2000. november 18.

4. szám

Szent István ujjperceire bukkantak Nagyszakácsiban

Szent István a magyarság történetének talán legnagyobb alakja volt. Ő volt az, aki megalapította a keresztény magyar államot, biztosítva ezzel fennmaradását. 1000 éve élt királyunk maradványai máig fennmaradtak, csontjait az ország különböző pontjain találták meg, de főleg nagyobb városokban. Azt azonban senki még csak nem is sejtette, hogy a Nagyszakácsi templom oltára Szent István ereklyét rejt.

Az első magyar király csontjai kalandos úton kerültek a templomba. A szálakat a berzencei plébános, Marics József bogozta ki.

- Egy, a veszprémi papság életét 1630-tól 1950-ig bemutató könyvet tanulmányoztam, amikor rábukkantam valamire. Pacsai János István atyáról írt a könyv, aki pálos szerzetes volt. A róla lejegyzettek alapján kezdtem el kutatni a csontok után. A nyomok Nagyszakácsiba vezettek.

Nagyszakácsi akkori plébánosát kérte arra Marics József, hogy nézze át a templomot, mert ha nem fosztották ki, a csontoknak ott kell lenniük. Szűcs Imre atya hosszas keresgélés után meg is találta az aprócska ujjperceket a templom ereklyetartójában, egy lepecsételt fadobozban.

A pecséten az 1850-es évszám szerepelt. Ez azt jelenthette, hogy ezek azok az ujjpercek lehetnek, melyeket a pálos kolostorok feloszlatása idején Pacsai János szerzetesre bízott kolostora rendfőnöke.

- Az volt a kikötése, hogy ha a rend még az ő életében visszaáll, - folytatja a csontok kalandos történetét Marics József - akkor hozza vissza magával a csontokat testvérei közé és helyezze el kolostorukban. Ha a rend mégsem áll vissza, akkor végrendelkezzék egy olyan templom javára, ahol valamikor pálos kolostor működött.

A rend nem állt vissza. Pacsai atya életében sok helyen megfordult, de soha senkinek nem árulta el, hogy milyen kincs őrzésével bízták meg. Végrendeletéből derült ki halála után, hogy egy életen át kereste a méltó helyet Szent István ujjperceinek. A szerzetes végül Nagyszakácsit találta a legalkalmasabbnak az ereklye számára.

Az ereklyét két éve találták meg. Ez idő alatt senki sem vizsgálta be őket, hogy valóban a szent ujjának darabjait őrizte-e az oltár. Az is meghökkentő, hogy néhány héttel ezelőttig ugyanott, a templom ereklyetartójában tárolták őket, ahelyett, hogy páncélszekrénybe zárták volna a tolvajok elől. Az ereklye most már jó kezekben van, egyelőre Budapestre vitték a Bazilikába, ahol Szabó Géza kanonok, a Szent Jobb őre vigyáz rá. A csontok most a bevizsgálásra várnak. Hogy erre mikor kerül sor, és aztán mi történik a csontokkal, egyelőre nem lehet tudni.

A Nagyszakácsi csak az egyik templom lehet a sok száz közül, ahol szentek csontjai lapulhatnak valamelyik doboz mélyén, vagy sarok rejtekében, őrizetlenül, elfeledve. Marics József, berzencei plébános mindenesetre egy információ alapján már újabb Szent István csontok után kutat Somogyban.

 

Szabó Eszter-Harangozó Éva

fel

Mobilröntgen, defibrillátor, EKG, infúziós pumpa.

Többek között ezeket az eszközöket vásárolta volna a marcali kórház abból a 27 millió forintból, amire idén pályázott az Egészségügyi Minisztériumhoz. Semmit nem kaptak. Pedig ezekre az eszközökre égető szükség lett volna. A meglévők elöregedtek, és például mobilröntgenje nincs is a marcali kórháznak.

A mobilröntgent olyan súlyos, vagy életveszélyes betegek vizsgálatához használják, akiket állapotuk miatt nem lehet mozgatni. A marcali kórházban - legyen bármennyire is súlyos a páciens betegsége - hordágyon kell őt elvinni a röntgenbe, sokszor erős fájdalmakat okozva ezzel, mert nincsen mobilröntgen, amivel mozgatás nélkül, ágyában lehetne felvételeket készíteni róla.

