Fürdővel a sikerben fürödhet Nehéz, de fontos év vár a városra
- Tárgyalások a gyógyszállóépítésről -


Ez az első olyan esztendő - az utóbbi évtizedben -, amikor nem lehet pontosan tudni milyen év vár Marcalira. Ez most nem is annyira a központi finanszírozáson múlik. A Széchenyi tervhez készülő pályázatok eredményétől függ a város sikere. Nehéz évre készül dt Sütő Lászó Marcali polgármester, és bizakodik. A strandfürdő építését ugyanis pályázati siker nélkül is el kell kezdeni. S azért lesz nehéz az esztendő, mert akkor minden más új fejlesztésről le kell mondani, és az intézményeknek is húzniuk kell a nadrágszíjon.

Ha pedig nyer a város a Széchenyi terven, akkor a strandfürdő-beruházás mellett más fejlesztések is elkezdődhetnek, tehát minden eddiginél munkásabb lesz ez az év. - A 2001-es költségvetés nem biztosit fedezetet a megemelt kötelező kiadásokra és a minimálbér emeléséből származó többletköltségekre - mondta dr. Sütő László.

Nehéz lesz az év, de a városban eredményesen működő cégek biztonságot jelentenek a költségvetésben. - Nehéz vagy sem, a fürdő miatt mindenképpen fontos ez az év. Nagy sikert hozhat. Nincs ebben benne a bukás kockázata is? - Nincs benne. Ha azonban elutasítják a pályázatunkat és a város mégis belevág a kivitelezésbe, az nehéz munka lesz, de van mar tapasztalatunk hasonló dologban. Annak idején a sportcsarnok építése sokkal nagyobb kockázat volt. Mégis sikerrel befejeződött a beruházás, és most már nem vitás, hogy szükség volt-e rá.

fel

Én bizakodó vagyok, és nemcsak a Széchenyi terv miatt. gyógyszállóépítés előkészítése reményteli ütemben halad, és az ipari parkkal kapcsolat tárgyalások sem voltak még soha ennyire kecsegtetők. Nehezen indul az év, de ha minden úgy teljesül, ahogy szeretnénk, akkor a város jövője szempontjából az eddigi legsikeresebb és legmeghatározóbb esztendő előtt állunk. - Megkezdődhet a strand építése.

Hol tart az előkészítése? - A Dévényi és társa tervezőirodával tár gyaltunk a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséről, és már az építkezés megkezdéséhez szükséges területek tulaidonosaival is egyeztetünk. - Ezzel kapcsolatosan sokan spekulációt ernlehetnek. Hírlik, hogy önkormányzati képviselőtől is főldet kell vegyen a város a strand terüietéhez. Ez így van de spekulációt csak a rosszindulat feltételez. Az előkészítés is és a teljes procedúra a továbbiakban is teljesen nyilvános. A vásárlás is az lesz, de az sem mellékes, hogy a város nem a piaci a ár felett, inkább alatta szerelne hozzájutni ezekhez a területekhez. Az ottani tulajdonosok pedig legalább nyolc éve tulajdonosai a földeknek, és nem most szerezték meg az ingatlanokat, hogy majd drágán eladják a városnak.

- Ezzel a fejlesztéssel, az idegenforgalom felé kacsintgat a város. Eddig az ipartelepítéseit volt a hangsúly. Most ez a fontosabb? - Az ipartelepítés, a munkahelyteremtés ugyanilyen fontos. Az idegenforgalom, a turizmus lehetőségieinek a kiaknázása azonban óriási lehetőség.

Elkészült a teljes infrastruktúra Marcaliban. Túl vagyunk az alapokon, újabb feladatokat és lehetőségeket kell keresni. Ráadásul ez olyan fejlődést hozhat, amelyből nemcsak a városnak, hanem a Marcali lakosoknak is már rövid távon hasznuk lehet.

Költségvetésileg Marcali legkönnyebb költségvetése az 1991 as volt. Akkor jutolt a legtöbb pénz fejlesztésre A legnehezebb pedig 1996 volt: a költségvetéshez viszonyítva a legnagyobb hitelt akkor vette föl a város. A legjobb évek közül az egyik az 1993-as volt, mert akkor nyert a legtöbb pályázati forrást. Kiépítették a gombai szennyvízhálózatot, és megvalósult a kórházrekonstrukció is.

1998 azért volt kiemelkedő, mert beíejeződött a városban a közműépítés, a Mustang átadta a megye akkor legnagyobb beruházásának számító mosodáját, a Ziehl Abegg pedig akkor jelentette be: újabb csarnokot épít.

fel

 
Vágó Zoltán 1998 - 2002