Nem lesz fürdőváros Marcali

Nem kapta meg Marcali azt az egymilliárd forintot, amit egy minden igényt kielégítő gyógy-komplexum megépítésére pályázott meg nemrég a Gazdasági Minisztériumnál a Széchenyi-terv terhére. A pályázati pénzzel együtt csaknem hárommilliárd forintból épült volna meg a hárommedencés termálfürdo, a hozzá kapcsolódó kiszolgálóegységek, és egy 100 szobás gyógyszálló. A város úgy döntött, tovább harcol a pályázati pénzért, ha nem sikerül megszerezni, saját erejébol építi meg legalább a strandot.

 

30 évvel ezelőtt bukkantak gyógyvízre Marcaliban, a város azóta próbálkozik a városi strand megépítésével, de pénzhiány miatt ez mindig kudarcba fulladt. A Széchenyi-terv gyógyturizmust támogató pályázata óriási lehetoséget jelentett a városnak, a fürdő mellé nem kisebb cég, mint a Hévízen is jelen lévő Danubius Hotels Rt. épített volna szállodát. A cég a sikertelen pályázat ellenére egyelőre nem lép vissza a beruházástól, bár korábban ezt közölték.

A Minisztérium döntését dr. Suchman Tamás (MSZP), országgyűlési képviselő, egykori ipari miniszter jelentette be a városnak. Suchman Tamás elmondta, a bírálók nem indokolták meg döntésüket, mindenesetre ő furcsának találja azt, hiszen a pályázók közül Marcali volt az egyetlen, aki minden előírást maximálisan teljesített.

- Én szeretnék abban hinni, hogy tisztességes eljárás során történnek az elbírálások - mondta Suchman Tamás, majd felolvasta a sikeresen pályázó városokat, és azok polgármestereinek pártbéli hovatartozását. A felsorolásban csak kormánypárti nevek szerepeltek. Suchman Tamás szerint minden normális demokráciában legalább a látszatra adnak. Kijelentései nyomán vita kerekedett, a Fideszes képviselok cáfolták, hogy a kormány a polgármester személye szerint döntött, és nem szakmai szempontok alapján. Egyikük nem hivatalos forrásból úgy értesült, elsősorban azoknak adtak pénzt, akik meglévő fürdojük felújítására, bővítésére pályáztak.

Abban minden képviselő egyetértett, hogy tovább kell harcolni, és valamilyen módon meg kell építeni a fürdőt, hiszen ez Marcalinak hatalmas fejlődési lehetőséget jelentene.

 
Vágó Zoltán 1998 - 2002