1. szám

2000. szeptember 20.

Nagyon sok szeretettel köszöntjük Önt a MARCALI HÍREK első, különszámában! Ez a szám, a VÁSÁRI KALAUZ a VIII. Nemzetközi Kiállítás és Vásár alkalmából jelent meg.


Célja, hogy elkalauzolja Önt a vásári forgatagban: felhívja a figyelmet a kiállítók és a marcali boltok akcióira, új termékeire és programot ajánljon a vásár négy napjára. Emellett érdekes cikkeket is talál az újságban közéletről, gazdaságról, kultúráról. Lesz-e városi fürdő? Mi lesz az 1000 halott katona sorsa? Mitől lesz kevesebb a szemétdíj? Ezt mind-mind megtudhatja, ha elolvassa az újságot. De nemcsak most. A MARCALI HÍREK ezentúl kéthetente a postaládájában lesz! Minden számban érdekes cikkeket olvashat, melyek mindentől és mindenkitől függetlenül születnek. Objektíven tárják Ön elé a tényeket, mindenféle érdek nélkül. Mivel a MARCALI HÍREK kéthetente jelenik meg, ezért nem tud egy napilaphoz hasonlóan aktuális lenni.De alaposmindenképpen.

Reméljük Önök is úgy gondolják, hogy ez a lap hiánypótló. Mi úgy éreztük, kell egy újság Marcali lakosainak, ami csakis Önről szól, Önnek!

 

Az utolsó szó

Hatalmas tömeg gyűlt össze augusztus 20-án a Hungária Ház előtti téren. Mindannyian "Az utolsó szó" -ra voltak kíváncsiak. Nem csalódtak. A Calypso és a Baglas közös produkciója - akárcsak az előző - elsöprő sikert aratott. Nem véletlenül. A Kormorán és Koltay Gergely közös zenéje, Gyurkó László prózai betétei és Horváth Károly néptánc-koreográfiája, illetve a fények, a díszlet, és az effektek olyan sajátos hangulatot varázsoltak a színpadra, amely fölébresztette bennünk magyarságunkat és közelebb hozott minket egymáshoz. Mindezt újra átélhetjük csütörtökön este 20 órakor. A vásár szabadtéri színpadán újra együtt a Calypso és a Baglas.
Eredetileg nem ezt akarták előadni. A kényszer vitte rá őket. A Magyar Misének olyan nagy volt a jogdíja, hogy nem tudták kifizetni. Stamler Edit, a Calypso kórus vezetője találta ki a megoldást.

- Videón meg volt nekem otthon "Az utolsó szó", Gödöllőn adták elő, Varga Miklós, Koncz Gábor és más híres színészek szereplésével. Először különösebben nem fogott meg. Aztán egyszer - biztosan olyan volt a hangulatom - nagyon megtetszett. Mindjárt arra gondoltam, ezt mi is előadhatnánk - emlékszik vissza Stamler Edit.
Az ötletet a többiek is elfogadták, így a Magyar Misével nem foglalkoztak. (Véglegesen nem tettek le róla) Teljes gőzerővel elkezdték "Az utolsó szó" megvalósítását. Megkeresték Koltay Gergelyt, aki engedélyezte, hogy előadják. Rendezőt a Baglas választott a darabhoz, Horváth Károly, a siófoki művészeti iskola vezetője személyében.

- Nagyon nehezen haladtunk, mert majdnem mindenkinek szólót kellett énekelnie. Minden szerepre meg kellett találni a megfelelő embert. - mondja Stamler Edit.

fel

El kellett képzelni, hogy az a dal, amit Koncz Gábor énekel, hogy hangzik a mi torkunkból. A kórustagok először húzódoztak, nem is tetszett nekik annyira a darab. De idővel teljesen beleszerettek.Az előkészületek után - kottaírás, szereposztás - indulhatott a tényleges próba. Ekkor már a Baglas is beszállt a munkába.

