210. ülésnap (2001.05.29. ) felszólalásai


DR. SUCHMAN TAMÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselotársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Hosszas, több évi elokészítés és konzultáció után Marcali város önkormányzata és a Danubius Részvénytársaság közös pályázatot nyújtott be a Széchenyi-terv gyógy- és termálfürdok fejezetében kiírt lehetoségre.

 

(15.50)

 

A mintegy három éve folyó tervezési munka eredményeként olyan program alakult ki, amely az önök által meghirdetett idegenforgalmi célokat pontosan lefedi. A város 10 kilométerre fekszik a Balatontól, így alkalmas a szezon meghosszabbítására. Háromgenerációs program terve készült el, amely termál- és szabadidoprogramot is magában foglal, és olyan gyógy-idegenforgalmi lehetoségeket teremt meg, ami egyezik a Széchenyi-terv álmaival.

A pályázat elokészítése során 130 millió forintot használtunk fel, mert úgy gondoltuk, nem elegendo, hogy csak ajánlati tervünk legyen, építési engedélyhez alkalmas tervünk és engedélyeink vannak; nem elegendo, hogy szakhatósági konzultáció legyen, minden szakhatósági engedély megvan; nem elegendo az, hogy az elokészítés során az összes lehetséges anomáliát feltárjuk, hanem ezeket meg is szüntettük, és így az elokészítés tökéletesre sikerült. Bankszámlánkon jelenleg 840 millió forint önrész van, 1 milliárd forint hitelígérvény és 1 milliárd forintos garancia arra az esetre, ha az állami támogatást elérhetjük.

Úgy gondolom, a kiírásban foglaltakat tehát teljesítettük. Sajnálattal értesültünk azonban arról - hivatalos értesítés hiányában csak a sajtóból -, hogy pályázatunkat elutasították. Úgy tudom, az államtitkár úr a válaszban hivatalos bejelentést tesz arról, hogy a 13 pályázatnak mi lett a sorsa. Az én információim szerint a 13 pályázatból csak Marcali városét utasították el, és nagy többséggel azon települések, amelyek megkapták a támogatást, kormánypárti városok. Én nem olvastam a kiírásban, pedig tüzetesen tanulmányoztam, hogy ez is pályázati feltétel lenne.

Többször konzultáltam önnel és Matolcsy miniszter úrral. Kérésem soha nem az elony volt, csak az, hogy az általunk benyújtandó pályázat, Marcali város pályázata is azonos lehetoséget, korrekt lehetoséget kapjon másokkal. Remélem, hogy válaszában rácáfol az elobbi feltételezésemre. Még talán annyit, hogy egy 3,5 milliárdos programról van szó, és a Gazdasági Minisztérium és a Széchenyi-terv elokészíto bizottságának egyetlen hivatalos tagja nem volt hajlandó hivatalos konzultációra a pályázat benyújtását megelozoen.

Várom a tisztelt államtitkár úr válaszát. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 
Vágó Zoltán 1998 - 2002