Marcaliak a fürdő sorsáról

A Széchenyi-terv első körben elutasította a Marcali Szálloda Kft pályázatát. A fürdőtervek azonban mégis megvalósulhatnak. A szakemberek ennek érdekében azt tanácsolták, hogy az eddig egy projektben szereplő városi strand és a gyógyszálló pályázatát válasszák külön, és a város próbáljon újra szerencsét. Ezzel kapcsolatban azt kérdeztük meg, hogy a marcaliak mit tudnak arról, hol tart most a fejlesztés előkészítése és azt, hogy mire lennének kíváncsiak az üggyel kapcsolatban?Dr. Sütő László polgármester: Megtörtént a projekt teljes kettéválasztása. A városistrand-beruházás 800 millió forintba kerül. Kedden dönt majd arról a képviselőtestület, hogy a pályázatot a marcali önkormányzat adja be. Az infrastruktúrához 33, a strandhoz 50 százalékos támogatást igényel a város. Így a saját erő 200 millió forint lenne, 237 millió forint hitelt kell felvennünk és 370 millió forint vissza nem térítendő támogatást szeretnénk elnyerni. Amenynyiben a beruházáshoz szükséges pénz meglesz, a közbeszerzési eljárás után a földmunkák már az idén megkezdődhetnek és jövő júniusra elkészülhet a strand.

Dr. Suchman Tamás, a gyógyszállóépítésért felelős önkormányzati tanácsnok: A marcali gyógyfürdőprojektben az elkövetkező hónapokban nem az történik, ami racionális, hanem az, amihez a kormányzat támogatást nyújt. A város pályázatának elkészí-téséhez a földet, a kiviteli terveket, az engedélyeket örömmel adja át a Marcali Szálloda Kft, hiszen a beruházás megkezdése feltételezi a továbblépést is. Bízom abban, hogy a vörsi miniszteri ígéret számon kérhető és a beruházás első üteme megkezdődhet. Meggyőződésem, hogy a város lakosságának teljes egyetértését tükrözi a beruházás megkezdése és a komplex megvalósítást is jól szolgálja, ugyanakkor azt sem hallgatom el, hogy a két részben történő megvalósítás jelentősen, mintegy 300 millió forinttal megnöveli a költségeket, hiszen az infrastruktúra egy részét kétszer kell megépíteni. A Danubius Rt szakmai elképzelései között a marcali projekt továbbra is hangsúllyal szerepel, ezért azt várom, hogy a projektek szétválasztása korrekt feltételekkel fog megtörténni.

Dr. Frányó Zoltán önkormányzati képviselő (MIÉP): Nekem erről pontosan annyi információm van, mint amennyi egy átlag marcali embernek, hiszen én is csak annyit tudok, amennyi az önkormányzati üléseken nyilvánosan is elhangzott. Így az elutasított pályázat tényleges tartalmát nem ismerem, és az elutasítás indokairól sincsenek pontos információim. Azt is csak kikövetkeztetni tudtam, hogy a két projekt szétválasztása megtörtént, mivel a jövő heti rendkívüli testületi ülés napirendjén szerepel ez a téma, három szellős oldalban tárgyalva. Ebből például nem derül ki, hogy az új pályázat mit tartalmaz majd, az sem, ki készíti el és az sem, hogy ki ennek a felelőse. Erre kíváncsi lennék és arra is, hogy ha Marcalinak valóban van erre 200 millió forintja, akkor miért nem kezdődött még meg a beruházás.

Majer István, a Fidesz MPP marcali elnöke: Mindenre kiterjedő és valós információval az én megítélésem szerint mindössze csak egy szűk kör rendelkezik Marcaliban. A többség, hozzám hasonlóan csak a sajtón keresztül tájékozódhatott eddig. Az így közzétett információk valóságtartalmát nem lehet ellenőrizni. Azt gondolom, végre őszinteségre lenne szükség: a nyilvánosság előtt tisztázni kellene a Szálloda Kft és a város kapcsolatát. Azt gondolom, hogy a legfontosabb partnernek a város lakosságát kellene tekinteni, mert a helyi összefogás lenne a fürdőépítés legnagyobb esélye.

Csordás Ferenc, a Pro Urbe Egyesület elnöke : Kevés információval rendelkezünk a strandépítéssel kapcsolatban, de sajnos ez jellemző másra is. A vélemény azonban általános: szükség van egy városi strandra. Én optimista vagyok. Az azonban biztos, hogy ezen a választáson már csak ígéretekkel nem lehet a választókat megnyerni, ahogy eddig. A civil szervezetünk szeretné megismerni a pályázat tartalmát és azt is szeretnénk tudni, ki menedzseli majd ez alkalommal. Nagy kérdés még, hogy azokat a kutakat, amiket a város már eladott a Danubiusnak, használhatja-e Marcali?


 
Vágó Zoltán 1998 - 2002