2000. december 2.

5. szám

1400 tonna só az utakra

Végérvényesen beköszöntött a tél. A hőmérő higanyszála már egyre gyakrabban kúszik a nulla alá, a napsütést felváltotta a köd, a zöldet pedig a szürkeség. Ekkor jön el a közútkezelők igazi ideje, készenlétben várják az első havazást és útlefagyást. Az idei télen majdnem 30 millió forint várja, hogy elköltsék útszóró anyagokra, a gépek működtetésére, a szükséges eszközök vásárlására. Ebből már el is fogyott néhány millió, 1400 tonna sót tároltak be, megkötötték a szerződést azokra a bérlemény gépekre, amelyek majd a mellékutakat takarítják, és már a hóvédműveket, az önmentő sóshomokkupacokat is kihelyezték az utak mellé a közútkezelők.

- A tőlünk telhető készültséggel várjuk a telet - mondja Mustos László, a marcali üzemmérnökség vezetője. Azt sajnos nem lehet kiszámítani, hogy milyen lesz, lehet enyhe is kevés csapadékkal, de lehet akkora hó is, mint tavaly vagy tavalyelőtt, akkor rengeteg pénzünk fogyna el. De minden felkészülés ellenére, lesz olyan út, amit nem fogunk tudni kielégítően tisztítani. 400 km-es az úthálózatunk. Ha jön egy nagy havazás, netán erős széllel, saját gépeinkkel a főutak tisztításának kell nekiállnunk. A bérleménygépek csak akkor indulnak el a mellékutakra, ha a hó vastagsága elérte a 25 cm-t. A nagy hó és az erős szél miatt nem tudnak mindenhová időben eljutni, főleg 15 km-es sebességgel. A hóesés gyorsabb náluk. Bele kell törődnünk, hogy a természet erősebb, mint mi.

A közútkezelők munkáját két mini meteorológiai állomás is segíti, egyik a 7-es úton van felállítva, az ordacsehi elágazóban, a másik Szenyérnél, a 68-as úton. A kis szerkezetek azonnal jelzik, ha a biztonságos közlekedést veszélyeztető útlefagyás van. De nemcsak a közútkezelőké a feladat, hogy baj nélkül múljon el a tél. Nagy havazáskor ne induljunk útnak. Ha mégis muszáj, vigyunk hólapátot, homokot vagy sót, és meleg takarókat. A legfontosabb azonban a téli gumi. Most azonnal vegyük meg, enélkül ugyanis az életünket is kockáztathatjuk.

fel

A mami nagyon köszöni

Kollár Jenőné, Irma néni egyedül él egy kis, de takaros Berzsenyi utcai lakásban. Azért írunk róla, mert megkeresett bennünket. Szeretne megköszönni valamit, és úgy gondolta, ezt a nyilvánosság előtt teszi meg. Azután vette fel a telefont, és hívott minket, hogy elolvasta a kórházról szóló cikkeket.

Irma néninek július 7-én irdatlanul megfájdult a hasa. De azt gondolta, - mint ahogy ilyenkor sokan közülünk - majd csak elmúlik. Már csak azért is reménykedett ebben, mert lánya másnap ünnepelte 40. születésnapját. De a fájdalom nem múlott, sőt egyre rosszabb lett. Szombaton már mozdulni sem bírt. Lánya hívta ki az ügyeletes orvost, dr. Bárczi Tamást, aki azonnal mentőt rendelt. Irma néninek perforált vakbélgyulladása volt.

- Mintha Kis Mukk cipőt húztak volna, olyan gyorsan itt voltak értem - emlékszik vissza könnyek között Irma néni. Az az emberség, amit irántam tanúsítottak... pedig mozgássérült vagyok... - keresi a szavakat Mami, el-elcsukló hangon - pedig szombat volt, meleg volt, és nekem semmilyen ismeretségem nem volt a kórházban.
Irma nénit azonnal megműtötték, ezután még három hétig kellett benn maradnia.

