2000. november 3.

3. szám

Nógrádi László sofőrje hivatalosan azt vallotta, hogy 130-cal kezdte meg az előzést a 7-es úton, az ordacsehi elágazónál. A rendőrségi vizsgálatok nem tartják kizártnak, hogy az ütközés pillanatában 160-nal, vagy még annál is többel száguldott a közlekedési miniszter Audija.

Mint ismert, Nógrádi László egy balatonföldvári találkozóról indult el Hahótra, egy buszforduló ünnepélyes átadására. Földvárról késve indult el, a több mint 100 km-es utat 40 perc alatt akarta megtenni. Nem kellett volna, a hahótiak elmondták: megvárták volna a minisztert, bármennyit is késik, de ő nem szólt nekik.

Az őrült száguldás Ordacsehinél ért véget. Egy Budapestre tartó szemtanú elmondta, hogy találkozott a szembejövő miniszterrel, aki kék villogót használt.

- Amikor elment mellettünk a miniszter autója, arra gondoltam: na megint itt egy miniszter, aki megkülönböztető jelzés nélkül száguld. Én tehát határozottan állítom, hogy a szirénája nem volt bekapcsolva - mondja Hisz Miklós, szemtanú.

A szemtanú utasa a visszapillantó-tükörből látta az ütközést, egy nagy porfelhőt, de akkor nem arra gondolt, hogy baleset történt.
Az Audi egy kocsisort előzött, amikor egy Trabant elékanyarodott. Az ütközés következtében a Trabant két fiatal utasa kirepült az autóból, amit az Audi több méteren keresztül tolt maga előtt. Mentő csak fél óra múlva érkezett a helyszínre. A fonyódi és a lellei rohamkocsi sem volt szabad, ezért Siófokról kellett kimennijük a mentősöknek. A Trabantban utazó pár 20 éves fiú tagját a marcali kórházba szállították, súlyos, életveszélyes sérülésekkel.

fel

Az orvosok három órán keresztül operálták, de nem tudták megmenteni az életét. A többszörös csonttörés, a hasűri vérzés és a májrepedés egyenként is végzett volna vele. Egyes híresztelésekkel ellentétben nem igaz, hogy nem volt elég csoportazonos vér a kórházban. Ha máshová viszik, akkor sem lehetett volna megmenteni. A nőutast az időközben helyszínre érkező helikopter a kaposvári kórházba szállította, szintén életveszélyes sérülésekkel. Később átvitték a pécsi kórházba, ahol összevarrták szétroncsolódott máját, ezzel megszűnt a közvetlen életveszély.

A közlekedési minisztert és feleségét a balesethez érkező második helikopter egy budapesti kórházba szállította.

Az eddigi rendőrségi vizsgálat kiderítette, hogy a miniszter jóval többel haladt a megengedettnél, záróvonalon előzött és jogtalanul használta a kék villogót. Az is biztos, hogy a Trabant sofőrje nem észlelhette a minimum 130-cal előző Audit.

Megmásíthatatlan tény viszont, hogy egy ember meghalt, egy másik pedig súlyos testi és lelki sérüléseket szerzett egy egész életre.

fel

A marcali kórház nem felelős

Dr. Borsos Sándor, a marcali kórház orvosigazgatója cáfolta azt a hírt, miszerint a fiú azért halt meg, mert nem kapott elég vért. Már a rohamkocsiban, később a műtét alatt, a halál beálltáig folyamatosan adtak neki vért, összesen öt egységet. Élete nem ezen múlott.
- Ha a budapesti Országos Traumatológiai Intézet előtt éri a baleset, akkor is meghalt volna - mondta Borsos Sándor.

fel

Több évszázada folyik Magyarországon erdőművelés, a múlt század végéig nagybirtokosok és egyházfik feladata volt ez. 1879 óta folytatnak szakszerű erdőgazdálkodást. A Marcali Erdészet Somogy északnyugati részén, 26 község határában gazdálkodik. Jellegzetes fafajok: a cser, a tölgy, az akác, a bükk és a fenyő. A Marcali Erdészet több éve törekszik tölgy és a bükk arányának növelésére. Vadgazdálkodást is folytatnak. Területükön gímszarvas, őz, vaddisznó és muflon vadászatára nyílik lehetőség. A náluk elejtett eddigi legnagyobb szarvastrófea 13.3 kg-os volt.
A Marcali Erdészet nemrég elnyerte az ISO9002-es minősítést, mely magasszínvonalú, környezetbarát munkájuk tanúsítványa is.

fel

Egy évvel ezelőtt kezdték meg a Noszlopy utcai idősotthon bővítését. Tavasszal átadták, de különféle hiányosságok miatt nem vehették birtokba az idősek. Végül október 12-én avatták fel az új épületrészt, ahol tíz idős ember elhelyezésére nyílt lehetőség.

