2001. január 17.

7. szám


Késsel sebesítettek meg egy gyereket a Noszlopy iskolában

December 13-a sokáig emlékezetes nap marad a Noszlopy iskola egyik diákja számára. Számítástechnika órájuk volt, ekkor az osztály két részre van osztva, ő és osztálytársainak egyik fele az egyik teremben, a többiek a másik teremben számítógépeztek. Tanáruk éppen a másik teremben volt. A fiú felállt, hogy megnézze mit játszanak a többiek, amikor egyikük - akivel már többször gondja akadt - felállt, a zsebéből egy kést vett elő, és a fiú felé indult vele. Ő hátrálni kezdett, de a kés elérte, és megsebesítette a karján. Egy karcolás volt csupán, de a fiú támadásként élte meg a történteket, függetlenül attól, hogy társa csak egy aprócska diákcsínynek vagy "késelésnek" szánta a dolgot.

A szülők - miután értesültek a történtekről - rögtön bementek az iskolába.
- Fiunkat már többször érte sérelem, elvették a tízóraiját, belekötöttek, sőt már meg is verték. Akkor különösebben nem "vertük az asztalt", hiszen mi is tudjuk, milyenek tudnak lenni a kamaszodó gyerekek - mondja az apa.

- Egy anya mindig nagyon aggódik a gyerekéért, éppen ezért mindig a legrosszabbra gondol -veszi át a szót a fiú édesanyja. Mi van, ha a gyereknek nem a karját karcolják meg, hanem például a szemét? Nem tudom elképzelni, hogyan hordhat magával egy gyerek kést egy iskolában.

Az eset után egy héttel fegyelmi eljárás indult a fiú ellen, de a fegyelmi tárgyaláson sem ő, sem szülei nem jelentek meg.

- Úgy éreztük, az iskola nem osztja aggodalmunkat, és megpróbálja diákcsínyként beállítani a dolgot, ennek az érzésnek hangot is adtunk. A második fegyelmi tárgyaláson - ami január 4-én volt - megnyugodtunk, a fiú
- bár akkor sem jelent meg - a harmadik legsúlyosabb büntetést, nevelőtestületi rovót kapott.
Ekkor lezártuk az ügyet magunkban. Történt valami, sajnos éppen a mi fiunkkal, de a vétkes megkapta büntetését, pont.
A szülők szerint azonban az iskola nem zárta le az ügyet. Pontosan egy héttel a fegyelmi tárgyalás után fiuk szomorúan jött haza az iskolából.

- Megkérdeztük, mi történt. Erre elmondta, hogy az osztályfőnöke kedvesnek éppen nem nevezhető szavakkal illette őt. Azt mondta neki, amikor feleltetés közben beleszólt az órába, hogy "te rossz vagy" - egyébként négyes a magatartása - "ha meg megbicskáznak, megsértődsz, miattad járhatok fegyelmi tárgyalásra." Tehát az egészből az jön ki, hogy a mi fiunk a hibás, és ő a rossz gyerek.

Az osztályfőnök telefonon elmondta a szülőknek, megbánta, amit mondott, de egyébként sem kifejezetten a fiúnak, hanem a rossz gyerekeknek szánta a mondandóját.

fel


Az igazi megdöbbenés azonban csak másnap érte a szülőket, a fiú újabb sértést kapott, ezúttal az igazgatóhelyettestől.

- Órák után megállította a fiamat és megkérdezte tőle, hogy mi is történt december 13-án. Ő elmondta, mire Szilágyi úr megkérdezte: látszik-e a sérülés nyoma. Megjegyzem, az eset után egy hónappal. Fiunk azt mondta, már nem. Erre a tanár úr a következőket üzente nekünk: "Ha nem látszik a sérülés nyoma, a szüleid elmehetnek a sóhivatalba."

Rendkívüli módon felháborítónak találjuk ezt a szöveget, nem akartunk ügyet csinálni az egészből, de ezt nem lehet szó nélkül tűrni. Mégis hogy engedhet meg magának egy pedagógus ilyet? Este megpróbáltam kérdőre vonni Szilágyi urat, mire közölte, hogy nincs hivatali idő, és lecsapta a telefont.

Az iskola nem kívánt nyilatkozni, egy levelet küldtek a Marcali Híreknek, amelyben közölték: az újság durván beleavatkozik az iskola belügyeibe, a szülőknek pedig nincs joga felülbírálni a nevelőtestület döntését.