- A Calypso-tól függetlenül született meg a koreográfia, amit az előadás előtt négy hónappal kezdtünk próbálni - mondja Bőszné Kiss Katalin, a Baglas Néptáncegyesület titkára. Elég nehéz volt, mert ezek profi táncok, mi pedig amatőr együttes vagyunk. Vannak idősebb, jól képzett táncosaink, de vannak kezdők is. Ezt nehéz volt összeegyeztetni a darab komolyságával. De mindent összevetve elégedettek vagyunk. A közös próba július elején kezdődött, ekkor lett a Calypso és a Baglas külön produkciójából egy produkció. A munkának ez volt csak az igazán nehéz része. A zenéket, a dalokat, a szövegeket és a táncokat pontosan egymáshoz kellett illeszteni, a részekből egy egészet kellett gyúrni.

- Mivel nem élő zene volt, ez nagyon nehezen ment - mondja Stamler Edit. Egy kicsit sem hibázhattunk. Ha valaki lassabban vagy gyorsabban montda a szöveget, énekelte a dalt, az egész elcsúszott. Erre figyelni két órán keresztül rendkívül nehéz. Volt is egy-két hiba az előadásban.
A körítés - a díszlet, a ruha, a fény és az effektek - is fontos volt. Anélkül nem lett volna

fel

A MARCALI ERDÉSZET A LEGJOBBAK KÖZÖTT
A Sefag Rt. ISO 9002-es minősítést kapott

Képzeljék el, hogy úgy kell füvet nyírniuk, hogy minden szál csakis 3 cm lehet. A benzinből egy csepp sem kerülhet a földre, és a levágott füvet is kizárólag a komposztba dobhatják. Nehéz lenne, ugye? Nos a Marcali Erdészetnek ezen túl ezt mindig így kell csinálnia. Na nem a fűnyírást, hanem az egész erdőgazdálkodást, a csemetetermeléstől a karbantartásig. Ha ezt nem így csinálnák, nem kapták volna meg az ISO 9002-es minősítést.

Az ISO 9002 megszerzése olyan minőségképességet jelent, amelynek birtokában a piaci partnerek legmagasabb szintű kielégítése sem lehet akadály. A Marcali Erdészet Borosán István irányításával - aki tavaly ősszel került a cég élére - egy évet készült az ISO minősítés elnyerésére.
- Rendkívül szigorúak voltak a feltételek. Gépeinket állandóan ellenőrizni kell és patyolattisztán tartani. Az összes mérőeszközünket, a mérőszalagtól a hőmérőig hitelesíttetni kellett. És tevékenységeink is mind-mind szabályozva vannak. Fásításnál például szigorúan be kell tartanunk, hogy egy kétéves kocsányos tölgy csemete gyökérfő-vastagságának pontosan 5 mm-nek kell lennie. Az ISO szerint csak így alkalmas erdősítésre.

Az ISO 9002-es rendszer kiépítésével, hatékony működtetésével és folyamatos fejlesztésével a Marcali Erdészet tartalmas és környezetkímélő erdőgazdálkodásra törekszik. Ők már Európához tartoznak. Az ISO minősítés nem csupán arra garancia, hogy igényes munkát végeznek, hanem arra is, hogy dédunokáink egészséges erdőben sétálhatnak Marcali környékén.

fel

MIKOR LESZ MÁR VÉGRE FÜRDŐNK?

Húsz éve is annak, hogy felröppent a hír: Marcalinak fürdője lesz. Azóta, ha mondjuk Nagyatádon járunk, irigykedve gondolunk arra, milyen jó az itt élőknek. Az idő szalad, fürdő sehol. Nekünk mikor lesz már végre fürdőnk?

Jártak már Kehidakustányban? Aki járt, az mind azt mondja: szégyen, hogy egy ilyen kis falunak négy medencés fürdője van, Marcalinak pedig semmilyen. Két évvel ezelőtt reménykedni kezdtünk, a vásárban a Marcaliért Egyesület gyűjtést szervezett a városi strand építésére. Össze is gyűlt 1.2 millió forint. Azóta semmi. Az elmúlt két évben még a fürdő leendő négy-öt hektáros területét sem vásárolták meg.

- Ennek kéne az első lépésnek lenni - mondja Kruppai Győző, a Marcaliért Egyesület elnöke. Egy vállalkozó már jelezte, hogy nagy összeggel beszállna a fürdő megépítésébe, de amig nincsen terület, ahova lehet építkezni, addig semmi mást nem érdemes csinálni.
A fürdő kivitelezése a legszerényebb számítások szerint is 300 milló forintba kerülne. Ebből az összegből két medencét lehetne megépíteni, plusz a kiszolgáló helyiségeket, öltözőket, egyebet.