Eddig minden évben kapott a marcali kórház néhány milliót új műszerek, eszközök vásárlására, idén egy fillér nem jutott nekik a központi támogatásból.

- Valahogy mi mindig lemaradunk a nagy kórházak mögött. A siófoki és a kaposvári kórház minden évben kap pénzt, nem is keveset - mondja dr. Borsos Sándor, a marcali kórház orvosigazgatója. Pedig mi is nagy térséget látunk el, több mint 40 ezer ember tartozik hozzánk. Saját pénzből sehogysem tudunk új eszközöket, műszereket vásárolni, éves költségvetésünk éppen elég arra, hogy fenntartsuk magunkat. Egyetlen reményünk minden évben a céltámogatás.

Nemcsak új műszerek vásárlására nem kapott pénzt a marcali kórház. A kórház felújítására, már sokadszorra benyújtott címzett támogatást sem kapták meg. Az 1 milliárd 900 millió forintból a műtő teljes felújítására, a sürgősségi ellátás feltételeinek megteremtésére és a krónikus osztály befejezésére jutott volna pénz elsősorban.

fel

Aki járt már a marcali kórház műtőjében, annak nem kell ecsetelni, hogy hol ázik be a fal, hol hullanak a csempék, és hol van feltöredezve a járólap. Akinek nem volt ilyen "szerencséje", annak mindent elmond az a tény, hogy ideiglenes engedéllyel működik, az ÁNTSZ bármikor bezárhatná, olyan állapotban van. Inkább hasonlít egy 1970-ben épült falusi tejcsarnokhoz, mint egy kórház műtőjéhez, ahol életeket mentenek.

- A kórház legrosszabb állapotú helyisége a műtő - véli dr. Borsos Sándor. Az elmúlt években kisebb-nagyobb felújításokra jutott pénz a kórház különböző részein, de a műtőnél más a helyzet. Itt teljes rekonstrukcióra lenne szükség. A kormányhoz benyújtott tervekben egy új épület felépítése szerepel. Ebben kapna helyet az új műtőtömb.

Hasonlóan sürgető feladat lenne a sürgősségi ellátás feltételeinek megteremtése, ahol gyorsabban, szakszerűbben és összehangoltabban lehetne ellátni az életveszélyben lévő, például infarktusos vagy balesetes betegeket. A tervek szerint a Vészhelyzet című filmben látható kórházhoz hasonlóan lenne kialakítva a sürgősségi osztály az új épület földszintjén. Tehát egyben lennének a különféle, de egymáshoz kapcsolódó osztályok, például az intenzív osztály, a sebészet, a belgyógyászat.

- Ez azért jó, mert egy életveszélyes állapotban lévő, balesetes beteghez nem a kórház másik szárnyából kell például szívspecialistát hívni, hanem a szomszéd szobából. És - mint tudjuk - ilyenkor minden perc számít - mondja a kórházigazgató.

A krónikus osztály szégyenre okot adó "kezdeménye" évek óta áll a kórház közelében. Több esztendeje nem történik más benne, mint, hogy évről-évre benövi a gaz. Most nem az a kérdés, kinek a hibájából nem készült el, hanem az, hogy mikor készülhet el. Jövőre biztos nem, mert Marcali idén is csak ígéreteket kapott, pénzt nem.


H. Éva

fel

November 1-től a balatonújlakiaknak is Marcaliba kell jönniük, ha új személyi- vagy vállalkozói igazolványt akarnak kiváltani, módosítani vagy megszűntetni.

Az újlakiak saját maguk kérték, hogy hivatalos irataik ügyeit ne a fonyódi, hanem a marcali okmányirodában intézzék, hiszen Marcali sokkal közelebb van, és a tömegközlekedés is sokkal jobb Balatonújlak és Marcali között.

A marcali okmányirodában egyébként nem jelent különösebb nehézséget az újlakiak ellátása, az új feladat - a vállalkozói igazolványok - ügyintézése azonban az első héten nem ment gördülékenyen, a rendszer nem működött megfelelően. Mostanra azonban helyreállt a rend, az ügyintézést semmi nem akadályozza.

fel

Egy nemrég született kormányközi megállapodás szerint, ha Németországban egy magyar kórházi ellátásra szorul, annyiért kezelik, mint a német állampolgárokat és fordítva: egy német Magyarországon "ugyanannyiért kaphat szívinfarktust", mint egy magyar állampolgár.