Az új épületrész építésére azért volt szükség, mert a tíz régi hely megtelt, a városban pedig egyre nagyobb igény mutatkozott az idősek otthona iránt.

- Elvileg átmeneti otthonként funkcionál a Noszlopy utcai idősek otthona - mondja Mereteiné Hartal Katalin, a Családsegítő Központ vezetője. Egy évnél tovább nem maradhatna itt, aki idekerül. De kevés a hely a végleges otthonokban, ahol van, az sokba kerül. A legnagyobb gond mégis az, hogy az öregek nem akarnak elmenni megszokott környezetükből. Az utcára pedig nem tehetjük ki őket.

Marcaliban, ahogy mindenütt Magyarországon, egyre több a magát ellátni képtelen idős ember. A nagymamát vagy nagypapát a családtagok sem tudják gondozni, mert dolgoznak. Így az egész életet átdolgozó öreg emberek idősek otthonába kényszerülnek. Ahogy a nemrég átadott otthon is mutatja, egyre többen.

fel

Az okmányirodák megnyitásával kezdődött az országban a közigazgatás reformja. 2000. január elsejével Marcalinak is létre kellett hoznia az okmányirodát. Első lépésként 32 település személyi- és lakcímigazolványainak ügyintézése került ide, november elsejétől már a vállalkozók ügyeit is itt intézik.

Néhány éve az volt az újdonság, hogy létrehozták az iparkamarákat, és nekik adták az addig önkormányzati hatáskörben lévő vállalkozói igazolványokkal kapcsolatos teendőket. Most újra visszakapja az önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal ezt a feladatot, tehát aki új vállalkozói igazolványt akar kiváltani, vagy a régit akarja módosítani, visszaadni, ezentúl a polgármesteri hivatalba kell mennie.

- Az államtól kaptunk pénzt a feladatra - mondja dr. Árvai Zoltán, jegyző. Az új munkatárs fizetését és a feladat ellátásához szükséges számítógépeket illetve programokat az állam adta, nekünk csak a helységet kellett biztosítanunk. Hogy jobb lesz-e ez a rendszer, mint a régi, azt az idő dönti el.

Az biztos, hogy most egyszerűbb az ügyintézés, hiszen most egy helyen van minden, sőt 2001. január elsejétől a jogosítvány, a törzskönyv és a forgalmi engedély, az év közepétől pedig az útlevél is hozzánk kerül.

Az okmányiroda vállalkozói igazolványokkal foglalkozó munkatársa új is meg nem is. Mezei Ferenc eddig a marcali iparkamara főnöke volt.

- Jelentős változás nincsen a vállalkozói igazolványok terén. Apróbb módosítás, hogy a vállalkozónak ezentúl igazolnia kell a megjelölt telephely valódiságát, tehát azt, hogy ténylegesen az övé-e, ő bérli-e. Hasonló kisebb változások lesznek, a főbb dolgok nem változnak.

Fontos, hogy 2002. június 30-ig az idén november 1. előtt kiváltott összes vállalkozói igazolványt ki kell cserélni. Ezt illetékmentesen tehetik meg a vállalkozók. Ennek az a célja, hogy "megtisztítsa" a vállalkozók körét, áttekinthetőbbé és biztonságosabbá tegye a gazdasági életet. Ezzel ki lehet szűrni például azokat, akik több megyén keresztül végigügyeskedve élik életüket, rengeteg adósságot és kárvallottat hagyva maguk után.

fel

Több éve okoz fejtörést a városnak Marcali lakáshelyzete. Kevés a bérlakás, ezért az önkormányzat csak korlátozott mértékben tud segíteni a lakásra vágyóknak. Az igénylőknek több évet kell "sorban állniuk" lakásért. Az ígéretek szerint nemsokára változik a helyzet. Júniustól ugyanis az önkormányzatok központi támogatásért pályázhatnak bérlakás állományuk növeléséhez.

