2001.junius 22.
15. szám
Áldás vagy átok? Újabb kínai boltok nyílnak Marcaliban

Míg néhány évvel ezelőtt csupán hírből hallottunk a kínai vállalkozókról, ma Marcaliban már annyi kínai bolt van, hogy alapvetően meghatározzák a piacot. Pár éve egy-két kis kínai butik jelezte a távoli jelenlétét, most már Marcali minden meghatározó pontjára jut egy vagy kettő kínai bolt. Úgy tudjuk, a Rákóczi vendéglőt is kínaiak bérelték ki néhány napja, sőt - információink szerint - egy élelmiszerbolt is kínaiak kezébe kerül hamarosan. A városlakók közül sokan inkább örülnek a kínai boltoknak, hiszen náluk olcsóbban tudják megvenni a ruhát, cipőt.

- Gyesen vagyok a kislányommal, a férjemnek jó állása van, de ha rendesen meg akarunk élni, nem mehetek el márkás butikokba, csak a kínai boltban tudok vásárolni magamnak egy új pár cipőt, nagykabátot.

A vállalkozók pont az olcsóságnak isszák a levét, mióta a kínaiak megjelentek Marcaliban, a helyi vállalkozóknak egyre jobban visszaesik a forgalma.

- Szegények a marcali emberek. A legtöbb cég minimálbért fizet az alkalmazottaink, a kisvállalkozók még annyit sem. Az embereknek nincs pénze öltözködésre - mondja egy butikos vállalkozó. Csak akkor mennek el butikba, amikor leszakad róluk a cipő vagy a kabát. És persze, hogy az olcsó kínai boltot választják, és nem minket. Az emberek szegénységéért azonban nem a kínaiakat kell okolni.

Van olyan város, ahol nincsenek kínaiak, mert a vállalkozók összefogtak, és nem engedik be őket - mondja felháborodva egy marcali vállalkozó. De ebben a városban nincsen összetartás, ha jön a kínai, hogy ki akarja venni az üzletet, a marcaliak örömmel kiadják neki, mert ők biztosan nem mennek tönkre egyhamar, és a bérleti díjra se nagyon alkudoznak. Most már úgy érezzük, hogy teljesen a kezükben van a város.

Sütő László polgármester elmondta, az önkormányzatnak nincsen beleszólási joga a vállalkozók dolgaiba, nem diszkriminálhatnak senkit, semmiféle rendelettel.
- Már régen elmúlt az idő, amikor ezt meg lehetett tenni. Ha a kínai vállalkozó megfelel az előírásoknak, és van engedélye, ott nyit boltot, ahol akar. Legfeljebb a bolt tulajdonosa dönthet úgy, nem adja ki a boltját kínaiaknak.

Semmi baj a kínaiakkal, csak az ember félti a megélhetését a saját hazájában - mondja egy marcali bolttulajdonos. Sokan húzták már le a rólót a marcali vállalkozók közül, és ennek lehet, hogy az olcsó kínai boltok is okai voltak. Lehet, hogy nekünk is ki kéne menni nyugatra? Igaz, hogy kisebbség lennénk, de biztosan jobban meg tudnánk élni.

fel

Egészségre veszélyes

Vér- és vízhólyagok, csúnya sebek. Ezt olyan gyerekek kezén fedezték fel a szüleik nemrég, akik nagyon szeretnek mászókázni. A Katona József utcai óvodában nemrég felállított, fából készült mászókák ilyen és ehhez hasonló sérüléseket okoznak a gyerekeknek. A mászókák kiképzése a laikus embernek is szemet szúr, a fa elemek túl vastagok, még egy felnőtt sem tudná rendesen megfogni őket. Ráadásul a mászókák több mint két méter magasak, az óvodás gyerekek abban a magasságban játszanak a "megfoghatatlan" mászókán. A várostöbb pontján is állítottak fel új mászókákat, a Lenin utcai ABC mögötti parkban álló mászóka - több szülő szerint is - szintén veszélyes, amikor a gyerekek játszanak rajta, úgy inog, nyikorog, mintha szét akarna dőlni.

fel

Háborús lőszer a homokozóban

A második világháborúból származó géppisztolylövedék egy kupac friss homokkal került az óvodába, amit a homokozó feltöltésére szántak. A lövedéket az óvónők fedezték fel a homokban, ezután rögtön szóltak az önkormányzatnak és a rendőrségnek. Az illetékesek úgy ítélték meg, jobb lenne, ha a homokot a tűzszerészek is átvizsgálnák, nem rejt-e más, esetleg veszélyes lőszert, bombát.

- A tűzszerészek két héttel azután jöttek ki, hogy megtaláltuk a lőszert.
De így is örülhettünk, mert a bejelentéskor egy hónapot mondtak - mondja Vatiné Kakatics Zita, óvónő. Biztosan sok munkájuk van, de azért itt egy óvodáról volt szó. Attól nem féltünk, hogy valami veszélyes dolgot rejt a homok, inkább a gyerekeket sajnáltuk, mert szegények csak álltak és nézték a körbekerített homokozójukat.

A tűzszerészek fémdetektorral vizsgálták át homokot, de a lövedéken kívül
mást nem találtak.

fel

marcali.znet.hu

Mi az, amit tudni akar a városról? Gazdaság, történelem, egészségügy, politika, aktuális hírek? Keresse fel a honlapot, melyet Vágó Zoltán hobbyból, szabadidejében készített, a helyet a Znet, azaz Kalló Zoltán szolgáltatja.

A készítők úgy érezték Marcali addigi honlapja, - amit az önkormányzat
megbízásából egy kaposvári cég szerkesztett - nem elég információgazdag, ezért saját marcali oldalt szerkesztettek, ahol fórumozni és chatelni is lehet. Nincs olyan információ erről a városról, ami ne lenne fent a http://marcali.znet.hu oldalon.

A Marcali Hírek is képviselteti magát az oldalon, minden friss cikket felteszünk és az összes eddig megjelent cikk is megtalálható Marcali nem hivatalos honlapján. Klikkeljen a http://marcali.znet.hu -ra!

fel

 
Vágó Zoltán 1998 - 2002