Eddig mindkét fél körülbelül a dupláját fizette a kezelésnek az állampolgárokhoz képest. Ez nekünk magyaroknak nagyon jó Németországban, kevésbé jó viszont Magyarországon.

Az ország kórházai közül a megállapodás elsősorban arra a néhányra vonatkozik, amelyik a Balaton-parton működik. Ebben a néhányban benne van a marcali kórház is, hiszen a nyári időszakban több tízezer német üdül a marcali kórház ellátási területén, Balatonberényben, Balatonmárián, Fonyódon. Sőt egyre többen vesznek házat Marcali környékén üdülési, sőt letelepedési szándékkal.

- Rosszul érint minket ez a megállapodás - mondja dr. Boros Sándor. Sok német beteget kezelünk egész évben, ők nekünk jelentős bevételei forrást jelentettek. A kezelést nem nekik adtuk kétszeres áron, hanem a magyarok kapják meg féláron. Egy infarktus például körülbelül 450 ezer forintba kerül. Ez tartalmazza a gyógyszerek, a műtét, és a kórházi ellátás árát, a vizet, a villanyt, az orvosok, ápolók bérét. Egy magyar beteg ennek feléért "kap egy infarktust", tehát 220-230 ezer forintért. Mostantól a német beteget is ennyiért kezeljük, nem 450 ezer forintért.

Eddig a német és a magyar betegnek is saját biztosítója fedezte a kórházi ellátás költségeit külföldön, ezentúl a magyar betegekhez hasonlóan a német betegek gyógykezelését is a társadalombiztosító fizeti. Illetve csak fizetné. A TB ugyanis 1,5 millió forinttal tartozik a marcali kórháznak.

- Nem elég, hogy elvették tőlünk az egyik legjelentősebb bevételi forrásunkat, még nem is fizetnek - mondja dr. Borsos Sándor. Elég nehéz helyzetben voltunk eddig is, most pedig még a sokkal tehetősebb német beteget is ingyen kell kezelnünk?

A biztosító eddig 30 ezer forintot fizetett ki a marcali kórháznak, a többit csak ígérik. Nem tudni, miért nem fizetnek. Közben pedig a német beteg panaszkodik, hogy a marcali kórház ellátási színvonala a legalapvetőbbet sem közelíti meg.

fel

Mogyorósi Ervinnek és családjának irigylésre méltó otthona van. Csöndes utca, nagy telek, gyönyörű, sárgára vakolt, modern ház, fehér ablakokkal.

Életük is irigylésre méltó volna, ha nem lenne az éremnek egy másik oldala. Házuk ugyanis egy állattartó telep kellős közepén áll, istállókkal, terménytárolókkal, disznóólakkal, traktorokkal körülvéve. Az Ősz utca 28/a bal és jobb szomszédjában, illetve kertje végében több mint száz disznó, tehén, bika és ló él.

Ez önmagában nem törvényellenes, hiszen az Ősz utcában korlátlanul lehet állatot tartani, Mogyorósiék életét azonban elviselhetetlenné teszi a bűz, a rentgeteg légy és a gépek állandó zaja. Panaszukkal már többször is fordultak különféle hivatalokhoz, de a gond nem oldódott meg, legfeljebb enyhült valamelyest. És ők csak tűrnek, tűrnek évek óta.

Mogyorósiék 1989-ben vásárolták meg a telket, ami akkor nagyon ideálisnak tűnt. Ám amikor egy év múlva elkezdték az építkezést sejtették, hogy baj lesz. A szomszéd, Ágoston Zoltán ugyanis egyik napról a másikra egy istállót húzott föl a kertjük végében, építési engedély nélkül. Akkor már nem volt visszaút, a ház félig készen volt.

- Első panaszos levelünket azért írtuk, mert Ágoston úr nem értesített bennünket, hogy istállót épít. Azt is sérelmeztük, hogy rettenetes bűz van, mindenütt legyek rajzanak, éjszaka pedig nem tudunk aludni a traktorok zajától - panaszolja Mogyorósi Ervin, a családfő.

