21. szám

2001.szeptember 27.

Több mint 150 kiállító

Ide nem tehet nem elmenni. Ha máskor nem is, de egy évben egyszer jutalmazzuk meg magunkat egy nagy bevásárlással, egy olyan helyen, ahol minden van. mi . szem-szájnak ingere. A masszírozó folyadékos talpbetéttől a gumiabroncson át a mobil pezsgőfürdőig Ráadásul akciós áron. Olyan, mint egy szabadtéri plaza csak mindezért most nem kell elmenni Budapestig.

A vásárt idén is a Marcali Csarnok Kft. szervezte, és bonyolítja.

- Idén is sikerült tőbb mint 150 kiállítót összeszednünk, bár ez nem volt könnyű - mondja Kis: László, a Sportcsarnok és egyben a vásár igazgatója. .- kiállítók köre változott az évek során, a nagyobb, országos jelentőségű cégek elmaradtak, de egyre több kisvállalkozó, főként Marcaliból, és ennek nagyon örülünk.

Bár a kiállítói létszám csak kevéssel maradt el tavalyitól, idén nem lesz könnyűszerkezetes sátor, kiállítókat a Sportcsarnokban és környékén, majdnem 4000 m2-en helyezték el.

A könnyűszerkezetes sátor helyett egy mini állatkertet állítottak fel a vásárszervezők. A sörsátor (ami talán a legfontosabb) egy kicsit beljebb lesz. Így még könnyebben hazatalálunk egy jól sikerült vásári buli után.

fel

Emufarm a 7-es út mellett

Ausztrália, Amerika és Magyarország. Egymástól nagyon messze fekvő országok, de van egy hely, ahol a három állam találkozott, Holládon a Nayarit Emu Farmon.

A farm a vásárban is képviselteti magát: az emuk Ausztráliából, gazdáik pedig New Yorkból, és Holládról érkeztek. Everett Rasiga és felesége, Rasiga Katalin négy éve költözött Holládra, ahol mindenképpen szerettek volna állatokat tartani.

A feleség először a struccokkal hozakodott elő, de a férj jobbat mondott: tenyésszenek emukat. Everett Rasiga ugyanis papagájok és majmok mellett emukat is tartott az USA-ban és Mexikóban, és nagyon megszerette őket. A házaspár vásárolt is két pár emut, így kezdődött el a Nayarit Emu Farm története. Az Emu Farmot táblák jelzik a 7-es út mellett, de az igazi hangulat csak akkor válik érezhetővé, ha átléptük a Farm kapuját. A házaspár jó ízléssel alakította ki a környezetet, a kisebb-nagyobb épületek, a kert és az emuk "lakóhelye" is vidámságot sugároz, ahogyan a házigazdák is.

- Az emu rendkívül kedves, értelmes állat, és hasznos is - mondja Rasiga Katalin, aki kérdés nélkül is rögtön az emuk népszerűsítésébe kezd. Az már biztos, hogy nagyon szereti őket. Az emu emberszerető madár, a struccal ellentétben, ami inkább agresszív velünk. Kíváncsi, értelmes és szerintem nagyon szép is. A hangja külön figyelmet érdemel, a nőstény nagyon érdekes, doboló han­got ad ki, olyan, mint egy afrikai kongadob. A kakas pedig röfög, mintegymalac -folytatja Rasiga Katalin.

A szóbeli leírást követően közelről is szemügyre vesszük az emukat, a farm hátsó részébe indulunk, ott éldegélnek külön a fiatalok és a felnőttek. A séta közben megtudom, -hogy a kis emu egy nagy zöld tojásból bújik elő, körülbelül 25 centiméter magas, és fekete-fehér csíkos. 2-3 éves korára 1,5-2 méter magas és 40-55 kg-os madár lesz belőle.

- Ezek itt még "kamaszok" - mutat négy kisebb testű emura vendéglátónk -A felnőttek feljebb vannak. EI is indulunk felfelé a dombon, hogy megnézzük a
nagy emukat. Valóban lenyűgöző állatok, és tényleg nagyon kíváncsiak, de leginkább az érdekli őket, hogy van-e nálunk étel. Ennek híján az ujjainkat kezdik csipkedni.

