2001. augusztus 31.

19.szám

Ötmillió forintba került a millenniumi szobor

Augusztus 20-án átadták Marcali millenniumi szobrát, Gera Katalin kaposvári szobrászművész alkotását. A szobor bronzból készült és ötmillió forintba került.

- Ahhoz képest elég kicsi lett mondja egy városlakó, akit az utcán kérdeztünk meg, véleményéhez azonban nem vállalta nevét, ahogyan más sem. Olyan, felhajtást csináltak a szobor körül egy évig, több önkormányzati ülésen is foglalkoztak vele. Nagyon szép, de valahogy nem úgy néz ki, mint egy millenniumi szobor. Más városokban még egy egyszerű szobor is nagyobb ennél.

- Nekem sem tetszik, túlságosan hátra tették, mondja egy vállalkozó. A teret még mindig a "Mariska-szobor" uralja, ez meg teljesen elveszik ott hátul. Hát nem lesz lenyűgözve az, aki Kaposvár felöl érkezik a városba. És még a park sem lett készen.

A park átalakítását még tavaly elkezdték, a II. világháborúban elesett katonák kihantolásával. Két hónap alatt tárták fel a tömegsírt, ahol csaknem ezer holttestet találtak, legnagyobb részük orosz és német katona volt.

A park további felújítását most kezdjük el, a munkálatok egy évet fognak igénybe venni - mondja Sütő László polgármester. Tízezer apró növény, bokor kerül kiültetésre, amit a szőcsényi szakiskolából szerzünk be. Új füvet, világítást és díszburkolatot is kap a park.

Sütő László elmondta még, az a tízmillió forint, amit a park kialakítására szántak, már elfogyott, egyik felet a szoborra, másik felét pedig a föld- és a parkmunkákra költötték. Ebből hatmillió forint volt a város önrésze, négymillió forintot a Millenniumi Kormánybiztosságtól és a Megyei Közgyűléstől nyertek.

Vélemény

Egy nappal augusztus 20-a előtt elsétáltam Marcali millenniumi parkjához, hogy közelebbről is megnézzem a "híres" szobrot. Nem ért meglepetés, bár a szobor közelebbről még kisebbnek tűnt.

A szobor előtti tér poros gödrében gyalogolva - hát, hogy is mondjam - kezdtem magam rosszul érezni. Lehet, hogy nem éreztem volna így, ha aznap éjjel nem éppen nyaralásból érkeztem volna haza. Nem, nem egy tengerparti városban töltöttem szabadnapjaimat, hanem egy alföldi nagyvárosban, Szegeden. Hölgyeim és Uraim, ha láttak gyönyörű várost, akkor Szeged az.

XIX. században épült, gyönyörűen felújított épületek sorakoznak belvárosban, a márvány burkolattal szabdalt, dísztéglás sétáló utcája, pálmafáival, régi lámpáival, nagy múltú cukrászdájával korabeli hangulatot áraszt, árnyas sétányai, parkjai muskátlival feldíszített városháza, kivilágított szökőkútjai és szobrai és Tisza-partja láttán az embert elfogja a boldogság.

Bevallom ezek után nagyon rossz volt visszajönni Marcaliba, és végigmenni a gazos, koszos városközponton, végignézni a "mediterrán" üzletházon, átvágni egy poros gödrön, hogy rnegnézhessem Marcali Millennium szobrát.

Harangozó Éva

fel

Ősszel kezdik a sportlétesítmény felújítását

Még tavasszal nyert 44 millió forintot az önkormányzat Sport utcai sportlétesítmény felújítására az Ifjúsági és Sportminisztériumtól.

A tervek szerint nyáron kezdték volna tatarozást, a Minisztérium miatt azonban csak ősszel állhatnak neki a munkálatoknak.

Összesen 66 millió forintból készül el a sportlétesítmény, ebből a pénzből három sorral bővítik a lelátót nyugati irányba, új szociális blokkokat és elárusítóhelyeket alakítanak, ki a lelátón felújítják az öltözőket és a klubházat, és új kerítést építenek.

Ezen kívül teljesen új hangosító- és beléptető rendszert valamint televíziós közvetítő helyet készítenek.

Ha marad pénz, az északi oldalon a vendégszurkolóknak építenek lelátót.

fel

 
Vágó Zoltán 1998 - 2002