Elkeserítő kép tárul a szemlélő elé az önkormányzati bérlakások láttán: hullik a vakolat, beázik a tető, csöpögnek a csapok. Felújításukra nincs pénz. Ennél is nagyobb gond, hogy kevés van belőlük. Megoldhatatlan lenne a szakemberek elhelyezése, ha netalán megérkezne az első cég az ipari parkba.

- A lakásigénylők többsége szociálisan rászoruló, munkanélküli, csökkent munkaképességű vagy sokgyerekes nagycsalád - mondja Sütő László, polgármester. Csak akkor tudunk nekik lakást adni, ha felszabadul egy lakás. Sokan közülük nem tudnak lakbért fizetni, adósságaik viszont behajthatatlanok. Az önkormányzati intézményekben dolgozók, orvosok, pedagógusok elhelyezése szinte megoldhatatlan. Legalább száz lakást kéne építenie a városnak.

Ha sikeres lesz a pályázat, még idén elkezdődhet a lakáshiány felszámolása. Az önkormányzat első lépésként 25 darab lakást kíván vásárolni a volt belső laktanya területén most épülő épületben. Ezután a Magyar Állam tulajdonában, a HM kezelésében lévő 23 darab lakás megvásárlása a cél. 2001-ben a belső laktanya területén az önkormányzat tulajdonában álló ingatlan lakáscélú átalakításának terveit kell elkészíteni.

Végül vizsgálni kell a Déli Alközpontban (Dózsa, Szigetvári, Kaposvári utca által bezárt terület) a korábbi telekalakítások folytatásaként az önkormányzati lakások építésének lehetőségét.

fel

"Riasztás fut be a marcali rendőrségre. Somogyszentpálról kér valaki segítséget, szomszédjából hangos veszekedés hallatszik. Előfordult már, de ez most véresen komolynak látszik. Az ügyeletes kiküldi a szolgálatban lévő járőröket. Ők kint járőröznek a városban, a gimnázium környékén. Rögtön indulnának, mert fontos a gyorsaság. De nem tudnak. Ugyanis gyalog vannak. Hónap vége van, ilyenkor már nem jut pénz benzinre a járőrözéshez. Vissza kell menniük a rendőrörsre, csak ezután szállhatnak autóba. Mire kiérnek, már késő: a férj beváltotta fenyegetését feleségével szemben."

Szerencsére ez csak egy kitalált történet, de sajnos bármikor bekövetkezhet. Szeptembertől ugyanis csak a hónap első kétharmadában tudnak autóval járőrözni a marcali rendőrök. A hónap végén nem jut pénz benzinre.
Ezért ha riasztást kapnak, előbb vissza kell gyalogolniuk a rendőrörsre, hogy felvegyék a rendőrautót. Pedig a rend őrzésében nagyon fontos a gyorsaság.

- A Somogy megyei Rendőrőrfőkapitányság néhány hete még az eddigieknél is rosszabb anyagi helyzetbe került - mondja Gergő Károly, Marcali rendőrkapitánya. Ezért havi üzemanyag keretünket jelentős mértékben lecsökkentették. Kénytelen voltam elmenni az önkormányzathoz anyagi segítséget kérni.

A képviselő-testület októberi ülésén az év hátralévő hónapjaira 200 ezer forint támogatást hagyott jóvá a Marcali Rendőrkapitányság részére. A benzinhiány tehát megoldódott, kérdés, hogy meddig.

- Idén 144 millió forint saját bevétel előteremtésére köteleztek bennünket - mondja Déghy Endre a Somogy megyei Rendőrfőkapitányság vezető-helyettese. Persze nem tudtuk teljesíteni. Jövőre még többet várnak tőlünk, 204 millió forintot. Kérdem én: miből? Nincs annyi épületünk, amit bérbe tudnánk adni, és most az ameriakiakat sem kell kísérni. Tavaly 50 millió forintot fizettek ezért. Jövőre tehát még nagyobb hiánnyal kell számolnunk. Így is százfős rendőrhiányt kell fenntartanunk, hogy decemberben tudjunk fizetést adni rendőreinknek.

A Marcali Rendőrségnél is rendőrhiány és pénzhiány van. Túlórát szinte egész évben nem fizettek, helyette mehetett a rendőr szabadságra. Ám abból nem lehet kenyeret venni.

- A munkakörülményeink sem valami rózsásak, eszközeink elavultak, a rendőrség épülete lepusztult - mondja Gergő Károly. Korszerűsíteni kéne a telefonközpontot és számítógépparkunkat, az épületre is ráférne egy teljes felújítás. Semmire nincs pénz. Néhány irodát tudtunk kimeszelni, saját erőből. Nem csoda, ha nem tolongnak a fiatalok, hogy rendőrök szeretnének lenni. De a legnagyobb baj az, hogy anyagi helyzetünk miatt idén romlott a közbiztonság.