A szülők félnek tőle, hogy fiukat további sérelem fogja érni a tanárok részéről, de nem akarják átvinni egy másik iskolába, mert mindezek ellenére jó iskolának tartják a Noszlopyt. Ezen kívül nem szeretnék, hogy néhány pedagógus viselkedése miatt pont nekik kelljen átrendezni életüket.

Harangozó Éva

fel

Megszűnt a rendőrségnél a gépjárműokmányok ügyintézése

A személyi- és a vállalkozói igazolványok után az új évezred első napjától már a gépjárművek irataival, a jogosítvány, a törzskönyv, a forgalmi engedély és a rendszám kiadásával illetve cseréjével kapcsolatos teendőket is a Polgármesteri Hivatalok okmányirodáiban intézik.

Mostantól már tényleg egyszerű dolga van a polgárnak, nem kell 3 féle helyre mennie hivatalos iratai miatt, mindent egy helyen intéznek, az irodában még fényképet is csinálnak az okmányokra. Az új feladat ellátása azonban kisebb-nagyobb akadályokba ütközött.

- A forgalmi engedéllyel és a törzskönyvvel kisebb, egy új rendszer bevezetésekor általában előforduló bajok voltak csupán. A jogosítvány kiadásával, cseréjével viszont nagy gond volt, de már az is rendeződni látszik - közli Árvai Zoltán, jegyző. Nem volt elég idő a Polgármesteri Hivatalok illetve az okányirodák számára, hogy felkészüljenek az új feladat ellátására, és a számítógépes rendszer is különböző problémákkal küszködik, de szerencsére napról-napra kevesebb a gond.

A tervek szerint az év közepétől újabb feladatot kapnak az okmányirodák, minden körzetközponthoz tartozó lakos az irodákban kapja meg új útlevelét. Tehát a Marcali környékén lakóknak nem Polgármesteri Hivatalába, hanem a Marcali okmányirodába kell jönnie új útleveléért.

fel

Tímea egyenlőre még semmit sem tud a világról, és ez így természetes, hiszen még csak három hetes.

Nem tudja, hogy az idő már a harmadik évezredben jár, nem tudja, hogy válság van a Kisgazdáknál. Nem tudja, hogy anyukája valójában nem az anyukája. Csak érzi, ahogy azt is érzi, hogy nagyon nagy szeretet és gondoskodás veszi körül. Tímea egy olyan baba a sok közül, aki nem kellett anyukájának, és ezért örökbe adták, rögtön megszületése után.

Tímea egy Marcali családhoz került, az apa és az anya név nélkül nyilatkozott a Marcali Híreknek.

- Már három gyerekünk van, de szerettünk volna még egyet. Már az előzők is veszélyeztetett terhességek voltak, ezért nem mertünk megkockáztatni még egyet. Úgy döntöttünk, ha nem lehet saját gyerekünk, örökbefogadunk egyet. Olyan gyermeket szerettünk volna, aki nem nevelőotthonból, hanem rögtön az anyukájától kerül hozzánk. Éppen ezért - talán sokan meglepődnek ezen - megismertük az anyukát, és ő is minket.

Az édesanya szociális problémák miatt döntött úgy, hogy lemond a gyermekéről. Két gyereke is volt már, és a kicsi édesapja nemhogy a gyerek nevelésében nem segített volna, de nem is tudott létezéséről. Az anya maga döntött gyermeke sorsáról. Nem akarta nevelőotthonba adni, ezért megkereste az Alfa Szövetséget, akik már több gyermeket adtak sikeresen örökbe, rögtön születésük után. (A Szövetség neve a dávodi kislány esete kapcsán lehet ismerős, ő volt az, aki 11 évesen teherbe esett, a Szövetség pedig megpróbálta megakadályozni abortuszát.) A marcali család is a Szövetséghez fordult, így találkoztak az édesanyával.

- Nem ítéljük el az anyát, mindenki kerülhet nehéz helyzetbe. Nagyon tiszteljük azért, hogy így gondoskodik a gyerekéről,, és nem a kukába dobta a kislányát. Abortuszt sem csináltatott, mert már túl késő volt, szerencsére.
Tímeát négy nap után hozta el a család a kórházból, anyukája addig lehetett vele. Nem tudhatja hová vitték kislányát, de még egy hete van rá, (a szülés után egy hónapja) hogy meggondolja magát, és "visszakérje" Tímeát.

