2001. április 11.

11. szám

A varázslatos hímes tojás

A Húsvét a tavasz legfontosabb ünnepe, de az ünnepek sorában - valljuk be - mégis csak a második helyen áll a karácsony után. Pedig a régi embernek sokkal fontosabb volt ez a részben vallási, részben pogány eredetű ünnep, a népszokásokhoz fűződő hiedelmek olyan erősek voltak, hogy nélkülük elképzelhetetlen lett volna az élet. Mindegyik közül a legfontosabb a hímes tojás volt, varázserőt tulajdonítottak neki, olyan mintákkal díszítették, melyeket hatásosnak véltek a rontó hatalmak elhárítására.

Senki sem tudja, hogy mikor lett "hímes" az első tojás, de 2000 évvel ezelőtt már díszítettek tojást Kínában. Európában 320-ra keltezik az első, pöttyökkel és csíkokkal díszített tojást. Hazánkban az avarok és a honfoglaló magyarok díszítéseinek ötvözetéből jött létre a magyar hímes tojás. A néptánchoz hasonlóan minden tájegységen kialakult a sajátos díszítési mód, de ősi motívumok, csillag, pötty, ráma, virágminták mindenhol megtalálhatók. Ezek az ábrák biztosították a tojás számára a mágikus hatalmat, ezért ásták el a tavaszi földbe, ezért falazták be az épületbe, és ezért adták a leányok a legszebbiket kedvesüknek.

Abban az időben, amikor az ember sokkal kiszolgáltatottabb volt mai társainál, ez nagyon sokat jelentett. Sajnos mára teljesen elvesztette értékét a húsvéti tojás, legfeljebb a vallásos embereknek jelent többet puszta ételnél. Az ősi minták varázsereje alulmaradt a civilizációval vívott harcban. (Vagy mégsem?)

Somogyi Magyar Ilona azon kevesek egyike, akik még a 21. században is művelik a tojásfestés mesterségét, felbecsülhetetlen értéket mentve meg ezzel az utókor számára. Somogyi Magyar Ilona 30 éve űzi ezt az egy évben csupán néhány napig reflektorfénybe kerülő mesterséget, így őt nézve tojáshímzés közben, azt gondolnánk, ez a világ legegyszerűbb dolga.

- Gyerekkoromban még élt néhány idős asszony szülőfalumban, Somogysámsonban, akik a régi mintákat a hagyományoknak megfelelően készítették. Farkas Jánosné tanított meg a csak látszólag könnyű tojáshímzésre. Kellett hozzá kézügyesség is, de a gyerekkori kíváncsiság és csodálat hajtott, hogy megtanuljam a hagyományos mintákkal való tojásfestést. Lenyűgözött, hogy ezek az asszonyok egész évben készültek a húsvéti tojáshímzésre, gyűjtögették a hagymahéjat, fakérget, növények gyökereit, majd ezekkel festették a tojást pirosra, barnára, zöldre. Előtte viasszal "írták meg", tipikus somogyi mintákat viaszoltak rá.

Somogyi Magyar Ilona megpróbálja továbbadni tanítványainak a tudását, húsvét táján éppen ezért sűrű a programja, iskolákba, művelődési házakba megy el, ott mutatja be a technikát a gyerekeknek.

- A gyerekeket nagyon érdekli a tojásfestés, nagyon örülnek az elkészített munkájuknak, még ha azok nem is annyira szépek. Örülök, hogy inkább ilyet tanulnak, és nem a matricázást. Az is fontos, hogy a gyerekek ismerjék a múltat, múltjukat, mert enélkül nem lehet teljes a jövőképük.

Somogyi Magyar Ilona elismerő oklevelet és díjat is kapott, mert műveli, és tovább is adja a tojáshímzés tudományát. Kislánya és keresztlánya is profivá vált kezei alatt, így néhány tíz évig még biztosan nem tűnik el a múlt homályában az ősi értékeket képviselő, mágikus erővel bíró hímes tojás.

fel

Késik a fürdős pályázat

Február 28-ai számunkban arról számoltunk be, hogy az önkormányzat benyújtotta pályázatát a Széchenyi-terv turizmust támogató forrásához. Kiderült, akkor mégsem adták be a pályázatot, mert nem lehetett. Az egymilliárdos igénylés a múlt héten érkezett meg a Gazdasági Minisztériumba, a bírálóknak 90 napjuk lesz arra, hogy eldöntsék, támogatják-e Marcali nagyszabású gyógyturisztikai beruházását és ezzel a város nagymértékű fellendülését.