- Bármilyen problémám volt, azonnal ott volt egy nővér, a doktor úr még a szabadnapján is bejött megnézni a betegeit, köztük engem is. Örökké hálás leszek nekik, örökké... Vannak még emberek, akiknek nem volt szempont, hogy a kórház csődbe' van, hogy keveset keresnek... Vannak még jó emberek... - fejezi be történetét Irma néni, vagy ahogy szerettei hívják Mami, a sírástól teljesen elfúló hangon.

fel

Végre megvalósulhat az évtizedes álom


Több mint 30 évvel ezelőtt nagy kincsre bukkantak Marcali határában. Gyógyvizet találtak. Somogyban akkoriban sokaknak volt ilyen szerencséje, Csisztapuszta, Nagyatád, Nagybajom, Csokonyavisonta mind-mind felfedezte az értékes kincset, gyorsan medencét épített és beindította a turizmust. Marcali valamiért nem ragadta meg az alkalmat, pedig a honvédség azt is felajánlotta, hogy segít megépíteni a fürdőt. Teltek múltak az évek, az évtizedek, de Marcali kiaknázatlanul hagyta nagy kincsét. Mostanáig. A képviselő-testület november 23-ai ülésén ugyanis nagyon komoly döntést hozott: megpróbálja megépíteni a strandot, cserébe viszont két évig semmiféle fejlesztés nem lesz a városban.

Úgy határoztak, eladják az önkormányzat állampapírjait, ehhez hosszúlejáratú hitelt vesznek fel, és pályázati pénz segítségével megpróbálják megépíttetni a strandot. Az előzetes számítások szerint 300-500 millió forintba kerülne a kivitelezés. Ahhoz, hogy ezt biztosan vissza tudják fizetni, 2 évig csak a legszükségesebbekre költenének. Nem építenének egy méter járdát sem, egy épületet sem újítanának föl, és az intézményeknek sem adnának plusz pénzt.

Sok képviselő kételkedik a teljes sikerben, tartanak tőle, hogy a város nem tudja majd fizetni a hitel részleteit. Szinte mindenki támogatja az elképzelést, de csakis akkor, ha a kivitelezést komoly pénzügyi és építési tervek előzik meg. Mindenki egyet értett azzal, hogy a strandnak meg kell épülni, de az nem mindegy, hogy miként. Azt senki nem szeretné, ha a város emiatt csődbe menne.

Hogy valójában mikor indulhat meg a munka, még nem tudni, sőt a szerencsén is múlik, hogy egyáltalán elinduljon. A városnak egyszerre kell túladnia állampapírjain, kell nyernie pályázaton, és kell felvennie a kölcsönt. Ha mindez megvalósul, neki lehet állni a tervezésnek, majd a kivitelezésnek.
Nem lesz könnyű a városlakóknak elviselni a fejlesztések hiányát, hiszen sok felújítás, fejlesztés ráférne a városra.

fel

Új kultúrház a volt laktanyában

Az önkormányzat november 23-ai ülésén a volt belső laktanya területének rendezéséről, beépítéséről is tárgyalt. Virányi István, Marcali nemrég kinevezett főépítésze az előterjesztésben az elsők között emelte ki, hogy a volt belső laktanya területére még ma sincs olyan - képviselőtestület által elfogadott - érvényes rendezési terv, mely az építésügyi hatósági munka jogszerű alapja lenne.

Információink szerint a volt laktanya néhány új lakóját ez nagyon is komolyan érinti, a piac utca keleti oldalán például nincs telefonvonal, és a közművel való ellátottság is csak elvben jelent megfelelő kiépítettséget. A volt laktanya más részén lakóktól is hallottunk hasonló panaszokat, szerintük a terület beépítése a mai nap is teljesen esztelenül folyik.

Az előterjesztésben hosszútávú célként tűzték ki egy új művelődési központ és könyvtár építését, a mosoda kitelepítését, a mellette levő lakóház lebontását, a Marczali H. utca északi oldalán lévő pavilonsor, valamint a sportpálya északi és déli oldalán lévő garázsok lebontását, a sportterület bővítését, a Piac utca nyugati oldalára pedig - a még be nem épített területen - intézményi funkciókat terveznek.

Az előterjesztésből nem derül ki, hogy miként akarják ezeket a terveket megvalósítani, mennyibe kerülnének az építkezések és, hogy miként kárpótolják a garázstulajdonosokat és a mosodát.