- Az önkormányzat októberi testületi ülésén fogja megszavazni, hogy mi lesz a fürdő sorsa - mondja Suchman Tamás, országgyűlési képviselő. Ahhoz, hogy nekiállhassunk akár a tervezésnek, az elkövetkezendő két évben minden pénzt, amit a város fejlesztésére szánnánk, a fürdőre kellene költeni. Ha ezt a képviselők megszavazzák, akkor a gyógyszállóval együtt épülhetne a városi strand is.

- Miért van az, hogy a gyógyszálló tervezett helyén lévő telkeket már mind megvette az önkormányzat, míg a fürdő területe még mindig magánkézben van, pedig a városlakók sokkal jobban várják a fürdő megépülését?

- A gyógyszálló megépítésére konkrét ajánlatot kaptunk a Danubius Rt-től, és ezt a lehetőséget nem szerettük volna elszalasztani.
Minél több idő telik el, annál több pénzbe fog kerülni a fürdő megépítése. De ha Kehidakustány képes volt rá, talán egyszer Marcalinak is lesz városi strandja. Ám kérdéses, hogy mikor.

fel

Gyógyszálló: pályázatra várvaMég 600 millió forint hiányzik. Akár fél éven belül elkezdődhet a marcali gyógyszálló építése, ha megnyeri a város azt a 600 millió forintot, ami még szükséges a kivitelezéshez. A Széchenyi-terv elindítását szeptemberre ígérte a kormány. Ezt már nem tudják tartani, de éppen a napokban jelentette be az ipari miniszter, hogy januárban indul a Széchenyi-terv.
A gyógyszálló építésének költsége eléri a kétmilliárd forintot. Ennek 20-25%-át, 4-500 millió forintot a gyógyszálló építtetője a Danubius Hotels Rt. állná, a költségek felét hitelből fedeznék. A maradék pénzt körülbelül 600 millió forintot kellene megszerezni. Erre most minden eddiginél nagyobb az esély, a kormány ugyanis ígéretet tett, hogy tízmilliárd forintot elkülönít a gyógyidegenforgalom támogatására a Széchenyi-terven belül.

- Ha kiírják a pályázatot, azonnal pályázunk - mondja Suchman Tamás, országgyűlési képviselő. Az előkészületeket megtettük, megvan a telek, a kutak rendben vannak, a terv is elkészült. Érvényes építési és szakhatósági engedélyeink vannak, írásos ajánlatok bankoktól finanszírozásra és eddig az ország két legnagyobb építőipari vállalata tett ajánlatot a kivitelezésre. 1999-ben a Marcali Önkormányzat a Danubius Rt- vel közösen létrehozott egy Kft- t. Ennek a Kf.- nek a tulajdonában vannak a kutak és a terület, mintegy 200 millió forint értékben. Erre "már csak" építkezni kellene.

- Úgy tudom, ha minden sikerül, két év alatt épülhet meg a gyógyszálló. Véletlen, hogy éppen a választásokra?

- Véletlen. Egy ekkora beruházásnál két év rövid idő. Nem lehet kiszámítani, hogy pont a választásokra készüljön el.

- Sokan azt rebesgetik, hogy nincs is gyógyvíz, vagy nem elég jó a minősége.

- Összesen négy alkalommal történt vízminőség illetve vízmennyiség vizsgálat. Mindegyik azt igazolta vissza, hogy elégséges víz van a gyógyszállóhoz és a szabadidő központhoz is. A melegvizes kutat hosszú évek óta működtetjük, kérem az újság olvasóit, menjenek el a Mikszáth utcai iskolához, a tanmedence ebből a vízből működik hosszú évek óta. A víz minősége gyógyvízzé nyilvánított tizenegy éve. Ennél többször nem szükséges vizsgálni. Egyébként október 5-én lesz egy újabb mérés.

- Suchman Tamás már tizenkét éve tárgyal a Danubius Rt- vel az építkezésről. Miért húzódik ilyen hosszú ideig a tárgyalás?