11%-kal növekedett a rendőrség tudomására jutott jogsértések, ezáltal a nyomozás elrendelésének száma a Marcali Rendőrkapitányság területén az elmúlt évhez képest. Sajnos erről a szomorú tényről tudott beszámolni a marcali képviselő-testületnek Gergő Károly, marcali rendőrkapitánya október 19-én. Ez a romlás részben a rendőrség nehéz anyagi helyzetével magyarázható. Kevés a rendőr, a túlórákat nem fizetik és a munkakörülmények is inkább kőkorszakiak, mint 21. századiak.

Pedig a rendőrség - az egészségügy és az oktatás mellett a harmadik legfontosabb számunkra, állampolgárok számára. Sajnálatos, hogy az önkormányzatnak kell segítséget adnia az egyik legfontosabb szervnek. Egyszer adózunk azért, hogy - többek, de talán az elsők között - a rendőrség működni tudjon. Majd még egyszer oda kell adnunk, az önkormányzat kasszájából. Azt a pénzt, amit lehet, hogy éppen az előttünk lévő járda felújítására lehetett volna költeni. Közben pedig egyre nagyobb esélye van annak, hogy tolvajok, rablók, fosztogatók prédájává váljunk.

fel

A Marcali Rendőrkapitányság illetékességi területén
ismertté vált bűncselekmények
(január - augusztus)

1999. 2000.

nyomozás elrendelés 783 874
- ismeretlen tettes ellen 704 766

garázdaság 25 7

ittas járművezetés 22 38

vagyon elleni bűncselekmények 662 741
- lopás 305 360
- betöréses lopás 303 332
- gépkocsiból történt lopás 31 14
- jármű önkényes elvétele 2 1
- csalás 8 9
- rablás és kifosztás 2 7

befejezett nyomozás 620 651
- vétség 502 560
- bűntett 118 91
Marcali város területén ismertté vált bűncselekmények
(január - augusztus)


1999. 2000.

garázdaság 10 1
testi sértés 8 8
ittas vezetés 9 29
magánlaksértés 1 2
okirathamisítás 7 14
visszaélés lőfegyverrel 3 0
lopás 117 140
betöréses lopás 71 73
csalás 5 6
rongálás 12 13
sikkasztás 6 6
jármű önkényes elvétele 2 1
rablás 0 2
visszaélés okirattal 5 7
jogtalan elsajátítás 1 0
kiskorú veszélyeztetése 1 0
tartás elmulasztása 0 1
pénzhamisítás 1 0
egyedi azonosító jel meghamisítása 8 9
zsarolás 2 1
zártörés 0 2
visszaélés kábítószerrel 0 1

összesen: 269 316

fel

Vásár

A vásározók és a lakosok kérésére januárban és februárban is lesz vásár Marcaliban. A képviselő-testület megszavazta továbbá a mezőgazdasági őstermelők árusítására vonatkozó rendelet szigorítását és a helyhasználati díjak emelését. Ezentúl négyzetméterenként 100 forintot kell fizetni mindenkinek.

*

Állattartás

A Vörösmarty utca lakói panaszt nyújtottak be az önkormányzathoz, hogy az utcában elviselhetetlenül sok számosállatot tartanak. A képviselők megszavazták, hogy 20 helyett 5 darab sertést lehet tartani. Az már más kérdés, hogy ezt miként ellenőrzik.

*

5 millió forint a tűzoltóságnak

Kevés lett a hely a marcali tűzoltóságnál. A lánglovagok mentőszerei már nem férnek el a garázsokban, ezért bővíteni kell az épületet. 5 millió forinttal támogatja az önkormányzat a munkákat, melyeket a tűzoltók fognak elvégezni. A tűzoltók nem panaszkodhatnak, szinte minden évben - így most is - kapnak pénzt fejlesztésre, legutóbb pályázat útján jutottak hozzá egy mentéstechnikai eszközhöz.