Kérjük írják meg véleményüket, kérdéseiket ezzel kapcsolatban, mert azokat januári számunkban továbbítjuk az illetékeseknek.

fel

Kőrösi András letette az esküt

November 5-én időközi választást tartottak Marcaliban. A 3-mas számú választókörzetben, ami a város legnagyobb szavazókörzete, öten indultak a megüresedett képviselői székért. Szoros versenyben Kőrösi András (MSZP) nyerte a választást, Majer István (Fidesz-MPP) előtt. Ezzel megerősítte az MSZP-frakciót a képviselő-testületben. A 3-mas számú szavazókörzet új képviselője, az önkormányzat november 23-ai ülésén már el is foglalta székét Gelencsér Margit helyén, és letette a hivatali esküt. Ezentúl ő fogja képviselni a körzetében lakók érdekei. A képviselőtestületben egyébként 17-en ülnek, az MSZP, a Fidesz, a MIÉP, a Marcaliért Egyesület és független színekben.

Gazdátlan lámpa

Észrevettük Sajnos az ember olyannak született, hogy nem lát a sötétben. A Berszenyi utca 1. szám alatt lakóknak viszont, úgy látszik, el kell sajátítaniuk egy képességet, hiszen a háztömbök között álló, egyetlen lámpa már jó ideje nem világít. Mi is jártunk ott, külön szám lehetne a cirkuszba, ahogyan az ember leevickél a lépcsőkön a vaksötétben. De - ahogy azt a lakóktól megtudtuk - a lámpával nem most kezdődtek a gondok. Amikor még égett, olyan zajt csapott, mint egy repülőgép motorja.

A lakók alvás helyett azt hallgathatták egész éjszaka. Amikor megunták, szóltak a Dédásznak, aki közölte, nem az övék a lámpa, hanem a honvédségé, de ott is ugyanazt a választ kapták. Aztán a Gameszhoz fordultak, ahol szintén elutasították őket. Mivel már nem volt több szerv, akihez fordulhattak volna, tűrtek tovább.

De a senki lámpájának mégiscsak lehetett gazdája, mert egyszer csak nem gyulladt fel többé. Most zaj helyett sötétség van. A probléma kicsinek tűnik a nem létező illetékeseknek, de az ott lakóknak igencsak megnehezíti, sőt megkeseríti az életét ez az elvileg gazdátlan lámpa.

fel

671 katonát temettek el

Magyarország első szovjet katonatemetőjét hozták létre a Noszlopy utca végén. A 671 katona, akiket hősnek kijáró tisztelettel temettek el, 55 évig nyugodott Marcali központjában, német és magyar katonák között. Magyarország legnagyobb tömegsírját szeptemberben kezdték feltárni, és október elejére már végeztek is vele. A katonák nemzetiségét a sírokban talált gombok, csizmasarkak, és egyéb fennmaradt tárgyak alapján állapították meg a szakértők.

Az újratremetésen részt vett sok - a volt szovjet tagállamok képviseletében jött - küldött is, akik ígéretet tettek a magyaroknak, nekilátnak a volt Szovjetúnió területén elhunyt magyar katonasírok felkutatásának, azok feltárásának, és a katonákat is újratemetik, ugyanilyen ünnepélyes keretek között.

A jelenlévő, exhumálást végző szakemberek szerint még 15 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy minden Magyarországon létező katonasírt megtaláljanak, feltárjanak, és méltó nyughelyre kerüljenek a II. világháborúban elesett katonák.

Épülnek a lakások

Jó ütemben halad az Orgona utcai volt legénységi épület átépítése. Az Unió Építőipari Kft. a nyár végén kezdte felújítani a volt belső laktanya "hírhedt" épületét, ami már évek óta üresen és elhanyagoltan állt. Mostanra a nyílászárók is a helyükre kerültek, nemsokára a tető is fent lesz az épületen. A több mint 100 lakást csak akkor fogják értékesíteni, ha azok elkészülnek, előre senkitől nem szedtek be pénzt. Hogy a lakások pontosan mennyibe kerülnek majd, még nem tudni. Januári számunkban részletesen beszámolunk az építkezésről.

fel

Műtőállapotok

Korábbi számunkban megjelent, kórházról szóló cikkünkben tévesen jelent meg dr. Borsos Sándor, kórházigazgató nyilatkozata, mi szerint a műtő a kórház legrosszabb állapotú helysége. Azt sem ő nyilatkozta, hogy a műtő olyan, mint egy 1970-ben épült falusi tejcsarnok. Ez az információ egy korábban, szintén a műtő állapotáról készített interjúból lett felhasználva.