- Eddig nem találtunk megfelelő befektetőt, aki beruházta volna azt a 600 milliót, amit most talán megnyerünk - mondja Betegh Sándor, a Danubius Hotels Rt. vezérigazgatója. De mi sem szeretnénk elkapkodni a dolgot, hiszen kétmilliárd forint nagyon sok pénz. A mi részünk a 4-500 millió sem csekély összeg, meg kell gondolnunk, hogy mire költjük. A gyógyszálló építésének költsége így is csak tíz-tizenöt év alatt térül meg. Nem érdemes kisebbet építeni, mint száz szoba, mivel ennél kevesebb nem lenne gazdaságos. Nem szeretnénk, hogy egy-két év alatt tönkremenjen, aztán csak álljon ott üresen, vagy félkészen. Hisz évekig eltart, amíg egy gyógyszálloda befut a nemzetközi piacon. Mi mégis úgy gondoljuk, hogy ígéretes hely Marcali egy újabb Danubius szállodához.

fel

Ez a táj csupán egy kis része Horvátország csodálatos vidékének, ami tőlünk nincs is olyan messze. De Medulin, a Porechez közeli város most még közelebb került hozzánk. Pénteken hivatalosan is létrejön a testvérvárosi kapcsolat Marcali és Medulin között. A két város a jövőben gazdasági és kulturális téren is segíti majd egymást. Sőt már meg is tették az első lépést, a horvátok hamarosan ugyanis utazási irodát nyitnak Marcaliban a Hungária házban, ahol horvátországi üdülési lehetőségeket kínálnak. A tervek szerint Marcali állandó lakosainak 5%-al olcsóbban adnák az utakat. Horvátországgal azonban már most megismerkedhetünk, ugyanis itt vannak a vásárban. A sportcsarnokban keressék az utazási iroda standját és nézzék meg a medulini művészeti csoportok bemutatóit.

 

KÁBÍTÓSZER A VÁSÁRBAN

Láttak már közelről kábítószert? Jobb is, ha nem, mert akár öt évet is ülhettek volna érte a börtönben. De most büntetés nélkül megnézhetik a marihuánát, heroint, extasyt éppen a rendőröknél. A Marcali Rendőrkapitányság standján nem azért mutogatják a kábítószert, mert reklámozni akarják. Éppen ellenkezőleg, elriasztani akarják az embereket tőle, megismertetni őket a kábítószerek hatásaival és fogyasztásuk súlyos következményeivel.

Egy fiatal lány, úgy, mint rajta kívül még sokan, szombat este buliba ment. A jó hangulat kedvéért bekapott egy extasy tablettát. A szer hatását hamar érezni kezdte, nem volt fáradt, még akkor sem, mikor már több órája megállás nélkül táncolt. Reggeltájt holtan esett össze.

- Nagy divat manapság a fiatalok körében a különféle drogok, főként az extasy- és speed tabletták, marihuánás cigi fogyasztása - mondja Csordás Attila, a Marcali Rendőrfőkapitányság bűnmegelőzési főelőadója. Azért gondoltuk, hogy elhozzuk ide a kábítószereket, hogy az emberek lássák, miként néznek ki. Ha valaki hasonlót, gyanús tablettát, fehér port, injekciós tűt talál otthon, szinte biztos lehet benne, hogy gyereke, testvére kábítószerezik.

Az elmúlt öt évben öt-hat kábítószerterjesztőt fogtak el Marcaliban. A fogyasztókról nincsen pontos adat, húsz és hatvan között lehet a számuk. Legtöbbjük alkalmi fogyasztó, de olyan is van köztük, aki súlyos heroinfüggőséggel került elvonókúrára. Neki szerencséje volt, túlélte. A kábítószer azonban nem játék, már egy kipróbálás után is halálosan rá lehet szokni.

fel

Ezer halott katona a város közepén
Egy hónap múlva már méltó helyen nyugodhatnak

Fiatal férfiak voltak. Szinte még gyerekek. Katonának, hősnek hívták őket, pedig azt sem tudták igazán, miért is kell harcolniuk. De mentek, mert menniük kellett. Mentek a frontra, a lövészárokba. Haláluk szörnyű volt, embertelen és névtelen. Holttestüket, mint egy darab fát felhányták egy szekérre, majd bedobták egy gödörbe, több száz holttest mellé. Azóta ott vannak, lehet, hogy ezernél is többen. Névtelenül, méltóságuktól megfosztva, a város közepén.

