2001. február 28.

8. szám

Hárommilliárd háromszázmillió

Pontosabban 3.342.314 ezer forint. Ennyi pénzből kell a városnak 2001-ben gazdálkodnia, fenntartania intézményeit, elvégeznie a szükséges beruházásokat, felújításokat. Sütő László, polgármester szerint ebből a pénzből gond nélkül lehet működtetni a várost, sőt 438 millió forint felújításokra, fejlesztésekre is jut. A legnagyszabásúbb beruházás a Nikla-Csömend-Boronkai szennyvízprogram, amelynek 500 millió forintos összköltségvetését a három település közösen állná. Ahogyan több más fejlesztéshez, ehhez is nagy százalékban kíván pályázati pénzeket segítségül hívni a város.

2000-ben csaknem 500 millió forinttal kevesebb költségvetésből gazdálkodott a város, kétmilliárd forintot költöttek az intézmények működtetésére, fejlesztésekre 215 millió forint jutott. Ebből készült el többek között a Noszlopy utcai idősek otthona és a zeneiskola bővítése, felújítása, az óvodai konyha bővítése, a bizei és a gombai ravatalozó felújítása, a Noszlopy iskola felújítása, és megkezdődött a bölcsőde és a központi temető ravatalozójának felújítása. Ledniczki István képviselő kiemelte: az is nagy eredmény, - bár sokan nem könyvelik el sikerként - hogy a város fenn tudta tartani intézményeit, méghozzá jó színvonalon.

Idén szintén a város 17 intézményének működtetése jelenti a legnagyobb terhet, ebből a kórházi kiadások az intézményekre szánt 2,2 millárd forintnak több mint felét teszik ki. Sütő László, polgármester elmondta, a normális működtetés mellett a 8,75 %-os béremelést is biztosítani tudják, és ki tudják fizetni azt a 20 %-os bérnövekményt is, ami szeptembertől lép életbe. Fejlesztésekre idén több mint 200 millió forinttal jut több, mint tavaly, ebből megkezdik a Nikla-Csömend-Boronkai szennyvízprogram és a boronkai belvízrendezés megvalósítását, a bizei kerékpárút és a milleniumi emlékpark megépítését, folytatják az intézmények, köztük a gimnázium, a bölcsőde és a Noszlopy iskola, valamint a központi ravatalozó felújítását, több utcában, elsőként a Dezső utcában rendezik a víz- és gázelvezetést, és elkezdik a város közvilágításának korszerűsítését. Jelentős összeget szánnak továbbá a kórház gépműszerfejlesztésére.

Sütő László, polgármester a testületi ülésen felhívta a figyelmet arra, hogy míg 1990-ben a város költségvetésének 40 %-át tette ki a központi költségvetésből adott támogatás, és csupán 2,6 %-a volt a saját bevétel, idén csak 662 millió forintot kap Marcali normatív támogatásként - ez alig 20 %-a a város költségvetésének -, a saját bevételek viszont 23,6 %-ra emelkedtek. Ez azt feltételezi, hogy az állam egyre inkább ki kíván vonulni a települések működtetéséből, ezt a helyi bevételekre bízza.


Harangozó Éva

fel

Fekete Angyal

A Fekete Angyalnak nevezett pomázi nővér ügye miatt a marcali kórház belgyógyászati osztályán is ellenőrzés lesz. A vizsgálatot - melyet az egészségügyi miniszter rendelt el az ország összes kórházában - az ÁNTSZ fogja elvégezni. Ellenőrzik többek között a betegek dokumentumait, a gyógykezelések és a gyógyszerek, ezen belül az úgynevezett kábító szerek használatának indokoltságát. Borsos Sándor, a marcali kórház igazgatója elmondta, állnak elébe a vizsgálatoknak, és biztosak benne, hogy az ellenőrzést végzők semmi szabálytalant nem fognak találni. Hozzátette, ebben az ügyben addig nem lehet semmiféle ítélet hozni, és következtetést levonni, amíg a tények nincsenek tisztázva, amíg nem derül ki teljes bizonyossággal, hogy mi is történt valójában.

A zöld fű is égett

Avartűzoltóknak is lehetne nevezni mostanában a marcali tűzoltókat, a szárazság miatt ugyanis a szokásos tél végi égetés sok esetben több hektáros, erdőt veszélyeztető tűzzel és a 105-ös szám kétségbeesett tárcsázásával végződött. Idén eddig összesen 69-szer vonultak a tűzoltók, ebből 60-szor avartűzhöz riasztották őket. Mindegyik elkerülhető lett volna, ha a tűzgyújtó betartotta volna a tűzvédelmi szabályokat, és nem felejtette volna el, hogy számottevő csapadék már több hónapja nem esett. Ilyen szárazaságban még a zöld fű is úgy éghet, akár a zsír.


- Ezúton is kérünk mindenkit, hogy kellő körültekintéssel és a megfelelő eszközök birtokában lásson neki az égetésnek - kéri Koszorú Gábor, tűzoltóparancsnok. A tűzgyújtás mindig magában hordozza a katasztrófa lehetőségét. Ez elkerülhető, ha égetés előtt a polgár felhív bennünket, bejelenti, hogy tüzelni fog, és a tanácsunkat kéri. De ha ezt nem is teszi meg, akkor se kezdjen neki az égetésnek védőfelszerelés, lapát, ásó és víz nélkül. Semmiképpen se égessen egyedül, legalább még két ember legyen a közelben, akik segítenek kordában tartani a tüzet. Őrizetlenül hagyni a tüzet, és sötétedés után égetni szigorúan tilos.


