Sikertelen marcali pályázat
Matolcsy György szerint nem történt politikai diszkrimináció

Gulyás J. A.
Szerző
Felküldve: 2001. június 05.


5 . oldal
Hárommilliárd forintos gyógyfürdő, gyógyszálló, városi strand és gyógyászati központ építését tervezi a Balaton közeli somogyi kisváros, Marcali, ám a Széchenyi-tervhez benyújtott a nyolcszázmilliós pályázatát elutasították. Suchman Tamás MSZP-s képviselő a gazdasági miniszterhez interpellált a marcali önkormányzat számára sérelmes döntés miatt, feltételezve, hogy a politikai diszkrimináció történt.


Egy nagy szállodalánc szakmai és részben befektetői "védernyője" alatt építkeznek Marcaliban, a Balatontól mindössze tíz- perces autóútra eső kisvárosban, ezért is költött már kétszázmillió forintot az előkészületekre a helyi önkormányzat, és gondoskodott egymilliárd-kétszázmilliós bankhitelről. Az önkormányzat büdzséjében 830 millió forintot különítettek el - tudtuk meg Sütő László polgármestertől, aki mint lapunknak elmondta, érthetetlenül áll a támogatást elutasító döntés előtt.


A polgármester - és a parlament múlt heti ülésén interpelláló Suchman Tamás - szerint a marcali pályázat megfelelt a követelményeknek, és korábban úgy értesültek, hogy azt befogadták, ennek ellenére - egyelőre szóbeli bejelentés alapján - a minap megtudták: a nyolcszázmilliós pályázatukat elutasították.


- Szó sincs politikai diszkriminációról. A Marcaliból benyújtott pályázat nem volt jó, nem mindenben felelt meg a tartalmi és formai követelményeknek - válaszolta lapunk kérdésére Matolcsy György. Hozzáfűzte: nem sok pályázatot utasítottak el, ami pedig a döntések politikai szempontjait illeti, a gazdasági miniszter arra emlékeztetett, az ilyen feltételezést egyértelműen cáfolja, hogy a "szocialista városok" közül több is kapott állami támogatást önkormányzati bérlakások építéséhez. Matolcsy György arra biztatja a marcaliakat: nyújtsák be jövőre is - most már hibátlanul - a pályázatukat. Így remélhetően "nem úszik el" a marcali fürdő és gyógyközpont ügye. Merthogy a Balaton déli partján egyébként is kívánatos a gyógyturizmus feltételeinek javítása - érvelt a miniszter.


A sikeres pályázatnak nagy a tétje a Marcaliban, hiszen a 217 ágyas, négycsillagos gyógyszálló, a gyógyvizet is kínáló városi strand és a 400 személy ellátását biztosító gyógyászati részleg Somogy és a balatoni régió egyik legnagyobb beruházását ígéri.


 
Vágó Zoltán 1998 - 2002