Mogyorósiék szerint nem csupán kellemetlen, hanem egészségre káros hatása is volt szomszédjuk állattartásának, saját szemükkel látták, hogy a trágyalé egy kézzel ásott gödörbe folyik. Az ÁNTSZ akkori tisztiorvosa, dr. Schaffer Károly dorgáló hangú levelet írt az önkormányzatnak és kérte őket, hogy a jövőben hatékonyabb intézkedéseket tegyenek.

Az önkormányzat kötelezte Ágoston Zoltánt, hogy betonozza le a trágyalétároló gödröt. A bűzös lé azóta is a földbe folyik el. Ezután többször is panaszt tettek, a város jegyzője be is hívta őket és a szomszédot egy beszélgetésre, ahol Ágoston Zoltán azt is megígérte, hogy állatait kiviszi Nemesvidre, akkori birtokára. Persze ez nem így történt. Sőt. Ezután még egy terménytárolót is épített, azt is engedély nélkül. Mogyorósiék erre újra tollat ragadtak, mert már elfogyott a "bűztűrő képességük".

- Korábban levélben kaptunk ígéretet arra, hogy Ágoston Zoltán állattartását szigorúan ellenőrzik és nem engednek neki újabb istállót építeni. Ennek ellenére most már öt istállóban 50-nél is több tehenet tart, múltkor még egy ló is futkározott az udvarunkban - panaszolja feldúlva Mogyorósi Ervin felesége is. Egyébként emberileg semmi gondunk Ágoston Zoltánnal, dolgos, becsületes embernek ismerjük, de az, hogy a saját kertemben nem tudok megmaradni a bűztől, állandóan ablakot kell pucolnom a rentgeteg légy miatt, és hogy szellőztetni lehetetlen, ez már jócskán megkeserítette az életünket.

Jelenleg a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság előtt van Mogyorósiék ügye, akik most a Somogy megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomástól kértek szakvéleményt, hogy Ágoston Zoltán a jogszabályoknak megfelelő módon tartja-e állatait. Ha nem, korlátozhatják az állattartásban. Mire azonban ez eldől, több hónap is eltehet.

Addig pedig Mogyorósiék tovább szagolják a bűzt és tovább tűrik a körülöttük folyó nagyüzemi állattartás minden velejáróját.

fel

"Adj egy tizest, vagy megöllek"

Ez a cseppet sem barátságos, vérfagyasztó mondat nem egy amerikai akciófilm egyik sötét sikátoros jelenetében hangzott el, annál sokkal közelebb: Marcali egyik iskolájában.

A Noszlopy iskola néhány tanulója ezt az erőszakos módszert választotta arra, hogy gyengébb vagy jóval fiatalabb társától 10-20 forint zsebpénzét vagy tíróraira szánt szalámis zsömléjét megszerezze. Aki nem adott, azt megverték. Sok 6-7 éves kisgyereknek több hónapon keresztül kellett eltűrnie a bántalmazást, a megaláztatást. A zsarolást, ami felnőtt esetében akár 8 évi börtönnel is súlytható bűncselekmény.

- Ezek a gyerekek rossz körülmények közül, sok esetben roma családból származnak, akik 15-16 évesen még mindig az ötödik vagy a hatodik osztályban ülnek 10-11 éves társaik között - mondja Csordás Attila, a Marcali Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója. Családjuk hasonlóan erőszakos, bűntetett előéletű apukával, italozó anyukával. A gyerekkel nem törődnek, legfeljebb annyit, hogy rossz kedvükben jól elverik. Nem csoda, ha ők is aggresszívak, erkölcs nélküliek. A figyelmeztetésen kívül semmit nem tudunk csinálni velük, mert kiskorúak, ezért nem büntethetők.

Pedig ezek a gyerekek nem vicceltek, volt olyan kisfiú, akit annyira hasba rúgtak, hogy kórházba kellett vinni. De a testi bántalmazáson túl azt az óriási lelki terrort is el kellett viselniük, ami egy felnőttnek is sok lenne.