- Az emu nagyon hasznos állat, a húsa zsír- és koleszterinszegény, és szinte valamennyi része hasznosítható. Tollából ecsetet és szigetelőanyagot készítenek, bőre alatt pedig olyan E-vitaminban gazdag zsírréteg van, amit a gyógy­szer ipar és a kozmetikai ipar hasznosít.

A későbbi beszélgetésből derült ki, hogy bár az emu rendkívül hasznos állat, és könnyen tartható, Rasigáék még­sem eladásra tenyésztik, mert nincs, aki megvegye. Magyarországon ugyanis nincsen emufelvásárlás és feldolgozás, ezért Rasigáék csak hobbiból és idegenforgalmi céllal tartják az emukat.

- Nyáron nagyon sok ember járt nálunk emunézőbe és malac-partyra. Ennek is nagyon örülünk, de jó lenne, ha beindulna az emutenyésztés. Nyugat-Európában már elindult az emukereskedelem, reméljük, Magyarországon is felfedezik a benne rejlő lehetőségeket. Mindenesetre megyünk a marcali vásárra is, ahol ugyan emuhússal nem szolgálhatunk, de élő állatokkal annál inkább. Jöjjenek, és nézzék meg őket!

fel

Szórakoztató robbantók

Az idei vásárban is biztosan a tűzijáték lesz a legsikeresebb program, ilyenkor minden ember egyszerre tekint az égre, és gyönyörködik a szebbnél szebb fénycsóvákban. De tudják-e, hogyan készül a tűzijáték?

- A tűzijáték tulajdonképpen egy bomba, csak szórakoztatásra és nem pusztításra való. Egy mini ágyúból lövik ki a bombákat, aminek alapja egy úgynevezett megvezető cső, ami lehet acél, műanyag, vagy akár papír is. Alján fekete puskapor van, ez a kivetőtöltet.

Ezt elektromos árammal felrobbantják, ez a robbanás löki ki a csőből a tűzijáték-bombát. Ezen egy késleltető van (egyfajta kanóc), ami - ha a bomba elérte röppályája legmagasabb pontját - beleszúr a bontótöltetbe, amiben szintén puskapor van.

A robbanáskor nemcsak ez szóródik szét, hanem a bontótöltet körül lévő anyag is, ami a tűzijáték színét adja. Ha ez az anyag vasoxid, akkor piros, ha magnézium, akkor fehér, ha réz, akkor kék lesz a tűzijáték. A csodálatos aranyszínt egyszerű faszénporral érik el. Mi ebből csak azt látjuk, ahogy az apró sziporkák csodálatos fénnyel és színnel szétszóródnak, és lehullanak.

Egy csőből csak egy bombát lehet kilőni, így egy tűzijátékhoz 800-1000 bombát és ágyút használnak el. A marcali tűzijátékot évek óta egy marcali tűzoltó készíti, Lengyel László, a Marcali Tűzoltóság törzszászlósa. Idén is az ő "alkotásait" csodálhatjuk meg, pontosan szombaton este 9 órakor.

fel

Veszélyes dombokon

A Vásárban a Marcali Motorsport Egyesület is képviselteti magát, ami egy 10 főből álló motocrass-os csapatat. Az egyesület még egy éve sem működik hivatalosan, máris egy országos bajnokkal büszkélkedhet.

- Szvoboda Tamás - az egyik aktív tagja a csapatnak ­250 cm3-es kategóriában lett országos bajnok - mondja Lantos Ernő, a Renault Lantos Szerviz tulajdonosa és a csapat egyik fő támogatója. Rajta kívül a többiekis sikeresen szerepeltek az OB futamain. Szvoboda Bence 9! éves versenyzőnk
országos összetett bajnokságon 3, helyezést ért el, Lantos Gábor 46 indulóból pedig 9. helyen végzett, már az aktív évében. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a 4 aktív tagunknak új motort vásárolunk.

Az OB egyik tavaszi futamának Marcali is helyszínt adott, az egyesület megalakulásával egyidőben a tagok egy motocross-pályát is kialakítottak a horvátkuti dombokon.

