Végre megvalósulhat az évtizedes álom


Több mint 30 évvel ezelőtt nagy kincsre bukkantak Marcali határában. Gyógyvizet találtak. Somogyban akkoriban sokaknak volt ilyen szerencséje, Csisztapuszta, Nagyatád, Nagybajom, Csokonyavisonta mind-mind felfedezte az értékes kincset, gyorsan medencét épített és beindította a turizmust. Marcali valamiért nem ragadta meg az alkalmat, pedig a honvédség azt is felajánlotta, hogy segít megépíteni a fürdőt. Teltek múltak az évek, az évtizedek, de Marcali kiaknázatlanul hagyta nagy kincsét. Mostanáig. A képviselő-testület november 23-ai ülésén ugyanis nagyon komoly döntést hozott: megpróbálja megépíteni a strandot, cserébe viszont két évig semmiféle fejlesztés nem lesz a városban.

Úgy határoztak, eladják az önkormányzat állampapírjait, ehhez hosszúlejáratú hitelt vesznek fel, és pályázati pénz segítségével megpróbálják megépíttetni a strandot. Az előzetes számítások szerint 300-500 millió forintba kerülne a kivitelezés. Ahhoz, hogy ezt biztosan vissza tudják fizetni, 2 évig csak a legszükségesebbekre költenének. Nem építenének egy méter járdát sem, egy épületet sem újítanának föl, és az intézményeknek sem adnának plusz pénzt.

Sok képviselő kételkedik a teljes sikerben, tartanak tőle, hogy a város nem tudja majd fizetni a hitel részleteit. Szinte mindenki támogatja az elképzelést, de csakis akkor, ha a kivitelezést komoly pénzügyi és építési tervek előzik meg. Mindenki egyet értett azzal, hogy a strandnak meg kell épülni, de az nem mindegy, hogy miként. Azt senki nem szeretné, ha a város emiatt csődbe menne.

Hogy valójában mikor indulhat meg a munka, még nem tudni, sőt a szerencsén is múlik, hogy egyáltalán elinduljon. A városnak egyszerre kell túladnia állampapírjain, kell nyernie pályázaton, és kell felvennie a kölcsönt. Ha mindez megvalósul, neki lehet állni a tervezésnek, majd a kivitelezésnek.
Nem lesz könnyű a városlakóknak elviselni a fejlesztések hiányát, hiszen sok felújítás, fejlesztés ráférne a városra.

 
Vágó Zoltán 1998 - 2002