Már megszoktuk. A katonasír, mely a város közepén, a kórház mellett őrzi a II. világháború szörnyű emlékét, annyira hozzánőtt a városhoz, mint a templom, vagy a bíróság épülete. Nap, mint nap elmegyünk mellette, különösebb borzongás nélkül. Ha most lőnének halomra ezer embert, majd elásnák őket a város közepén egymás hegyére-hátára szórva, meghatná Önt? Bizonyára.

Néhány napja emberek kezdtek dolgozni a parkban. A Gamesz és a Temetkezési Vállalat emberei készítik elő a terepet azoknak a német szakembereknek, akik exhumálják, majd a ruhafoszlányok, egyéni adottságok alapján azonosítják a halottakat. Ezután mindenkit újratemetnek. Koporsóban, sírkővel, úgy, ahogy kell.

- A Noszlopy utcai elhagyott temetőnél alakítunk ki egy parkosított temetőt az orosz katonák részére - mondja Sütő László, polgármester. A magyar és a német katonák - mivel jóval kevesebbről tudunk - a böhönyei temetőbe kerülnek. A civil áldozatok - mert vélhetően azok is vannak - a központi temetőben kapnak méltó nyughelyet.

A holttestek újratemetése után kezdődik a park teljes felújítása. Új növények, új padok, füvesítés és két félkör alakú sétány. Az egyiken Marcaliban született, illetve Marcalihoz kötődő jelentős személyek mellszobrai sorakoznak majd. Az első a sorban Kozma Sándor lesz, aki az első királyi főügyész volt Magyarországon és több évig Marcaliban is ügyvédeskedett.
A parknak jövő augusztusra kell elkészülnie. Augusztus 20-án avatják fel ugyanis a parkban Marcali milleniumi emlékművét, Gera Katalin, kaposvári szobrászművész alkotását.

Nemcsak szép lesz. De végre nem kell halott embereken járnunk, ha egy kis sétára vágyunk Marcali legnagyobb parkjában, a város közepén.

fel

VÁSÁR
Több, mint 150 kiállító

Ide nem lehet nem elmenni. Ha máskor nem is, de egy évben egyszer jutalmazzuk meg magunkat egy nagy bevásárlással, egy olyan helyen, ahol minden van, mi szem-szájnak ingere. A kivis rétestől a bio ágyneműn át a víztakarékos zuhanyfejig. Ráadásul akciós áron. Mint egy szabadtéri plaza. De mindezért most nem kell elmenni Budapestig.

A vásárt idén is a Marcali Csarnok Kft. szervezte és bonyolítja.

- Nem volt könnyű összeszedni a kiállítókat - mondja Kiss László, a sportcsarnok és egyben a vásár igazgatója. Egyrészt, mert éppen most van Pesten a BNV, ezért a tv shopos árusok nagy része odament. Másrészt sok nagyobb cég csak megyeszékhelyen, vagy nagyobb városokban állít ki. Ezeket elég nehéz volt pótolni.

A kiállítói létszám ennek ellenére csak kevéssel maradt el a tavalyitól. A helyszín ugyanaz, mint eddig: a sportcsarnok és környéke, majdnem 4000 m2-en. Nagy változás, hogy a könnyűszerkezetes sátor most az óvoda felőli oldalon van. Helyén a Bedő Fa-ház Kft. és a Szőcsénypusztai Szakiskola állít majd ki. A sörsátor (ami talán a legfontosabb) egy kicsit beljebb lesz. Így még könnyebben hazatalálunk egy jól sikerült vásári buli után.

fel

NYOLCADSZOR
Program minden korosztálynak

Elfáradtak a nézelődésben? Pihenjenek meg valamelyik színpadnál! Mind a négy napon folyamatos programokkal várja látogatóit a vásár.

Minden nap lesz egy-egy kiemelkedő rendezvény. Csütörtökön a Calypso kórus és a Baglas Néptáncegyesület újra bemutatja nagy sikerű, "Az utolsó szó" című előadását. Pénteken a V.I.P., szombaton pedig az Unisex ad koncertet a sörsátor színpadán.