- Reméljük már nem viszik el Timit, és örökre velünk marad. Nagyon megszerettük, a gyerekek is. Eleinte furcsa volt, hogy itt egy gyerek, eddig 9 hónapom volt rá, hogy felkészüljek rá lelkileg. Most pedig "ide pottyant a semmiből". Még szoptatni sem tudom.

Tímeának szerencséje volt, gondoskodó, szerető családhoz került, és nem egy nevelőintézetbe. Sok hasonló sorsú gyerek meg sem születik, mert szülei inkább választják az abortuszt. Az Alfa Szövetség szerint a magzat már élete első pillanatától ember, egyedi és megismételhetetlen, az abortusz pedig nem más, mint gyilkosság. Hiszen semmi különbség egy négy hetes és egy születése után négy hetet megélt gyerek között, csupán a hely, ahol tartózkodik. Ezért vallják azt, hogy a nehéz helyzetben lévő anyuka inkább válassza az örökbeadást, mint az abortuszt.

- Mindenkinek azt tanácsoljuk, aki bizonyos körülmények miatt nem tudja megtartani a gyerekét, hogy ne menjen el abortuszra - kéri az apa és az anya. Tímea már eddig is nagyon sok örömet szerzett nekünk, és minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy boldog legyen. Gondoskodó családban nőhet fel, testvérekkel, anyukával, apukával, felnőtt korára pedig reméljük a társadalomnak is hasznos tagja lesz. Tímea esélyt kapott egy boldog életre.


Az Alfa Szövetség Somogy megyei munkatársának telefonszáma: 06-30-9541-012, ingyenes: 06-80/630-333


Harangozó Éva

fel

Január elsejétől 25.500 forintról 40 ezer forintra emelkedett a minimálbér, ez 57%-os növekedést jelent.

Ilyen mértékű minimálbér emelés még nem volt Magyarország történetében. Az emelés jelentős változásokat hozhat hazánk gazdasági életében, a kormány az életszínvonal emelkedését, sokan ennek éppen ellenkezőjét, a gazdasági romlást várják a 40 ezer forintos minimálbértől. Arra voltunk kíváncsiak: vajon Marcaliban milyen következményei vannak a minimálbér drasztikus növekedésének.

A minmálbérből élők nagyon jól jártak, hiszen anélkül, hogy bármit is kellett volna tenniük érte, egyik napról a másikra 57%-kal növekedett a jövedelmük.

Ma Magyarország több vállalatánál és kisvállalkozásánál az alacsony képzettséget igénylő munkákban dolgozók többségének minimális fizetést adnak, ezért nekik nagymértékben javított az életszínvonalukon a minimálbér emelése. A 25.500 forintos minimálbérből a dolgozó csupán 18-20 ezer forintot tehetett zsebre, most azonban 30-32 ezer forintot is kézhez kap a 40 ezer forintos minimálbérből.

- Nagyon jól jön ez a plusz pénz, most már egy kicsit szívesebben járok dolgozni - mondja egy pályakezdő érettségizett, aki nevének és munkahelye nevének elhallgatását kérte. Nevetséges volt az a 18-20 ezer forint, amit fizettek. Vidékről járok be dolgozni Marcaliba, a napi költségek is sokat elvisznek a fizetésemből. Ha a szüleim nem támogatnának, nem is tudom, hogyan élnék meg. Persze gyereket még most sem vállalnék.

Vannak olyanok is, aki szerint a minimálbér drasztikus megemelése inkább ront a helyzeten, mert sokan éppen ezért vesztik el munkahelyüket. Munkáltatójuk ugyanis nem fogja fizetni utánuk a másfélszeresére növekedett költségeket. Tavaly egy dolgozó bére bruttó 38.580 tett ki, ebben nem voltak benn a dolgozó után fizetett egyes terhek. Most ugyanaz a dolgozó 57.800 forintjába kerül a cégnek.

fel


A Marcali Munkaügyi Kirendeltségen nőtt ugyan az ügyfélforgalom, de januárban amúgy is többen jelentkeznek a kirendeltségeken.