Az önkormányzat egy 100 szobás, minden igényt kielégítő gyógyszállót, egy 3 medencés, később fedetté alakítható fürdőt és egy szabadidőparkot szeretne építeni összesen csaknem 3 milliárd forintból.

Miért nem lehet Marcaliban internetezni?

A 20. század talán legnagyobb és legcsodálatosabb számítástechnikai találmánya az Internet. A világ leghatalmasabb információhordozója, azé az információé, mely a pénzt megelőzve egyre inkább az első helyre tör fel a hatalomért vívott harc eszközei között. Az Internetben mégis az legjobb, hogy mindenki számára elérhető. Vagy mégsem?

Sokaknak csupán szórakozás az Internetet, de vannak olyanok is, akiknek fontos munkaeszköz. Számukra a legbosszantóbb, hogy az Internethez nem is olyan könnyű hozzáférni, mint ahogy azt az ember gondolná, és ahogy azt a szolgáltató ígéri. A "kapcsolat megszakadt" felirat tizedszeri megjelenése után az ember - aki nem egy szombat esti szórakozásra vágyik, hanem dolgozni szeretne - már forr a dühtől. A szolgáltató a sokadik bejelentés után is csak ígérget: megpróbálja a hibát kiküszöbölni, így az elektronikus szupersztráda az egyszerű földi halandó számára elérhetetlen álom marad csupán, abban a 3. évezredben, ahol az internet-előfizetés olyan könnyen megvásárolható, mint egy kiló kenyér.

A szolgáltató azt mondja, azért nem lehet internetezni, mert a telefonvonalat rádióadás zavarja, ezért is van kevés internet-előfizető Marcaliban. Tény, hogy este 6 órakor - pont abban az időben, amikor az internetezés szinte ingyenessé válik - elindul egy szláv nyelvű rádióadás a telefonban, ezért nemcsak internetezni, telefonálni sem lehet rendesen. A polgár azt hiheti, hogy téves számot hívott, mert Kovács lakás helyett egy jugoszláv nő "jelentkezik be".

Utánajártunk a dolognak, hiszen tűrhetetlen, hogy havi 4500 forintos Internet-előfizetéssel rendkívül nehezen vagy egyáltalán nem lehet internetezni Marcaliban, és egy olyan kis faluba kell kimenni, ahol a lakosság fele hátrányos helyzetű, de ahol digitális a telefonvonal.

Az Antenna Hungária szóvivője, Őri András elmondta, van bizonyos rádióadás Marcali környékéről, a somogyszentpáli adótoronyból, de erről nem árult el részleteket. Ez a rádiósugárzás hallatszik bele a telefonhálózat azon részeibe, ahol az árnyékolás nem megfelelő.

- Bizonyíték lehet erre, hogy a rádióadás a városnak csak bizonyos részein hallható és nem mindenhol - mondja Őri András. Erről eddig nem tudtunk, most értesültünk a dologról, ezért egy héten belül az illetékesekkel együtt egy vizsgálatot kezdeményezünk, hogy kiderítsük mi a baj. Így két-három hét múlva megszűnhet az adás a telefonban.

Őri András elmondta azt is, a somogyszentpáli adótorony, amelynél néhány éve szüntették be a sugárzást, még mindig üzemeltetőre vár. Ők megpróbálják hasznosítani műszaki kapacitását, de ez nemcsak rajtuk múlik. A megpályáztatás az ORTT feladata, a legutóbbi kiírásnak azonban nem volt eredménye.


Harangozó Éva

fel

Épül a kerékpárút

8 millió forintot nyert az önkormányzat a bizei buszmegálló és temető közötti kerékpárút és járda megépítésére. A 16 millió forintos beruházásnak így a fele már biztosan megvan, ezen kívül a Területfejlesztési Tanácshoz pályázott az önkormányzat az összköltségeknek 20-30 %-ára. Ha a Tanács befogadja a pályázatot, akár májusban indulhat az építkezés. A kivitelezés másfél-két hónapot vesz igénybe, így már nyár közepétől biztonságossá válik a közlekedés a temetőbe.