A cikk segítő szándékkal íródott, a kórház néhány dolgozója szerint azonban elriasztja a kórházból a betegeket. (Volt olyan orvos is, akinek tetszett) Most azoknak a betegeknek, akik elriadtak volna a marcali kórházi kezeléstől, egy cikket közlünk a műtők konkrét állapotáról.

Összességében elmondható, hogy bár a műtők a korszerű elvárásoknak nem felelnek meg, biztonságosak. Minden beteg teljesen nyugodtan feküdhet a kés alá, hiszen felkészült orvosok operálnak, a műtők teljesen sterilek és mindennel fel vannak szerelve, ami egy műtét elvégzéséhez szükséges.

De fejleszteni kéne, új eszközöket vásárolni a régiek helyett, és egy korszerű műtőtömböt kellene kialakítani. Ehhez pedig rengeteg pénz kell, amit most nem kapott meg a marcali kórház, ahogy arról korábbi számunkban írtunk.

A marcali kórházban három műtő működik, egy nőgyógyászati, egy sebészeti és egy traumatológiai műtő. A traumatológiai műtőben végzik többek között a balesetekből eredő sérülések operálását, míg a sebészeten például hasi műtéteket, pajzsmirigyműtétet, vakbélműtétet. Mindhárom műtő megfelel az alapvető biztonsági előírásoknak, az ÁNTSZ rendszeresen végez bakterológiai vizsgálatokat, melyek eddig mindig negatívak voltak.

- Átlagosan napi 4 órát dolgozunk a műtőben, van olyan nap, amikor 10-12 órát is - mondja dr. Andók Csaba, sebész-főorvos. Minden eszközünk megvan ahhoz, hogy kockázat nélkül el tudjunk végezni egy műtétet. De számos technikai újítás kényelmesebbé, gyorsabbá tehetné a munkát.

Vannak olyan eszközeink, amelyek már elhasználódtak, megöregedtek, de még mindig jó minőségben lehet velük dolgozni. A gond nem a felszereléssel van, hanem a műtő felépítésével, nagyságával, elhelyezésével.

A traumatológiai osztályon még többször ég a villany a műtőben, mint a sebészeten, itt ebben az évben eddig 1200 műtétet végeztek el. Napi 6-7 órán át operálnak, a négy orvos mindegyike egyszer egy nap biztosan a műtőben van.

- Nálunk is ugyanaz a helyzet, mint a sebészeten - mondja dr. György Balázs, traumatológus főorvos. Felszereléseink megvannak, de újak kellenének. Az ember persze mindig a legjobbat akarja, hiszen ez a beteg és az orvos érdeke is. De én úgy érzem, annak ellenére, hogy nem vagyunk a legkorszerűbb kórház, a betegek elégedettek velünk.

fel

Pénteken eltemették a csurgói lányt

Megdöbbentő hír volt a miniszteri baleset második áldozatának halála. November 24-én a csurgói lány is elment. Barátja, Attila néhány órával a baleset után halt meg, Gyöngyi egy hónap után követte őt a halálba. Nem sérüléseibe halt bele, tüdőgyulladás végzett vele...

Miközben gyászolók százai búcsúztatták Őt, szülővárosától 100 kilométerre, ott, ahol 1 hónapja "összetörték" jövőjét, szakértők próbáltak rájönni, mi is történhetett. A helyszínre vitt zöld Audi legalább hússzor tette meg egymás után azt az utat, amit a miniszter autója tehetett meg az ütközéskor. Azt próbálták kideríteni, a Trabant sőförje, a boglári fiú észlelhette-e a közeledő Audit, és ha igen, lett volna-e ideje elkerülni a balesetet. Kiderült, a fiatal párnak semmi esélye nem volt.

Az Audi őrült sebességgel ütközött a Trabantnak, átlépve a sebességhatárt, a záróvonalat, figyelmen kívül hagyva minden szabályt. Attilának 1,2 másodperce lett volna arra, hogy a sziréna hangjára reagálva cselekedjen. Nem tudott, mert nem tudhatott.