- El lehet mondani, hogy a marcali motocross sikeres sportág, a marcali versenyekre is igény van, a májusi versenyen 130-an indultak el, jövőre pedig már két-három versenyt is szeretnénk itt tartani.

Reméljük a fejlődés tovább folytatódik, és megszerezzük az ELF olajtársaság támogatását is, akivel jelenleg is folynak a tárgyalások. Az egyesület egyébként várja azok jelentkezését, akik kedvelik a motorozást és versenyszerűen szeretnének motorozni.

fel

A marcali Rally-cross bajnok

Ha a Vásárban nézelődnek, az autós kiállítók mellett egy nem éppen vadonatúj autót is láthatnak kiállítva. Ne menjenek el mellette, mert ez egy különleges autó. Törő Zoltáné, a Rally-cross országos bajnokáé, aki történetesen marcali lakója, és akiről kevesen tudják, hogy az országban a legjobbnak számít a Rally-cross 2. osztályában.

Ha a 20 éves Volkswagen Golf beszélni tudna, sok mindenről mesélhetne, például arról, hogy három hónapig tartott, mire kisebb-nagyobb darokból összerakták. Azt is elmondhatná, hogy a vásárra is csak több napos javítás után tudott kimenni, a legutóbbi versenyen ugyanis nagyon összetörték. De őt nem lehet csak ügy félrelökni, ahogyan gazdáját sem.

- A legutolsó, máriapócsí versenyen hátulröl belém jött egy ellenfél a versenyen, lehet, hogy egy kis szándékosság is volt benne - mondja Törő Zoltán, Rally-cross 2. osztályú bajnoka, a Marcali Autós Sportegyesület alapítója. Emíatf az abszolút versenyben 5. lettem, de a kategöriát megnyertem. Így idén talán én leszek a magyar Rally-cross 2. osztályának legjobbja. Még egy verseny hátra van, ott dől el minden.

Törő Zoltán három évvel ezelőtt kezdett raliy-crossozni, és máris az első helyen áll az eredménylistán.

- Hogyan tudtál ilyen hamar ilyen magasra jutni?
- Édesapám autószerelő volt, így magától értetődő volt, hogy megszeretem az autókat. Amilyen autó nálunk megfordult, azt mind kipróbáltam. Az első vezetésem volt talán a legfelejthetetlenebb. Egy UAZ volt az áldozat, 11 éves lehettem. Beültem az autóba, el is indultam vele, csak egy gond volt, nem értem el a pedálokat. Így csak köröztem-köröztem, végül úgy másztam le az ülés alá fékezni.
- De ettől még nem lesz valaki bajnok, nem igaz?
- Hát lehet, hogy nem vagyok hülye az autókhoz, de az autóm is nagyon jó. Egyébként 93-ban kezdtem el a hivatalos versenyzést, egy utcai Wartburggal roncs­derbizfem. Marcaliban akkor még volt egyegészen jó pálya. Most már nincsen. -Akkor hol gyakorolsz?
- Szinte sehol. A gyakorlás tulajdonképpen nekem a verseny. - Szóval te úgy lettél magyarbajnok, hogy nem is gyakorolsz?
- Igen. Magyarországon mindössze két rahy-cross pálya van, az egyik 500 kilométerre. Nincsen lehetőségem gyakorlásra. Ez nekem nem a munkám, hanem a hobbim. A forma-1 kivételével a magyar autós versenyek nem pénzdíjasak, így mindent saját zsebből kel! állnia a csapatnak, a tűzálló ruhától kezdve az autó javítási költségeit, az utazás költségeit. Néhány kisebb szponzorunk van, de nem jellemző.
- Mit szeretnél még elérni?
- Nagyon szeretnék feljutni az 1 osztályba, de ahhoz még több pénz kéne. Egyelőre maradok a 2. osztályban, és megpróbálom megtartani a helyemet.

Törő Zoltán következő, mindent eldöntő versenye október 6-án Nyírádon lesz (Tapolca közelében). Szurkoljunk neki a helyszínen vagy innen Marcaliból. Megérdemli, hiszen egy népszerű sportág magyar bajnoki ciniét szerezte meg magának és ezzel Marcalinak is.

fel

 
Vágó Zoltán 1998 - 2002