124 millió forintot nyert Marcali lakásvásárlásra


27 lakás megvásárlására összesen 124 millió forintot nyert az önkormányzat a Gazdasági Minisztériumtól. A lakásokat a most épülő Orgona utcai társasházakban fogja megvásárolni az önkormányzat, négyzetméterenként 130 ezer forintért.

- A lakások nagy részét intézményünk dolgozóinak fogjuk bérbe adni, kisebb részébe azok költözhetnek, akik már régóta várnak lakásra - mondja Sütő László, polgármester. Reméljük, hogy a karácsonyt már az új lakásokban ünnepelhetik bérlőink. A bérbeadás egyébként hosszú időre szól, a Minisztérium kikötötte, hogy a lakásokat legalább tíz évig nem adhatjuk el.
Sütő László hozzátette, a lakások megvásárlásával a beruházónak, a Radiant Rt-nek is biztonságot adtak, így a lakások egyharmadára már nincsen gondja a tulajdonosnak.

Az önkormányzat 2002-ben is folytatja lakásprogramját, jövőre ismét pályáznak, a megnyert pénzből vagy az Orgona utcaival szemközt lévő épületben vásárolnak lakásokat - ha addigra elkészülnek - vagy önkormányzati telkeken fognak építkezni. Sütő László elmondta, 4-5 éven keresztül 20-25 lakást kellene építeni vagy vásárolni ahhoz, hogy megoldódjon Marcali lakásproblémája.

fel

30 millió műszerekre

Sikeres volt az a pályázat, amit az önkormányzat nyújtott be az egészségügyi szaktárcához orvosi műszervásárlásra. Több mint 10 millió forintot nyertek, ehhez még szeretnének hozzátenni 6-8 milliót, amit a területi kiegyenlítésnél pályáznak meg. Az illetékesek szerint nagy esély van a nyerésre, mert nem olyan sok pénzről van szó. Ha azt is megnyerik, a kórház 25-30 millió forintból vásárolhat olyan orvosi műszereket, amelyekre már nagyon nagy szüksége van.


Ha április, akkor palántaszezon

A kiskerttulajdonosoknak a március és az április a legtevékenyebb hónap, ekkor kerülnek a zöldségmagok és palánták a földbe, hogy több hónap növekedés után jövedelemkiegészítőkké vagy élelemmé váljanak a családok számára. Még az sem késett el, aki nem vetett magokat, hiszen számtalan őstermelő kínálja különféle fajtájú és minőségű palántáit. A legnagyobb választék a piacon van, a múlt héten már szinte mindenki palántát árult, mi utánajártunk, mi, mennyiért kapható.

Piaci palántaárak:

Zöldségek:
Paradicsom 50 Ft/szál
Paprika 40 Ft/szál
Káposztafélék 100 Ft/csomó (12-15 szál)
Karfiol 120 Ft/csomó (12-15 szál)
Zeller 100 Ft/csomó (20-25 szál)

Virágok:
Muskátli 250 Ft-tól/tő
Sziklakerti növények 200 Ft/db
Fűszernövények 250 Ft/db

fel

Pályázatból fejlődik a város

Az önkormányzat minden évben több tízmillió forintot pályáz meg különféle forrásokból, köztük a megyei területfejlesztési alapokból. Idén - egy kivételével - még nem írták ki a területfejlesztési pályázatokat, de nagyjából már most lehet tudni, hogy mire adnak támogatást.

Az első támogatandó cél az önkormányzati intézmények felújítása. Marcali a Noszlopy és a Mikszáth iskola valamint a gimnázium belső felújítási munkáit szeretné pályázati pénzből kiviteleztetni, és talán a könyvtár felújítására is pályáznak. Még nem tudni, hogy mennyi pénz áll rendelkezésre, de a város biztosan nem remélhet többet 10 millió forintnál.