- Arra törekedtünk, hogy minden korosztály megtalálja a neki tetsző programot - mondja Bőszné Kiss Katalin, a Kulturális Központ igazgatója - Elhagytuk azokat a programokat, melyek tavaly nem voltak annyira sikeresek. Így idén több idő és pénz maradt a színvonalas produkciókra.
A vásárból idén sem hiányoznak Marcali sikeres együttesei, a Calypso, a Baglas, a Big Band és a Balaton M&K. A legnagyobb tömeget vonzó és leglátványosabb program mégis a tűzijáték. Idén is szombaton este 9 órakor nézhetjük meg.

Jó szórakozást!

fel

TÁBLATOLVAJOK Szeptember 12-én a Mesztegnyő és Böhönye közötti vasúti átjáróból elloptak két darab "vasúti átjáró kezdete" elnevésű jelzőtáblát. Az elkövetőket már el is fogták, a táblákat alumínium hulladékként akarták eladni, de lebuktak. Szerencsére nem történt baleset a táblák hiánya miatt. A két elkövető ellen a közúti forgalom veszélyeztetése miatt indítottak eljárást.

KÉSES RABLÓK Nemrég egy tizenéves feljelentést tett a rendőrségen, hogy ismeretlen tettesek a kórházparkban torkához kést szorítottak és elvették 15 000 forintját. A nyomozás során kiderült, hogy nem történt bűncselekmény, a fiatal csak kitalálta a történetet. A 15 000 forinttal el kellett számolnia, de azt kölcsön adta és attól félt, hogy nem kapja vissza a pénzt. A feljelentő ellen hamis vád és hatóság félrevezetése miatt eljárást rendeltek el.

ZSEBLÁMPATOLVAJOK Böhönyén egy tinédzser arra lett figyelmes, hogy házuk udvarán két idegen gyanúsan ólálkodik motorja körül. Akkor még sikerült őket elzavarnia, de később négyen visszajöttek. Körbeállták, egyikőjük óráját, a másik pedig zseblámpáját tépte ki a kezéből, sőt még meg is verték. A motort otthagyták, de nem is jártak volna jól vele, mert üzemképtelen volt. A párezer forintos értéket zsákmányolók akár 8 év

fel

Szemét-ügy

"Már az Egyesült Államok területének a háromszorosát teszi ki az a Déli-sark felett elterülő ózonlyuk, melyet néhány éve fedeztek fel a tudósok. A káros napsugárzás ellen védő ózonréteg - mely nélkül meghalnánk - a mértéktelen környezet-szennyezés miatt sérült meg, s egyre nagyobb lesz." - hallhatuk a hírt nemrég. Amíg a fejünk felett nem lesz a lyuk, csak legyintünk: messze van. Pedig az ilyen és ehhez hasonló sérülések Földünkön ránk is hatással vannak. Melegük volt a nyáron? Lehet, hogy éppen emiatt.

Földünk 4,5 milliárd éve kering a világmindenségben, talán egyedüli élő bolygóként. Nekünk embereknek pár száz év elég volt ahhoz, hogy bolygóméretű katasztrófákat indítsunk el. Vészesen fogynak erdeink, termőföldjeink. Óceánjaink, folyóink soha nem látott mértékben szennyezettek. Sok helyen pedig éppen a levegőtől fuldoklunk. Az sem titok, hogy több állatfajt sikerült végérvényesen eltörölnünk a Föld színéről. Volt például egy amerikai vándorgalamb fajta, ami olyan rajokban repült, amelyben az egy milliárd madár sem volt ritka. 1923-ra az utolsó példányt is sikerült lelőni. Erőforrásainkat oly mértékben pazaroljuk, mintha bizony másik bolygóval tudnánk helyettesíteni a jelenlegit.

"Senki sem követhet el nagyobb hibát, mint az, aki azért nem tesz semmit, mert csak keveset tudna tenni."