*

Felújítják a focipályát

Mivel a marcali futballcsapat bejutott az NBI B-be. ezért a városnak jövőre kötelező lesz korszerűsíteni a sportpályát és környékét. Sütő László, polgármester az októberi testületi ülésen beszélt erről. Elmondta: szeptemberben tárgyalt dr. Mocsácsi Lászlóval, a Profi Liga Kft. ügyvezető igazgatójával. Hogy milyen mértékű lesz a felújítás, még nem tudni, az is elképzelhető, hogy egy új lelátót építenek.


fel

Három hete, életemben először, orvosi segítségre szorultam.

Begörcsölt a hasam, ezért olyan rosszul lettem, mint még életemben soha. A háziorvos azonnal hívta a mentőket, akik olyan gyorsan itt voltak, mintha a szomszédból jöttek volna. Bár eléggé alélt állapotban voltam, így is hihetetlen megnyugtató volt az az érzés, hogy segítséget kapok idegen emberektől, és nem vagyok egyedül a bajban. Aznap bizonyára nem én voltam az egyetlen, akin segítettek. Talán életet is mentettek. Tisztelt olvasó! Önnek segítettek már a mentősök? Most meghálálhatja! Most ők kérnek segítséget, tőlünk.

Kettőezret írunk, de a Marcali Mentőállomás épülete és berendezése még a "sztálini barokkot" idézi. Az 1978-ban épült állomásra belépni és elkortyolni egy kávét valamelyik 22 éves karosszékben, nem éppen üdítő dolog. Főleg napi nyolc vonulás, netán egy megrázó haláleset után.

- Van úgy, hogy reggel héttől délután egyig egyfolytában vonulunk, megállás nélkül - mondja Harkány János, mentőtiszt. Ez a testileg-lelkileg-idegileg egyaránt kimerítő helyzet még tovább fokozódik ha be kell jönnünk a Mentőállomásra. Nem csoda, ha egy-egy esethez teljesen apatikusan megyünk ki.

Még nagyobb gond, hogy a mentéstechnikai eszközök elavultak, nem ritka köztük a tíz évnél idősebb. A marcali mentősöknek égető szüksége lenne korszerű életmentő eszközökre, EKG-ra, defibrillátorra, lélegeztetőgépre.

- A betegek megfelelő ellátását egyenlőre nem veszélyezteti a mostani helyzet, de például egy nagyobb balesethez, ahol több súlyos sérült van, csak egy esetkocsival tudunk kivonulni, tehát más településekről kell rohammentőt hívni. Ezzel értékes percek vesznek el, amivel akár életével is fizethet a beteg.

Képzeljék el, hogy a Mentőállomás előtti kereszteződésben történik egy súlyos baleset, és több sérült van. A marcali mentők "kivonulnak", de csak az egyik beteget tudják ellátni (például újraéleszteni). A Mentőállomás elé Fonyódról vagy még messzebbről kell mentőt hívni, ami mire kiér, már csak a halál beálltát tudja megállapítani.

A mentősök elkeserítő helyzetét tovább tetézi fizetésük. Harkány János 21 évi munka után mindössze 40 ezer forintot visz haza havonta. De ő ezt csinálja, mert ezt SZERETI csinálni.

 

SEGÍTSÜNK A MARCALI MENTŐSÖKÖN!
A Marcali Mentőkért Közalapítvány számlaszáma:
10403947-39411716-00000000
A felajánlásokat a Kereskedelmi és Hitelbankban is be lehet fizetni.

fel

Alapfokú számítógép-kezelő tanfolyamot szervezett a Somogy megyei Munkaügyi Központ Marcali Kirendeltsége megváltozott munkaképességű munkanélküliek részére.

Maximáis érdeklődés volt a tanfolyam iránt, a városban és környékén élő megváltozott munkaképességű munkanélküli közül csupán egyvalaki nem tud eljárni a minden napi, 5-6 órás foglalkozásokra, egészségi állapota miatt.

- Ezeknek az embereknek a nagy részét leszázalékolták, szervi és egyéb problémáik miatt - mondja Balogh Miklósné a kirendeltség vezetője. Ez a tanfolyam értelmes elfoglaltságot ad nekik, és azt az érzést, hogy leszázalékoltként is meg tudják állni a helyüket egy másik területen.

A tanfolyamot elvégzők egy plusz esélyt kapnak a munkavállaláshoz, de az is nagy eredmény, hogy otthon hasznosan tudják eltölteni az időt.

A Marcali Kirendeltség e mellett elindította parkgondozói, illetve az alapfokú végzettség megszerzését célzó, elsősorban romákat segítő tanfolyamát Somogysámsonban és Niklán.

 
Vágó Zoltán 1998 - 2002