Egy másik forrásból a gyógyvizes kutak és a bölcsőde további felújítását szeretné megoldani az önkormányzat. Pályáz továbbá a város általános rendezési tervének elkészítésére, ez 20-30 millió forintba kerülne, és Marcali további fejlesztési irányát határozná meg. Pályázati pénzből szeretnék felújítani a Kaposvári utcát is, de a kiírás késik.

Sütő László, polgármester elmondta, idén szinte egyik pályázati kiírás sem jelent meg időben, pedig a törvény szerint február 28-áig mindenki köteles megjelentetni azokat. Így szeptember előtt szinte semmilyen fejlesztésnek nem lehet nekiállni.

fel

Se ki, se be

Másfél évvel ezelőtt 3 pár Marcaliból közlekedő vonatot szüntetett meg a MÁV gazdasági megfontolásból, így szabad- és munkaszüneti napokon csak 4 alkalommal, reggel 7-kor, délután 2-kor, fél ötkor és este 8 órakor lehet ki- és bejutni Marcaliba. A hajnali és a két délelőtt közlekedő vonatpárt szüntették meg, így szinte ázsiai állapottal szembesül az, aki például Budapestre igyekezne vasárnap reggel. Az sem jár jobban, aki kora délelőtt ér Balatonszentgyörgyre, délután kettőig kell ücsörögnie ugyanis az állomáson. Molnár Ferencné szerint a problémát az önkormányzat tudná megoldani, de nem tudni miért, nem intézkednek.

Molnár Ferencné elmondta, hogy azon a megbeszélésen, ahol a döntés született a vonatok megszüntetéséről, Marcali nem képviseltette magát, ezt a MÁV úgy értelmezte, hogy a döntés megfelel a településnek. Az idő előrehaladtával azonban egyre többen lettek azok, akik keresték a megszüntetett vonatokat.

- Nekünk kellett végignéznünk, hogy hajnalban családok jöttek gyerekekkel, és várták a vonatot, de az nem jött. Aztán nekünk kellett végighallgatni azt a sok szitkozódást - mondja Molnár Ferencné, állomásfőnök. Én levélben és telefonon többször is kerestem a polgármestert, de választ nem kaptam. A megállapodás szerint egyébként is minimum 6 pár vonatot kellene közlekedtetni, de Marcaliban csak 4 pár vonat jár.

Itt kezdődik az önkormányzat felelőssége, hogy ezt másfél évig megengedték. Nekem nincsen jogom ahhoz, hogy a főnökeimmel vitatkozzak, a polgármester és a hivatal viszont meg tudná oldani ezt a problémát. Nem értem miért nem történik semmi. A polgármesteri hivatalnak nincs joga ahhoz, hogy hátrányos helyzetbe hozza Marcali lakosait azzal, hogy nem intézkedik.

Szerettük volna megkérdezni az önkormányzat illetékesét is, de lapzártáig nem sikerült vele felvenni a kapcsolatot. Így következő számunkban számolunk be arról, mit tudott tenni az önkormányzat a vasúti közlekedés javítása érdekében.

H. Éva
fel

Nyert a regionális szennyvíz

Legutóbbi számunkban számoltunk be arról, hogy Marcali, Nikla és Csömend 550 millió forintból korszerű szennyvízcsatorna-hálózatot akar építeni.

A benyújtott pályázatok közül egy máris nyert, a Környezetvédelmi Alap Célelőirányzat csaknem 53 millió forinttal támogatta a fejlesztést. A legnagyobb összeget, a beruházás 50 %-át a céltámogatástól várják, júniusban dől el, hogy megkapják-e.

Ha nyernek, ősszel meg is kezdődnek a munkálatok. Idén a településen kívüli munkákat szeretnék elvégezni.

A csatornaprogramot - melyet a tavaly ősszel megjelent Balaton-törvény tesz kötelezővé a Balaton-parti és a Balaton környéki településeknek - Bizén szeretné folytatni az önkormányzat. A bizei csatornát azonban sajnos nem lehet más településekkel közösen megépíteni, mert a Balaton Kiemelt Üdülőövezetre kívülről nem lehet szennyvizet bevezetni, ennek határa pedig Bize és Kelevíz között van.

fel

 
Vágó Zoltán 1998 - 2002