fel

Az elmúlt évben a Rumpold Marcali Kft. szeméttelepére körülbelül 18 millió kg hulladék érkezett. Ebből 6 millió kg-ot mi, lakosok "termeltünk". Ez majdnem mind a szigetelt szemétgödörbe került. Pedig csaknem fele újrahasznosítható lett volna. Ha mi, lakosok vettük volna a fáradtságot és szétválogattuk volna a szemetet. Ebben három szelektívhulladék-gyűjtő konténer is a segítségünkre van, amiket egy éve tettek ki a város három forgalmas pontján. Ezekben külön lehet tárolni a papír- , üveg- , műanyag- és fémhulladékot. Egy év alatt a konténerek mindössze háromszor lettek ürítve. Ez 150 köbméter hulladék. Ezzel szemben a szemétgödörbe 45600 köbméter kommunális és ipari hulladék került. A Rumpoldnál pedig felkészültek az újrahasznosítható hulladék fogadására. 15 millió forintért utóválogatócsarnokot építettek. A konténerek is félmillió forintba kerültek egyenként. Szerződést kötöttek több céggel, például a miskolci Avermann-Holvex Kft -vel, akik az üveghulladékot viszik el tőlük. Illetve csak vinnék, eddig ugyanis nem jött össze annyi, amennyiért érdemes lenne eljönni. Pedig hulladékból újat csinálni olcsóbb, mint nyersanyagból. Ócskavasból például fele annyiba kerül vasat előállítani, mint vasércből.

fel

- Minden szelektív hulladék elszállíttatását megoldottuk. A kis mennyiségű veszélyes hulladék azonban gondot okoz. - mondja Kovács Lajos, a Rumpold Kft. ügyvezető igazgatója. Kevesen tudják, hogy a lemerült ceruzaelemek, kiürült festékesdobozok, hígítók, lejárt szavatosságú gyógyszerek veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért bedobják a háztartási hulladék közé. Rosszabb esetben kiteszik az erdő szélére. Pedig ezekben veszélyes nehézfémek, például ólom található. A műanyag is gond volt eddig, de éppen a napokban jelentkezett egy pécsi cég, a Biokom Rt., hogy elszállítja tőlünk. A legtöbb helyen azonban még mindig szennyezi a környezetet a sok petpalack, kiürült mosogatószeres, tusfürdős flakon. Nagy helyet foglal, nem bomlik el, és elégetni sem lehet, mert mérges gázokat bocsájt ki.

Kevesebb szemét, kevesebb szemétdíj

A szelektívhulladék-gyűjtő konténerek kihasználása anyagilag is fontos. Az újrahasznosított szemét nem foglal helyet a lerakban, ezért az később telik meg. Nem kell pénzt költeni a bővítésére, és ezért nem lesz több a szemétdíj sem. Nemsokára a konténereket sem kell keresgélni, lesz még négy további: a könyvtár mögött, a déli alközpontban, a tiszti lakótelepen és a Berzsenyi-lakótelepen.
Ha most arra gondolnak, nem gyalogolnak el egy szatyor üveggel a város túlsó végére, rosszul teszik. Mert ha mindenki így gondolja, minden marad a régiben. A hulladékhegy nő, az árak is és az ózonlyuk is...

fel

A szakember szerint régen volt ilyen édes a szőlő, ezért nagyon meg kell becsülni. Páratlan jó bort lehet belőle csinálni, de csakis hozzáértéssel. A savtartalma azért nem ilyen kielégítő, a nyári aszály a szőlőtőkéket is megviselte: a bogyók kisebbek, töpörödöttebbek, mint ahogy az elvárható. Ennek ellenére nem panaszkodhatnak a szőlősgazdák, az idei bor sok örömöt fog szerezni ízlelőinek.

A marcali szőlő nagy részét a Balatonboglári Borgazdaságnak adják el a gazdák. Ám egyre többen gondolják úgy, hogy inkább bort készítenek belőle. A marcali hegy leve már a tavalyi borversenyen is elnyerte a tetszését az országos szakértőkből álló zsűrinek. Ha az idei termés jó kezekbe kerül, első osztályú nedű lehet belőle.

fel

6.5 millió forintot költ az egyház a Boldog Gizella templom külső felújítására. egymillióval a Marcali Önkormányzat, egymillióval a Kulturális Örökség Minisztériuma járult hozzá a renováláshoz. Az eredeti állapotot kell visszaállítaniuk, a Műemlékvédelmi Hivatal semmiféle változtatást nem engedélyezett. A toronysisakra például rezet akartak rakni a régi beton helyett, de ezt sem lehetett. Jövőre belülről is megújul Isten háza, márvány burkolatot, új padokat és egy új orgonát is kap a templom.

fel

A TŰZZEL JÁTSZANAK

Mi emberek már csak ilyenek vagyunk. Mindennél jobban szeretjük a látványos, szemetgyönyörködtető dolgokat. Minél nagyobbak, fényesebbek, színesebbek annál jobban. Éppen ezért találták ki a tűzijátékot. Az idei szintén szombaton este 9 órakor lesz a szokott helyen, az MVSE pályán.