Januártól egyébként a jegyző írásbeli engedélye kell minden terület, még a konyhakert felégetéséhez is. A gondatlan tűzgyújtót fel lehet jelenteni, és súlyos pénzbírságot lehet rá kiszabni. Az is büntethető, aki nem tartja rendben területét, januártól a tűzoltók feladata felderíteni az elhanyagolt területek gazdáit, és joguk van intézkedni is.


H. Éva

fel

Környezetvédelem

Illés Zoltán, a Fidesz alelnöke, a Parlament Környezetvédelmi Bizottságának elnöke volt a város vendége február 22-én. Érdekes előadást tartott Magyarország környezetvédelmi állapotáról, az EU-s elvárásokról. A vele készült interjút következő számunkban olvashatják. Írunk Marcali környezetvédelméről, ezen belül az illegális hulladéklerakókról és egyéb, Marcali környezetét veszélyeztető dologról is.


Egymilliárdot pályázott meg a város a gyógykomplexumra

Harminc év óta talán most van a legnagyobb esély arra, hogy megépüljön Marcali nagy álma a fürdő és a gyógyszálló. A kormány 10 milliárd forintot különített el a Széchenyi-terven belül a turizmus támogatására, ebből egymilliárd forintra Marcali is pályázik. Ha a város megnyeri a pályázatot - erre az illetékesek szerint nagy esély van - még idén elkezdődhet a gyógykomplexum megépítése.

A város vezetői eddig külön beszéltek a gyógyszállóról és a fürdőről, a kormányhoz benyújtott pályázatban azonban együtt szerepel a két beruházás. A pályázati pénz, a Danubius Hotels Rt. pénze, és a saját erő összeadásával egy száz szobás, minden igényt kielégítő gyógyszálló, egy hárommedencés, később fedetté alakítható strand és egy szabadidőpark épülhet a 12 hektáros, gyönyörű fekvésű területen, összesen 2,6 milliárd forintból.


- Minden előkészületet megtettünk, megvettük a telkeket, ahová építkezni lehet, a kutakat állandóan tisztíttatjuk, és az érvényes építési terv is elkészült - mondja Suchman Tamás, országgyűlési képviselő, aki már 12 éve tárgyal a gyógyszálló ügyében. Nagy esélyünk van rá, hogy megnyerjük a pályázatot, többek között, mert nagyon jó területet sikerült találnunk, és a gyógyvíz is nagyon értékes. Korábbi vizsgálatok utalnak rá, hogy a víznek olyan egyedülálló összetevője van, ami különféle nőgyógyászati megbetegedéseket gyógyít nagyon hatékonyan.


Ha a pályázat nem lesz sikeres, a város akkor is megépíti a fürdőt. A képviselők egyszer már támogatták azt az elképzelést, hogy Marcali saját erejéből építi meg a fürdőt.


- Mindenképpen azt szeretnénk, hogy a fürdő megépüljön - mondja Sütő László, polgármester. Ha nem nyerünk a pályázaton, saját erőből építjük meg a fürdőt. Ezért cserébe két évig semmiféle fejlesztés nem lesz a városban. Hitelt veszünk fel, és felhasználjuk azt a pénzt is, amit a gázközművagyon után remélhetőleg visszakapunk. Ha minden jól megy, még idén elindulhat az építkezés. Úgy gondoljuk, hogy ez nemcsak a képviselők, hanem a városlakók többségének akarata is.


A Széchenyi-terv turizmust támogató pályázatának elbírálása áprilisra várható. Akkor derül ki, hogy Marcali megnyerte-e az egymilliárd forintot - és ezzel a nagy fejlődési lehetőséget - vagy nem.

fe

Régiségrablók

Több gyanúsított is kézre került abból a csoportból, amelynek tagjai régiségek lopására specializálták magukat. A rendőrség már több éve nyomoz az ügyben, nemrég sikerült megtalálniuk az ellopott tárgyak egy részét, és elfogniuk néhány gyanúsítottat. A tolvajok nem csupán azoknak okoztak kárt, akiktől loptak, hanem azoknak a régiségkereskedőknek is, akik becsületes úton és tisztességes áron adják el a régiségeket. Hiszen ki adna másfél millió forintot - bár annyit ér - egy régi magyar nemesi család ritka íróasztaláért, ha tízezer forintért is megveheti.

 

Életveszélyes verekedés


Majdnem halállal végződött egy verekedés, pontosabban egy verés február 18-án este Mesztegnyőn. A sértett férfi a bántalmazás következtében - az orvosi vélemény alapján - koponyaalapi törést és egyéb életveszélyes fejsérüléseket szenvedett. A mentők a Kaposvári Kórházba szállították, ahol azonnal megkezdték az életmentő műtétet. Most már túl van az életveszélyen. Bántalmazásával alaposan gyanúsítható egy 27 éves és egy 19 éves mesztegnyői lakos.

fel

 
Vágó Zoltán 1998 - 2002