Most mindketten halottak, éppen egy közlekedési miniszter hibájából.

fel

Sztrájkkészültség Marcaliban is

Pamlényi Nándorné, az EDDSZ marcali elnöke tájékoztatott bennünket, hogy a marcali kórház dolgozói is egyetértenek a demonstráció minden formájával, akár a sztrájkkal is.

A jelenlegi tervek szerint december 8-án 2 órás figyelmeztető sztrájkot tartanának az ország több kórházában is, 9-én pedig a fővárosban, valószínűleg a parlament előtt gyűlnének össze az egészségügyi dolgozók, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét, a közalkalmazottak közül már megint az egészségügyben dolgozók munkáját ismerik el a legalacsonyabb szinten. Ezt a 2001-2002-es költségvetés tervezete is bizonyítja.

- Mindig megígérik, hogy most az egészségügyi dolgozók következnek - mondja Pamlényi Nándorné. De ez most is csak egy jól hangzó ígéret. A dolgozók el vannak keseredve, ami nem is csoda, hiszen egy három műszakban dolgozó, kezdő orvos alig keres 25-30 ezer forintot. Nem is beszélve a nővérek béréről. Ki merem jelenteni, hogy az egészségügy a dolgozók áldozatos munkájának és hivatásszeretetének köszönheti, hogy most ilyen állapotban tud működni.


Kedden dől el véglegesen, hogy a marcali dolgozók sztrájkolnak-e, vagy sem. Ha igen, a megye összes dolgozója Marcaliba jön, a Künzelsau téren fog gyülekezni és sztrájkolni. Ám sok olyan kórházi dolgozó van, aki teljes mértékben egyetért a sztrájkkal, de nem tudná otthagyni munkáját, betegeit egy percre sem.

fel

Segít a tinédzserambulancia

Ma Magyarországon 100 szülésre 50-60 abortusz jut. 15 éve még Hollandiában is ugyanilyen elszomorító volt az arány. Ott ma 100 szülés mellett csupán 7-10 abortuszt kell elvégezni. Ez a látványos eredmény a tinédzserambulanciáknak köszönhető.

A felvilágosítás volt az elsődleges céljuk, hiszen még az oly fejlett nyugati országban is rengeteg tinédszer lány volt, akiknek eleinte kevés fogalma volt a nemi életről.

A tinédzserambulancia létrehozója, az Organon a nagy siker miatt más országban is elindította a programot, Magyarországon 3 éve hozták létre az első tinédzserambulanciát.

A Marcaliban egy éve létrejött tinédzserambulanciának is hasonló feladatokat kell ellátni.

- A legtöbb nem kívánt terhesség a szexuális tájékozatlanságokból következik be - véli dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász főorvos. A szülőknek tabu téma a szex, nem beszélnek róla gyermekükkel. Vannak, akik tudják, mi lehet a következmény, mégsem védekeznek. A tinédzserambulancián mindkét problémát tudjuk "orvosolni".

Hétfőtől péntekig minden délután szakképzett nővérek várják a felvilágosításra és segítségre várókat. Kötetlen beszélgetés formájában adnak választ mindenféle szexualitást érintő kérdésre, a teherbe esés biológiájától kezdve a fogamzásgátlás módszerein át, a lelki segítségnyújtásig, ha már megtörtént a baj.

- Ezúton is kérünk minden hölgyet, hogy ha bajban van, és nem látja a kiutat, vagy csak kérdezni, megbeszélni szeretne valamit, amit mástól - mással nem tud, forduljon hozzánk bizalommal. Mi nem ítélkezünk, segíteni szeretnénk.

Dec. 12. 18.00: Egészségügyi előadás nőknek a Nyugdíjas Klubban

fel

Vaddisznószezon

December 1-én kezdődik hivatalosan a vaddisznóvadászat az erdőkben, így marcali környékén is. A gyótai vadásztársasághoz, csakúgy, mint az ősz elején, most is vendégvadászok érkeznek, hogy vaddisznótrófeával térjenek haza.

Egyes becslések szerint több vaddisznót is ki lehetne lőni, mert annyira túlszaporodtak, hogy akár természeti katasztófát is okozhatnak. A temérdek vadkár miatt akár még a vadásztársaságok is tönkremehetnek.

A vaddisznószezon mindenesetre beindult, ami a gyótai vadásztársaság kasszájába is újabb bevételt hoz

 
Vágó Zoltán 1998 - 2002