MIKOR LESZ MÁR VÉGRE FÜRDŐNK?

Húsz éve is annak, hogy felröppent a hír: Marcalinak fürdője lesz. Azóta, ha mondjuk Nagyatádon járunk, irigykedve gondolunk arra, milyen jó az itt élőknek. Az idő szalad, fürdő sehol. Nekünk mikor lesz már végre fürdőnk?

Jártak már Kehidakustányban? Aki járt, az mind azt mondja: szégyen, hogy egy ilyen kis falunak négy medencés fürdője van, Marcalinak pedig semmilyen. Két évvel ezelőtt reménykedni kezdtünk, a vásárban a Marcaliért Egyesület gyűjtést szervezett a városi strand építésére. Össze is gyűlt 1.2 millió forint. Azóta semmi. Az elmúlt két évben még a fürdő leendő négy-öt hektáros területét sem vásárolták meg.

- Ennek kéne az első lépésnek lenni - mondja Kruppai Győző, a Marcaliért Egyesület elnöke. Egy vállalkozó már jelezte, hogy nagy összeggel beszállna a fürdő megépítésébe, de amig nincsen terület, ahova lehet építkezni, addig semmi mást nem érdemes csinálni.
A fürdő kivitelezése a legszerényebb számítások szerint is 300 milló forintba kerülne. Ebből az összegből két medencét lehetne megépíteni, plusz a kiszolgáló helyiségeket, öltözőket, egyebet.

- Az önkormányzat októberi testületi ülésén fogja megszavazni, hogy mi lesz a fürdő sorsa - mondja Suchman Tamás, országgyűlési képviselő. Ahhoz, hogy nekiállhassunk akár a tervezésnek, az elkövetkezendő két évben minden pénzt, amit a város fejlesztésére szánnánk, a fürdőre kellene költeni. Ha ezt a képviselők megszavazzák, akkor a gyógyszállóval együtt épülhetne a városi strand is.

- Miért van az, hogy a gyógyszálló tervezett helyén lévő telkeket már mind megvette az önkormányzat, míg a fürdő területe még mindig magánkézben van, pedig a városlakók sokkal jobban várják a fürdő megépülését?

- A gyógyszálló megépítésére konkrét ajánlatot kaptunk a Danubius Rt-től, és ezt a lehetőséget nem szerettük volna elszalasztani.
Minél több idő telik el, annál több pénzbe fog kerülni a fürdő megépítése. De ha Kehidakustány képes volt rá, talán egyszer Marcalinak is lesz városi strandja. Ám kérdéses, hogy mikor.

fel

Gyógyszálló: pályázatra várvaMég 600 millió forint hiányzik. Akár fél éven belül elkezdődhet a marcali gyógyszálló építése, ha megnyeri a város azt a 600 millió forintot, ami még szükséges a kivitelezéshez. A Széchenyi-terv elindítását szeptemberre ígérte a kormány. Ezt már nem tudják tartani, de éppen a napokban jelentette be az ipari miniszter, hogy januárban indul a Széchenyi-terv.
A gyógyszálló építésének költsége eléri a kétmilliárd forintot. Ennek 20-25%-át, 4-500 millió forintot a gyógyszálló építtetője a Danubius Hotels Rt. állná, a költségek felét hitelből fedeznék. A maradék pénzt körülbelül 600 millió forintot kellene megszerezni. Erre most minden eddiginél nagyobb az esély, a kormány ugyanis ígéretet tett, hogy tízmilliárd forintot elkülönít a gyógyidegenforgalom támogatására a Széchenyi-terven belül.

- Ha kiírják a pályázatot, azonnal pályázunk - mondja Suchman Tamás, országgyűlési képviselő. Az előkészületeket megtettük, megvan a telek, a kutak rendben vannak, a terv is elkészült. Érvényes építési és szakhatósági engedélyeink vannak, írásos ajánlatok bankoktól finanszírozásra és eddig az ország két legnagyobb építőipari vállalata tett ajánlatot a kivitelezésre. 1999-ben a Marcali Önkormányzat a Danubius Rt- vel közösen létrehozott egy Kft- t. Ennek a Kf.- nek a tulajdonában vannak a kutak és a terület, mintegy 200 millió forint értékben. Erre "már csak" építkezni kellene.

- Úgy tudom, ha minden sikerül, két év alatt épülhet meg a gyógyszálló. Véletlen, hogy éppen a választásokra?

- Véletlen. Egy ekkora beruházásnál két év rövid idő. Nem lehet kiszámítani, hogy pont a választásokra készüljön el.

- Sokan azt rebesgetik, hogy nincs is gyógyvíz, vagy nem elég jó a minősége.

- Összesen négy alkalommal történt vízminőség illetve vízmennyiség vizsgálat. Mindegyik azt igazolta vissza, hogy elégséges víz van a gyógyszállóhoz és a szabadidő központhoz is. A melegvizes kutat hosszú évek óta működtetjük, kérem az újság olvasóit, menjenek el a Mikszáth utcai iskolához, a tanmedence ebből a vízből működik hosszú évek óta. A víz minősége gyógyvízzé nyilvánított tizenegy éve. Ennél többször nem szükséges vizsgálni. Egyébként október 5-én lesz egy újabb mérés.

- Suchman Tamás már tizenkét éve tárgyal a Danubius Rt- vel az építkezésről. Miért húzódik ilyen hosszú ideig a tárgyalás?

- Eddig nem találtunk megfelelő befektetőt, aki beruházta volna azt a 600 milliót, amit most talán megnyerünk - mondja Betegh Sándor, a Danubius Hotels Rt. vezérigazgatója. De mi sem szeretnénk elkapkodni a dolgot, hiszen kétmilliárd forint nagyon sok pénz. A mi részünk a 4-500 millió sem csekély összeg, meg kell gondolnunk, hogy mire költjük. A gyógyszálló építésének költsége így is csak tíz-tizenöt év alatt térül meg. Nem érdemes kisebbet építeni, mint száz szoba, mivel ennél kevesebb nem lenne gazdaságos. Nem szeretnénk, hogy egy-két év alatt tönkremenjen, aztán csak álljon ott üresen, vagy félkészen. Hisz évekig eltart, amíg egy gyógyszálloda befut a nemzetközi piacon. Mi mégis úgy gondoljuk, hogy ígéretes hely Marcali egy újabb Danubius szállodához.

fel

 
Vágó Zoltán 1998 - 2002