- Minden évben jól nyomon követhető a statisztikákban, hogy az év első hónapjában a legnagyobb a munkanélküliség - mondja Balogh Miklósné, a Marcali Munkaügyi Kirendeltség vezetője. Ez több dolog következménye, az enyhe időjárás miatt sok helyen decemberben fejeződhettek be a szezonális munkák, a mezőgazdaságban és az építőiparban a tél viszont holt szezon. Ezen kívül sokan dolgoztak támogatott álláshelyeken, amelyek lejártak, és sok képzésünknek is vége lett decemberben. Lehetséges, hogy olyanok is jelentkeztek vagy fognak jelentkezni nálunk, akiket azért bocsájtottak el, mert munkáltatójuk nem tudta fizetni a minimálbér miatt megnövekedett költségeket. De mi nem jelenthejük ki, hogy ezért nőtt a munkanélküliség, ezt adatokkal sem tudjuk bizonyítani.

Egy név nélkül nyilatkozó marcali vállalkozó elmondta, több mint fele dolgozóját el kellett bocsájtania a minimálbér emelkedése miatt, egyébként nem tudta volna nyereségesen üzemeltetni vállalkozását. A marcali nagyvállalatoknál nem hozott komoly változásokat a minimálbér drasztikus emelése, a legtöbb helyen amúgy is többet kerestek a minimálbérnél.
A 40 ezer forintos minimálbér negatív következménye továbbá, - amit Marcaliban is sokan sérelmeznek - hogy a szakképzettséget igénylő munka anyagi elismerése tovább csökkent.

- Ugyanannyit keresek ezzel a könnyűnek igazán nem mondható munkával, mint egy közhasznú munkás, aki az utcát söpri - panaszolja egy ápolónő, aki szintén nem kívánta felfedni kilétét. Sokat kellett tanulnom érte, hogy ide kerüljek, és sokat kell érte dolgoznom, hogy itt maradjak. Igazságtalan, hogy ezt a munkát ugyanannyi pénzzel ismerik el, mint azét, akinek semmi szaképzettség és semmi felelősségvállalás nem kell a munkájához.

Magyarország történetének legnagyobb minmálbér emelése tehát senkit sem hagyott hidegen, érintette a legalacsonyabb jövedelműeket, a magán- kis- és középvállalkozókat, a nagyvállalatokat és azokat, aki eddig többet kerestek bruttó 40 ezer forintnál.

Hogy milyen további következménye lesz - akár kisvárosi szinten - az emelésnek, még nem lehet tudni, jövőre mindenesetre újabb jelentős minimálbér emelést tervez a kormány.

fel

Pontveszély az utakon

Hétfőtől a marcali autósok is számíthatnak rá, hogy szabálytalanságaikért, vétségeikért a szokásos bírság mellé büntetőpont is kerül bírságolási lapjukra. A január elsején hatályba lépett új rendszer a gyakorlatban két hét után indult, a kormány ennyi időt adott a rendőröknek és az állampolgároknak, hogy fel tudjanak készülni az új büntetőrendszerre.

Eddig ha valaki közlekedési szabálytalanságot, vétséget követett el, kisebb-nagyobb pénzbírsággal súlytották, elvették a jogosítványát, legrosszabb esetben börtönbe zárták. Mostantól mindezek mellé - és nem helyette - még büntető, figyelmeztető pontot is kap a szabálytalankodó, ami egytől-egyig nyilvántartásba kerül.

Ha valaki 18 pontot összegyűjt, elveszik a jogosítványát. Tilosban parkolásért 1 pontot, ittas vezetésért 3, míg egy súlyos közlekedési baleset okozásáért 7 pontot is kaphat az autóvezető.

- Én remélem, hogy az új rendszer valamelyest javít a közlekedési morálon - mondja Gergő Károly, marcali rendőrkapitánya. A pontrendszer tulajdonképpen minősíti a vezetőt, ezután vétkét nem tekintjük elfeledettnek a pénzbírság befizetésével, egy idő után felelnie kell minden tettéért, tehát nem folytathatja a végtelenségig a közlekedési szabályok megszegését.

A kapott büntetőpontok két évig érvényesek. Tehát az, aki például idén március 20-áig szerez 3 pontot, 2003. március 20-a után ez a 3 pont elévül, a március 20-a után szerzett pontok viszont mind megmaradnak. Akinek 14 pontig sikerült feltornásznia magát, jobb ha nem várja meg, amíg 18 pont lesz belőle, és még akkor elmegy egy önkéntes továbbképzésre, mert így nem vonják be a jogosítványát fél évre, és a sikeres vizsga után eltörlik az összes pontját.

fel

 
Vágó Zoltán 1998 - 2002