A "látványfelelős" idén is Lengyel László lesz, aki a Marcali Tűzotóság tűzoltó törzszászlósa. - Nem egyszerű dolog tűzijátékot csinálni. A megyei rendőrségtől és tűzoltóságtól is engedélyt kell kérni. Ha ez megvan, akkor már egyszerű a dolgunk, csak meg kell vennünk a kész tölteteket. Ezután összeállítjuk a tűzijátékot: kitaláljuk a sorrendet, aznap pedig felépítjük a kilövőállásokat.

A tűzijáték tulajdonképpen egy mini ágyúból kilőtt bomba. Alapja egy ún. megvezető cső, ami lehet acél, műanyag vagy akár papír is. Alján fekete puskapor van, ez a kivetőtöltet. Ezt elektromos árammal felrobbantják, ez veti ki a csőből a bombát. Ezen egy késleltető van (egyfajta kanóc), ami - ha a bomba elérte a röppályája legmagasabb pontját - beleszúr a bontó töltetbe, amiben szintén puskapor van. A robbanáskor nem csak ez szóródik szét, hanem a bontótöltet körül lévő anyag is, ami a tűzijáték színét adja. Ha ez az anyag vasoxid, akkor piros; ha magnézium, akkor fehér; ha réz, akkor kék lesz a tűzijáték. A csodálatos aranyszínt egyszerű faszénporral érik el. Mi ebből csak azt látjuk, ahogy az apró sziporkák csodálatos fénnyel és színnel szétszóródnak és lehullanak. Ez a folyamat szombaton este kb. 800-szor fog megismétlődni. Ennyi bombát lőnek fel ugyanis. Egy csőből csak egy rakétát lehet fellőni.

Ez a 800 db tűzijáték pár perc alatt robban fel. Sajnos idén kevesebb pénz jutott az "égi háborúra", ezért tíz perc helyett mindössze hét percig tart majd. A látvány reméljük azért kárpótol

fel

Az egyetlen magyar vidrarezervátum

Tőlünk nem messze, Nagyatád közelében található Petesmalom. Egy érintetlen, csodálatos kis sziget, bent az erdő mélyén. Ideális kirándulóhely, főként gyermekes családoknak. Az egyetlen magyar vidrarezervátum, ahol egészen közelről nézhetjük meg Emit, a vidrát. Sőt most Vicával, Ádámmal és Beával is találkozhatunk. Ők nem embergyerekek, hanem vidrakölykök. Szüleik elpusztultak. Most a természetvédők nevelik a három szőrgombócot, akiket - ha gondozójuk megengedi - akár ölbe is vehetünk. Édes kis pofikájuk, selymes szőrük és határtalan kedvességük bőven elég lesz ahhoz, hogy megszeressük a vidrákat.

A nyestféle ragadozó a kihalás szélén áll. A vizek szennyezettsége, élőhelyének beszűkülése és újabban az autók gyilkos kerekei tizedelik állományát. Valószínűleg Vica és Ádám mamáját is autó gázolta el. Éppen ezért hozta létre a Somogy Természetvédelmi Szervezet Petesmalomban a vidrarezervátumot. Hogy befogadja és felnevelje az árvákat és meggyógyítsa a sebesülteket.

- Európai viszonylatban hazánkban él a legnagyobb vidrapopuláció, ezért vigyáznunk kell rájuk. - figyelmeztet Tömösváry Tibor, a szervezet elnöke. - A rászoruló állatok gondozásán túl állandóan felmérjük az állományt és próbálunk nekik minél nagyobb területet biztosítani. De Petesmalom mindenekelőtt egy olyan hely, ahol testközelből ismerhetjük meg a vidrát.
Vica, Ádám és Bea sorsa szerencsésen alakult, a természetvédőknek köszönhetően. Ha felnőnek, visszamehetnek a természetbe, ahol utódaikkal tovább gyarapíthatják a veszélybe került vidrák nemzetségét.

 
Vágó Zoltán 1998 - 2002