- Ezek a kisgyerekek félelmükben sem a tanároknak, sem a szülőknek nem szóltak, ezért az iskola semmit nem tudott tenni - mondja Csordás Attila. Általában iskola után, közterületen vagy óraközi szünetekben történt mindez. A szülőknek csak hetek, hónapok múlva tűnt fel, hogy kisfiukkal vagy kislányukkal baj van, mert nagyon nem akar iskolába menni. Akkor derült ki, hogy zsarolják. Volt, aki csak azért adott, hogy szálljanak le róla. De később sem őt nem hagyták békén, sem azt, aki bátorkodott ellentmondani. Mindegyiket addig zsarolták, amíg el nem érték céljukat.

A törvény nem annak a 700 ártatlan gyereknek a pártján áll, akinek örök életre elmegy a kedve az iskolától, a tanulástól, és ezért kevesebb eséllyel vághat neki az életnek, hanem azt a 4-5 aggreszív gyereket védi, akiket sem elítélni, sem nevelőintézetbe, sem speciális iskolába adni nem lehet.

Maradnak tehát az általános iskolában, nagyfokú aggresszióikkal, erőfölényükkel és az embertársaik iránti tisztelet és szeretet szemernyi szikrájának hiányával. Reménykedni lehet csupán, hogy a Noszlopy iskolai esetek nem ismétlődnek meg. De éppen nemrég a Mikszáth iskolában bántalmaztak egy kisfiút, mert nem adott petárdát túlkoros társainak.

fel

Az aggresszív gyerek lelkivilága

Az a gyerek, aki 10-15 évesen hasonló bűncselekményeket követ el, az körülményeinek áldozata. Nem zsarolónak, rablónak, tolvajnak, netán gyilkosnak születik. A gének csak egyharmad-részben felelősek ezért. A többi a neveltetésen és a környezeti hatásokon múlik. Ezeknek a gyerekeknek szörnyű családi életük van. Nem szeretik őket, levegőnek nézik, megverik, lelki terror alatt tartják.

Állandóan lebecsmérlik: "- Te egy nagy marha vagy, semmire nem vagy jó, legjobb lenne, ha megdögölnél." A gondoskodás legcsekélyebb formájában sem részesítik, sokszor még enni sem adnak nekik. Ezen túl szüleik még olyan negatív normákat is közvetítenek nekik, amiket ők magától értetődőnek, természetesnek vesznek, és azt fogadják el.

Ilyen az igénytelenség, az erkölcstelenség, az erőszakosság. Szüleik koszosak, nem dolgoznak, otthon isszák le magukat a sárga földig, verik egymást, káromkodnak, és számukra abszolút nem bűn ellopni a másét.

Ezek után vajon hogyan várható el a kisgyerektől, hogy a normális, szerető, gondoskodó családban felnőtt társaihoz hasonlóan viselkedjen? Sehogy. Ez a probléma a társadalomé, ha úgy tetszik a kormányé. Nekik kell ezt megoldaniuk.

Harangozó Éva

fel

Calypso kórusról

1990 őszén, 10 éve született. Édesapja zenetanár volt, de csak másfél évig nevelte Őt. Amikor elment, egy mostohaanya vette gondjaiba. Eleinte nem szerette Őt, csak kötelességből foglalkozott vele. Most már semmi pénzért nem válna meg tőle. Nehéz gyerekkora volt, lassan tanult meg beszélni és járni, nehezen alkalmazkodott környezetéhez. De mostohaanyja érezte, lehet belőle valami. Hosszú, küzdelmes évek után mostanra felnőtt. Még fiatal, de már szinte minden sikert elért, amit egy kisvárosban született, nehéz gyerekkorral megküzdő elérhet. De ami a legfontosabb, hogy mindenki szereti Őt.

Hogy kiről van szó? A cím is elárulja: a Calypso kórusról. Nem véletlenül írtam róla (róluk) úgy, mint egy emberről. A "mostohaanya", Stamler Edit szerint éppen a kórustagok hihetetlen összatartása volt az, ami idáig eljutatta őket. A tizedikig. Egy emberként állnak ki a színpadra évről-évre, és énekelnek egy emberként minden alkalommal. Ezért szeretjük őket, mert annyira "együtt vannak". Énekben, testben, lélekben.

- Nemrég közvetlenül a kaposvári Vikár Béla kórus előtt léptünk fel. Amikor lejöttünk a színpadról, odajött a kórus vezetője, és azt mondta: "- Ti aztán jól föladtátok a leckét, fel kell kötnünk az alsóneműt, hogy úgy szóljunk, mint ti." Ez biztos azért van, mert mi tényleg szeretjük egymást. Nincs irigykedés, gúnyolódás, gyűlölködés - mondja Stamler Edit, a kórus vezetője. Persze azért a sok próbának is köze van ehhez.

