Fürdőprojekt parkolópályán


A miniszterelnökhöz fordult levélben tegnap Suchman Tamás (MSZP) képviselő jogorvoslati lehetőséget kérve a marcali gyógy-fürdő-beruházás ügyében, mivel szerinte kizárólag politikai okból nem kapott támogatást a Széchenyi-terv keretében a város projektje. A gazdasági tárca államtitkára, Glattfelder Béla szerint a pályázat formai és tartalmi szempontból is kifogásolható volt.


Marcali önkormányzata három éve készíti elő a nettó áron hárommilliárd forintosra tervezett gyógyfürdő, gyógyszálló és strand beruházását. Sütő László polgármester elmondta: ezért hozták létre a Marcali Szálloda Kft. nevű társaságot, amelynek 51 százalékban többségi tulajdonosa a gyógyszállók üzemeltetésben komoly tapasztalatokat szerzett Danubius Hotels Rt. A cég vezetésével az önkormányzati tanácsnoki tisztséget betöltő Suchman Tamást bízták meg jelképes egy forintért. A beruházás előkészítésére 150 millió forintot költöttek, megszerezve a szükséges területet, az építési engedélyeket és felújítva a termálkutakat. A tervek megvalósítására 830 millió forintot helyezett letétbe a Danubius Rt., továbbá 1,2 milliárd forintos hitelígérvénnyel rendelkezik a 800 millió forintos központi támogatásért pályázó társaság - mondta a polgármester.

- A marcali gyógyfürdőprojekt minden szempontból megfelelt a Széchenyi-program céljainak - fejtette ki Sütő László, aki hozzátette: a tervek megvalósulása a Balatontól tíz kilométerre fekvő, 14 százalékos munkanélküliséggel küszködő somogyi kistérség számára 200 új munkahelyet teremtene.

A Széchenyi-terv pályáztatásának első körében befogadott 13 gyógyfürdő-beruházás között még ott volt a marcali projekt. A polgármester véleménye szerint végül nem azért utasították el a beadványukat, mert ő szocialista városvezető, illetve mert a társaság vezetésével egy szocialista képviselőt bíztak meg. Sütő Lászlónak meggyőződése, hogy az ügyben tévedés történt, és a tények pontos ismeretében korrigálni fogják korábbi határozatukat a döntéshozók.

fel

Suchman Tamás, a térség országgyűlési képviselője a múlt héten felszólalt a parlamentben, kifogásolva az elutasító döntést. Glattfelder Béla, a gazdasági tárca politikai államtitkára válaszában részletesen felsorolta, mi hiányzott az eredetileg benyújtott pályázatból. Ezek közé tartozott az önerő igazolása, a fejlesztés részletes forgatókönyve, az üzleti terv, a várható turisztikai eredmények bemutatása, a fejlesztés részletes költségvetése, nyilatkozat a turisztikai hozzájárulás fizetéséről, a pályázati adatlap hiányos kitöltése (például nem voltak mellékelve a cégre vonatkozó gazdasági adatok). Hozzátette: a hiánypótlásokat nem teljesítették határidőre, ezért már eleve el kellett volna utasítani a pályázatot. Fő gondként az államtitkár azt említette, hogy a saját erőként megjelölt összeg a pályázat benyújtásakor nem állt rendelkezésre, és ezt a problémát a hiánypótláskor sem oldották meg.

Suchman Tamás azt mondja: ők határidőre végeztek a hiánypótlással, s ezt támasztja alá az a befogadó nyilatkozat, amelyet a minisztériumtól kaptak. A képviselő megmutatta azt a levelet, amelyet április 26-i dátummal kapott a marcali társaság a gazdasági tárca Széchenyi-terv pályázatkezelő irodájától. Ebben az szerepel, hogy a "beruházásainak támogatására benyújtott pályázatát a benyújtott formai hiánypótlásokkal kiegészítve befogadtuk". A levél tartalmazza, hogy "bár pozitív döntést még nem jelent az értesítés, de a pályázat tárgyát képező fejlesztés a fenti dátumot köve-tően megkezdhető".

- A parlamentben elhangzott elképesztő kifogások arra utaltak, hogy az államtitkár nem is ismerte a benyújtott tendert - mondta Suchman Tamás, aki azt is sérelmezte, hogy a pályázat visszautasításáról a mai napig csak a sajtóból értesült. Kijelentette: nem kívánt politikai kérdést csinálni a marcali beruházásból, holott már korábban diszkriminatívnak érezte, hogy más pályázók kaptak konzultációs lehetőséget a tárca szakembereitől, a balatoni régió egyik legnagyobb beruházásának ígérkező marcali projekt számára viszont nem adatott meg ez a lehetőség. A képviselő levélben fordult a miniszterelnökhöz, azt kifogásolva, hogy a Széchenyi-terv minden kritériumának megfelelő marcali tendert politikai okokból elutasították.

Suchman Tamás szerint ha újra kell pályáznia a marcali társaságnak - mint azt a gazdasági tárca vezetője, Matolcsy György javasolta -, az sok feleslegesen kidobott millió forintot jelentene egy elvesztegetett év mellett. Betegh Sándor, a Danubius Rt. vezérigazgatója elmondta: 1988 óta látnak fantáziát a marcali gyógyfürdő építésben. Ezt a projektet a vezérigazgató jól előkészítettnek tartja. Betegh Sándor közölte: a cég nem száll ki a beruházásból.

Török Tünde

fel

 
Vágó Zoltán 1998 - 2002