének költsége.

Az utolsó változat szerint a műszaki épületet és a hepatológiai részleget kellene kiüríteni. A krónikus osztály a műszaki épületben lenne kialakítva, a műszakiak a mosodába kerülnének. A hepatológia a kastélyépület hosszabbik szárnyában lévő kiszolgáló részekkel cserélne helyet, az új hepatológia mellett lenne a maradék krónikus részleg. Ez a legolcsóbb megoldás, a kórház vezetése ezért is támogatja ezt a változatot.

fel

 
Vágó Zoltán 1998 - 2002