A kórus 10 éve kisebb városi fellépésekkel kezdte. Mostanra bejárták szinte egész Európát, Görögországtól Hollandiáig. Repertoárjukban éppúgy megtalálható a gregorián ének, mint a jól ismert, lázadó musical: a Hair dalai is.

- A könnyedebb műfajok hozták meg számunkra az igazi közönségsikert - véli a kórus vezetője. Aki hallott bennünket Hairt énekelni, az lehet, hogy legközelebb egy komolyabb előadásunkra is eljött. Minden stílust igyekszünk elsajátítani, hiszen egyszer templomban lépünk fel, máskor pedig egy sörsátorban. Nem énekelhetjük a Hair-t a templomban, ahogy gregorián énekekkel sem állhatunk egy sörsátor színpadára.

A Calypshow-n mindkettőből hallhatunk ízelítőt. És hihetetlenül nagy repertoárjuk korábban nagy sikert aratott többi darabjából is. Előadják azt a darabot is, amit sokan láttak már, de még annál is többen szetetnének végre megnézni. Hogy mi lesz az? Meglepetés.

fel

Előzze meg a csontritkulást!

A változó kor után jelentősen megnő az esélye a csontritkulásnak, főleg a nőknél. A hormonális hatások és a nem megfelelő életmód hatására a csontok gyengévé, törékennyé válnak. Ezért sok középkorú és idős ember kerül kórházba, boka, kar vagy combnyaktöréssel. A csontritkulás azonban nem a korral járó természetes változás. Ellenkezőleg! A csontritkulás megelőzhető! Megfelelő étrenddel, rendszeres mozgással és ellenőrzéssel. A marcali kórházban július 1-től működik a DEXA, azaz egy korszerű csontsűrűségmérő műszer, amellyel bárki ingyen megvizsgáltathatja csontjainak aktuális állapotát. Ezzel nemcsak magának ad egy esély a csontritkulás megelőzésére, a kórházat is támogatja. Az intézmény ugyanis minden páciens után pénzt kap a költségvetésből.

fel

Fenyegetőző apa

November 7-én családi veszekedéshez riasztották a marcali rendőröket. Egy asszony és gyerekei kerültek bajba, amikor visszamentek a férj házába, hogy összeszedjék a gyerekek ruháit. Pár nappal előtte hagyták el a férjet, aki ezt nem tudta megemészteni, ezért bezárta őket a házba, és késsel fenyegette meg őket, hogyha el mernek menni, nagy baj lesz. Az apuka felesége ruháját össze is vagdosta. A nagymama hívta ki a rendőröket, akik személyes szabadság megsértésének alapos gyanúja miatt őrizetbe vették a férfit.

Holttestet találtak

Egy 52 éves férfi holttestére bukkantak egy somogyfajszi ház udvarán november 15-én. Nem tudni, hogy hogyan került oda a férfi, a helyszínre kiérkező rendőrök bűncselekményre utaló nyomokat nem találtak, orvosszakértőjük szerint a férfi megfulladt. Az áldozatot előző este a kocsmában látták utoljára, onnan biciklivel indult haza. Másnap már csak a holttestét találták meg, lakóhelyétől nem messze.

Csalót köröz a rendőrség.

Eddig öt áldozat jelentkezett, hogy egy jól szituált férfi kedvező pénzbefektetési lehetőség felajánlásával pénzt csalt ki tőlük. A sértettek 1-4 millió forintot adtak oda a férfinak, aki azt ígérte, sőt szerződésben foglalva vállalta, hogy néhány hónap múlva 20-30%-kal több pénzt ad vissza. Legtöbben az egy életen át összekuporgatott pénzüket adták a férfinak. Persze a férfi azóta sincs sehol. A rendőrség szerint a sértetteknek csupán töredéke jelentkezett, a férfi több tízmillió forintot tehetett zsebre az emberek hihetetlen hiszékenységét kihasználva. És mindezért legrosszabb esetben is csak 3 év börtönbüntetést kaphat.

fel

 
Vágó Zoltán 1998 - 2002